News

Interpol a confiscat mii de vaccinuri false anti Covid. Peste 80 de oameni au fost arestați

03.03.2021 | 23:38
Interpol a confiscat mii de vaccinuri false anti Covid Peste 80 de oameni au fost arestati
ADVERTISEMENT

Interpol a confiscat mii de vaccinuri anti Covid-19 false și a arestat peste 80 de persoane în Africa de Sud și China.

Organizația Internațională de Poliție Criminală a anunțat că a confiscat mii de vaccinuri și a arestat cel puțin 85 de oameni, lucru comunicat autorităților sud-africane și chineze.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat, Interpol a anunțat că investigarea ambelor operațiuni a fost sprijinită și facilitată de Illicit Goods and Global Health Programme (IGGH).

Interpol a confiscat mii de doze de vaccin anti-Covid false

În Africa de Sud au fost confiscate 2.400 de doze într-un depozit din Germiston, din provincia Gauteng, tot acolo fiind confiscată o cantitate „mare” de măști tip 3M. Trei cetățeni chinezi și unul din Zambia au fost arestați în urma operațiunii.

ADVERTISEMENT

În China, la mii de kilometri distanță, poliția a desființat o rețea care vindea vaccinuri anti-Covid false după o razie în rețeaua locală de fabricație. Au fost arestați 80 de suspecți și au fost confiscate „peste 3.000 de vaccinuri false”, conform stiripesurse.

Jurgen Stock, secretar general al Interpol, a anunțat că operațiunea reprezintă doar „vârful aisbergului” probleme falsificării vaccinului, o problemă tot mai mare în contextul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Interpol precizat că monitorizează, în parlael, mai multe situații asemănătoare celor din Africa de Sud și China. “Am primit informaţii privind distribuirea de vaccinuri false şi tentative de fraudă la căminele de bătrâni”, a punctat Jürgen Stock.

Interpol anunțase încă din 2020 că producția de vaccinuri false e în floare. „Pandemia a dat deja naştere unei activităţi infracţionale prădătoare şi oportuniste fără precedent. Pe măsură ce mai multe vaccinuri Covid-19 sunt pe cale să fie aprobate şi distribuite pe scară largă, va fi crucial să se asigure securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilicite care vând produse contrafăcute.

ADVERTISEMENT

Aceste acţiuni care vizează publicul larg reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea, chiar şi pentru viaţa victimelor acestor organizaţii sau persoane.

Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil pentru viitoarea izbucnire a tuturor tipurilor de activităţi infracţionale legate de vaccinurile Covid-19. Pentru a nu cădea în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi precauţi în legătură cu ofertele care, de cele mai multe ori, par prea bune pentru a fi adevărate”, preciza Stock.

ADVERTISEMENT