Fotbal intern

“Sunt lucruri la Dinamo care mă deranjează!” Ce zice despre derby

Ionel Dănciulescu a oferit un interviu în EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre derby-ul Dinamo - Steaua, cele mai frumoase amintiri din perioada când evolua pentru cele două rivale din Capitală, dar şi despre motivul pentru care a vrut să plece din "Ştefan cel Mare".
16.02.2018 | 21:56
Sunt lucruri la Dinamo care ma deranjeaza Ce zice despre derby

Team-managerul lui Dinamo a lămurit situaţia lui Jaime Penedo şi Adam Nemec şi a comentat în legătură cu alegerile FRF. Ionel Dănciulescu a sărit în apărarea lui Sergiu Hanca, despre care susţine că va fi omul decisiv din derby-ul Dinamo – Steaua.

Care sunt cele mai importante momente ale tale în tricoul lui Dinamo?

– Sunt multe. Parcă am petrecut o viaţă în tricoul lui Dinamo. Îmi e greu să fac o diferenţiere între aceste momente pentru că am campionate şi Cupe câştigate în acest tricou, victoriile împotriva Stelei, împotriva Rapidului. Sunt foarte multe şi îmi e greu să fac o diferenţiere. Viaţa unui fotbalist are momente bune şi rele, dar dacă e să privesc lucrurile acum, pentru mine au fost foarte multe momente plăcute la Dinamo.

Dar în tricoul Stelei?

– Şi la Steaua am avut momente frumoase. Chiar dacă o să supăr foarte multă lume, dar au fost patru ani şi jumătate frumoşi pentru mine. Primul campionat luat de mine în cariera de fotbalist şi multe alte momente frumoase. Nu pot să şterg cu buretele momentele petrecute la Steaua, chiar dacă se supără o parte sau alta a suporterilor, dar nu am ce face. Asta e realitatea.

“Cel mai important derby? În 2008. Când a pierdut Steaua titlul!”

Cea mai frumoasă amintire dintr-un derby?

– Cel mai important gol pentru mine a fost cel înscris împotriva Stelei, în Ştefan cel Mare, scor 2-1, în 2008. Bratu a înscris din penalty, iar apoi eu. Atunci când Steaua a pierdut campionatul. Ăla e cel mai important. Aici mă refer la tot ceea ce a însemnat săptămâna premergătoare meciului. A fost o nebunie totală. Agitaţie, suporteri la antrenamente şi la stadion, conducătorii care puneau presiune. A fost cea mai mare presiune pe care am simţit-o în cariera mea. Steaua a pierdut campionatul atunci şi a contat enorm acea victorie.

Eşti supranumit „Omul Derby”. Ai 35 de derby-uri pentru Steaua şi Dinamo. Îţi aminteşti care a fost cel mai important meci dintre ele?

– Cel de 2-1 din 2008 de care spuneam anterior. Aici vorbesc despre încărcătura meciului, de tot ce s-a întâmplat în ziua partidei. În seara de dinaintea meciului nu am dormit deloc.

Ce îi sfătuieşte pe jucătorii care fac pasul de la Dinamo la Steaua

Crezi că este o greşeală ca un jucător care a evoluat pentru Dinamo să meargă la Steaua sau invers? Fanii nu reacţionează prea bine la astfel de mutări.

– E greu. Orice ai spune… e greu. Suporterii sunt fanatici. Eu am văzut asta şi în străinătate. Se mai întâmplă. Eu am văzut exemple de felul acesta în Anglia, Italia şi Spania. Şi acolo au loc schimburi de jucători de la o rivală la alta, dar la noi e mai greu de acceptat. Au fost puţine cazuri de jucători care au evoluat foarte bine la ambele echipe. Eu cred că am fost excepţia de la regulă. În foarte puţine cazuri se întâmplă ca un jucător să evolueze bine în ambele părţi. E greu să te pui în pielea suporterilor dinamovişti sau a celor stelişti pentru că nimeni nu o să accepte lucrurile de genul acesta.

Greşesc fotbaliştii când fac declaraţii de iubire pentru o echipă anume?

– Eu nu am fost niciodată aşa. Am învăţat din greşelile trecutului şi pot să spun un singur lucru. Chestia asta cu declaratul pentru mine este egală cu zero… că eu sunt de mic stelist sau dinamovist… Cel mai important este ceea ce faci pe teren. Ăsta este punctul meu de vedere. Eşti stelist, dinamovist, rapidist sau craiovean… demonstrează pe teren asta! Din gură toată lumea poate să spună.

Şi asta te afectează pe viitor pentru că nu ştii unde ajungi…

– Corect! Este important să demonstrezi pe teren şi să vorbeşti mai puţin. Eu cred că pe parcursul carierei mele am demonstrat că sunt dinamovist şi am arătat respect pentru toate echipele unde am evoluat. Am dat totul pentru echipa la care am jucat. În momentul de faţă eu spun că sunt dinamovist. Dinamo este casa mea, viaţa mea, familia mea. Eu aşa văd lucrurile acum. Sunt dinamovist şi voi fi toată viaţa, indiferent de ce va fi pe viitor!

Care a fost momentul cel mai dificil atunci când ai făcut pasul de la Steaua la Dinamo?

– Mi-a fost greu să îi fac pe suporterii dinamovişti să înţeleagă că sunt un jucător profesionist şi că voi da totul pentru echipă. Că îmi fac datoria şi dau tot ce am mai bun pe teren. Am demonstrat asta până la urmă, cu toate că nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi. Eu sunt împăcat cu ce am făcut în viaţă şi în fotbal.

Tu ce sfat le-ai da jucătorilor care se gândesc să facă pasul de la Dinamo la Steaua sau invers?

– Nu pot să dau sfaturi jucătorilor. Eu niciodată nu aş putea să sfătuiesc un jucător de la Dinamo să plece la Steaua. Nici măcar pentru mai mulţi bani.

“Negoiţă a făcut cele mai mari investiţii anul acesta!”

Dar este o diferenţă mare între salariile de la Steaua şi cele de la Dinamo.

– Ştii care e problema? Jucătorii trebuie să fie recunoscători că Ionuţ Negoiţă a scăpat clubul ăsta de faliment. Puteam să fim în situaţia Rapidului din acel moment. Avem salariile pe care le avem, destul de bune pentru Liga 1, plătite la zi… ceea ce nu se prea întâmplă la echipele din România. La unele cluburi se plătesc salariile la 2-3 luni. Eu ştiu foarte bine. Cât ai salariul? 30.000 de euro? Luna asta îţi dau 20.000. E un lucru important ca jucătorii să aibă siguranţă materială, iar la Dinamo există asta. Este bine că domnul Negoiţă este un tip serios. O să primeşti banii de la el atunci când spune că dă 3 lei, 4 lei, 5 lei, 6 lei… nu se pune problema să nu se ţină de cuvânt.

Şi atunci când s-a enervat şi a spus că nu le mai plăteşte salariile jucătorilor?

– A fost o chestie de moment, a spus asta la supărare, dar mereu s-au plătit salariile la timp. E normal să ai anumite frustări. Omul a investit banii pe care i-a adus de acasă şi nu e uşor să nu ai performanţă. În acest moment nu ar fi trebuit să avem probleme cu accederea în play-off. Domnul Ionuţ Negoiţă anul acesta a făcut cele mai mari investiţii la nivel de club. Adică 11.000, 12.000 de euro salarii… plus bonusuri. Se ajunge la 15.000-16.000 de euro pe lună. Mie nu mi se pare că este vorba de bani puţini. Eu nu câştigam atât când jucam. Jur! Asta e realitatea. Nu câştigam.

Crezi că a fost o idee bună ca jucătorii lui Dinamo să apară cu fularul de la meciul cu Lazio chiar înaintea meciului pe care Steaua îl avea de disputat cu italienii?

– Nu ştiu. Am înţeles că a fost o alegere a suporterilor. Aşa am înţeles şi aşa mi-au zis şi băieţii. Mai departe… e dreptul fiecăruia să poarte ce vrea şi când vrea.

Mihai Stoica a râs de voi într-o postare pe Facebook…

– E problema lui. Nu vreau să comentez mai mult. Îl respect, ne înţelegem foarte bine, fiecare spune ce vrea şi îşi apără interesul personal.

Despre Rivaldinho, Palic, Torje şi problemele din vestiar

Rivaldinho a vorbit într-un interviu pentru FANATIK despre faptul că Vasile Miriuţă nu suporta jucătorii străini – vezi aici detalii. Care este adevărul?

– Nu e adevărat ce zice Rivaldinho! Mie îmi pare rău că nu a rămas la noi, dar nu e adevărat că Miriuţă nu suportă străinii. Noi avem foarte mulţi străini în lot. La Vasile joacă doar cine este în formă, pentru el atât contează. Vasile vorbeşte engleză, franceză, română şi germană. Nu e adevărat ce zice Rivaldinho. Nu sunt de acord!

A fost o problemă la Dinamo şi în perioada când era Contra în legătură cu limba folosită în vestiar. Se zicea că vorbea mai mult spaniolă.

– Nu e adevărat. Se vorbea română şi spaniolă. Cosmin vorbea în română şi se traducea şi în spaniolă pentru că erau foarte mulţi jucători care vorbeau spaniolă. El vorbea în română pentru că aşa era normal. Cosmin e român!

Cu transferul lui Palic ce s-a întâmplat? Miriuţă nu l-a vrut în primă fază, iar acum e la Dinamo.

– Vasile l-a vrut pe Palic dintotdeauna. Nu l-a refuzat. Problema e că el a vrut să aştepte alte oferte de la alte echipe, dar până la urmă a venit alături de noi şi e un jucător important pentru noi, un jucător care mie îmi place foarte mult şi sper să ne ajute să ne îndeplinim obiectivele. Dar Vasile l-a vrut pe Palic.

“Danciu” îl apără pe Hanca

Hanca a fost huiduit de suporteri în momentul în care a fost schimbat la meciul Dinamo – Craiova. Crezi că atitudinea fanilor a fost ok?

– Am fost un pic supărat pe faptul că suporterii au uitat toate lucrurile bune pe care le-a făcut Hanca pentru Dinamo. Este adevărat, toţi jucătorii au avut momente bune şi rele în carieră. Sunt de acord că Sergiu a făcut o partidă slabă, una dintre cele mai slabe partide ale lui în tricoul lui Dinamo, dar de aici până la a fi huiduit… Aprecierea şi suportul publicului trebuie să apară în momentele grele. Tot respectul pentru ceea ce fac suporterii noştri, tot respectul pentru că au venit pe stadion, că au venit pe stadionul Dinamo la meciul contra Craiovei. Le mulţumim pentru asta, dar hai să fim puţin mai pozitivi în ceea ce facem. Contează foarte mult influenţa suporterilor. Te afectează. Şi eu am jucat fotbal şi ştiu lucrul ăsta. Şi pe mine mă afecta când eram apostrofat şi lumea nu era mulţumită de jocul meu, dar eu eram primul nemulţumit pentru că ştiam că am jucat slab, dar aşteptam o încurajare din partea suporterilor ca să pot trece mai departe.

Supărarea lui Danciu. “Cuvântul meu vreau să conteze mai mult!”

De ce ai vrut să renunţi la Dinamo în iarnă şi ce te-a făcut să te răzgândeşti?

– Au fost multe lucruri care m-au făcut să îmi doresc să caut altceva. Am vorbit cu oamenii din club, am vorbit cu jucătorii, cu suporterii. Au fost multe lucruri care eu mi-aş fi dorit să fie altfel la echipă. Asta e clar! Eu cred că le-am demonstrat tuturor celor de la Dinamo că sunt un tip corect, onest, profesionist. De la început le-am zis că nu mă interesează partea financiară, discuţii despre salarii şi legături cu impresarii, dar vreau ca lucrurile pe care le spun să conteze. Să se ţină cont şi de cuvântul meu. Eu zic că am cât de cât experienţă. Nu spun că sunt cel mai bun şi că le ştiu pe toate, asta e imposibil. Dar vreau ca părerea mea, cuvântul meu să conteze mai mult. Am vorbit cu jucătorii, cu suporterii, am văzut ce s-a întâmplat la meciuri şi asta m-a determinat să rămân. A contat enorm că au fost alături de mine. Nu m-am gândit că plecarea mea ar putea fi o lovitură pentru jucători. Pentru mine contează mai mult să fiu mulţumit şi fericit la locul de muncă. Nu a contat niciodată partea financiară. Toţi cei care mă cunosc şi au lucrat cu mine pot confirma asta. Dinamo pentru mine e familia mea. De aia nu am plecat la Iaşi sau în altă parte pentru că îmi era foarte greu să mă rup de familia mea, deşi se întâmplă foarte multe lucruri care mă deranjează, care nu sunt ok. Toată lumea vorbeşte… Pe mine m-a deranjat foarte mult că la Dinamo toată lumea vorbeşte despre proiecte, strategii şi nu se face aşa ceva pentru că nu e bine. Să nu mai vorbim despre lucrurile astea pentru că nu ne-am ţinut de cuvânt. Am greşit ca strategie, ca tot ce înseamnă pasul următor. Şi eu sunt vinovat de tot ce s-a întâmplat, eu şi toţi oamenii de la Dinamo. Asta e! Am greşit.

