Fotbal intern

Interviu exclusiv cu Eugen Neagoe. FANATIK a vorbit cu antrenorul lui Sepsi despre play-off, FCSB și ofertele primite de Victor Pițurcă

Interviu exclusiv cu Eugen Neagoe FANATIK a vorbit cu antrenorul lui Sepsi despre playoff FCSB si ofertele primite de Victor Piturca
Eugen Neagoe a vorbit într-un interviu pentru Fanatik despre experiența lui de la Sepsi

Sepsi Sfântu Gheorghe este una dintre revelațiile anului 2018. Uitată în subsolul clasamentului Ligii 1 Betano după un început foarte slab, echipa covăsneană nu a avut nicio problemă cu retrogradarea și a terminat chiar pe locul 8, după un play-out excelent. Acum, în actualul sezon, Sepsi are parte de un nou parcurs de invidiat.

Responsabil pentru această răsturnare de situație este tehnicianul român Eugen Neagoe. Cunoscut în special pentru perioada în care a fost secundul lui Victor Pițurcă în ultimul său mandat la naționala României, Neagoe a adus un nou suflu la Sepsi și încă are gânduri mari cu echipa covăsneană. FANATIK a stat de vorbă în cantonamentul din Antalya cu Eugen Neagoe, cel care ne-a oferit părerea sa despre actualul sezon, despre ambițiile din play-off, ofertele făcute de FCSB pentru mai mulți jucători și despre relația cu fostul selecționer al României, Victor Pițurcă.

Eugen Neagoe a preluat pe Sepsi în noiembrie 2018

Cum a fost cantonamentul până acum?

– Sunt mulțumit. Condiții foarte bune, cazare, masă, vremea ne-a mai dat un pic peste cap. În primele 3-4 zile a tot plouat în continuu, nu am putut să ne antrenăm. Am avut primul meci amical, contra celor de la Sivaspor, fără să ne fi antrenat cu mingea.

Băieții care au venit noi? Am auzit că sunt foarte buni?

– Sunt jucători de echipă națională. Joacă la naționala Kenyei (n.r. Abud Omar). Are doi ani și jumătate jucați în Bulgaria, la Slavia Sofia iar ultima jumătate de an a jucat la Cercle Brugges. L-am urmărit, l-am văzut, este un jucător pe care ni l-am dorit și am reușit să îl aducem. Mai este și Rudol, care a venit din Polonia. Este un jucător tânăr, de 23 de ani. Cred că prin venirea lor și a celor doi tineri, Carnat și Popescu, sunt mulțumit de lotul pe care îl am.

Eugen Neagoe, despre ofertele pentru Adi Rus și Ibrahima Tandia: „Discut foarte mult cu ei”

V-ar mai trebui ceva?

– S-ar putea să mai aducem un atacant. Suntem în discuții. Nu e din Liga 1 pentru că jucătorii de aici pe care mi-i doresc sunt foarte greu de adus. În primul rând au contracte cu echipele respective și, chiar dacă s-a vorbit foarte mult, noi formăm o echipă foarte atentă la partea financiară. Am văzut articole în care se vorbea despre salariile noastre, care nu sunt adevărate. S-a vehiculat chiar și 12.000 de euro. Ceea ce nu este cazul. Important este că băieții sunt plătiți și nu sunt restanțe. Ei au o liniște normală și cred că se vede și în rezultatele noastre. Băieții sunt liniștiți, sunt concentrați la ceea ce au de făcut.

V-ați dori jucători de la echipele de play-off?

– Sigur, mi-aș dori jucători de la aceste echipe, dar nu pot să vă spun la cine mă refer. Am încercat, am discutat dar nu am ajuns la nicio soluție.

Venirea lui Omar îl afectează pe Florin Ștefan? Pe noi ne interesează din perspectiva lotului României U21.

– Nu l-am adus pe Omar să îi ia locul lui Florin Ștefan sau lui Sato. E foarte important să avem concurență și cel mai bun să joace. Acum și eu mi-aș dori ca echipa națională a României să aibă rezultate cât mai bune la Europeanul de tineret, dar mai mult mă interesează ceea ce face echipa mea. Florin Ștefan, Adrian Rus și ceilalți jucători trebuie să muncească tot mai mult, să își câștige locul în echipă. Lucruri pe care le-au făcut până acum. Ei sunt jucători deja maturi și știu foarte bine ce au de făcut.

