Sport

Interviu cu frații Costea înainte de derby-ul Olteniei: „Ambele echipe au pierdut din spiritul Universității”. Exclusiv

Florin și Mihai Costea au oferit un interviu pentru FANATIK înainte de mult așteptatul meci dintre FC U Craiova 1948 și Universitatea Craiova însă e de părere că ambele echipe s-au îndepărtat de ceea ce reprezintă Știința.
02.10.2021 | 13:04
Interviu cu fratii Costea inainte de derbyul Olteniei Ambele echipe au pierdut din spiritul Universitatii Exclusiv
Interviu cu frații Costea înainte de derby-ul Olteniei: „Ambele echipe au pierdut din spiritul Universității”. Exclusiv. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu foștii jucători ai Craiovei, Mihai și Florin Costea, care au prefațat duelul-șoc dintre Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948.

Cei doi olteni susțin FC U Craiova 1948, însă s-ar bucura pentru ambele echipe să câștige titlul în Casa Pariurilor Liga 1 și le transmit un mesaj special suporterilor celor două echipe înainte de prima confruntare directă din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Florin Costea prefațează derby-ul Olteniei dintre Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948: „Cine e mai bun să câștige!”

Fostul „diamant” al Craiovei îndeamnă la calm înaintea meciului dintre Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948 și vrea ca toată Oltenia să se bucure de acest meci: „Acum mă întorc de la Craiova, dar nu știu dacă ajung la meci. Cred că de vineri o să intre în scenariul roșu din ce am înțeles. Nu știu câți spectatori o să fie. Eu îmi doresc în primul rând să fie un spectacol fotbalistic. Fără incidente în tribune și pe teren. Să se bucure toată Oltenia și toată România”.

Fostul decar al alb-albaștrilor își dorește ca la meciul de duminică să fie cât mai mulți spectatori prezenți pe stadion și speră ca problemele cu biletele să se rezolve: „Frumos ar fi să se înțeleagă și cu biletele și să ajungă la un numitor comun și să nu mai fie tot felul de șicane. Repet, să fie spectacol și să câștige echipa cea mai bună. Eu normal am jucat la Universitatea Craiova, nu erau atunci două echipe, dar nu știu cine are cei mai mulți suporteri”.

ADVERTISEMENT

Costea laudă galeria lui FC U Craiova 1948, însă în același timp speră să nu existe incidente între cele două galerii: „Nu mi-e teamă de incidente chiar dacă s-au mai întâmplat niște lucruri de-a lungul timpului. Va fi și securitatea mare în oraș, mai ales că e primul meci în Liga 1. Peluza Sud face o atmosferă fantastică. Sper ca jucătorii să se concentreze pe joc și să lase orgoliile deoparte. Eu știu ce înseamnă galeria Craiovei pentru că am avut susținerea ambelor galerii”.

Florin Costea se gândește cum ar fi fost cu o singură echipă în Craiova: „Ar fi fost 25-30.000 de spectatori la fiecare meci!”

Florin Costea consideră că dezbinarea din fotbalul craiovean a fost mereu prezentă, iar cu o singură echipă Craiova s-ar fi bătut în fiecare an la titlu în Casa Pariurilor Liga 1: „Așa e la noi la olteni. Suntem mai aprigi, mai ambițioși, dar de multe ori așa pe degeaba. E păcat că sunt două echipe și atâtea dispute. Ar fi fost 25-30.000 de spectatori la fiecare meci și pe afară vreo 10.000. Ca pe vremuri, cu o singură galerie. S-ar bate la titlu în fiecare an! Dar fiecare trebuie să își vadă de treaba lui și de ce nu să se bată pe viitor amândouă la titlu”.

ADVERTISEMENT

Olteanul crede că Universitatea Craiova pleacă cu prima șansă după victoriie de moral cu CFR Cluj și Dinamo, însă nu uită că FC U Craiova 1948 a fost aproape de o victorie mare în fața Botoșaniului: „Ambele echipe vin după rezultate bune în campionat și au câștigat și în Cupă. Craiova lui Reghe a obținut o victorie de moral și la scor cu Dinamo, plus că au eliminat CFR Cluj din Cupa României, iar FC U a fost la câteva secunde de victoria cu Botoșani, care e o echipă foarte bună.