Ai negociat doar cu CSM Poli Iaşi sau au mai fost şi alte echipe interesate de serviciile tale?

– Au mai fost discuţii cu alte echipe, dar nu vreau să vorbesc despre asta pentru că acum sunt la Dinamo şi asta e tot ce contează.

Cum trăiesc jucătorii un “Derby de România”

În cei 4 ani jumătate petrecuţi la Steaua ai câştigat 3 trofee şi ai înscris de 8 ori împotriva lui Dinamo. Acum eşti simbolul „câinilor”. Cum ai reuşit să cucereşti suporterii? Nu ai fost apreciat când ai făcut pasul de la Steaua la Dinamo.

– Nu a fost uşor deloc. Nu fost o situaţie plăcută şi trebuie să recunosc că şi eu am greşit în anumite momente pe parcursul carierei, dar cred că lumea şi-a dat seama că sunt un om bine intenţionat şi vreau să fac bine clubului. Eu sunt dinamovist şi aşa o să fiu toată viaţa. O să mor dinamovist. Ăsta sunt eu. Cred că i-am cucerit pe suporteri prin faptul că nu am vorbit foarte mult, ci am demonstrat pe teren şi în afara lui. Când e vorba de vorbit suntem numărul 1, dar trebuie să şi demonstrăm. Când renunţi la fotbal cu ce rămâi? Dănciulescu are 5 campionate, 5 cupe, şi aşa mai departe. Cu asta rămâi. Ăia care dau din gură şi îi întrebi cu ce au rămas… „Păi am o finală de Cupă şi atât”. E cam greu.

Cum trăia jucătorul Dănciulescu un derby şi cum trăieşte din postura de oficial?

– Înainte era intensitatea mai mare. Acum sunt momente în care simt că nu mai sunt derby-urile de altădată. Nu vorbesc numai de jucători, ci şi despre ceea ce apărea în presă şi aşa mai departe. Înainte ne pregăteam cu o săptămână înainte de meci. Ştiam că vine derby-ul cu Steaua şi toată lumea vorbea, toată lumea era tensionată. Suporterii la fel. Acum mi se pare că s-a pierdut un pic din pasiune şi din tot ce însemna pe atunci „Eternul Derby”. Eu aşa simt.

Crezi că jucătorii au uitat ce înseamnă un derby?

– Eu cred că ei ştiu ce înseamnă un derby. Dacă nu ştiu, atunci învaţă. E vorba şi de cum ai crescut, de cum ai evoluat şi aşa mai departe.

Dar jucătorii străini cum trăiesc derby-urile? Crezi că sunt mai detaşaţi, că nu simt presiune?

– E normal să fi un pic mai detaşat atunci când eşti străin. Şi eu am fost în Spania şi am jucat în derby-ul local dintre Hercules şi Elche şi toată lumea era super focusată, iar eu eram un pic mai light faţă de ceilalţi, dar derby-ul era numărul 1. Ca străin nu ai cum să simţi presiunea la fel ca ceilalţi jucători români. Încercăm să-i motivăm prin discuţii, prin a le explica tot ceea ce înseamnă derby-ul dintre Dinamo şi Steaua. Acum au şi ei acces la internet şi pot vedea ce se întâmplă într-un astfel de meci.

Nicio şansă ca Penedo şi Nemec să rămână la Dinamo!

Care este situaţia lui Penedo? Nu prea îşi doreşte să rămână. Am înţeles că se va retrage după CM 2018.

– Penedo este portarul nostru, face parte din echipă, va merge la Campionatul Mondial, dar nu ştiu dacă va mai semna. Eu acum cred că el nu va mai semna cu noi. Tot ce se poate. Eu cred că ăsta este punctul maxim al carierei lui şi e normal. Eu sunt convins că el nu va mai semna cu noi şi trebuie să ne asumăm asta. Nu cred că au mai fost discuţii cu el. Lumea trebuie să ştie. Eu nu discut despre contracte, dar îmi spun părerea.

