Sport

Interviu cu președintele FRH, Alexandru Dedu: “Să spui la 20 de ani că nu mai vii la naţională…”. Totul despre plecarea lui Ambros și selecția lui Ryde + precizări în scandalul de dopaj. EXCLUSIV

20.11.2019 | 15:04
Alexandru Dedu, impresionat de forma Cristinei Neagu: ”S-a autodepășit!”. Șeful FRH laudă evoluția jucătoarelor lipsite de experiență: ”M-a surprins răspunsul tinerelor”
ADVERTISEMENT

Echipa națională de handbal feminin a plecat în Japonia la Campionatul Mondial de Handbal. Au fost niște zile agitate pe “semircerc” după scandalul de dopaj care a zguduit echipa Corona Brașov și care a produs daune și la echipa națională. Eliza Buceschi, Bianca Bazaliu, Cristina Laslo și Daria Bucur au fost lăsate acasă după suspiciunile că întreaga echipă a Coronei a folosit un tratament cu laser intravenos, interzis de regulamentele WADA. Cu o Cristina Neagu care nu este la capacitate maximă, fără piesele grele de la Corona, naționala a plecat spre Japonia căutând să își recapete motivația după șirul de ghinioane care urmăresc această echipă. Au fost chemate de urgență Anca Polocoșer, Elena Dache și Patricia Vizitiu care mai aveau puțin și erau convocate direct la aeroport, însă în ciuda tuturor problemelor, România este o forță a Europei și chiar dacă nu vrem să visăm la medalii, visăm la o prezență la Jocurile Olimpice. 

Înainte de plecarea echipei naționale, președintele FRH, Alexandru Dedu, a acordat un interviu FANATIK în care a vorbit despre ghinioanele, controversele și scandalurile din jurul naționalei feminine de handbal și cărora, li s-a adăugat la scurt timp după, acest scandal de dopaj de la Corona Brașov. Președintele FRH a vorbit despre așteptările României, situația Cristinei Neagu, plecarea intempestivă a lui Ambros Martin, dar și controversele legate de selecția la echipa națională.

ADVERTISEMENT

“Situația continuă să nu fie una plăcută după acest scandal și încă nu am nici eu toate răspunsurile”


Interviul cu Alexandru Dedu a fost realizat cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului de dopaj și l-am contactat ulterior pe președintele FRH pentru o completare referitoare la ultimele evenimente care au zguduit din temelii handbalul românesc. 

Domnule Dedu, a apărut acest scandal de dopaj care a zguduit handbalul românesc. Când ați aflat de notificările ANAD? 

– Nu este vorba de dopaj, ci folosirea unor terapii interzise, cea cu laser intravenos. Am primit luni notificarea de la ANAD, am vorbit cu jucătoarele și am avut de așteptat să luăm cea mai bună decizie.

ADVERTISEMENT

Cum ați ajuns la această variantă de a lăsa acasă toate cele patru jucătoare de la Corona Brașov? Era riscant pentru noi să mergem chiar și cu cele care nu erau notificate de ANAD?

– Situația continuă să nu fie una plăcută și în acest moment nu pot să vorbesc pentru că nu am nici eu toate datele și toate răspunsurile. Însă, toate aceste lucruri le vom clarifica joi (n.r. pe 21 noiembrie), de la ora 13:00, într-o conferință de presă. Căutăm soluțiile optime ca naționala să treacă de această criză.

ADVERTISEMENT

“Cristina Neagu s-a întâlnit cu sportul în care chiar e cea mai bună. Dar e foarte greu să îți revii rapid după o astfel de accidentare” 

Domnule Dedu, ce așteptări avem de la Campionatul Mondial?

– Noi ne dorim să ne continuăm drumul spre Tokyo. Asta ar însemna să obținem un loc la Campionatul Mondial care să ne permită să ajungem în grupele de calificare pentru Jocurile Olimpice.

Acest loc nu este ca și acontat în condițiile locului 4 de la Euro, în condițiile în care Rusia și Olanda au șanse mari să fie în sferturi de finală?

ADVERTISEMENT

Hai să zicem, hai să pronosticăm… Dar eu nu mă ocup cu pariurile sportive și cu pronosticurile. Nu mă interesează. Pe mine mă interesează să fim pe loc eligibil pentru a participa la aceste calificări.