Va fi greu să câștige cineva acolo. Singura înfrângere a CFR-ului tot acolo este. Eu cred că poate câștiga oricine și execuțiile jucătorilor vor face diferența. Legat de arbitraj eu nu cred că sunt greșeli intenționate. Sunt sigur că vor trimite unul dintre cei mai buni arbitri din Liga 1”.

ADVERTISEMENT

Costea nu crede că o înfrângerea în fața lui Reghecampf ar duce la îndepărtarea lui Adrian Mutu: „Echipa lui Rotaru e un pic favorită prin prisma loturilor, mai ales că FC U are mulți jucători noi. E mult spus mare favorită. Nu știu dacă jucătorii îl văd drept cel mai important meci din acest sezon. Dacă bați Craiova nu câștigi mai mult de trei puncte. Ambele au mare nevoie de victorie. Nu cred că Adrian Mutu va pleca dacă pierde duminică”.

Mesaj pentru suporterii craioveni înainte de derby-ul Olteniei

„Eu le transmit suporterilor celor două Craiove să își încurajeze echipele. Fotbalul are nevoie de suporteri pe stadion și de susținerea suporterilor. Cine e mai bun să câștige și în tribune și pe teren. Eu m-aș bucura să câștige FC U. Țin cu ei, dar nu am nimic cu cealaltă echipă. Mi-e drag și de ei. Sunt tot olteni de-ai mei”. 

Fostul mare fotbalist consideră că e normal ca toate echipele din Craiova să poată juca pe noul stadion „Ion Oblemenco”: „E un derby local. De războiul ăsta ce să zic… Sunt mici șicane înainte de meci. Rotaru și Mititelu se războiesc de ani de zile. Am înțeles acuma că nu se mai numește stadion „Ion Oblemenco” decât atunci când joacă echipa lui Rotaru. Deci o să fie cum joacă Inter cu Milan!.

Mie mi se pare normal ca toate cele trei echipe din Craiova să aibă dreptul să joace acolo dacă plătesc și îndeplinesc toate criteriile. Același lucru și pe Ghencea! Așa suntem noi românii. Căutăm să facem rău în loc să ajutăm”. 

Florin Costea, concluzie tristă: „Ambele echipe au pierdut din spiritul Științei”

Cele două echipe din Craiova se află de ani de zile într-un război pentru titlul de continuatoare a Universității Craiova, însă Florin Costea e de părere că ambele echipe s-au îndepărtat de spiritul marii echipe a Științei: „Mă doare că ambele echipe au pierdut din spiritul Universității. Nicio echipă nu se identifică cu Universitatea Craiova unde erau mereu jucători produși în Oltenia.

Și în primul rând jucători români. Acum ambele echipe au mulți străini. Pe vremea mea erau maxim doi-trei. Noi eram ca pe vremuri 7-8 olteni în prima echipă! Erau o emulație incredibilă în jurul echipei din cauza asta și la nivelul suporterilor. Parcă s-a pierdut din spiritul Științei și asta cred o simt toți suporterii”.

Florin Costea nu le poartă pică celor de la Universitatea Craiova și visează la ziua în care titlul va ajunge din nou în Oltenia, indiferent despre care echipă este vorba: „Mă bucur că în Craiova se investește în fotbal și sper ca una dintre cele două echipe să câștige campionatul. Ar fi nebunie în Oltenia dacă ar lua titlul. Cred că ar fi nebunie pe străzi”, a spus Florin Costea în exclusivitate pentru FANATIK.

Mihai Costea, pentru Fanatik: „E cel mai important meci al sezonului pentru ambele echipe!”

Mihai Costea a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că meciul dintre FC U Craiova și Universitatea Craiova este cel mai important al sezonului pentru cele două echipe: „Cu siguranță e cel mai important meci al sezonului pentru cele două echipe. Înainte era o singură Craiova și existau derby-urile cu echipele din București. Acum sunt sigur că ăsta e cel mai important meci pentru cele două cluburi. Nu știu dacă va pleca Mutu dacă pierde. Nu antrenorii joacă! E un antrenor bun, foarte tânăr și care a avut rezultate la națională și trebuie să îi dai credit pe o durată mai lungă”.

„Nilă” nu se miră de războiul declarat de cele două galerii înainte de „Derby de Oltenia” și regretă că nu poate fi prezent la meciul de duminică deoarece a rămas fără permis de conducere: „Nu o să pot să ajung pe stadion pentru că am rămas fără permis de ceva timp și e greu să ajung. Am văzut că au fost incidente. Știți bine cum sunt suporterii Craiovei din partea ambelor echipe. Sunt fanatici. Nu e un lucru normal dar se întâmplă. Dacă reușeau să bată la Botoșani aveau un moral mult mai bun, dar într-un meci ca asta se uită toate rezultatele care au fost și o să dea totul în acest meci”.

Mihai Costea a intrat în febra derby-ului: „Sunt rivalități foarte mari!”

Deși Universitatea Craiova pare favorită, Mihai Costea e de părere că într-un astfel de meci cei de la FC U pot compensa prin dăruire, orgoliu și ambiție: „E un meci special mai ales pentru fotbalul din Craiova și pentru tot fotbalul românesc, fiind și pentru prima oară când se întâlnesc în Liga 1. Echipa lui Reghecampf are un moral foarte bun după victoriile cu CFR Cluj și Dinamo. E o echipă bună și cu un antrenor bun. Dar aici lucrurile cred că sunt foarte echilibrate, pentru că ambele cluburi au antrenori valoroși. Sunt sigur că va fi un meci frumos în tribune și sper că și pe teren”.

Mihai Costea are un mesaj și pentru suporterii olteni din Craiova care vor fi prezenți la meci: „Le transmit suporterilor să își susțină echipa, să fie alături de jucători și să îi încurajeze timp de 90 de minute. Eu îi susțin pe cei de la FC U Craiova, sunt prieten foarte bun cu Adiță (n.r. Mititelu Jr.). Înainte de fiecare derby sunt multe contre, dar nu vreau eu să mă bag în astfel de discuții. În momentul de față echipa lui Rotaru are jucători mai valoroși, care au jucat mulți ani în Liga 1, au avut multe rezultate bune, dar FC U poate să compenseze cu ambiție, dăruire și sper că vor putea să scoată un rezultat bun. 

Se pot întâmpla multe cu suporterii. S-au mai întâmplat și e posibil absolut orice. Sunt rivalități foarte mari și de aceea se întâmplă multe lucruri în afara stadionului. Nu cred că se pune problema arbitrajului dar cea mai bună soluție VAR-ul ca să nu mai fie nicio discuție”.

Mihai Costea anunță că FC U Craiova 1948 se va bate la titlu în anii următori: „Adrian Mititelu are o ambiție extraordinară. Va câștiga un trofeu”

Mihai Costea consideră că FC U Craiova 1948 va deveni o forță în Liga 1 în anii următori și e convins că echipa lui Adrian Mititelu va reuși să câștige un trofeu, mai ales că echipa are un buget pe măsură și a reușit să revină din liga a patra în doar șapte ani: „Înainte erau foarte mulți jucători olteni, dar acum cei de la FC U au mulți străini și încă nu s-a închegat calumea o echipă. Au nevoie de adaptare și cu timpul vor avea rezultate foarte bune. Stau foarte bine financiar și au stabilitate mare.

Eu îl știu foarte bine pe Adrian Mititelu și are o ambiție extraordinară. Sunt sigur că va reuși să câștige un trofeu în următorii ani. A demonstrat că a luat-o de la zero și în cel mai scurt timp au ajuns din nou în Liga 1. E foarte important că au stabilitate financiară. 

Dacă ar fi o singură echipă cred că ar avea mult mai multă forță! Cu siguranță s-ar bate cu șanse și mai mari la campionat. Și la Steaua e acceași situație. Nu e normal. E bine să fie o singură echipă, cu o singură galerie unită și cu siguranță pot face mult mai multe și pe plan internațional”, a declarat și Mihai Costea în exclusivitate pentru FANATIK.

  • 2 meciuri directe au mai fost între Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948, niciunul în Liga 1
  • 7 ani a jucat Florin Costea pentru echipa lui Adrian Mititelu: 2005-2011 și 2018-2019
  • 6 ani a jucat Mihai Costea pentru clubul lui Adrian Mititelu: 2005-2001

  • (P) Cota BETANO pentru FC U Craiova – Universitatea Craiova: 2,15 este cota pentru „total goluri FC U Craiova: sub 0,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT