Fotbal international

Zlatan, interviu de excepţie: “Dacă voi putea, voi fi în vârful lumii”

Zlatan Ibrahimovic a suferit o gravă accidentare în primăvară, în ultimul minut al meciului jucat de Manchester United acasă în returul sferturilor de finală ale Europa League, cu Anderlechtul...
29.10.2017 | 09:00
Zlatan interviu de exceptie Daca voi putea voi fi in varful lumii

Zlatan Ibrahimovic a suferit o gravă accidentare în primăvară, în ultimul minut al meciului jucat de Manchester United acasă în returul sferturilor de finală ale Europa League, cu Anderlechtul românilor Stanciu şi Chipciu. La 36 de ani verdictul a fost dur, ruptură de ligamente la genunchi, obligatorie intervenţia chirurgicală, efectuată în Statele Unite.

Pentru un fotbalist la asemenea etate o astfel de accidentare înseamnă de regulă sfârşitul carierei. Dar nu şi pentru Ibra, care a decis să ia acest episod ca pe o provocare şi a început lupta pentru recuperare. Care acum este aproape încheiată şi cum a decis să continue cu Manchester United, este aşteptat să reapără, cât de curând, în tricoul alb-roşu, pe Old Trafford.

Despre acest moment şi despre visul de a câştiga Liga Campionilor a vorbit cu emblematicul suedez o fostă glorie din Premier League, francezul Thierry Henry, pentru postul de televiziune Sky Sport. A fost un interviu de clasă, între două nume mari ale balonului rotund, care a scos în evidenţă admiraţia lui Henry pentru jucătorul de sorginte bosniacă, dar născut în ghetourile din Malmo. Zlatan şi Thierry au fost colegi de teren la Barcelona.

Spicuim mai jos cele mai interesante răspunsuri ale lui Ibrahimovic, care şi în faţa camerelor este la fel de charismatic.

Despre răbdarea de a aştepta momentul revenirii

„As putea să joc mâine, dar nu asta e modul în care trebuie s-o faci.„Una este să alergi în linie dreaptă, alta e să schimbi direcţia, toate astea sunt diferite în timpul unui joc, totul vine din impuls, e instinctiv. O iau uşor zi de zi şi când antrenorul, clubul şi colegii cred că sunt gata, atunci sunt gata. Când va fi ziua aceea, nu ştim. O iau pas cu pas.

Am muncit mult în ultimele cinci luni. Doar pentru că vad cât de aproape sunt de ţintă, nu vreau să mă grăbesc spre final”

Despre cum a privit accidentarea

„În momentul în care s-a întâmplat, a fost mai uşor pentru mine să zic că voi reveni, pentru că atunci mi-am fixat o provocare. Provocarea a venit din faptul că nu am avut niciodată o accidentare majoră, provocarea a venit dinspre toţi oamenii care spuneau că totul s-a terminat sau că sunt prea bătrân, precum şi din toate îndoielile astea de care am avut parte de-a lungul carierei.Toate acestea mi-au dat energie şi un obiectiv. Provocarea este ce sunt capabil să fac, cât de departe pot să-mi forţez limitele corpului. Spre finalul carierei, când te gândeşti la câţi ani mai joci, acela e momentul în care eziţi. Dar când accidentarea s-a produs a fost uşor pentru mine. Am avut o singură ţintă, iar acea ţintă a fost să revin pe teren.Am să ies din scenă la fel cum am intrat, nu am să ies şchiopătând. Am să ies aşa cum vreau eu să ies. Dacă trebuie să merg pe apă, voi merge chiar pe apă.”

Ce a promis copiiilor săi

„Primul lucru pe care l-am făcut după ce mi-am revenit a fost să mă joc cu copiii mei. Fizioterapeutul mi-a zis: Nu îţi voi permite să mergi într-un cărucior cu rotile, pentru că nu mi-l pot închipui pe Ibrahimovici într-un cărucior cu rotile. Trebuie să foloseşti cârje”Aşa că iată-mă şchiopătând în cârje şi spunându-mi că trebuie să fac asta pentru copiii mei. Vreau să îi văd crescând pe lângă mine fiind activ, prostindu-ne împreună, jucându-mă cu ei.”

Despre visul de a câştiga Liga Campionilor

„Bineînţeles, să câştig Liga Campionilor ar fi ceva uriaş. Asta e unul dintre obiective în fiecare sezon. Dar, având în faţă întreg tabloul, daca aş putea schimba oricare dintre cele 33 de trofeee câştigate pentru o Liga a Campionilor n-aş face-o. E important ce câştigi pe termen lung. Am văzut mulţi jucători care au câştigat trofeul o dată şi apoi nimic.Poţi să o vezi şi altfel. Au câştigat-o pentru că au avut noroc sau pentru că echipa a fost bună în acel an, dar eu am câştigat ceva în fiecare an. Oriunde am fost am câştigat ceva. N-am cucerit Liga Campionilor, dar fac totul pentru a cuceri şi acest trofeu. Şi dacă voi putea, voi fi în vârful lumii.”

Ce i-a urat Thierry Henry

„Pentru mine e doar o dorinţă, pentru că în ceea ce ma priveşte nu asta îţi va defini cariera. Cred că eşti o sursă de inspiraţie şi că ai schimbat jocul de fotbal. De ce te plac oamenii? Pentru că eşti un număr 9 diferit. Ţi-ai pus amprenta asupra fotbalului şi i-ai inspirat pe oameni. Ceea ce vreau să spun este că am o dorinţă pentru tine, dar dacă nu se va îndeplini, nu va fi nimic rău. Sper totuşi ca ea să se îndeplinească şi să câştigi Liga Campionilor”