Sport

International Board schimbă regulile. Orice henț în careu, voluntar sau nu, va fi penalty!

24.02.2019 | 11:49
International Board va decide pe 2 martie că orice henț în care, voluntar sau nu, este penalty

Pe 2 martie, în Scoția, va avea loc reuniunea International Board, singurul organism internațional din fotbal care poate schimba regulile. Pe lângă reprezentanții celor patru țări din Regatul Unit al Marii Britanii, Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor o poziție specială o are FIFA, al cărui vot este considerat câte patru la un loc. În total sunt așadar opt voturi și pentru aschimbarea unei reguli sunt necesare trei sferturi. Cu alte cuvinte, e nevoie de șase voturi din opt pentru a schimba ceva. Aici este clară poziția cheie a FIFA, care având patru voturi condiționează și poziția celor patru britanice.

Pe tema de zi a reuniunii se vor afla mai multe subiecte. Unul dintre ele este eliminarea noțiunii de henț involuntar sau intenționat în suprafața de pedeapsă, la acordarea loviturilor de la 11 metri, pentru comiterea acestei abateri regulamentare. Cu alte cuvinte, arbitrii vor avea o misiune mult mai ușoară, pentru că orice minge care întâlnește în drumul ei în careu brațul unui adversar va însemna că respectivul a comis henț și se va sancționa cu penalty.

International Board dă mai multă libertate de mișcare portarilor la penalty-uri

O a doua discuție care are mari șanse să fie aprobată este cea legată de poziția portarului în momentul executării unei lovituri de pedeapsă. Până acum portarul era obligat să aibă ambele picioare pe linia porții, iar dacă încălca această prevedere arbitrul trebuia să repete execuția. De acum înainte portarul va avea obligația să păstreze doar un picior pe linie, celălalt putând să îl pună cum dorește, cel mai probabil în fața liniei.

International Board. Portarul va avea dreptul să stea cu un picior în afara liniei porții, nu cu ambele, ca până acum
International Board. Portarul va avea dreptul să stea cu un picior în afara liniei porții, nu cu ambele, ca până acum

În fine, o altă discuție va fi referitoare la VAR și are ca obiect interdicția ca să se mai facă publice timp de o lună orice imagine video sau orice înregistrare sonoră a ceea ce se discută între membrii comisiei de arbitraj video care urmăresc fazele litigioase. În Spania se mai obișnuia ca să se audă în timpul unei faze care reclama arbitraj video comentarii de genul E totul OK sau Nu a fost nimic, poți continua. Aceste lucruri nu mai trebuie să se petreacă în viitor.