Spuneați că “Neagu nu va mai fi aceeași handbalistă pe care o știm”. Ce voiați să punctați?

– Cristina Neagu știe handbal. Pe urmă ea are de la mama și tata, de la Doamne-Doamne, niște calități pe care puțini le au. S-a întâlnit cu sportul în care chiar e cea mai bună. Ideea este că după o accidentare de lungă durată este foarte greu să revii la ritmul de joc, să ajungi la valoarea dinaintea accidentării. Este o regulă universal valabilă și sincer mi-ar plăcea să fie ea excepția. Dar, din proprie experiență, durează un timp să revii la forma pe care o aveai dinaintea accidentării.

 Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal:
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO: Cristina Neagu in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si Team Esbjerg, contand pentru Liga Campionilor, desfasurat in Sala Polivalenta-Ioan Kunst Ghermanescu din Bucuresti,

“Cu forța nu poți să faci, dar în momentul în care am văzut că Ambros este antrenorul Rusiei, nu am fost fericit”

Sunteți îngrijorat de cum ar arăta naționala României fără Cristina Neagu?

– Cristina Neagu este cea mai bună jucătoare din lume. Și atunci, da, are un impact major în evoluția echipei. Dar nu aș dramatiza atât și nu este nimeni în poziția de a fi de neînlocuit. România a avut jucători și jucătoare exponențiale care au ajuns la o vârstă și s-au lăsat și noi mergem mai departe.

Ambros Martin a plecat brusc de la echipa națională. Puteți să spuneți cum s-a întâmplat totul?

– Am avut o discuție undeva în primăvară cu Ambros și mi-a spus că nu mai poate fizic drumurilor și obligațiilor pe care le are și la club și la echipa națională. Mi-a spus că are și o problemă personală, pe care nu o voi dezvolta, și am picat la un acord. Eu sunt pe principiul că atunci când nu există motivație, nu este bine să întinzi pelteaua fiindcă… se îndepărtează obiectivul.

V-a lăsat un gust amar?

– Da (răspuns instantaneu).

De ce?

– Habar n-am dacă la momentul acela avuse o discuție cu cei din Rusia. Habar n-am. Dar nu am fost foarte fericit când am auzit că a devenit selecționerul Rusiei.

Nu era asta discuția când v-a anunțat, nu?

– Nu. Și dacă îmi spunea și așa îl lăsam să se ducă. Că n-am ce să-i fac omului. Cu forța nu poți să faci, dar în momentul în care am văzut că este antrenorul Rusiei, nu am fost fericit. Atenție, nu teamă că ar putea să facă ceva împotriva României. Nu, lucrul în sine.

 Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal:
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO: Meciul de handbal feminin dintre Romania si Polonia, din cadrul Trofeului Carpati 2017

“Nu știu dacă Ambros și-a făcut vreun plan. Niciun om nu este la fel”

Credeți că și-a făcut cumva calculele și și-a dat seama că are mai multe șanse să obțină o medalie olimpică și să performeze cu naționala Rusiei? Mai ales în condițiile în care Neagu era accidentată grav…

– Clar că și eu am credințele mele, dar nu pot să vă spun ce cred, ci doar ceea ce știu. Habar n-am dacă a avut. Niciun om nu este la fel.

Cristina Neagu nu s-a ferit să îl critice pe Ambros după ce a plecat…

– Este părerea ei, ei au avut o relație foarte corectă unul cu celălalt. Ideea este că Ambros și-a lăsat amprenta pe echipa națională. S-a muncit foarte bine și foarte mult. A fost o atmosferă foarte bună și pentru asta îi mulțumim. A obținut un rezultat meritoriu, locul 4 la Europene este un mare rezultat pentru sporturile de echipă. Cu toate că avem tendința de a minimiza lucrurile, noi suntem a patra echipă a Europei în acest moment. Și în mare parte i se datorează lui Ambros.

Au fost voci care au spus că accidentarea Cristinei Neagu ar fi fost suferită și din cauza faptului că a fost folosită prea mult de selecționer…

– Cristina Neagu joacă de foarte mulți ani non-stop. Sunt speculații, nu putem spune că a fost cauzată de selecționer.