Păi şi cu ce portar o să rămâneţi? Penedo e pa, lui Brănescu i se termină împrumutul…

– Probabil o să încercăm cu Brănescu. I se termină împrumutul, dar putem să discutăm de prelungire. Avem şi doi jucători foarte buni în pepinieră, Eşanu şi Muţiu. Avem soluţii.

Atunci Penedo iese din schemă pentru partea a doua a sezonului 2017-2018?

– Depinde de Vasile dacă îl va folosi pe Penedo sau nu. Nu eu decid. El ştie cine apără şi cine nu.

Dar Nemec? FANATIK a anunţat că deja a semnat cu Zilina – vezi detalii. De ce nu aţi reuşit să-l convingeţi să rămână?

– Lucrurile care ţin de contracte nu mă privesc. Eu am alte atribuţii la club. Am auzit şi eu că a semnat cu Zilina, dar ţi-am zis că aceste lucruri care ţin de prelungirea contractelor nu depind de mine. Sunt lucruri destul de complicate la anumiţi jucători. De exemplu la Nemec. El oricum nu va mai semna. Eu aşa văd lucrurile. Sincer! E un jucător important pentru noi şi e păcat. S-a simţit bine aici şi noi şi am făcut tot ce a ţinut de noi să-l ţinem… Nu cred că va mai semna cu noi, indiferent de cât i-ai oferi.

“Gabi Torje e un lider în vestiar!”

Cu Gabi Torje ai vorbit despre revenire? Va avea timp să se impună?

– Eu zic că Torje are timp să îşi arate valoarea. Acum este foarte bine din punct de vedere fizic. Eu cred că este un mare câştig pentru Dinamo, un mare, mare câştig. E foarte motivat, e foarte implicat în antrenamente, e implicat în ceea ce înseamnă bunul mers al echipei.

Adică?

– Adică… îşi spune părerea.. „Azi mergem îmbrăcaţi aşa…” Sunt lucruri care contează. „Azi facem aşa, mâine aşa…” E foarte implicat. Nu e vorba că încearcă să-şi impună punctul de vedere, ci demonstrează că este un adevărat lider. Un adevărat lider în afara terenului, dar şi în teren. A demonstrat asta când a fost la Dinamo.

Asta înseamnă că liderul din vestiar nu trebuie să fie neapărat căpitan…

– Nu, sub nicio formă. Şi eu am fost la fel. Nu am avut banderola, dar am fost lider. Nu ştiu dacă va ajunge banderola la Torje. Din punctul meu de vedere, Sergiu Hanca este căpitanul lui Dinamo. Eu aşa văd lucrurile în acest moment.

Îl susţine pe Lupescu la şefia FRF

Dacă Dinamo intră în playoff şi se califică în cupele europene, cum o să arate echipa în condiţiile în care 10 jucători sunt ca şi plecaţi de la Dinamo la vară?

– Eu nu ştiu dacă asta e o mare problemă. Putem găsi jucători care să-i înlocuiască. Cel mai important e să intrăm noi în playoff, după aceea în cupele europene, iar apoi o să găsim soluţii. Nu e o problemă. O să îşi dorească jucătorii să semneze cu Dinamo. Probabil o să fie discuţii cu anumiţi jucători. La Torje e complicat. Dacă o să intrăm în playoff şi o să avem o situaţie bună, atunci putem discuta cu cei de la Grozny. Romera la fel…se discută şi cu el.

S-a discutat la Dinamo despre alegerile FRF? Lupescu şi-a anunţat candidatura. Crezi că este bine să se schimbe şi selecţionerul?

– Nu sunt în măsură să discut despre decizia pe care o va lua domnul Negoiţă. E patronul echipei şi el va decide pe cine va vota. Acum cu implicarea lui Ionuţ Lupescu lucrurile se vor schimba total. Din punctul meu de vedere este cea mai bună alegere pentru fotbalul românesc. Dacă nici Ionuţ Lupescu nu poate schimba nimic în fotbalul românesc, atunci nimeni nu o poate face. El, Gică Popescu, Gică Hagi sunt cei trei care pot schimba ceva, dar dacă nici ei nu pot face ceva…atunci ne merităm soarta. Eu cred că şi Cosmin Contra trebuie să rămână la echipa naţională. E cea mai bună soluţie pentru banca naţionalei.

Soţia lui Patrik Ekeng s-a plâns că Dinamo nu a ajutat-o cu nimic.

– Nu cunosc detalii. Există un om în club care ţine legătura cu familia lui Ekeng. Eu ştiu că au existat anumite probleme atunci legate de chestiile legale, de cum pot primi banii de la Dinamo. Sunt şi fraţii lui, iar familia nu s-a înţeles niciodată cu soţia lui Ekeng. Nu a existat o posibilitate legală  prin care putea să primească banii, iar de asta clubul a stat să vadă unde poate trimite banii. Normal că o să o ajutăm pe viitor. Dacă domnul Negoiţă a promis că o să facem lucrul ăsta, atunci aşa se va întâmpla. El face ceea ce promite!

L-ar vrea pe Pintilii la Dinamo!

Care este situaţia stadionului şi ce ştii despre modernizarea care urmează să aibă loc?

– Nu ştiu foarte multe. În martie ar trebui să înceapă modernizarea stadionului. Dacă nu se face nici acum stadionul…

Ce jucători de la Steaua ar vrea Dinamo dacă ar avea posibilitatea să-i cumpere?

– Eu vorbesc din punctul meu de vedere. Ce mi-aş dori eu… Eu l-aş vrea pe Pintilii. E un adevărat lider, un jucător care ştie ce înseamnă fotbalul, performanţa, e un jucător cerebral. E un jucător cu foarte multe calităţi. Nu iese el în evidenţă, dar e foarte util. Eu cred că este cel mai important jucător de la Steaua. E bătrân, dar vârsta nu contează. Teixeira este şi el un jucător interesat, Budescu la fel.

“Steaua ar trebui să-l ajute mai mult pe Alibec!”

Alibec sau Gnohere?

– Alibec îmi place foarte mult. Eu îl aleg pe Alibec. Îmi place stilul lui de joc. Bizonul e un jucător oportunist, un jucător de gura porţii, un marcator. Alibec e un fotbalist care îmi place. E marcator, dar acum trece printr-o perioadă dificilă pentru că este complicat să joci la Steaua. E complicat! Acolo eşti bun dacă joci 2-3 meciuri foarte bine, dar dacă nu joci bine eşti cel mai prost. Eu cred că oamenii de la Steaua ar trebui să-l ajute mai mult. Nu cred că nu l-au ajutat, nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, însă pentru mine Alibec ar fi un câştig. Eu cred că îl afectează când este criticat la televizor şi o spun din punct de vedere al unui fost fotbalist. Trebuie să ai o linie între tot ce spui. Azi zici că e bun, mâine că e prost.

Dinamo vinde ieftin faţă de Steaua. Nu crezi că este o strategie proastă să îţi vinzi căpitanul pe o sumă mică?

– Astea sunt vremurile. Şi Dinamo îşi doreşte să vândă jucători pe milioane de euro, dar Steaua are ani în spate de istorie în Champions League, Europa League, iar Dinamo, din păcate, nu are şi asta contează foarte mult. Sperăm ca în curând să vindem şi noi pe milioane, dar deocamdată asta este situaţia. Am spus şi mai devreme. Este important că Dinamo nu a dispărut, că Dinamo are posibilitatea să plătească salariile la zi. Repet! La zi! Pe data de 15 se încasează salariul, iar asta e foarte important. E un club care nu minte.

“Dinamo nu o să retrogradeze niciodată!”

Cum justifici în faţa suporterilor că Dinamo vinde cel mai promiţător jucător (n.r. Costache) la o rivală din Liga 1, în condiţiile în care Dinamo anunţă că vrea să facă performanţă?

– Bine… Probabil cei din club au fost mulţumiţi cu suma primită de la CFR Cluj, eu am anumite păreri pe care le spun mereu în faţa domnului Negoiţă. Eu cred că s-a gresit. Eu nu l-aş fi dat pe Costache, dar nu decid eu. Nu ştiu dacă ar fi prins un transfer în străinătate, dar trebuie să recunoaştem că Costache a fost un jucător important şi determinant pentru Dinamo. Nu pot să fac eu politica clubului, eu doar pot să îmi spun părerile, dar decizia este luată de domnul Negoiţă şi aşa mi se pare normal să se întâmple. Sunt multe lucruri care nu sunt pe placul meu, dar eu îmi spun părerea atunci când sunt întrebat.

