News

Cum explică un prizonier rus retragerea navelor Moscovei de lângă Odesa: ”Pușcașii marini s-au răzvrătit” 

Mărturia unui prizonier rus face în parte lumină asupra retragerii bizare a flotei Moscovei, care a părăsit zona Odesei și s-a regrupat spre Crimeea. O revoltă a pușcașilor marini ar fi provocat acest lucru.
12.03.2022 | 15:50
Cum explica un prizonier rus retragerea navelor Moscovei de langa Odesa Puscasii marini sau razvratit
ADVERTISEMENT

Joi, 10 martie, navele de război ale flotei ruse masate în jurul orașului Odesa, aflate în dispozitiv de câteva zile, s-au retras subit, deși toți experții militari așteptau un bombardament masiv îndreptat înspre zonele în care ucrainenii își construiseră punctele de rezistență.

Explicațiile unui prizonier rus privind retragerea navelor Moscovei de lângă Odesa

Potrivit unor surse de încredere, în același timp cu bombardamentul de pe mare, trupele rusești ar fi urmat să debarce, pentru a ataca orașul Odesa și pe cale terestră. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat, spre surprinderea generală.

ADVERTISEMENT

“Navele de război rusești s-au mutat în Crimeea. Acest lucru indică faptul că nu intenționează încă să debarce trupe pe coasta regiunii Odessa, pentru că știu cum se va termina pentru ei”, a spus joi Serghei Bratciuk, un reprezentant al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a făcut public interogatoriul unui soldat rus devenit prizonier, care vorbește despre atmosfera extrem de tensionată din interiorul trupelor coordonate de Kremlin, dezvăluind și o întâmplare care ar fi putut provoca schimbarea de planuri a flotei ruse.

ADVERTISEMENT

De ce s-ar fi revoltat 600 de pușcași marini din armata rusă

Prizonierul a declarat că nu mai puțin 600 de pușcași marini ruși s-au răzvrătit lângă Odesa și nu au coborât de pe vase, ”pentru că au înțeles ce se întâmplă”. Prizonierul a adăugat că armata rusă este demoralizată și că se simte trădată, pentru că invazia Ucrainei nu este o misiune de menținere a păcii, cum li s-a spus inițial.

Militarul susține într-un interogatoriu filmat că regimul de la Moscova a reluat practica ”echipelor morții” – eșaloane formate din soldați vânători care vin în urma batalioanelor. Scopul lor este să-i împuște pe militarii ruși care încearcă să dezerteze, notează presa de la Kiev, citată de ziare.com.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus al apărării a recunoscut că la operațiunea din Ucraina au participat și recruți

Acum câteva zile, ministerul rus al apărării a recunoscut că unii recruți au luat parte la conflictul cu Ucraina după ce președintele Vladimir Putin a negat asta în repetate rânduri, liderul de la Kremlin spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști, relatează Reuters.

Ministerul a spus că unii dintre ei, care erau în unități de aprovizionare, au fost luați prizonieri de armata ucraineană. “Din păcate, am descoperit mai multe date despre prezența recruților în unitățile care participă la operațiunea militară specială din Ucraina. Practic toți astfel de soldați au fost readuși în Rusia”, a declarat ministerul, promițând să prevină astfel de situații în viitor.

ADVERTISEMENT

De la începerea invaziei Ucrainei, din 24 februarie anul curent, mai mulți prizonieri ruși au declarat că la plecare li s-a spus că ucrainenii îi vor primi ca pe niște eliberatori. Mai mult, o parte dintre ei știau că nu pleacă la război, ci la niște simple exerciții militare.

ADVERTISEMENT