Fotbal intern

Interviu altfel cu Tudor Băluță. Pasionat de engleză şi de karate! Secretul „fabricii de fotbaliști” a lui Hagi

12.11.2018 | 15:41
Interviu Tudor Băluță. Secretul „fabricii de fotbaliști” a lui Gică Hagi

Tudor Băluță, surpriza din vară a selecționerului Cosmin Contra, este „explozia” Viitorului. Și la propriu, și la figurat. Titularul lui Gică Hagi la Viitorul a fost integralist în ultimul meci al naționalei, 0-0 cu Serbia, pe „Arena Națională” și a fost considerat unul dintre câștigurile certe ale echipei reprezentative după un meci în care părerile au fost și încă sunt împărțite între „am pierdut două puncte” și „bine că am luat un punct”.

FANATIK l-a „descusut” pe Tudor Băluță după primul antrenament de la lotul național pe care Cosmin Contra l-a convocat pentru dubla decisivă din Liga Națiunilor, cu Lituania (sâmbătă, 17 noiembrie, ora 21:45, stadion „Ilie Oană”, Ploiești, fără spectatori) și Muntenegru (marți, 20 noiembrie, ora 21:45, Podgorica).

Tudor Băluță, matematicianul pasionat de engleză

Tudore, cum reușești să îmbini fotbalul la cel mai înalt nivel cu învățătura la cel mai înalt nivel? Ai fost premiant an de an, ai terminat ultimul an de liceu cu media 9,96, ai luat Bacul din prima cu 8,81… Cum rămâne cu „ori fotbal, ori școală”?

– Pur și simplu așa am considerat eu de mic, că este nevoie să învăț și la școală, are și ea un rol important, îți antrenează mintea, te ajută, înveți și-ți faci o cultură generală… Printr-a noua colegii mei mai făceau glume că sunt tocilar, dar pot să spun că asta nu m-a deranjat niciodată. Nu te poți simţi jignit când ţi se spune că înveţi prea mult, nu?

Sigur că nu, dar când ai timp să înveți? Ești fotbalist profesionist, ai antrenamente zilnic, ai recuperare, trebuie să te și odihnești…

– Da, am destule… Dar acum îmi este mai ușor după ce am terminat liceul și am luat bacul. Înainte îmi era mai dificil, în generală și în liceu a fost mai greu, însă am reușit să mă descurc. Până la urmă totul este posibil dacă ai voință și dorință… se pot realiza toate…

Tudor Băluță s știut să îmbine fotbalul de performanță cu învățătura de performanță, a fost premiant în fiecare an, a terminat liceul cu 9,96 și a luat Bacul din prima, cu 8,81
Tudor Băluță s știut să îmbine fotbalul de performanță cu învățătura de performanță

Ce materie ți-a plăcut cel mai mult?

– În clasele 5-8 cel mai mult mi-a plăcut și m-am descurcat cel mai bine la matematică, dar o materie care mi-a plăcut mereu, așa, de suflet, a fost engleza. Mai ales că este utilă și te ajută în viață. Eu zic că am „prins-o” destul de bine.

Și la ce materii chiuleai?

(n.a. – râde cu toată fața, sănătos, ca un copil fără griji…) – La materii gen muzica… Sau… Nici franceza nu pot să spun că m-a pasionat foarte tare…

Păi engleza da și franceza nu?!

– Le-am început tare pe amândouă, dar cu franceza am lăsat-o mai moale în liceu. Am timp să mă pun la punct mai încolo. Engleza este mult mai răspândită în toate domeniile, de la filme la IT.

Tudor Băluță e sigur că „Trebuie să ne ducem peste Muntenegru cu gândul numai la victorie!”

Ai fost titular, chiar integralist, neașteptat, o surpriză, în ultimul meci al naționalei, egalul alb cu Serbia. Va fi mai greu în Muntenegru, finala pentru locul 2 în grupa de Liga Națiunilor?