“Cu Tomas am avut o discuție, i-am spus despre ce este vorba și după 30 de secunde, el a acceptat”

Cum ați ajuns la varianta Tomas Ryde?

– Este unul dintre motivele pentru care am avut această laxitate în a închide contractul cu Ambros. Fix în momentul ăla, era vehiculată ideea că Ryde a semnat cu CSM-ul. Într-adevăr, dar el încă nu era hotărât să vină la CSM. Am avut o discuție, i-am spus despre ce este vorba și după 30 de secunde, el mi-a spus “da”. Și i-am spus: “Atenție, tu îmi spui că nu ești hotărât să vii la CSM. O vezi legată?” și el mi-a zis: “Nu. Eu vin și sunt antrenorul echipei naționale”. Ca dovadă că acum, după ce nu mai e antrenorul echipei din București, nici nu s-a pus problema să nu continue la națională.

A fost ieșit din 2016 din fenomenul handbalistic. S-a ocupat cu altele…

– A mai fost o dată ieșit și a luat medalie de bronz la Campionatul Mondial, a fost ales al treilea antrenor din lume.

Ați avut și alte variante?

– Lucrurile au fost legate. Tot timpul există variante. Sunt antrenori români care sunt capabili să facă performanță. Și într-un viitor apropiat o vor face.

 Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal:
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO: Tomas Robert Ryde in meciul de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si CSM Bucuresti din prima etapa a Ligii Florilor, disputat la Sala Sporturilor din Zalau,

“A contat și CSM în alegerea lui Tomas că, practic, nucleul echipei naționale era aici”

A fost și din partea dumneavoastră o strategie ca antrenorul naționalei să fie și al celei mai puternice echipe?

– N-am avut nicio treabă. Mie mi-a plăcut foarte mult că politica de achiziții a CSM-ului a fost orientată spre jucătoare de națională. Și noi toți, acestea nu sunt decizii singulare, sunt discutate la nivelul Federației, noi toți am căzut de acord că este o oportunitate. Și asta a contat în alegerea lui Tomas că, practic, nucleul echipei naționale era aici. A ajutat mult.

V-a surprins plecarea lui de la CSM București. De ce a plecat?

– Ei m-a surprins… Nu am fost foarte surprins. Întrebați-l pe el de ce a plecat, eu nu știu.

“Da, am părerile mele despre handbal. Le am, dar am părerile mele pe care nu le discut nici măcar cu nevastă-mea”

În ultimele săptămâni, de la anunțarea lotului pentru CM din Japonia s-a creat o întreagă discuție prin lăsarea Sorinei Târcă și a Laurei Moisă acasă. Dumneavoastră ați discutat despre lot cu selecționerul?

– Niciodată. Eu primesc, în principiu, loturile pe mail de la antrenorul federal și în mare parte, datele despre echipele naționale sunt și pe grupul de Whatsapp al staff-urilor și atunci toate schimburile de idei le văd acolo. Niciodată nu intervin și nu am intervenit pe grupurile de Whatsapp. Doar la turneele finale în urma rezultatelor când i-am încurajat și felicitat.

Cumva, Tomas nu trebuie să vă explice alegerile sale?

– Eu sunt președinte…

Dar vă pricepeți foarte bine la handbal…

– Mi-ar plăcea să cred. Și da, am părerile mele. Le am, dar am părerile mele pe care nu le discut nici măcar cu nevastă-mea, fiindcă ea nu face parte din handbal. Ca să dau un exemplu. Nu îmi permit și este un lucru cu care am venit în România. Pe unde am fost am înțeles că fiecare are un rol, iar în momentul în care președintele devine și antrenor, medic, șofer, lucrurile nu duc la nimic pozitiv. Țin foarte mult ca fiecare să își vadă de rolul lui și de ceea ce se pricepe. Nu am făcut-o niciodată și nu o să o fac niciodată să încerc să sugerez nu o poziție în echipa națională, nici măcar o acțiune tactică, din foarte multe considerente. Cel principal este cel pe care tocmai l-am explicat. Apoi, gândiți-vă, ascendentul moral pe care un antrenor l-ar avea asupra președintelui dacă acesta i-ar spune: “Ia-l pe Ionescu, iar acel Ionescu ar da un rateu”. Ar spune: “N-am fost eu de vină, că eu nu l-am vrut pe Ionescu, tu mi-ai zis să îl iau”. Ori eu așa ceva nu îmi permit să fac.

Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO: Sorina Tarca in meciul de handbal feminin dintre HC Zalau si ASC Corona 2010 Brasov, din cadrul etapei a XVII-a a Ligii Nationale, disputat in Sala Sporturilor din Zalau

“Să spui la 20 de ani că «acum sunt disponibilă, dar mai târziu nu știu», mi se pare ușor exagerat și e bine să revizuim comportamentul”

S-a scris despre un conflict pe care l-ați avea cu Mariana Târcă și din acest considerent Sorina nu ar fi în lot. Cum comentați?

– Pe șleau vorbind, haideți să facem o supoziție deși nu este adevărat. Că eu aș avea un conflict cu Marian Târcă. În lumea în care eu trăiesc, niciodată un copil nu este vinovat pentru ceea ce face un părinte. Asta e lumea mea. Cei care sugerează așa ceva trăiesc în altă lume unde este posibil lucrul ăsta. La mine nu e posibil. Relația mea cu Mariana Târcă este principial corectă și nu are nicio treabă că ea a fost în tabăra Narcisei Lecușeanu. Ar trebui să o luăm altfel: să mi se dea un exemplu de om pe care l-am dezavantajat că nu era în tabăra mea. Din contră, tot timpul am vrut să le arăt celor care nu au crezut în mine că eu sunt președintele tuturor în handbal, nu doar pentru unii. Speculații ieftine. Nu asta este lumea mea. Nu bag în seamă lucrurile astea. Mă dor, dar nu le bag în seamă. Nu merită.

V-a deranjat toată discuția creată care a atins un punct culminant când handbalista a anunțat că ar vrea să se retragă după această dezamăgire a neconvocării?

– Ăsta este un lucru care m-a deranjat. Mare parte dintre cei care au discutat au fost sportivi. Au avut o carieră în care au trecut prin toate formele de a face sport. Și ca tineri jucători, speranțe, vedete, titulari, jucători consacrați în care un antrenor nu îi vedea în tactica echipei. Să spui la 20 de ani că “acum sunt disponibilă, dar mai târziu nu știu”, mi se pare ușor exagerat și e bine să revizuim comportamentul ăsta. Echipa națională nu este a lui Dedu, Vărzaru sau Târcă. Nu. Când ești chemat joci și atât. Și 30 de secunde și 60 de minute, cât poți tu de bine. Când ești chemat! Asta că “nu mai vin că nu m-a chemat” nu este ok. Deloc!

“Niciodată fanii nu o să facă echipa. Niciodată. Numai și numai staff-ul tehnic este îndreptățit să facă acest lucru”

Ați avut o afirmație controversată, că lotul și echipa națională nu sunt subiect de dezbatere națională…

– Niciodată, nicio echipă națională din lumea asta. Niciodată fanii nu o să facă echipa. Niciodată. Numai și numai staff-ul tehnic este îndreptățit să facă acest lucru.

Dar nici să se discute nu vi se pare ok?

– Discuțiile mă bucură. Fiindcă observ o emulație crescând exponențial în ceea ce privește handbalul. Iar discuțiile astea, chit că sunt contradictorii, răutăcioase, fac un bine handbalului, fiindcă este un fenomen în creștere. Asta se uită. E bine. Să se discute. Să își spună oamenii părerile, n-am nicio problemă. În schimb, lotul echipei naționale a României este făcut de staff-ul naționalei. E atât de simplu. În toate sporturile. Nu doar în handbal.

În funcție de rezultatul de la Campionatul Mondial de handbal, luați în calcul anumite schimbări în staff?

– Nici nu vreau să mă gândesc acum. Clar că dacă obiectivul nu a fost îndeplinit o să vedem care au fost cauzele și o să vedem ce putem să facem mai bine. Dar, hai să o luăm pas cu pas.

