Fotbal intern

Cum s-a născut naționala de excepţie a României! Interviu cu “arhitectul” noii generații: “La început, am intrat în panică! Mereu vorbeam cu Hagi” EXCLUSIV

22.06.2019 | 17:16
Cum sa nascut nationala de exceptie a Romaniei Interviu cu arhitectul noii generatii La inceput am intrat in panica Mereu vorbeam cu Hagi EXCLUSIV
Cum s-a născut naționala de excepţie a României! Interviu cu arhitectul noii generații La început, am intrat în panică! Mereu vorbeam cu Hagi EXCLUSIV FOTO: Bucuria naționalei României

România are o nouă generație de excepție. “Tricolorii mici” au învins Anglia cu 4-2 după un meci entuziasmant la Euro 2019 și sunt la un pas de calificarea în semifinale și Jocurile Olimpice. Ca să ne imaginăm ce înseamnă asta, România nu a mai trimis o echipă la Jocurile Olimpice de 55 de ani, ultima dată, în 1964, la Tokyo. Generația de “fier”, așa cum a denumit-o George Pușcaș nu s-a născut din senin, cu jucători care s-au adunat și au jucat împreună ci a fost nevoie de o muncă uriașă pentru a culege rezultatele de astăzi. 

Interviu de excepție cu Daniel Isăilă, “arhitectul” echipei România U-21 “Era un gol de valoare, nu aveam nimic”

“Arhitectul” acestei generații este Daniel Isăilă, fostul selecționer al naționalei României U-21. Iar munca lui Isăilă a fost continuată și dusă la bun sfârșit de Mirel Rădoi, cel care scrie istorie în Italia alături de “tricolorii mici”. Daniel Isăilă a dat un interviu exclusiv pentru FANATIK în care a explicat cum s-a născut această generație, de unde au apărut jucătorii de care la început nu auzea nimeni și ce piedici a avut până a format această formație extrem de puternică.

Bună ziua, domnule Isăilă. Sunteți considerat unul dintre fondatorii acestei echipe naționale. Povestiți-ne vă rog cum ați pus bazele unei echipe care face senzație la Euro 2019 și învinge formațiile de elită? 

– Sincer, nu a fost deloc ușor. A fost o muncă extrem de dificilă. La început am intrat în panică pentru că toată lumea îmi spunea că la generația 97-98 este un gol de valoare, că nu avem nimic. Au fost unii care mă sfătuiau să creez o echipă de luptă, bazată pe fizic. Chiar am început să fac selecții, la Liga 2, Liga 3, să văd pe cine mă pot baza. Apoi am vorbit cu toate cunoștințele mele din străinătate, impresari care să îmi recomande jucători români din străinătate. Totul ca să facem cea mai bună selecție. Este adevărat că m-a ajutat mult și sezonul pe care Viitorul lui Hagi l-a avut în Youth League. Acolo am văzut o echipă foarte compactă, am văzut cum se lucrează. Apoi am fost împreună în cantonament în Cipru, am fost în Portugalia, chiar dacă acolo echipa a pierdut împotriva lui FC Porto. Indiferent de jucători, obiectivul era calificarea și era unul îndrăzneț, mai ales că, după cum vă spuneam, la început nu era nimeni pe care să mă pot baza. Și de aceea am riscat cu tineri de 18 ani la nivel de U-21, iar unii mă condamnau că suntem fragili fizic. Mi-am asumat și amicale puternice să știți. Chiar dacă am pierdut cu Danemarca sau cu Rusia. Nu am vrut să jucăm cu Liechtenstein sau alți adversari pe care doar să îi învingem. Mi-am făcut strategia încă de la tragerea la sorți, în proporție de 99% ne-am pus jocurile după cum mi-a convenit și asta a contat foarte mult. A fost programul perfect.

Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV
Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV FOTO: Daniel Isăilă, secund la Euro 2016, alături de Florin Andone

“Pe Radu l-am numit căpitan după ce am văzut cum vorbește, ce atitudine are”

Ați adus la națională mulți jucători pe care nimeni nu îi văzuse cum joacă. Cum i-ați găsit pe Radu, Pașcanu? 

– Am butonat toate site-urile și Instaturile. A fost o muncă de lungă durată, am vorbit cu impresarii și am monitorizat fiecare jucător român care putea fi eligibil. Așa au venit Ionuț Radu, Alex Pașcanu și nu aș mai vrea să omit pe nimeni, dar au fost mulți. Am avut multe discuții pentru a elimina complexele, iar Mirel trebuie felicitat pentru că a preluat treaba fantastic după ce am plecat. A continuat treaba mea într-o manieră entuziasmantă și trebuie felicitat și el și Federația. Din Anglia a mai fost și Dobre (n.r. Alex Dobre) care a jucat în preliminarii, dar nu a prins lotul că e concurență mare. Regula U 21 ne-a ajutat foarte mult pentru că doar la Hagi jucau acești jucători tineri. De exemplu, cu Băluță era o situație specială. Acolo juca Nedelcu la Viitorul și nu prea avea loc. Când a intrat Băluță și juca bine, m-am sfătuit și cu selecționerul de la echipa mare, m-am sfătuit să alegem jucătorii astfel încât nicio echipă să nu aibă de suferit. Și Băluță a mers mai întâi la echipa mare și apoi a venit la tineret.

L-ați adus pe Ionuț Radu la națională și l-ați făcut și căpitan. Avea același discurs spectaculos și când venea primele dăți la echipă?