Pentru Adrian Rus ați avut vreo ofertă pentru el? S-a vorbit și de FCSB, s-a vorbit și de Rusia.

– Eu nu știu despre ce este vorba. Rămâne și în primăvară cu mine, nu va pleca niciun jucător.

Nebunia cu Tandia s-a mai liniștit?

– N-a fost nicio „nebunie”. S-a scris mult. Orice jucător care a fost dorit de alte echipe, noi nu am încercat să le mărim cota. Ei știu foarte bine și discut foarte mult cu ei că vor ajunge jucători și mai mari decât în acest moment doar prin rezultate. Nu am încercat să facem cum procedează alte echipe. Tandia a jucat foarte bine și în luna decembrie, când se vorbea foarte mult despre el. Eu am spus imediat după ce a ieșit Gigi Becali și a zis că o să îl ia pe Tandia că nu îl va lua. M-am ținut de cuvânt. Este un băiat de caracter, care nu a vrut să iasă în evidență decât cu jocul pe care îl arată de un an de zile de când este la echipa noastră. Cred eu că trebuia să fie mediatizat cu multe luni în urmă. A fost un jucător foarte important pentru noi și în primăvară și în play-out și în primele etape din acest campionat.

Antrenorul lui Sepsi, despre relația cu Gigi Becali și Victor Pițurcă

Vă pregătiți de play-off?

– Noi ne pregătim pentru tot ce urmează. Nu vreau să mă gândesc la play-off, vreau să am jucătorii sănătoși, să mă pot baza pe toți în acest miniretur. Mai sunt cinci jocuri pe care vreau să le tratez cu responsabilitate și cu atitudine foarte bună, așa cum tratat celelalte 21 de jocuri de până acum.

Pe cine vedeți alături de dvs în play-off? Presupunem că primele trei sunt deja acolo, CFR, FCSB și Craiova, după aia urmați dvs. cu Sepsi. Care sunt ultimele două?

– Eu cred că echipele care se află în acest moment pe primele șase locuri au cele mai mari șanse, pentru că au cele mai multe puncte. Dar mai sunt încă cinci jocuri și rămâne de văzut dacă se va și întâmpla acest lucru.

Dvs. cum stați cu contractul cu Sepsi?

– Nu am nicio emoție. E valabil până în 2020. Aș fi neliniștit dacă o să am jucători accidentați sau… dar deocamdată am gestionat foarte bine situația aici și în continuare sper să fac la el.

Bucuria jucătorilor lui Eugen Neagoe, după ce au învins FCSB, scor 4-2

Cum ați primit faptul că Gigi Becali v-a lăudat pentru jocul prestat de echipa dvs, după demiterea lui Nicolae Dică? Ați putea lucra vreodată cu el?

– Nu știu, nu am văzut declarațiile. Nu pot vorbi despre situația de la FCSB, că nu sunt acolo, dar sunt mulțumit și sunt motivat în plus că munca îmi este apreciată.

Mult timp s-a spus despre Eugen Neagoe că e doar secundul lui Victor Pițurcă. V-a deranjat lucrul acesta?

– Nu m-a deranjat absolut deloc, pentru că știu cine sunt, știu ce pot. Și înainte să lucrez cu Victor Pițurcă, am fost antrenor principal doi ani și jumătate la Pandurii cu rezultate chiar foarte bune. Dar nu mai contează. Foarte important e ceea ce facem acum.

Ce credeți că o să facă Victor Pițurcă pe viitor?

– Sincer, nu știu ce decizie va lua. Știu că a avut oferte clare, pe sume foarte mari, dar probabil nu a acceptat din cauza proiectului de la echipa respectivă. Nu vreau să dau nume, dar știu și echipele care l-au ofertat, echipe mari, cu bani foarte mulți. Chiar și în România a avut oferte. Nu a dus lipsă de oferte, asta vă spun cu sinceritate.

Vă gândiți la un moment dat să vă întoarceți ca antrenor la Craiova?

– Eu sunt oltean, dar deocamdată Craiova are antrenor. Depinde de foarte multe aspecte. Sincer, nu vă pot da un răspuns pentru că nu știu ce se va întâmpla. E o echipă mare, de tradiție.

Dar faceți diferența între cele două echipe sau pentru dvs Craiova este echipa din Liga 1?

– După mine Craiova este cea din Liga 1, pentru că la fiecare joc este susținută de 25-30.000 de suporteri. E foarte iubită, are absolut tot ce îi trebuie pentru performanță. Chiar dacă știu și anumite lucruri care s-au întâmplat la Craiova, de asta și spun că actuala Universitatea Craiova din prima ligă este adevărata U Craiova, echipa oltenilor și așa ar trebui să fie.

Eugen Neagoe încă visează la un titlu cu Sepsi

Spuneați că vă gândiți și la titlu în Liga 1 și ați fost un pic luat peste picior?

– Nu am spus că avem obiectiv să câștigăm campionatul. Am fost întrebat „ce v-ați dori” și eu am spus că mi-aș dori să iau campionatul. Știu că este foarte dificil, dar nu cred că este antrenor care nu își dorește să își ia campionatul. De aici până la glumele care s-au făcut pe această comparație, chiar nu m-a deranjat. Dar cred că merităm să fim în primele șase.

Ar fi o performanță să prindeți cupele europene cu Sepsi?

– Cu siguranță, ar fi o performanță fantastică. Și calificarea în play-off este o performanță senzațională, pentru că este al doilea an al echipei în prima ligă. Nu mai vorbim de cupele europene.

Ați avut puțin ghinion la tragerea la sorți la Cupa României. Ați picat cu CFR-ul în sferturi…

– Într-adevăr, am picat cu cel mai greu adversar, campioana României, echipa care se află pe primul loc în acest moment, dar șansele sunt 50-50. Vom vedea ce se va întâmpla. Vom juca acasă, avem șansa noastră, credem în ea, dar până la acest joc vom avea cinci jocuri în plus în campionat.

Care este obiectivul lui Eugen Neagoe în antrenorat?

– Păi, în acest moment este unul singur și anume că îmi doresc să câștig campionatul, dar nu știu când și cum. Nu mă gândesc la echipa națională, sunt alții care trebuie să se gândească la asta. Acum nu mă simt pregătit să fiu selecționer. Echipa națională are antrenor și trebuie să îi ținem pumnii să se califice la Campionatul European.

Ce șanse credeți că avem, în această grupă cu Spania, Suedia, Norvegia?

– Din punctul meu de vedere Spania este favorită, cel mai sigur va câștiga grupa, pentru că se știe că este o forță a Europei. România cred că se va putea bate cu Suedia, nu știu exact cum sunt toți adversarii pentru că nu am interes să îi urmăresc. Depinde foarte mult de cum va fi echipa în acel moment, de jucători, dacă şi cum evoluează la echipa de club. Este dificil de spus de pe acum.

Se vede altceva cu Contra faţă de Daum? Cum aţi văzut dumneavoastră numirea lui Daum şi tot mandatul lui?

– Daum este un om care a antrenat echipe mari în Germania şi Turcia, dar el a venit într-o ţară unde nu cunoştea absolut nimic şi nu avea de unde să cunoască jucătorii. Vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat la primul meci, când noi eram favoriţi. Cred că el nu s-a potrivit stilului nostru, nu a cunoscut jucătorii. Asta este părerea mea, s-a greşit cu numirea lui ca selecţioner al României.

Neagoe, despre șansele lui Dinamo la play-off: „Teoretic, mai sunt 5%”

Ce şanse aveţi în acest moment să prindeţi un loc de play-off? Sau v-aţi făcut un calcul câte puncte vă mai trebuie din aceste cinci etape?

– Nu ne-am făcut calcule, îmi dorescă să câştigăm fiecare meci şi cred că dacă luam şase sau şapte puncte putem ajunge în playoff. Sigur, şi noi şi cei de la Viitorul avem şanse mai multe pentru că avem puncte mai multe decât adversarii în timp ce CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova sunt deja în playoff, asta e părerea mea. După aceştia, cele mai mari şanse le avem noi şi Viitorul.

Dinamo mai are vreo şansă?

– După părerea mea, nu, iar teoretic nici 5% pentru că ei trebuie să depăşească acum cinci echipe.

Am văzut la Nistor că a zis că el crede că se intră în playoff cu 39 de puncte, iar Dinamo dacă ar câştiga tot ar acumula 37 puncte şi tot n-are şanse.

– Da, asta vă spun şi eu. Dacă Dinamo se gândeşte la playoff şi mai sunt doar 15 puncte în joc, ei ar face 37. Cât despre noi, dacă am caştiga şase sau şapte puncte am fi în playoff. Dar nici cu jucătorii nu fac astfel de calcule pentru că fiecare meci în parte este important.