Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov au intervenit sâmbătă, 9 noiembrie, la sediul Primăriei Sectorului 1 din Capitală acolo unde scutul statuii reprezentându-l pe Sfântul Dimitrie, aflată în turnul clădirii, se afla în pericol să cadă.
Primăria Sectorului 1 a anunțat sâmbătă că, din cauza proastei întrețineri, scutul statuii reprezentându-l pe Sfântul Dimitrie, aflată pe turnul clădirii din Banu Manta, s-a desprins din postamentul care-l ținea, existând pericolul ca acesta să cadă de o înălțime de 55 de metri.
Primăria precizează că Poliția Locală a alertat Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a intervenit cu o platformă cu cea mai mare scară telescopică din zona București-Ilfov. După o intervenție care a durat 90 de minute, scutul statuii a fost adus la sol, urmând să fie pus la loc după ce va fi reparat.
„Am evitat în timp record o situație care putea deveni tragică. Din cauza întreținerii defectuoase, scutul statuii care îl reprezintă pe Sfântul Dimitrie, situat în turnul primăriei, s-a desprins astăzi la prânz de postamentul statuii și putea cădea oricând de la o înălțime de 55 de metri.
Poliția Locală Sector 1 a alertat rapid Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov (ISUBIF), iar echipajul acestuia sosit la fata locului a adus o platformă cu cea mai mare scară telescopică din zona București-Ilfov. Toată operațiunea a durat aproximativ 90 de minute. Pompierii au desprins scutul și l-au adus la sol.
Le mulțumim pentru operativitate reprezentanților ISUBIF și îi asigurăm pe cetățeni că simbolul orașului nostru va fi reparat și că scutul va fi montat înapoi pe statuia Sfântului Dimitrie, ocrotitorul întregului București”, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 1, transmis sâmbătă după-amiază.
Sediul Primăriei Sectorului 1, construit în stilul neoromânesc, foarte popular în perioada interbelică, a fost construit începând cu anul 1928, după ce orașul a fost împărțit în patru sectoare – noua clădire urmând a găzdui administrația Sectorului Verde. A fost construit pe un teren de 20.000 mp al fostei proprietăți Elefterescu.
În anul 2008, după ce clădirea este înregistrată ca monument istoric de interes local (categoria B), intră într-un proces de consolidare, criticat de arhitecți la acea vreme. Lucrurile nu merg bine și, în cursul lucrărilor de execuție ale acestei consolidări, în toamna anului 2009, clădirea este cuprinsă de un puternic incendiu care îi distruge întreg acoperișul.
Un an mai târziu clădirea intră într-un nou proces de renovare, de această dată mult mai bine elaborat, cu un studiu istoric în spate, de identificare a resursei culturale și de fundamentare a intervenției. „Toate lucrările realizate pentru amenajarea mansardei s-au efectuat fără afectarea imaginii inițiale a acoperișului, prin refacerea exterioară identică a geometriei și a învelitorii”, arată arhitecții.