– Pe Radu l-am numit căpitan după ce am văzut cum vorbește, cum se comportă pe teren, ce calități de lider are. El și-a asumat foarte bine acest rol și a avut discursuri de fiecare dată. Înainte de meci aveam eu un discurs, apoi era rândul lui Radu să aibă discursul său în vestiar. Dar el a demonstrat că este un lider în vestiar și merită să fie căpitanul acestei echipe.

Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV
Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV FOTO: Ionuț Radu se îmbrățișează cu Mirel Rădoi

În România exista o îngrijorare referitoare la Alex Pașcanu și anume faptul că nu a jucat până acum la prima echipă niciodată…

– Știu ce discuții au existat la noi, dar gândiți-vă că este foarte greu să te impui de la vârsta asta în Premier League la o echipă cum este Leicester. Eu când l-am văzut juca mai mult fundaș de bandă, fundaș stânga. Abia după câteva meciuri am hotărât să îl trec fundaș central, acolo unde dă un randament foarte bun.

“Am avut același curaj să promovez jucători de 18 ani la echipa națională U21”

Într-un interviu pentru FANATIK, Pașcanu dezvăluia că s-a axat pe fotbal abia la 16 ani, iar 4 ani mai târziu învinge Anglia la Euro. Cum vi se pare acest lucru?

– Este vorba de șansa pe care o are fiecare. Uneori, cariera de fotbalist atârnă de un fir de ață și ai nevoie și de puțin noroc să mergi mai departe. Dar, Alex Pașcanu a demonstrat că este un fundaș valoros și chiar dacă la 16 ani a hotărât să se axeze pe fotbal, poate face o carieră importantă.

Spuneați că regula U-21 v-a ajutat mult. Din noul sezon va fi îmbunătățită, să zicem așa. Vor fi doi jucători U-21 în echipă în loc de unul. Este decizia potrivită?

– Este în avantajul fotbalului românesc. La noi, știți… trebuie să impui unele lucruri cu forța ca să se întâmple. Înainte de a apărea această regulă, tinerii nu prea aveau locuri în echipă. Dar, cel mai bun exemplu pentru această regulă este Viitorul lui Hagi. El promovează tineri, are curaj, apoi îi vinde și vin alții din urmă. Îi promovează de cruzi, are tupeu. Și trebuie să recunosc că și eu am avut același curaj să promovez jucători de 18 ani la echipa națională U21. Și asta trebuie să fie un exemplu pentru patronii din fotbalul românesc. Să aibă răbdare, să promoveze tinerii, să le cultive o mentalitate bazată pe performanță. E normal să mai greșească și să mai apară oscilații.

V-ați consultat deseori cu Hagi în perioada în care ați fost selecționer?

– Cât am fost antrenor la națională în permanență vorbeam cu el. Vedeam cum se pregătesc jucătorii lui, ce sistem folosesc. Timpul era foarte scurt și rezultatele trebuiau să vină foarte rapid pentru că la națională ai un timp foarte limitat.

Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV
Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV

“Eram primul care credeam în calificarea la Jocurile Olimpice”

Ce urmează pentru naționala României U-21 după aceste victorii fantastice?

– Ei au demonstrat că sunt gata de orice. Eu sunt mândru că am pus umărul la formarea acestei generații și vă spun că pot merge până la final, dar indiferent de ceea ce se întâmplă la acest turneu, este o generație extraordinară. Sunt foarte maturi, au învins campioana mondială la un turneu final și sunt aproape de Jocurile Olimpice.

Credeați că poate această națională să se califice la Jocurile Olimpice după 55 de ani?

– Eram primul care credeam acest lucru. Am avut mare încredere în în acest grup și știam că orice este posibil. Știam că sunt capabili chiar și pentru o calificare la Jocurile Olimpice.

Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV
Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV FOTO: Mirel Rădoi, actualul selecționer

Următorul pas al acestor jucători este să facă pasul la naționala mare. Unii au făcut-o deja. Dar cum trebuie să fie gestionată această situație?

– Depinde de moment. Este foarte delicat. Trebuie să fie un mix de jucători tineri și experimentați. V-am spus, ei sunt extrem de maturi, dar depinde de moment pentru că dacă ai ca obiectiv calificarea, poți să convoci câțiva jucători și trebuie să o faci foarte atent. Dacă nu mai ai obiective și vrei să reconstruiești convoci masiv și le dai încredere. Dar nu există o rețetă a succesului. Poți să faci o reconstrucție masivă, să promovezi tineri și să se califice la turneul final.

Selecționerul Contra este sub presiune după aceste rezultate ale tineretului privind selecția naționalei mari? 

– Este, dar e plăcerea fiecărui selecționer să fie sub această presiune. Orice antrenor își dorește să aibă concurență, o arie de selecție cât mai mare din care să poată alege primul 11?

Care este viitorul lui Daniel Isăilă după un sezon în care ați salvat Al Hazem de la retrogradare?

– Eu voi continua încă un sezon în Arabia Saudită. Nivelul este foarte ridicat, un campionat nebun. Știu că există stereotipuri care spun că se joacă fotbal printre cămile, dar nivelul este foarte ridicat să știți. Sunt 8 jucători străini pe echipă și de foarte mulți sunt foarte valoroși, au salarii de milioane. Îmi convin condițiile și am prelungit contractul după un sezon în care am avut de toate.

Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV FOTO: Mirel Rădoi, actualul selecționer
Cum s-a născut naționala de fier a României! Interviu de excepție cu arhitectul noii generații La început am intrat în panică! EXCLUSIV FOTO: Mirel Rădoi, actualul selecționer
  • 8 goluri a marcat naționala României în primele două meciuri din grupă
  • 2016 este anul în care Daniel Isăilă a fost numit selecționer al României U 21 

10 este cota FORTUNA pentru ca Romania sa castige EURO U21, dupa victoria cu Anglia!  

Tags: