Fotbal intern

INTERVIU Daniel Nicula, puștiul căpitan pe care Ioan Mărginean l-a luat de la casa de copii: ”Visez să sune Gigi Becali și după mine”

21.11.2019 | 21:10
INTERVIU Daniel Nicula pustiul capitan pe care Ioan Marginean la luat de la casa de copii Visez sa sune Gigi Becali si dupa mine
ADVERTISEMENT

Daniel Ovidiu Nicula. Un puști de 16 ani care până săptămâna trecută era aproape necunoscut pentru microbiști. Dar Edi Iordănescu a avut flerul de a-l arunca în luptă și a-i da chiar banderola de căpitan în ultimele minute ale meciului de gală cu Real Valladolid. Un băiat care a crescut de la 1 an și 8 luni într-o casă de copii. El a fost dus de către părinții săi la Casa de tip familial ”Sfântul Ghelasie” din Stremț, județul Alba, alături de patru dintre cei cinci frați ai săi. Și acolo și-a petrecut copilăria. Dar fotbalul și faptul că este foarte bun și la școală (n.r. a luat premiul 1 până în clasa a 8-a și a terminat gimnaziul cu a doua medie din școală), l-a salvat. A fost descoperit de Ioan Mărginean și nu s-a lăsat până nu a făcut toate formalitățile să-l aducă la Mediaș. Așa puștiul s-a ales cu porecla de Mărgi-junior.

Daniel, ce a însemnat pentru tine acest meci cu Valladolid?

-A fost ceva extraordinar pentru mine să fiu căpitan într-un astfel de meci, mi-a oferit încredere și m-a făcut să fiu mai motivat, având în vedere că scorul a fost strâns sincer nu mă așteptam să intru. Am fost foarte fericit când am văzut că mă bagă până la urmă și să am și banderola de căpitan… nu pot să descriu în cuvinte.
Emoții nu am avut pe teren, ci când am fost anunțat că o să fac deplasarea în Spania cu echipa, am fost foarte fericit. Am simțit acea adrenalină pozitivă pe care am avut-o și în cele două cantonamente cu echipa în Turcia și în Spania, și acolo am jucat câte 5-10 minute în fiecare amical. Faptul că mă pregătesc cu echipa mare din iarna trecută au a avut o impact pozitiv în ceea ce privește emoțiile, acestea fiind unele constructive și normale.

ADVERTISEMENT

”Tata a murit acum 4 ani, cu mama nu păstrez niciun fel de legătură. Visez să ajung la o echipă mare să-mi ajut frații”

Cât de greu ți-a fost să ajungi aici având în vedere că ai crescut la o casă de copii? Te-au căutat părinții tăi după ce au aflat ce ai reușit?

-Greu, dar am fost motivat. Am crescut de la vârsta de 2 ani la o casă de copii din Stremț, aproape de Alba Iulia. Cât despre legătura dintre mine și părinții mei, tatăl meu a decedat în urmă cu 4 ani iar cu mama mea nu păstrez niciun fel de legătură. Părinți pentru mine sunt sora mea mai mare, Victoria și soțul ei, Andrei, la care și locuiesc de când m-am transferat la Mediaș. Ei sunt pentru mine părinții pe care nu i-am avut, sprijinindu-mă necondiționat cu orice și în orice situație. Vreau să îi urez bun venit în familie noului membru, Ștefan, băiețelul lor. Ei fiind unii dintre puținii oameni care au crezut încă de la început în mine. Le mulțumesc din suflet pe această cale. Iar celor care nu au avut și m-au subestimat de fiecare dată când au avut ocazia, nu le doresc decât sănătate ca să îmi poată vedea reușitele!

ADVERTISEMENT

Care este povestea ta în fotbal?