“La masculin, rătăcirile durează de vreo 30 de ani. Contrazi-mă te rog”

Trecând la handbalul masculin. Dinamo este singura echipă românească ce ne reprezintă la cel mai înalt nivel…

– Așa a fost în urmă cu foarte puțin timp CSM-ul, așa a fost în urmă cu 30 de ani Chimistul și Oltchimul după… Ceea ce a făcut Dinamo anul trecut și mai ales anul ăsta nu pot să le spun decât “Bravo”. Ceea ce îmi doresc și ceea ce sper e ca în viitorul apropiat să vină lângă ei încă o echipă, apoi încă o echipă. Și apoi să începem să urcăm cu campionatul masculin, cum o facem cu cel feminin. Ceea ce fac ei acum este un fel de pionierat. Sparg o barieră. În handbalul modern, este o performanță absolut meritorie. Îmi doresc să mai vină o echipă lângă ei și cred că suntem pe drumul cel bun. Au reușit să aducă jucători de foarte mare valoare, cu mare putere de luptă și vreau să fie copiați de cât mai multe echipe.

Este și naționala pe un drum bun după câțiva ani de rătăciri?

– Rătăcirile durează de vreo 30 de ani. Păi… contrazi-mă te rog.

Am avut o calificare la turnee finale în ultimii ani…

– Nu e de ajuns. La nivel mondial, în handbalul masculin competitivitatea este mult mai mare decât în handbalul feminin. Și, este greu. Noi am pierdut nu un tren, mai multe trenuri. Ca să revenim necesită timp. Sunt lucruri majore de schimbat.

Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO: Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal FOTO Tomas Robert Ryde in meciul de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si CSM Bucuresti din prima etapa a Ligii Florilor, disputat FOTO: Antrenorul Stefan Constantin il felicita pe Saeid Heidarirad dupa meciul de handbal masculin dintre Dinamo Bucuresti si CSM Bucuresti, din cadrul Cupei Romaniei Fan Courier, disputat pe Sala Dinamo

“La CSM mi-ar plăcea să existe mai multă predictibilitate și constanță”

Cum vedeți proiectul CSM București?

– CSM București este un club exponențial pentru handbalul românesc acum. Mi-ar plăcea să existe mai multă predictibilitate și constanță.

În ceea ce privește?

– Toate direcțiile. Ce a obținut clubul CSM în handbal este de pe altă planetă. Să câștigi Liga Campionilor cu un sport de echipă în România acum este fabulos. Să ajungi în Final Four de vreo 4 ori este fabulos și pot să continue să o facă. Au nevoie de un pic de predictibilitate și constanță.

“M-a schimbat mult accidentul… M-a întărit”

Pentru final aș vrea să lăsăm puțin handbalul deoparte și să vă întreb de cumpăna pe care ați trecut-o în ultimii ani. V-a schimbat într-un fel accidentul?

– M-a schimbat mult… M-a întărit.

Ați început să mergeți la patru ani după accident…

– Da, după patru ani am început să pun piciorul jos.

 Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal:
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal. FOTO: Alexandru Dedu în anul 2016

Știu că erați foarte activ, mergeați foarte mult cu motocicleta. Cum ați trecut peste cei 4 ani?

– Nu au fost comozi. Ideea este că nu este vorba de mine. E vorba de soția mea și familia mea care au suferit. În ăștia 4 ani, vreun an am fost internat și în rest, drumurile mele erau de la federație și până acasă, aici și în pat. Și nu le-a fost ușor.

“S-ar putea să vină iar momentul în care să merg din nou cu motocicleta”

Și psihic?

– Nu am probleme și nu o să am niciodată probleme. Sunt foarte puține lucruri care mă pot da peste cap.

Mai aveți de gând să mergeți cu motocicleta. V-ați fixat un obiectiv?

– Un obiectiv nu. Nu este un subiect închis, dar în momentul de față am alte priorități și un alt focus. Dar s-ar putea să vină iar momentul ăla.

La final vreau să îmi spuneți un pronostic la Campionatul Mondial?

– Pronostic nu pot să dau, dar obiectivul este să ajungem să jucăm grupe de calificare pentru Olimpiadă.

 Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal
Interviu cu președintele FRH Alexandru Dedu, înainte de plecarea echipei la CM de handbal
  • 48 de ani are Alexandru Dedu
  • 3 Ligi ale Campionilor a câștigat Dedu ca jucător (1997, 1998 și 1999)

 

ADVERTISEMENT