News

Interviu EVENIMENT cu BIG Ghiţă: “Nu înălţimea m-a făcut MARE!”

Ghiţă Mureşan, cel mai mare baschetbalist român din toate timpurile (2,31 metri) face o mărturisire incredibilă despre cariera sa. Clujeanul tocmai a revenit în România pentru a duce...
06.09.2015 | 00:00

Ghiţă Mureşan, cel mai mare baschetbalist român din toate timpurile (2,31 metri) face o mărturisire incredibilă despre cariera sa. Clujeanul tocmai a revenit în România pentru a duce următorul talent în vîrful baschetului mondial. CLICK SUS PE GALERIA FOTO PENTRU IMAGINI DE POVESTE DIN CARIERA LUI GHIŢĂ MUREŞAN! DE LA MECIURILE CU SHAQ LA ÎNTÎLNIREA CU MESSI!

Ghiţă Mureşan rămîne una dintre cele mai importante figuri pe care sportul românesc le-a oferit lumii. Iar baschetbalistul care are 44 de ani în prezent a fost un portdrapel pentru România în NBA, o competiţie first class. Românul a evoluat şapte sezoane în cel mai puternic campionat de baschet din lume chiar în perioada legendelor baschetului american, alături de Michael Jordan sau Shaquille O’Neail, şi a impresionat America nu doar prin înălţimea sa, 2,31 m, ci şi prin jocul său. Fostul jucător – al cărui „personal best” a fost în sezonul 1995-1996 (14,5 puncte, 9,6 recuperări şi 2,2 blocaje/ meci), cînd a fost numit „NBA Most Improved Player”, omul cu cel mai mare progres din ligă – s-a retras momentan în România, de unde speră să plece cu un nou jucător care să încînte America. Într-un dialog cu reporterii FANATIK, Ghiţă Mureşan a vorbit despre lucruri mai puţin cunoscute de publicul larg.

„Vor fi schimbări majore, dar nu în cinci ani”

„Îmi cer scuze, am avut treabă. Întîlniri peste întîlniri, la care se adaugă şi activităţile cu aceşti copii”, este fraza care întîmpină începutul dialogului. „Uriaşul” nu uită, în ciuda faimei, să răspundă politicos şi cu răbdare la orice întrebare. Vorbeşte încet şi apăsat, ca un ardelean sadea, însă anii petrecuţi peste Ocean oferă graiului un uşor accent străin. Revenit pentru scurt timp în România, Ghiţă Mureşan se declară încîntat de amploarea pe care baschetul l-a luat la noi. „O să se dezvolte cu paşi mari sau mici, depinde de fiecare antrenor. Însă în România, baschetul se poate face pînă la un anumit nivel, după aceea trebuie schimbat climatul. Vor fi schimbări majore şi la noi, dar să nu se aştepte nimeni ca acestea să vină în cinci ani. E nevoie de multă muncă, nu trebuie să ne aşteptăm ca deodată să devenim cei mai buni din Europa”, precizează fostul mare baschetbalist.

Două condiţii pentru un nou Mureşan în NBA

Deşi a rămas singurul român care a răzbit condiţiile spartane pentru a face parte din NBA, Ghiţă Mureşan priveşte cu încredere viitorul baschetului românesc peste Ocean. „Văd un nou Ghiţă Mureşan în NBA! Nu pot preciza cînd, mai devreme sau mai tîrziu. Dar trebuie să îndeplinească două cerinţe: să fie un supertalent şi să muncească”. Acestea sînt calităţile viitorului român din NBA în viziunea lui Mureşan, care a ajuns între cei aproximativ 300 de baschetbalişti din NBA. „380, de fapt”, este precizarea făcută de român. Care transmite un mesaj puternic pentru tinerii care aspiră la visul suprem în baschet. „Nu sînt în măsură să spun cuiva cum să îşi trăiască viaţa, dar pentru a atinge culmile succesului este nevoie de ambiţie şi muncă. Fiecare obţine în funcţie de ambiţia pe care o are”.

Începuturile

Ajuns la Washinton Bullets după Pau-Orthez, în Franţa, Mureşan îşi dezvăluie trăirile avute în urmă cu 22 de ani. „Nu mai ţin minte exact ce sentimente m-au încercat în drumul spre SUA, dar nu am avut emoţii. Ştiam ce îmi doream, ştiam ce voiam să fac. Ăsta e secretul, să faci orice pentru a te realiza şi asta să fie prioritatea numărul unu. Eu nu am avut lună de miere, de exemplu, dar soţia m-a înţeles. Trebuia să ajung cineva, asta a fost mereu în capul meu, să fiu cel mai bun. Aveam încredere totală în mine, chiar dacă poate eram stresat de gînduri. Baschetul a fost numărul 1, dar pentru a performa fiecare trebuie, individual, să îşi stabilească priorităţile”, relatează Mureşan.

Secretul

Cooptat într-un film de anvergură, alături de Billy Crystal, în „Uriaşul meu”, datorită înălţimii uimitoare, Ghiţă Mureşan are o viziune aparte asupra acestui aspect. „Nu înălţimea m-a ajutat în NBA! Nu ea m-a ajutat să am cel mai mare progres sau cele mai multe puncte înscrise. Antrenorii din NBA nu caută jucători înalţi, ci baschetbalişti inteligenţi, rapizi, tehnici. Cei care au calităţi sînt căutaţi pentru a ajunge acolo. Eu sînt mulţumit de ce am realizat, cred că am reuşit să rămîn în memoria fanilor şi să fie mulţumiţi după fiecare partidă”, este de părere „Big Ghiţă”.

Transferul ratat la Chicago Bulls

Ghiţă Mureşan a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre unul dintre cele mai importante momente din cariera sa. În 1993, în momentul transferului la Washington Bullets, o altă echipă importantă din NBA, Chicago Bulls, l-a dorit pe român pentru a se alătura dream team-ului format din Scottie Pippen, Dennis Rodman şi mai ales Michael Jordan, considerat cel mai mare baschetbalist din istorie de către specialiştii din America. „În momentul în care am intrat în vederile celor din NBA, nu doar o echipă mă dorea, ci erau, dacă mai ţin bine minte, şase echipe. Am avut ocazia de a evolua alături de Michael Jordan, însă nu s-a realizat nimic. Aşa, am avut parte doar de dueluri cu el. Cei de la Washington au insistat cel mai mult pentru mine, de asta am ajuns acolo. Nu regret, asta a fost soarta vieţii”, este dezvăluirea făcută de Mureşan, pentru care fostul său adversar Michael Jordan reprezintă apogeul în baschet aşa cum e Messi în fotbal. „Michael Jordan este uriaş! Cred cu tărie că nu o să mai fie nimeni ca el, e cel mai mare baschetbalist din istorie. Nu a fost doar cel mai bun coechipier, ci şi un bun atlet şi un jucător foarte inteligent. Ştia cum să cîştige fiecare meci”.

Gheaţă după meciurile cu Shaq

Într-o eră cu pivoţi puternici, precum Patrick Ewing sau Shaquille O’Neal, Ghiţă Mureşan a fost unul dintre cei mai apreciaţi jucători, însă efortul depus era imens. „Shaquille O’Neal a fost cel mai puternic. Avea o forţă incredibilă şi era şi mult mai tînăr pe vremea cînd jucam eu cu el. După meciurile împotriva lui trebuia să stau cu gheaţă pe genunchi două zile şi eram plin de vînătăi. Nici nu mă puteam ridica din pat din cauza loviturilor primite de la el!”, povesteşte uriaşul.

„Năstase, cel mai mare star din America! Peste Nadia!”

Considerat unul dintre cei mai reprezentativi români, Ghiţă Mureşan rămîne impasibil la subiect şi spune, cu convingere, că Ilie Năstase este cel mai iubit român din Statele Unite ale Americii. „Nu ştiu cît am ajutat eu la imaginea României. Eu m-am dus acolo pentru baschet, să fac performanţă, nu să întreb pe acolo cine ştie de România şi ce ştie. Nu cred că eu sînt reprezentativ pentru România. Ilie Năstase este mult mai iubit în America! De fapt, toţi îl iubesc! Crede-mă, la capitolul imagine este inclusiv peste Nadia Comăneci. Năstase este cel mai mare star în America”, a încheiat Ghiţă Mureşan.

„Nu ştiu dacă sistemul este de vină neapărat pentru situaţia de faţă a baschetului românesc, depinde de fiecare dintre noi să schimbăm asta”

„Michael Jordan este uriaş! Cred cu tărie că nu o să mai fie nimeni ca el, e cel mai mare baschetbalist din istorie. Nu a fost doar cel mai bun coechipier, ci şi un bun atlet şi un jucător foarte inteligent. Ştia cum să cîştige fiecare meci”

42 de puncte într-un meci este recordul lui Ghiţă Mureşan pentru naţionala României