– Să câștigăm noi mai întâi cu Lituania, din păcate fără spectatori, și aceștia nici nu-și pot închipui cât de importanți sunt pentru noi. Și s-a văzut că orice echipă îți poate pune probleme, toate meciurile sunt grele în minutul unu. Apoi în Muntenegru, din câte am văzut, este un teren foarte dificil, iar ei au o echipă bine organizată, cu fotbaliști experimentați, care joacă la cluburi mari din Europa. Noi trebuie să ne ducem peste ei cu gândul numai la victorie, este singura posibilitate ca să ne atingem scopul, adică toate cele trei puncte.

Tudor Băluță a fost integralist în ultimul meci al echipei naționale, egalul alb cu Serbia, pe „Arena Națională”, pe 14 octombrie 2018
Tudor Băluță (primul din stânga) a fost integralist în ultimul meci al echipei naționale, egalul alb cu Serbia, pe „Arena Națională”

Anul viitor este și turneul final la EURO U21, și mai sunt și preliminariile pentru EURO 2020 la seniori. Unde te vezi, unde vrei să fii, ce ai alege?

– Chiar nu știu… Oriunde voi merge, la naționala mare sau la U21 voi da totul pe teren că tot România scrie pe mine. Așa sunt obișnuit, n-am păcălit niciodată fotbalul. Aș vrea să fiu în același timp în ambele echipe, dar nu se poate, voi vedea atunci, sunt momente speciale, unice în ambele competiții. Un turneu final e ceva rar, din păcate, în fotbalul nostru, dar, în același timp, dacă ajut echipa mare să se califice la EURO 2020 tot un turneu final ar fi, nu?

Tudor Băluță a beneficiat de o moștenire genetică bună: a crescut 9 cm într-un an!

Da, mai e ceva timp… Până atunci ia spune-mi cum ai ajuns tu, oltean get-beget, din Craiova, la Constanța, la Viitorul?

– Păi m-a văzut domnul Hagi la un amical de juniori la Craiova acum vreo patru ani, înaintea unui meci al Viitorului. Era în vara lui 2014, aveam vreo 15 ani, jucam la Şcoala de Fotbal a lui Gică Popescu de la 7 ani, am făcut atunci un meci bun, știam că vine domnul Hagi să ne vadă, eram toți emoționați, eu am dat două goluri, deși am jucat fundaș central, eram cel mai înalt…

Chiar voiam să te întreb, când ai „explodat”, ai 1,91 înălțime la nici 20 de ani (n.a. – îi împlinește pe 27 martie 2019), când ai crescut așa mult?

– Pe la 14-15 ani am avut așa o creștere de vreo 9 centimetri într-un an, dar în rest am avut o creștere destul de normală.

Ai mai făcut și alt sport, înot, ceva, care să te ajute să crești în înălțime?

– Nu, numai fotbal… de fapt înainte am făcut trei, patru ani karate, dar nu știu dacă asta m-a ajutat să mă înalț. Pur și simplu cred că este genetic, părinții mei sunt înalți amândoi, mama la 1,80, tata la 1,87, fost atlet și de-asta cred că sunt așa de înalt.

Deci pentru adversari este bine de știut că tu cunoști karate…

– Da, să se ferească… (n.a. – râde)

Tudor Baluță salută publicul dupa meciul Viitorul - Hermanstadt 1-0 (gol marcat de Ianis Hagi), din cadrul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu, pe 17 septembrie 2018
Tudor Baluță salută publicul dupa meciul Viitorul – Hermanstadt 1-0, din cadrul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu, pe 17 septembrie 2018

Pe Tudor Băluță l-a remarcat Gică Hagi la juniorii Craiovei și într-o săptămână era jucătorul Viitorului

Te-am întrerupt cu venirea la Viitorul. Spuneai că te-a văzut Gică Hagi la un amical, la Craiova…

– Da, am făcut un joc foarte bun atunci și a doua zi l-a sunat pe tata managerul de la clubul nostru şi i-a spus că domnul Hagi ar vrea să dau niște probe la Academia dânsului, la Constanţa. Două zile mai târziu am mers în cantonamentul de pregătire al echipei secunde a Viitorului, am făcut câteva antrenamente și mi-ai spus cei de acolo că vor ca eu să rămân la ei, s-a rezolvat totul foarte rapid și la o săptămână după amicalul în care mă remarcase domnul Hagi eram jucătorul Viitorului.

Știi ce a răspuns domnul Hagi întrebat fiind cine este mai bun dintre Gică Popescu și Miodrag Belodedici?

– Nu…

Tudor Băluță!

(n.a. – râde iarăși plin, curat, ca un copil) – Nu știam… Pentru mine înseamnă enorm și mă bucură foarte mult aprecierea domnului Hagi și mă face să-mi doresc să muncesc și mai mult ca să ajung la nivelul atins de dânsul și de ceilalți doi coechipieri din cea mai bună echipă națională a României.

Domnul Hagi are părerea dânsului, dar tu ce spui, cine a fost mai bun, Gică Popescu sau Belodedici?

– Fără să fiu subiectiv că am fost la Școala de Fotbal a domnului Gică Popescu și l-am cunoscut personal, au fost doi jucători enormi, care au ajutat imens naționala României, care au jucat la echipe mari, ca Eindhoven, Tottenham, Barcelona, Galatasaray sau Chelsea, eu nu pot să-i diferențiez, sunt pe același piedestal pentru mine, la egalitate.

Tudor Băluță dezvăluie „secretul” antrenorului Gică Hagi

Care este cea mai mare calitate a antrenorului Gică Hagi?

– Cred că abilitatea cu care ne dă această mentalitate de a ne dori să fim cei mai buni. Cred că asta contează în primul rând. Ne dă această dorință de a domina, de afi cei mai buni, reușește să ne motiveze foarte bine și ne insuflă și nouă ambiția pe care o are să fie mereu pe primul loc în toate. Și cred că se vede asta în jocul nostru, în personalitatea noastră.

Tudor Băluță (primul din dreapta), printre „perlele” lui Gică Hagi, Ianis Hagi și Denis Drăguș (primul din stânga). Și nu sunt singurele din „fabrica de fotbaliști” a „Regelui”...
Tudor Băluță (primul din dreapta), printre „perlele” lui Gică Hagi, Ianis Hagi și Denis Drăguș (primul din stânga)

Nu este prea pretențios? Îl știu ca un antrenor dur, dificil, care cere foarte mult de la jucători, vrea să fiți toți… Hagi!

– Păi să ne gândim că a jucat la Barcelona, la Real, a jucat la europene, la mondiale, a fost în echipa mondialului din ’94, un mare jucător din istoria fotbalului, și nu doar cel românesc, iar odată ce a ajuns acolo e normal să-și dorească să ducă și pe alții sus, e normal să-și dorească de la jucători cât mai mult. Dorește foarte multe de la noi, de aceea muncim foarte mult la club, încercăm să fim și mai buni, și mai buni ca să ajungem cât mai sus, acolo unde vrea dânsul să fim.

Ce simte Tudor Băluță pentru Universitatea Craiova

Pe cine consideri cea mai grea adversară în lupta pentru titlu?

– Noi nu ne gândim chiar așa departe, dorim să ajungem în play-off, dar cu siguranță cele mai bune echipe din campionat sunt, într-o ordine aleatoare, CFR, Craiova și Steaua.

Tu, ca oltean, ce simți pentru Universitatea Craiova?

– Când eram mic eram suporter înfocat al Universității Craiova, dar odată ce am venit la Viitorul nu pot să nu fiu și cu sufletul aici, să dau totul pentru această echipă, să mă dedic cu totul pentru că Viitorul este acum echipa mea. Și vreau ca domnul Hagi să fie convins că se poate baza oricând pe mine.