Fotbal intern

INTERVIU “italian”: “ARESTAREA lui Giovani m-a dat peste cap!”

EURO 2016 reprezintă pentru toţi fotbaliştii români un vis ce trebuie atins, fiecare jucător, atît din Liga 1, cît şi din străinătate dorind să fie convocat de Anghel Iordănescu în lotul...
25.01.2016 | 12:15
INTERVIU italian ARESTAREA lui Giovani ma dat peste cap
ADVERTISEMENT

EURO 2016 reprezintă pentru toţi fotbaliştii români un vis ce trebuie atins, fiecare jucător, atît din Liga 1, cît şi din străinătate dorind să fie convocat de Anghel Iordănescu în lotul pentru competiţia majoră din Franţa.

Din această categorie nu lipseşte nici Constantin Nica, fostul puşti teribil al lui Dinamo.

STEAUA. Ofertă din Rusia pentru Stanciu! Răspunsul lui Reghecampf

Împrumutat de Atalanta în Serie B, la Avellino, fundaşul dreapta speră ca staff-ul de la prima reprezentativă să decidă că merită, în urma evoluţiilor din acest an, să prindă Campionatul European din Hexagon.

ADVERTISEMENT

STEAUA. Reghecampf A LUAT FOC: „Erau selecţionaţi de ochii lumi!”

Salut, Costi! Ai plecat de trei ani din Liga 1, ai ajuns titular de drept. De ce a fost atît de grea schimbarea?

– Este o mentalitate total diferită! Atît în teren, cît şi în afara lui. Mult profesionalism, o mai mare disciplină tactică
şi mici detalii care ajung să facă diferenţa în teren.

ADVERTISEMENT

Mai exact…?

– Totul contează, de la alimentaţie pînă la poziţia în care stai în pat. Înveţi că fiecare lucru ce pare minor are importanţa sa. Dar te adaptezi, eşti nevoit să o faci. Avînd alături jucători cu nume şi sute de meciuri în Serie A îi urmăresc pentru a învăţa lucruri noi, pentru a-mi da seama unde greşeam şi greşesc.

“Nu este uşor pentru un copil să fie singur în străinătate”

Ce efect a avut asupra ta primul contact cu fotbalul italian?

– Lăsînd la o parte calitatea jucătorilor, am rămas uimit de cît sînt de uniţi , sînt un grup care se comportă ca o
familie atunci cînd intră în vestiar. Toţi vor binele echipei, nimeni nu se supără dacă nu joacă. Înţelege cînd e într-o formă mai slabă şi acceptă cu zîmbetul pe buze alegerile antrenorului. Cei care nu jucau sau erau pe bancă sînt primii care îşi încurajează colegii şi-i motivează înainte de meci. La toate cele trei echipe am întîlnit aceeaşi mentalitate.

ADVERTISEMENT

STEAUA. „Roş-albaştrii” riscă să fie suspendaţi! Ce sancţiune pot primi

Privind din exterior, se pare că te-ai acomodat la rigorile fotbalului profesionist. Care e povestea jucătorului Costin Nica?

– Fotbalul se asociază cu două lucruri: performanţă şi business, adică afacere. La 20 de ani am jucat şi m-am putut adapta cît am putut. Nu este uşor pentru un copil să plece singur, în străinătate. După aceea a urmat un împrumut la Cesena, de unde mi s-a transmis că mă doresc neapărat să joc. La Atalanta erau încă 3-4 fundaşi dreapta aşa că am ales să plec. Însă acolo s-au întîmplat mai multe lucruri de care nu ar trebui să vorbesc, am jucat foarte puţin. A contat foarte mult că am rămas şi fără impresar după cele întîmplate cu domnul Ioan Becali. A fost arestat şi acest lucru m-a tras în jos. A trebuit ca altcineva să se ocupe de împrumutul la Cesena. Însă acum totul e trecut, sînt bine, joc, am progresat foarte mult şi trebuie să continui e aceeaşi linie.

ADVERTISEMENT

EXCLUSIV. FOTO. Asta e SUPER OFERTA din China pentru Budescu!

“Serie B este peste Liga 1!”

