Fotbal intern

Interviu Alexandru Pașcanu: „Leicester ar câștiga lejer titlul de campioană în România”

13.11.2018 | 10:25
Interviu Alexandru Pașcanu. „Leicester ar câștiga lejer titlul de campioană în România”

Alexandru Pașcanu s-a născut la Bârlad, pe 28 septembrie 1998. La vârsta de 4 ani a plecat în Anglia, unde s-au stabilit părinții, și a început fotbalul la 8 ani, la piticii lui Leicester City. Joacă la echipa U23 și a fost declarat cel mai bun jucător a clubului englez la această categorie de vârstă în sezonul 2016-2017.

Alex Pașcanu joacă de la vârsta de 8 ani la clubul englez Leicester City, acum fiind cel mai bun jucător al echipei U23
Alex Pașcanu joacă de la vârsta de 8 ani la clubul englez Leicester City

Momentul care l-a hotărât să lase totul de o parte pentru fotbal, momentul care l-a hotărât să devină un fotbalist de top a fost egalul Stelei cu Napoli, 3-3, în Ghencea, în grupele Europa League, din 30 septembrie 2010, după ce în minutul 15 era 3-0 pentru Steaua! „Am plâns de ciudă în noaptea aia când a întors Napoli scorul cu Steaua şi am zis din momentul ăla că o să devin fotbalist de top şi o să încerc să schimb ceva în fotbalul românesc”, își aduce aminte fundașul lui Leicester U23. FANATIK.RO i-a luat un interviu după primul antrenament la lotul național, unde a fost convocat în premieră de selecționerul Cosmin Contra pentru dubla decisivă din Liga Națiunilor, cu Lituania (sâmbătă, 17 noiembrie, ora 21:45, stadion „Ilie Oană”, Ploiești, meci care se va desfășura fără spectatori) și Muntenegru (marți, 20 noiembrie, ora 21:45, Podgorica).

Alex Pașcanu și-a bătut „crampoane în talpă” când a ales să joace pentru România

Alex, ai plecat la patru ani din țară, trăiești de 16 ani în Anglia, ai cetățenie britanică, de 12 ani joci la un club englezesc, Leicester, de ce ai ales naționala României și nu pe cea a Angliei?

– Țin, ca să zic așa, cu România de când mă știu, dintotdeauna când mă uit la meciurile tricolorilor țin cu ei, așa am simțit eu, dacă joacă Anglia cu România n-am cum să țin cu Anglia și asta mă face să cred că n-aș putea niciodată să joc pentru Anglia. Nu contează de cât timp sunt acolo, întotdeauna englezii m-au văzut și o să mă vadă diferit şi asta m-a făcut și mă face să vreau din ce în ce mai tare să reprezint România, România e ţara mea fiindcă englezii nu or să mă vadă niciodată ca pe unul de-al lor şi asta nu pot să schimb eu, nu ține de mine.

Alex Pașcanu a ales cu sufletul să reprezinte România, cu toate inconvenientele pentru un cetățean... britanic!
Alex Pașcanu a ales cu sufletul să reprezinte România, cu toate inconvenientele britanice

Dar asta, acolo, printre englezi, nu-ți cauzează, cum se spune, nu-ți provoacă antipatii, greutăți?

– Pe parcursul vieții pot să spun că se uitau prietenii cam ciudat la mine și câteodată chiar încruntați (n.a. – zâmbește larg, a aducere aminte…), dar orice mi-au spus, eu am avut puterea să le răspund ce simt eu, ce e în inima mea și dacă înțelegeau, bine, dacă nu înțelegeau, tot bine, eu mi-am ales drumul.

Ți-a oferit Anglia toate șansele să devii un mare fotbalist sau ai simțit că ești discriminat?

– Da, fără discuție mi-au oferit toate șansele. Dar numai prin multă muncă și multă dăruire am reușit să ajung unde sunt, nu m-a ajutat nimeni, iar faptul că am crescut în Anglia de când eram mic asta o fost soarta și eu zic că o fost un lucru bun, că am ajuns unde am ajuns. Și știu că mai am mult de muncă dacă vreau să ajung acolo unde mi-am propus să ajung.

Alex Pașcanu îi pregătește o surpriză mamei…

Bun, ai ales România, așa că vii în țară la meciurile naționalelor, la U21 până acum, la naționala mare acum, în premieră, îi lași departe pe ai tăi, știu că sunteți o familie foarte unită, cum e singur printre… ai tăi?

– Încerc să-i aduc la toate meciurile, anul ăsta au fost la multe, au fost în Portugalia, în Țara Galilor, în România au fost la toate meciurile, veneau și acum, cu Lituania, dar au treabă acasă…

Alex Pașcanu a fost încurajat „live” la majoritatea meciurilor de părinți, din tribună. Vor lipsi, însă, cu Lituania...
Alex Pașcanu a fost încurajat „live” la majoritatea meciurilor de părinți, din tribună

Și când vei fi faimos și foarte bogat, ce o să le cumperi, ce știi că își doresc foarte mult și nu au putut să-și ia?

– Ce-și doresc, aia o să le iau. Îi ajut cu tot ce pot și o să-i ajut toată viața, le datorez și lor că am ajuns aici. Uite, pentru mama știu de acum ce o să-i iau, îi place tare de tot un tip de mașină, pe care nu pot să-l spun că o să citească interviul și nu vreau să afle, e un secret al meu, vreau să-i fac o surpriză…

Englezească, americană, germană, dă-mi măcar un indiciu…

– Nu-i englezească și nici românească, dar mai mult nu spun… Și așa m-am desconspirat pe jumătate… că o să citească asta! (n.a. – râde cu poftă)

Alex Pașcanu: „Este multă tristețe la Leicester după moartea patronului, dar nu îngrijorare pentru viitor”

Dacă tot ne-am întors în Anglia, l-ai cunocut personal pe patronul lui Leicester, care a murit în accidentul de elicopter?

– Personal nu l-am cunoscut… Am fost de mai multe ori împreună cu el în aceeași… sală… cameră… incintă… nu știu cum să-i spun… dar nu am dat mâna, nu am făcut cunoștință… Din câte mi-au spus colegii de la echipa mare, o fost un om foarte, foarte iubit, asta s-a văzut și după ce a murit, câtă lume l-a plâns, ce dramă o fost… și adevărul e că a făcut foarte mult lucruri bune pentru Leicester, nu numai pentru echipă, ci și pentru oraș. A donat foarte mulţi bani la școli, la spitale, la orfelinate și casele de bătrâni, a ajutat foarte mult întreaga comunitate din oraş ca să devină ca o mare familie. E mare păcat că s-a dus un om ca el…

Alex Pașcanu este afectat emoțional de moartea patronului echipei, Vichai Srivaddhanaprabha, în accidentul de elicopter din 29 octombrie, împreună cu alte 4 persoane aflate la bordul aparatului de zbor
Alex Pașcanu este afectat emoțional de moartea patronului echipei, Vichai Srivaddhanaprabha, în accidentul de elicopter din 29 octombrie

La club, după nenorocirea asta, ai simțit îngrijorare pentru viitor având în vedere că el nu mai este?

– Îngrijorare nu, aș spune numai multă, multă supărare, o fost un șoc uriaș, nu credea nimeni la început că e posibil așa ceva, o fost un șoc foarte, foarte mare, o dramă cumplită.

Alex Pașcanu a ținut cu altă echipă din Anglia înainte de Leicester

Cunoști foarte bine pe Leicester… În Liga I pe ce loc ar fi?

– Bine, au și un buget foarte mare, care nu se compară cu ce este în Liga I, dar dacă ar juca acum, cu lotul pe care îl are acum, aș spune că ar câștiga lejer titlul de campioană.

Să te întreb cu cine ții în Anglia? Poate fi altă echipă decât Leicester? Sau cu cine țineai când erai mic și nu jucai la Leicester?

– Când eram mai mic și jucam deja la Leicester (n.a. – râde), țineam cu Manchester United, echipa aia mare, cu Cristiano Ronaldo, cu Nemanja Vidic, cu Rio Ferdinand, cu Wayne Rooney, au câștigat Champion League în 2008, echipa aia o fost foarte bună…

  • „Țin, ca să zic așa, cu România de când mă știu, dintotdeauna când mă uit la meciurile tricolorilor țin cu ei, așa am simțit eu, dacă joacă Anglia cu România n-am cum să țin cu Anglia și asta mă face să cred că n-aș putea niciodată să joc pentru Anglia. Nu contează de cât timp sunt acolo, întotdeauna englezii m-au văzut și o să mă vadă diferit şi asta m-a făcut și mă face să vreau din ce în ce mai tare să reprezint România, România e ţara mea fiindcă englezii nu or să mă vadă niciodată ca pe unul de-al lor şi asta nu pot să schimb eu, nu ține de mine” – Alex Pașcanu
  • 20 de ani a împlinit Alex Pașcanu pe 28 septembrie 2018. În urmă cu 12 ani începea fotbalul de performanță la piticii lui Leicester City.