Cazul îngrozitor al unei tinere găsite violată, strangulată și arsă într-o pădure din Germania este unul dintre zecile care fac parte dintr-o campanie demarată de către Interpol, menită să rezolve cazuri nerezolvate din șase țări europene.
Agenția globală de poliție Interpol a publicat detalii despre 46 de cazuri nerezolvate unde victimele sunt femei care au fost ucise sau au murit în circumstanțe suspecte sau inexplicabile, unele dintre rămășițele acestora fiind găsite cu zeci de ani în urmă, potrivit unei declarații făcute săptămâna aceasta.
Agenția a publicat detalii despre zeci de povești dureroase în speranța de a genera piste cruciale pentru a-i aduce în fața justiției pe criminalii din spatele oricăror crime.
Spre exemplu, unul dintre cazuri are o victimă neidentificată care a fost găsită în iunie 2021 într-un sac în Saint-Denis, Franța, iar un alt caz are victimă tot o femeie care a fost descoperită moartă într-o cameră de hotel din Premia de Mar, Spania, în 1999.
Cele 46 de cazuri au fost adăugate la apelul „Identifică-mă” al agenției, lansat în mai 2023, care cerea publicului să ajute la identificarea a 22 de femei decedate. Campania a generat aproximativ 1.800 de ponturi din partea publicului, a declarat Interpol.
„Majoritatea sunt cazuri nerezolvate; femei care au murit acum 10, 20, 30 sau chiar 40 de ani. Acestea au fost găsite în Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos sau Spania.
În ciuda investigațiilor ample ale poliției, aceste femei nu au fost niciodată identificate, iar dovezile sugerează că unele dintre ele ar fi putut proveni din alte țări. Nu se știe cine sunt, de unde sunt și de ce se aflau în aceste țări”, se arată în comunicatul celor de la Interpol.
O femeie a fost identificată la doar două zile după lansarea campaniei anul trecut, la 31 de ani după ce familia ei a auzit ultima dată de ea. Rudele Ritei Roberts, din Cardiff, Țara Galilor, au recunoscut unul dintre tatuajele acesteia în știrile despre campanie și au contactat linia telefonică de apel.
Roberts a plecat din Cardiff în februarie 1992, iar familia ei a primit ultima veste de la ea în luna mai a aceluiași an. Trupul ei neidentificat a fost găsit în Anvers, Belgia, la 3 iunie, iar o anchetă a stabilit că a fost ucisă.
Informații privind noile cazuri au fost publicate pe site-ul web al Interpol, inclusiv reconstituiri faciale ale unor femei și imagini ale obiectelor găsite lângă rămășițele lor. Acestea includ mai multe cazuri nerezolvate din Belgia, Germania și Țările de Jos, precum și unele din Franța, Italia și Spania, care s-au alăturat campaniei în a doua sa etapă.
„Dorim să identificăm femeile decedate, să oferim răspunsuri familiilor și să facem dreptate victimelor. Dar nu o putem face singuri”, a declarat secretarul general al Interpolului, Jürgen Stock, în declarație.
„Chiar și cea mai mică informație poate fi vitală în rezolvarea acestor cazuri nerezolvate. Fie că este vorba despre o amintire, un pont sau o poveste împărtășită, cel mai mic detaliu ar putea ajuta la descoperirea adevărului”, a adăugat Stock.
„Publicul ar putea fi cheia deblocării unui nume, a unui trecut și a înfăptuirii justiției mult așteptate.”
Ca parte a campaniei, Interpol a publicat pentru prima dată părți din alertele sale de tip „Black Notice”, care în mod normal sunt disponibile doar poliției.
Fiecare caz nerezolvat are o alertă neagră, care include informații precum locul în care a fost găsit cadavrul, fișele dentare, descrieri ale eventualelor haine găsite împreună cu cadavrul și informații biometrice precum amprente digitale, ADN sau imagini faciale.
„Fiecare dintre aceste femei decedate are o poveste și rude care merită răspunsuri”, se arată în declarația Interpol. „Îndemnăm orice persoană care deține informații să se prezinte și să contribuie la acest efort vital.”