Simona Halep

INTERVIU cu Simona Halep după prima victorie la US Open din 2016 încoace! Își pune rivalele în gardă: “Încă simt foame de victorii! Vreau trofee!”

28.08.2019 | 08:40
INTERVIU cu Simona Halep dupa prima victorie la US Open din 2016 incoace Isi pune rivalele in garda Inca simt foame de victorii Vreau trofee

Simona Halep s-a calificat în turul 2 la US Open 2019, după ce a trecut de Nicole Gibbs, în trei seturi, scor 6-3, 3-6, 6-2. Primul succes al româncei din 2016, după eliminările din turul 1 la ultimele două ediții. Mulțumită colegilor americani, FANATIK va redă în integralitate toate declarațiile Simonei oferite imediat după meci. Românca a apărut în fața jurnaliștilor cu multă încredere în forțele ei și nu s-a ferit să își fixeze obiective îndrăzndețe.

  • Ce a fost dificil la acest meci? Cât de mulțumită ești de joc, în special de modul în care ai reușit să îl închizi?

Presiunea, asta a fost cea mai dificilă parte astăzi. Când câștigi un singur meci în trei ani… e clar că e destul de greu (zâmbește). Dar este bine că am reușit să trec peste asta. Am fost stresată înainte de meci, mai ales că jucam pe această arenă, pe care am pierdut anul trecut. Dar mă bucur că am reușit să ridic ritmul. Setul trei a fost foarte bun, peste primele două.

  • A părut că ai un ritm de joc foarte bun. Au fost și multe raliuri în acest meci. Crezi că asta te-a ajutat?

Ei îi place să aibă ritm de joc. Îi place să returneze mingile pe care le trimit. Astăzi am lovit puternic, am fost agresivă. Pe final am considerat că trebuie să schimb ceva, am urcat în teren. Am deschis mai mult terenul și am servit mai bine. Tactic a mers mai bine în final, de asta am câștigat. Ea este într-o formă bună și s-a mișcat excelent. Lovește puternic, a fost greu în acele momente. Dar până la urmă am câștigat, asta este tot ce contează pentru mine. Mă simt bine să știu că am obținut calificarea.

  • Ea a fost nevoită să piardă o bună parte din acest sezon. Cum ţi s-a părut că a jucat? Ai simţit că lucrurile vor merge în favoarea ta în setul 3?

Am simţit că ea a obosit puţin pe finalul partidei. Mi-am dat seama că va fi foarte greu pentru ea să păstreze acel ritm foarte ridicat. S-a jucat într-un ritm foarte, foarte ridicat în seturile unu şi doi. În setul trei, lucrurile au stat un pic mai bine pentru mine. Este greu după o perioadă în care nu concurezi. Eu am lipsit două săptămâni şi mi-a fost greu când am revenit, deci înţeleg. Ea a făcut un efort excelent astăzi pe teren.

  • Este posibil ca, pentru al treilea an la rând, să avem câştigătoare diferite la turneele de Grand Slam. De ce crezi că se întâmplă asta în circuitul feminin?

Simt că suntem la un nivel foarte apropiat, egale. Oricine poate câştiga orice turneu, inclusiv cele de Grand Slam. De asta ajungem la această situaţie. Nu poţi anticipa ce se întâmplă la un turneu. Toate meciurile sunt grele, în primul tur, în al doilea, nu mai contează. Este totul la fel. Asta este bine, părerea mea. Este o şansă pentru noi toate, de care încercăm să profităm. Muncim zi de zi pentru asta.

  • Simţi că ţi-ai luat o povară de pe umeri prin această victorie în turul 1? Schimbă modul în care abordezi acest turneu?

Da, dar este prea devreme să mă gândesc la schimbări. Sigur, mă simt mai uşoară acum. Mă bucur că în sfârşit am câştigat un meci la acest turneu. Nu mă simt foarte bine la startul competiţiei. Dar mereu când am meciuri grele în primele faze, ajung în sferturi sau în semifinale. Deci am încredere, simt că jocul meu merge. Mă mişc bine, mai am nevoie de ceva încredere la nivel mental. Asta încerc să obţin.

  • De-a lungul anilor ai fost o perfecționistă. Uneori simți frustrare când nu ajungi la nivelul pe care îl dorești. La Wimbledon ai jucat tenisul cel mai apropiat de perfecțiune. Cum te motivezi să ajungi din nou la acel nivel?

Partea bună este că am încredere că pot ajunge la acel nivel. Dacă muncesc din greu în fiecare zi, pot să fiu din nou acolo. Asta mă motivează. Încă simt foame de victorii, vreau trofee! Trebuie să continui să crezi și să mergi înainte. Simt că nu e nimic de pierdut. Am realizat tot ce visam și chiar peste, am câștigat Wimbledon. Mă simt relaxată. Dar am în continuare așteptări de la mine. Să fiu din ce în ce mai bună.

  • Îți poți da seama când se apropie acest nivel, sau pur și simplu se întâmplă să vină?

Trebuie să muncești pentru un nivel bun. Nu poți avea cheia pentru a-l accesa. Trebuie să muncești. Iar eu asta am făcut în sezonul de iarbă. La fel și aici, chiar dacă rezultatele nu au venit la Toronto și Cincinnati. Am continuat să muncesc și iată că acum joc mai bine decât în acele săptămâni. Vom vedea.

  • Ești pe locul 4 în clasamentul WTA și pe 2 în Race to Shenzhen. Și ai doar 20 de puncte de apărat până la finalul sezonului. E ceva rarisim. Te-ai gândit la asta? Schimbă modul în care abordezi US Open și chiar întreg sezonul?

Dacă voi fi sănătoasă, cu siguranță voi lupta pentru locul 1. Sută la sută! Îmi doresc să termin anul pe primul loc. Mai am şanse, voi munci pentru acest obiectiv. Chiar sunt încrezătoare că am şanse mari.

  • Procentajul la primul serviciu trimis în teren a fost foarte mare pentru tine pe parcursul anului. Cred că eşti pe locul 2 la acest capitol. Nu e ceva obişnuit printre jucătoarele de top, care riscă mai mult cu primul serviciu.

Eu prefer să nu risc. Nu sunt la fel de puternică, de asta aleg aşa.

  • Cum ţi-ai schimbat stilul de joc în ultimii ani? Pare că ai început să intri mai mult în teren.

Sigur, am făcut ceva schimbări tehnice şi tactice. Încerc să joc mai mult cu primul serviciu, pentru că doiul este vulnerabil în circuitul feminin. Fetele atacă direct cu returul pe serviciul doi. Mi-am pus în cap să stau mai mult cu serviciul unu şi asta am reuşit. Am progresat mult în direcţia asta, da.

 

Tags: