News

Interviu al lui Zelenski, cenzurat de autoritățile din Rusia. Guvernul a dat un avertisment presei independente

Un interviu al lui Volodimir Zelenski a fost cenzurat de autoritățile din Rusia. Guvernul a dat un avertisment presei independente, anunțând că va fi demarată o investigație
28.03.2022 | 08:10
Interviu al lui Zelenski cenzurat de autoritatile din Rusia Guvernul a dat un avertisment presei independente
ADVERTISEMENT

Presa independentă din Rusia a primit un avertisment de la autorități cu privire la un interviu al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Jurnaliștii au fost preveniți că va fi demarată o investigație.

Interviu al lui Zelenski, cenzurat de autoritățile din Rusia

Autoritatea de reglementare a presei de stat din Rusia, Roskomnadzor, a avertizat presa să nu publice interviul pe care Volodimir Zelenski l-a oferit duminică pentru patru jurnaliști ruși care nu aparțin de mass-media controlată de stat.

ADVERTISEMENT

“A fost demarată o anchetă pentru a identifica nivelul de responsabilitate și ce răspuns se va lua”, au transmis reprezentanții Roskomnadzor, scrie Libertatea.

Înainte de această amenințare, publicația rusă Meduza a anunțat că l-a intervievat pe Zelenski, împreună cu Dozhd TV și ziarul rus Kommersant. Meduza și Dozhd sunt ambele interzise în Rusia, iar Dozhd a suspendat toate activitățile jurnalistice.

ADVERTISEMENT

După declanșarea războiului, Rusia a adoptat o lege care pedepsește răspândirea de “informații false” despre războiul din Ucraina cu până la 15 ani de închisoare. Autoritățile ruse au interzis folosirea termenilor “război” sau “invazie” și insistă pentru utilizarea expresiei “operațiune militară specială”.

Aproape toate instituțiile mass-media independente în limba rusă au fost blocate sau închise. Rețelele sociale au fost interzise, precum și accesul la posturi de știri străine a fost restricționat.

ADVERTISEMENT

Zelenski a oferit un interviu despre războiul din Ucraina

În urma acestei amenințări, Volodimir Zelenski a postat interviul oferit presei independente din Rusia pe contul său de Telegram, iar presa internațională a început să-i preia declarațiile.

“Jurnaliştii ruşi de pe canalul de YouTube Zygar, canalul Dozhd TV, portalul Medusa şi publicaţiile Kommersant şi Novaya Gazeta au primit răspunsuri la toate întrebările.

ADVERTISEMENT

Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm despre asta. Acesta este cel mai important punct, este mesajul președintelui Ucrainei postat împreună cu filmarea interviului de peste 90 de minute.

Volodimir Zelenski a precizat că există discuții cu privire la vorbirea limbii ruse în Ucraina, însă nu a dorit să dea detalii în ceea ce privește alte solicitări ale Rusiei.

“Le-am cerut rușilor să vină să-și ia soldații morți. Ei nu o fac. Chiar și pisicile, și câinii morți sunt tratați mai bine. Îi urăsc pentru că au invadat, dar trebuie să fie totuși oameni. La ce se gândesc părinții lor?

Sunt profund dezamăgit de numărul mare de ruși care susțin războiul, din multe motive diferite. Nu vreau să spun că totul este spălare a creierului sau propagandă. Pe de o parte, da, dar să fim sinceri, este și o justificare. Nu poți să nu observi un război care se desfășoară de atâția ani.

Nu este un eveniment de o zi, precum ceea ce s-a întâmplat la 11 septembrie sau atentatele cu bombă de la Moscova. Nu este un atac. Sunt 8 ani. Eu însumi aș fi săpat să văd ce se întâmplă., a mai declarat liderul ucrainean.

ADVERTISEMENT