News

Intervenție dificilă în Munții Făgăraș pentru salvarea unui turist. S-a încercat extragerea victimei cu elicopterul

Două echipaje de intervenție încearcă să salveze un turist care a alunecat în timp ce urca spre vârful Moldoveanu din munții Făgăraș.
18.12.2022 | 13:34
Interventie dificila in Muntii Fagaras pentru salvarea unui turist Sa incercat extragerea victimei cu elicopterul
Intervenție a salvamontiștilor în Munții Făgăraș/ Foto: Facebook - Salvamont Argeș
ADVERTISEMENT

Un turist care a alunecat de pe poteca ce ducea către vârful Moldoveanu a suferit mai multe contuzii și fracturi, însă intervenția salvamontiștilor din Argeș este una dificilă.

Salvamont Argeș intervine în Munții Făgăraș, Vârful Moldoveanu, pentru evacuarea unui bărbat ce a alunecat din poteca ce duce spre vârf. Din păcate elicopterele SMURD nu pot efectua misiunea din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

ADVERTISEMENT

Echipa de prim răspuns a Salvamont Argeș este aproape de locul accidentului iar restul salvatorilor din echipele de sprijin, cu echipamentele pentru transportul victimei sunt în desfășurare”, au anunțat inițial salvamontiștii din zonă.

Prăbușirea unui versant i-a întârziat pe salvamontiști

Însă intervenția a fost îngreunată din cauza unei alunecări de teren care a blocat drumul echipajului.

ADVERTISEMENT

Acțiunea este mult întârziată pentru ca la 14 km în aval de Stâna lui Burnei s-a prăbușit un versant. Ni s-a trimis un buldoexcavator de la primăria Nucșoara, căruia îi va lua 2-3 ore să ajungă și să desfacă drumul, ca să putem trece cu mașinile. Suntem 20 de participanți, în 6 mașini…”, a precizat Salvamont Argeș.

Îmbunătățirea temporară a condițiilor meteorologice a dat speranțe că victima ar putea fi recuperată pe cale aeriană.

ADVERTISEMENT

Încearcă şi elicopterul de la Târgu Mureş să ajungă la victimă şi o să ne anunţe dacă reuşeşte s-o extragă singur, ca să ştiu să îmi întorc oamenii; suntem 22. Este foarte multă ceaţă, dar au găsit o fereastră şi încearcă să-l extragă ei. Dacă nu vor reuşi, o să rămână totul terestru, dar chestia asta cu versantul picat o să ne întârzie cel puţin două ore, trei“, a declarat Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, pentru Jurnalul de Argeș.

Însă tentativa elicopterului SMURD de a ajunge la locul accidentului nu s-a soldat cu succes astfel că singura speranță de salvare a victimei este legată de cât de repede va ajunge echipajul de la sol.

ADVERTISEMENT

Elicopterul nu poate trece de Câineni, astfel că operațiunea rămâne exclusiv terestră”, a anunțat Salvamont Argeș, cu puțină vreme în urmă.

ADVERTISEMENT