-Cariera mea de fotbalist se rezumă la doar 2 ani și jumătate de fotbal. A început în curtea școlii, unde deși eram foarte mic, eram cel mai bun. Profesorul meu de sport, Olimpiu Cucerzan, a sesizat asta și consultându-se cu prietenul lui, Hancaș Alin, care era antrenor la un club școlar din Blaj, am fost legitimat acolo. Am petrecut 1 an și jumătate la CSȘ Blaj, o perioadă frumoasă în care am descoperit cu adevărat fotbalul pe teren mare, o perioadă în care am jucat la trei grupe de juniori unde am marcat zeci de goluri, în jur de 80, și unde am fost desemnat în mai multe rânduri sportivul anului deși nu mai jucasem fotbal până atunci. Împreună cu Hancaș și Olimpiu am luat decizia de a veni la Mediaș. Am doar cuvinte de laudă despre cei doi, s-au ocupat de mine ca de propriul lor fiu și le mulțumesc cu această ocazie. Sunt doi oameni minunați cu care am o legătură foarte strânsă și acum. Acum am deja un an la Mediaș, am crescut enorm, am muncit și mi-am văzut de treabă! Am marcat câteva zeci de goluri pentru juniori și am și câteva meciuri pentru echipa din Liga a III-a.

Cum este pentru tine Mediașului?

-Viața în acest oraș este destul de frumoasă, am colegi foarte buni, m-am acomodat repede. Legat de oraș, acesta este strict pentru fotbal, e mic și liniștit, bun pentru făcut performanță!

ADVERTISEMENT

Ce rol a avut Ioan Mărginean în cariera ta? Am înțeles că ți se spune Mărgi-junior…

-Un rol extrem de important, el mă susține de când m-a cunoscut din toate punctele de vedere. Au fost publicate câteva știri legate de mine și de evoluțiile mele la CSȘ Blaj în ziar, iar ulterior am fost contactat de Ioan Mărginean, care s-a implicat ulterior în mutarea mea la Mediaș. Mărgi-junior îmi spun doar cei din staff-ul echipei mari, e o poreclă haioasă care provine din legătura strânsă dintre mine și domnul Mărginean.

Cum ți se pare Edi Iordănescu ca antrenor?

-Este un antrenor de foarte mare calitate, cu personalitate, care m-a sprijinit încă de când a venit la Mediaș, chemându-mă la antrenamente la prima echipă și în cantonamente, oferindu-mi încredere și minute în partidele amicale deși am doar 16 ani!

ADVERTISEMENT

”Postul meu preferat este vârf. Ca stil de joc sunt un fel de Lewandowski”

Care este poziția ta preferată în teren?

-Ca jucător, postul meu principal este vârf, dar mai evoluez și ca mijlocaș pe benzi, fiind ambidextru (n.r. șutează bine atât cu piciorul stâng, cât și cu piciorul drept). Ca stil de joc sunt un fel de Lewandowski, îmi place contactul, contrele, plec în profunzime. Am forță, viteză, protejez foarte bine mingea și am un șut puternic. La echipele de juniori evoluez ca vârf sau benzi, iar la echipa mare ca vârf sau în spatele vârfului.

Care este visul tău în fotbal?

-Să ajung la un club bun din Europa, ca să câștig bani cât să pot să-mi ajut frații, iar cel mai mare vis este să joc pentru echipa națională a României.

Când erai mic cu ce echipă țineai?

-Cu Steaua București și din afară cu FC Barcelona la care mă uit și o susțin în continuare.

Crezi că vei debuta la echipa mare și în campionat? O vezi pe Gaz în play-off?

-Cred că e dificil să joc sezonul ăsta în Liga 1. Sper din suflet ca Gaz Metan să prindă play-off-ul pentru că avem o echipă foarte bună, cu calitate, care merită din plin acest lucru. Muncim mult la antrenamente. Dacă o să debutez o să fie ceva extraordinar, nemaipomenit pentru mine. Dar eu aștept acest lucru, o să vină la momentul potrivit, trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, mai am foarte mult de muncit.

Ai un idol ca jucător? Unul care să-ți fie model?

-Așa cum ți-am spus mai înainte, formația mea de suflet este FC Barcelona, o ador de când eram mic. Jucătorul meu preferat este Messi, dar ca model pentru mine este Cristiano Ronaldo, care a muncit enorm pentru visul său, fiind serios, iar acum îi apreciem cu toții reușitele.

Cum reușești să îmbini fotbalul cu școala?

-Încerc să nu neglijez școala pentru că are un rol important. Deși multă lume crede că fotbaliștii sunt proști și în fotbal este nevoie de multă inteligență, poate mai multă decât cred alții. Până în prezent am tot fost în vârful podiumului la școală.

Speri ca într-o zi să sune Gigi Becali și să spună că te dorește la FCSB așa cum a făcut cu Darius Olaru?