Ce te-a făcut să treci peste perioada aceea?

– Tot ce mă făcea să merg mai departe şi să nu renunţ erau colegii. Mi-a făcut plăcere să aud ceva incredibil după un meci în care am pierdut. Un coleg, supărat, mi-a spus că nu înţelege cum de nu joc cînd echipa joacă atît de slab şi eu mă antrenez foarte bine. Mă bucur că am lăsat o figură frumoasă în rîndul colegilor şi oamenilor care m-au văzut cum mă antrenez şi joc .

Titular la Avellino, de ce nu şi la Atalanta?

– Atalanta a schimbat conducerea şi antrenorul, care nu mă cunoştea şi avînd în continuare foarte mulţi jucători am decis să vin la Avellino şi să joc. Am nevoie de jocuri ca să demonstrez, prin fapte, că sînt un tînăr talentat, dar pierdut cînd s-a transferat într-un campionat puternic.

EXCLUSIV. De ce ÎNTÎRZIE „Enache la Steaua”. „Trebuie să ne dea bani”

Puteai să te întorci în Liga 1. Cu siguranţă au fost oferte…

– Am mai avut oferte din Elveţia, Portugalia şi Liga 1, dar eu consider că Serie B este peste campionatul românesc, nu este un pas înapoi pentru mine. Sînt jucători cu mare valoare, sînt echipe foarte puternice, mă bucur că aici am făcut o figură frumoasă şi am jucat aproape toate meciurile la o echipă minunată, cu un public extraordinar.

Mesajul către Iordănescu

Privind în trecut, care este regretul tău?

– Singurul lucru pe care îl regret este echipa naţională. Dacă mă întorceam în România şi făceam un final de sezon foarte bun, chiar dacă era la un nivel scăzut, probabil eram remarcat din nou. Din păcate, chiar dacă joc meci de meci şi la un nivel mult mai ridicat decît în România, nu prea a contat. Probabil şi Serie B este urmărită, dar fiecare antrenor are propriile selecţii.

Poate nu eşti pregătit să joci contra unor adversari de calibru…

– Consider că pot juca în orice moment la orice nivel. Atîta timp cînd am putut să joc împotriva unor adversari precum Pogba sau Higuain, cred că nu mă mai sperie nimic. Faptul că am ajuns în Serie B a fost alegerea mea, ca să prind meciuri şi să am din nou un ritm bun.

Liga 1 reacţionează, după scandalul Steaua-FRF: „Ne chemăm jucătorii”

Cît te mult timp îţi petreci gîndindu-te la naţională şi la EURO?

– Îmi doresc să fiu la EURO! Însă nu mă gîndesc la competiţie sau la naţională. Nu m-a sunat nimeni niciodată, eu mă concentrez pe echipa de club, trebuie să avem un parcurs la fel de bun ca în turul campionatului. La final trebuie să fiu mulţumit că am dat 100% şi dacă se doreşte convocarea mea, voi accepta.

Nica despre:

……trecerea lui Marica la Steaua: “Nu poţi condamna pe cineva că e jucător profesionist şi îşi face treaba. Însă dacă aş fi în peluză probabil aş vedea altfel lucrurile, se văd altfel din postura suporterului”

…….plecările foştilor colegi, Luchin şi Ţucudean, Steaua: “Trecerile lui Luchin şi Ţucudean la Steaua nu le văd ca nişte trădări, nici unul nu a fost junior la Dinamo”

…….despre fotbalul din Peninsulă: “În Italia sînt două feluri de echipe: cele care joacă pe stil vechi, un fotbal simplu, tacticizat în defensivă. Mai sînt echipe precum Napoli care joacă un alt fotbal, plin de fantezie şi dinamism”

……despre duelurile cu Higuain şi Pogba: “Higuain nu face aceeaşi mişcare de două ori în meci. Totul este nou, nu ştii la ce să te aştepţi, nu degeaba a jucat la Real Madrid. Are forţă, viteză şi o tehnică foarte, foarte bună. Pogba îşi merită zecile de milioane de euro de care se vorbeşte. Predispus la efort, viteză şi forţă rar întîlnite”

ADVERTISEMENT