Ion Marin a zis că Dinamo riscă retrogradarea dacă ajunge în playout şi că va urma o perioadă dificilă în „Ştefan cel Mare”. Tu ce prevezi că se va întâmpla dacă nu vă calificaţi în playoff?

– Niciodată Dinamo nu va retrograda! Eu nu vreau să mă gândesc la lucrul ăsta. Indiferent dacă Dinamo ajunge în playout. Echipa nu se va bate niciodată la retrogradare. Nu vor exista probleme financiare dacă nu prindem playoff-ul. E vorba de prestigiu. Eu mizez pe orgoliul jucătorilor în meciurile care au mai rămas din sezonul regulat. Pe dorinţa de victorie a jucătorilor, pe atitudinea lor.

“Patru puncte: victorie cu Steaua şi egal cu Astra”

Câte puncte adunaţi din următoarele meciuri?

– Minim 4! Batem Steaua şi facem un egal cu Astra. Aşa simt eu. Lucrurile sunt mult mai simple la un meci cu Steaua.

Aţi fost acuzaţi de cei de la Steaua că o să le faceţi jocurile CFR-ului dacă ajungeţi în playoff. Se va bate Dinamo la titlu sau va întoarce armele împotriva Stelei?

– Dinamo nu are niciun parti-pris cu vreo echipă. Dinamo va juca pe teren cu orice echipă, aşa cum a făcut-o mereu. Dacă dăm timpul înapoi putem să vedem că Dinamo a jucat doar pentru ea. Nu e problema noastră ce se întâmplă cu celelalte echipe, nu e problema noastră cine va câştiga. O să ne batem cu CFR, Steaua şi cu toate echipele dacă o să ne calificăm în playoff. Noi jucăm pentru Dinamo, jucăm pentru noi. Să vedem dacă se poate să ne batem la titlu. Trebuie să vedem cu câte puncte o să intrăm în playoff. Noi jucăm toate meciurile la victorie. Pe mine nu mă interesează de alte echipe.

Este cunoscut faptul că jucătorii din Liga 1 Betano nu au o relaţie bună cu presa. Tu cum ai gestionat legătura cu jurnaliştii?

– Eu nu am avut niciodată probleme cu nimeni. Mereu am încercat să fiu cât se poate de politicos şi am răspuns ori de câte ori am fost solicitat. Este bine să ai o relaţie bună cu presa atât timp cât eşti o persoană publică.

Niciun ban în transferuri!

Câţi bani a investit în iarna asta Ionuţ Negoiţă în transferuri?

– Niciun ban! Nu am investit nimic, la fel ca alte echipe din Liga 1, în afară de Steaua şi CFR Cluj. Ne-am bazat pe jucătorii de la club şi cei care au venit liberi de contract. Nu îţi garantează nimeni succesul dacă investeşti bani în jucători, eu am mai spus asta. Poţi să aduci şi jucători liberi de contract pe care să te bazezi şi să-i faci să joace. Sunt atâtea exemple. Mevlja, Palic, Gnohere. Au venit liberi şi Dinamo a câştigat bani de pe urma lor.

Pe cine pariază în derby

De patru ori s-au întâlnit Dinamo şi Steaua în 2017 şi este 2-2. Ce urmează duminică?

– Sper să fie o victorie a noastră. În ultimii ani avem un bilanţ pozitiv. Eu zic că Hanca va înscrie. 1-0. Vreau să dea gol Sergiu!

Este un minus pentru Steaua lipsa suporterilor la derby?

– Diferenţa a fost făcută oricum de galeria noastră. Nu vreau să mă gândesc că Steaua va avea galerie. E o motivaţie în plus pentru jucători. Eu am mai spus asta. Dacă nu aveam publicul de partea noastră în meciul cu Craiova nu reuşeam să egalăm. Asta e realitatea. E păcat că nu mai sunt ambele galerii prezente la derby. Era frumos să le vezi pe ambele, se întreceau în coregrafii, dar asta e situaţia fotbalului românesc. Am rămas doar cu galeria noastră. În rest… totul e la pământ!

Care crezi că este jucătorul de la Steaua care vă poate face probleme?

– Sunt mulţi jucători foarte valoroşi. Nu ştiu, depinde! Eu sper să nu fie niciunul, dar au jucători valoroşi. Man este un fotbalist care mie îmi place. Au jucători care îţi pot pune probleme.