Sport

Un internațional italian de rugby, în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. E șofer pe ambulanță!

24.03.2020 | 11:20
Un international italian de rugby in prima linie a luptei impotriva coronavirusului E sofer pe ambulanta
ADVERTISEMENT

Italia este una dintre țările cele mai zguduite din temelii de pandemia de coronavirus. 63928 de cazuri existente și peste 6000 de morți, primul loc în lume la acest capitol, peste China, care a avut mai bine de 80.000 de persoane infestate reprezintă un bilanț tragic.

Internațional italian de rugby, șofer pe ambulanță

Măsurile s-au înăsprit cât se poate de mult, pentru ca viața oamenilor să fie în siguranță, însă în focul acestei bătălii dintre viață și moarte se află în primul rând toți cei care lucrează în sistemul sanitar, de la cei mai rrenumiți doctori la simpli brancardieri sau șoferi pe ambulanțe.

ADVERTISEMENT

În această ultimă categorie se înscrie și Maxime Mbanda, care lucrează zilnic și câte 13 ore, în funcție de cât este nevoie, ca șofer pe ambulanță. Nu este șofer de meserie, dar a decis să facă acest lucru, pentru că vrea să se implice în a da ajutor în asemenea momente cumplite prin care trece țara.

Nu a putut sta să privească tragedia

Maxime Mbanda este un nume cunoscut iubitorilor sportului cu balonul oval, ca urmare a faptului că este nimeni altul decât unul dintre flankerii de bază ai naționalei italiene, care ar fi trebuit să participe în februarie la Turneul celor 6 națiuni, dar coronavirusul a dat și aici toate planurile peste cap.

ADVERTISEMENT

Impresionat de ceea ce se întâmplă în Italia, unde a trăit foarte multe clipe frumoase, rugbystul a decis să nu stea deoparte de acest război în care zilnic se raportează noi victime și s-a oferit voluntar să conducă ambulanțe.

Recunoaște că îi este și frică

„Când totul a fost anulat în rugby, m-am întrebat cum aș putea ajuta, chiar și fără expertiză medicală”, a spus el pentru AFP. Am început acum opt zile, fără pauză de o zi și cu schimburi de 12 sau 13 ore. Dar, în fața a ceea ce văd în camerele bolilor infecțioase, îmi spun că nu pot fi obosit.

ADVERTISEMENT

Frica este normală. Există însă mici lucruri care pot fi făcute în siguranță, care le-ar oferi celor din linia întâi o oră sau două în plus de odihnă. Pentru ei acea oră este crucială. Eu sunt puternic și sunt aici și aici voi rămâne”.

Tatăl său este chirurg

Mbanda, al cărui tată este chirurg, a dezvăluit că responsabilitățile sale zilnice sunt concentrate pe ajutorul bătrânilor din Zebre, una dintre cele mai afectate zone din țară. „Am găsit Crucea Galbenă, care avea un serviciu de transport pentru medicamente și produse alimentare pentru vârstnici”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

„M-am trezit să transfer pacienți pozitivi de la un spital  la altul. Ajut cu targa sau dacă există pacienți care trebuie transportați dintr-un scaun cu rotile. De asemenea, țin oxigenul. Jucătorul de 27 de ani a dezvăluit că a fost martor la suferințe incredibile în ultimele zile, cu unii pacienți atât de bolnavi încât nu au putut comunica cu cuvintele.

Cere oamenilor să stea în case

„Când vezi privirea în ochii lor … Chiar dacă nu pot vorbi, ei comunică cu ochii și îți spun lucruri pe care nu le poți imagina. Prima persoană pe care am luat-o de la spital mi-a spus că a fost acolo timp de trei ore când a murit vecinul din următorul pat. Și în timpul nopții, alte două femei au murit în camera lui. Nu văzuse pe nimeni să moară.

Mbanda a cerut, de asemenea, italienilor și oamenilor de pe tot globul să nu ignore instrucțiunile experților medicali și să rămână în interior pentru a opri boala și a opri răspândirea ei. „Dacă oamenii ar vedea ce văd în spitale, nu ar mai exista o coadă în fața supermarketurilor”, a spus el. „S-ar gândi de două, trei sau patru ori înainte de a pleca de acasă”.

ADVERTISEMENT