-Da, normal că sper ca într-o zi să fiu sunat de Gigi Becali, cu siguranță e ceva de nerefuzat, FCSB fiind una dintre cele mai cunoscute echipe din România și echipa mea favorită de mic, dar să rămânem în prezent și realiști, îmi văd de treaba mea la Mediaș, cum am mai spus mai am fost mult de muncit și sper că o să reușesc, momentan vreau să joc aici și după vedem ce va fi.

Ioan Mărginean: ”Daniel era un fel de Mesia pentru cei de casa de copii pentru că le duceam mereu banane și ciocolate”

Președintele celor de la Gaz Metan Mediaș, Ioan Mărginean, a explicat pentru FANATIK cum a ajuns să-l descopere și să-l aducă pe Daniel Nicula la echipa lui Edi Iordănescu.

”Am citit în ziarul Unirea din Alba că există un băiat talentat care are 15 ani și care a marcat 70 de goluri într-un campionat! Nu mai auzisem în viața mea așa ceva, să marchezi 70 de goluri într-un sezon. Și l-am sunat pe profesorul lui Alin Hancăș, care și predă la Facultatea ”1 decembrie” din Alba și e și antrenor zonal pe trei județe, desemnat de FRF. L-am întrebat: cum a reușit să dea 70 de goluri, joacă singur? Și atunci el mi-a spus: În timpul săptămânii n-am voie să-l scot decât dimineața și să-l duc seara și joacă la categoria lui la 15-16 ani.  Sâmbătă ca să pot să îl scot de la casa de copii joacă la 17 ani, iar duminica ca să pot să-l iau de acolo joacă la 19 ani. Așa au ieșit 70 de goluri.

L-am văzut, mi s-a părut foarte talentat și m-am hotărât să-l aduc la Mediaș. Am fost la casa de copii, la Stremț, am avut noroc și cu sora lui  care a făcut 18 ani și s-a căsătorit cu un bărbat care lucrează în Armată din acea comună. Așa am reușit să-l scoatem de acolo pe proprie răspundere a fetei. L-am adus să stea la hotelul clubului, l-am mutat cu școala, s-a implicat și Biserica Catolică din Alba care sponsorizează casa aceea de copii din Stremț”, a explicat cel care conduce clubului din Mediaș.

Ioan Mărginean a povestit și cum făcea naveta pentru Daniel Nicula între Mediaș și Stremț pentru puștiul care a debutat săptămâna trecută pentru Gaz Metan Mediaș în partida de gală cu Valladolid:

”Două luni de zile, până am reușit să îl mutăm, au fost mai grele. Dar  au trăit bine și copiii aia de la casa de copii, le duceam ciocolate, banane, erau 25 de copii, Daniel era un fel de Mesia pentru ei. Și l-am mutat apoi cu școala aici și copilul era necăjit că a luat locul 2. Până atunci el nu terminase decât pe primul loc. Acum să dea Dumnezeu să nu apuce pe niciun drum greșit și să o țină tot așa atât cu cartea, cât și fotbalul”.

Președintele ardelenilor a dezvăluit și care sunt atu-urile adolescentului: ”Este foarte talentat și are un tupeu ieșit din comun pe teren. Merge direct pe poartă, nu e fricos. N-ai treabă cu el. Campionatul asta sper să debuteze într-un meci oficial. El uită că Olaru merge la FCSB. Va trebui să lupte să debuteze cât mai repede. La juniori e golgheterul echipei și joacă la Under 19! În afara terenului e un băiat cu bun simț, nu merge la masă înaintea echipei mari”.

Mărginean nu s-ar supăra dacă într-o zi Gigi Becali l-ar transfera la FCSB, dar înainte de asta trebuie să facă performanță pentru trupa din Mediaș: ”Nu prea știu amănunte despre cum era viața lui înainte, dar la o casă de copii nu poate fi confortabil, spațiu mic. Meniu bazat pe cartofi, acum are o alimentație sănătoasă, vitaminizare, i-a dat preparatorul fizic un program special.  Vrea la FCSB? Visul nu poate să îl ia nimeni, dar trebuie să muncească să ajungă într-o zi acolo”, a declarat Ioan Mărginean.

 

ADVERTISEMENT