News

Interviu eveniment cu Virgil van Dijk, cel mai scump fundaş din istorie: “La 16 ani, spălam vase într-un restaurant pentru 350 de euro pe lună”

10.04.2019 | 12:06
Interviu eveniment cu Virgil van Dijk, cel mai scump fundaş din istorie

Liverpool are parte de unul dintre cele mai bune sezoane din ultimii ani. „Cormoranii” se luptă să câştige Premier League şi Liga Campionilor, iar Virgil van Dijk este unul dintre cei mai buni jucători ai echipei. Adus de la Southampton în schimbul a 75 de milioane de lire sterline, olandezul a devenit cel mai scump fundaş din istorie, iar presiunea a fost uriaşă pe fotbalistul care în urmă cu zece ani spăla vase într-un restaurant din Breda. Batavul a ajutat-o pe Liverpool să o elimine pe Bayern München din Liga Campionilor şi s-a destăinuit într-un interviu pentru BBC Radio, în care a vorbit despre obiectivele pe care le are în actualul sezon, dar şi despre viaţa lui înainte să devină vedetă în Premier League.

Interviu eveniment cu Virgil van Dijk: “Nu eram bun ca fundaş central”

Cum a început cariera celui mai scump fundaş din istorie?

– La 16 ani, eram un fundaş dreapta încet, deloc bun pe postul de fundaş central. Până să ajung la U19 (n.red. – la FC Groningen) nu eram deloc un fotbalist care să iasă în evidenţă. Atunci m-au făcut căpitanul echipei și totul s-a schimbat după acel moment, am făcut pasul spre echipa mare. Nu eram foarte înalt când am început să joc fotbal. Când aveam 16 ani, fratele meu mai mic era mai înalt decât mine. În vara când am împlinit 17 ani, am crescut 18 centimetri şi nu-mi mai puneam nicio problemă.

Când erai junior ai avut mai multe probleme medicale…

– Genunchiul era slăbit şi aveam şi mari probleme la coapsă. Am avut şansa să lucrez cu nişte fizioterapeuţi buni şi după şase săptămâni de recuperare eram gata să intru pe teren. După asta, am început să joc mult mai bine.

Până să ajungi la echipa mare a lui FC Groningen ai fost nevoit să ai un job pentru a avea bani…

– Când jucam la FC Groningen, veneam la antrenamente cu bicicleta. Primul meu salariu s-a dus pe lecţiile de şofat. Înainte să semnez primul contract, aveam 15 sau 16 ani, lucram ca spălător de vase într-un restaurant din Breda. Mă antrenam luni, marţi, joi şi sâmbătă jucam. În restul zilelor lucram la restaurant de la şase la miezul nopţii. Munceam pentru că îmi doream ca duminica să merg în oraş. Câştigam cam 350 de euro pe lună şi eram fericit cu aceşti bani. Puteam să merg la McDonald’s şi să le fac cinste prietenilor. Apoi am început să realizez cât de importanţi sunt banii, dar nu pot spune că este cel mai important lucru pentru mine.

Virgil van Dijk a început fotbalul la FC Groningen
Virgil van Dijk a început fotbalul la FC Groningen

“Nu puteam să merg nici zece metri”

La Groningen ai trăit şi cel mai greu moment al carierei. Ai fost dus de urgenţă la spital înainte de un meci cu Heerenveen. Te gândeai că o banală operaţie de apendicită te poate afecta aşa de mult?

– Era 1 aprilie 2012… Am stat în spital 13 nopţi, a fost foarte greu. A fost o operaţie complicată, am avut o infecţie, a fost o adevărată nebunie… Eram într-o prioadă bună, trebuia să jucăm un derby cu Heerenveen şi am început să mă simt rău. Nu prea mâncam sănătos în perioada aia, a cam fost vina mea. Au fost două săptămâni foarte grele pentru mine înainte să mă operez şi situaţia după a fost şi mai grea…

Cum ţi-ai revenit?

– Când stăteam în spital, am ascultat la TV piesa „Viva la Vida” de la Coldplay şi a fost un moment emoţionant. Dacă aş asculta din nou piesa, mi-aş aduce aminte de acele momentele grele, dar aş fi mândru de ceea ce am realizat. Nu am putut să fac nimic timp de zece zile, nici nu puteam să merg. Când m-am pus pe picioare, am mers zece metri şi eram obosit ca naiba. Abia după o lună am putut să mă antrenez şi am început să lucrez cu fizioterapeuţii ca să-mi revin. Am jucat un sezon întreg şi m-am transferat la Celtic.

“Îi iubesc pe suporterii lui Liverpool”

După două sezoane bune la Southampton, ai făcut o cerere de transfer. Cât de mult îți doreai să ajungi la Liverpool?

– La sfârşitul lui august 2017 am cerut să plec de la Southampton. Simţeam că am dat totul pentru echipă. Eram fericit că joc şi revenisem după o accidentare care mă ţinuse pe bancă opt luni. Nu m-a interesat ce s-a spus despre mine în acea perioadă. Ştiam că am dat totul pe teren şi că aşa făceam la fiecare meci sau antrenament. În decembrie, am primit un telefon şi mi s-a spus că totul s-a rezolvat şi că pot să vorbesc cu Liverpool. Am fost foarte fericit. La finalul sezonului precedent fusesem la finala Ligii Campionilor de la Cardiff (n.red.: Real Madrid – Juventus 4-1). Fanii lui Liverpool mă întrebau când semnez contractul. A fost un gest frumos şi din acest motiv îi iubesc pe suporterii noştri.

Cum te simţi atunci când joci în Liga Campionilor? Cât de diferit e faţă de un meci din campionat?

– Liga Campionilor este ceva incredibil. Totul show-ul de la startul meciului, fanii, marii fotbaliști împotriva cărora joci… Este ceva special, presiunea este mai mare. Aș vrea să joc în Liga Campionilor în fiecare an. Sezonul acesta am fost într-o grupă grea şi a fost dificil să ajungem în optimile de finală. De acum luăm totul meci cu meci. Privim totul ca pe o provocare şi vedem unde o să ajungem. Sper să fie mai bine decât anul trecut (n.red.: Liverpool a fost învinsă de Real Madrid în finala Ligii Campionilor cu 3-1).

“Visul meu este să câştig Liga Campionilor”

Apropo de finala Ligii Campionilor din 2018… Jucai prima ta finală importantă la doar şase luni din momentul în care semnasei contractul…

– În mod normal, în şase luni nu poţi să realizezi foarte multe lucruri. Faptul că am ajuns până în finala Ligii Campionilor a fost ceva de-a dreptul special. Cu un an înainte am fost în tribune la finala de la Cardiff cu un prieten şi vorbeam despre cum ar fi să ajung să joc şi eu într-un asemenea meci. După un an eram pe teren. M-am simţit incredibil când am păşit pe gazon. Clar, am fost dezmăgit că nu am câştigat trofeul, dar am învăţat multe lucruri, A fost o experienţă bună până la urmă. Sper că în 2019 să fiu în echipa care ridică trofeul. Este visul meu.

Cum a fost dubla cu Bayern München? Te aşteptai să câştigaţi aşa uşor pe terenul nemţilor?

– În grupe, am avut rezultate slabe în meciurile jucate în deplasare şi ne doream să ştergem acele prestaţii. Am făcut un meci incredibil, iar rezultatul a fost fantastic. A fost extraordinar că am sărbătorit alături de fani. Ei mereu vin după noi oriunde jucăm şi ne fac să ne simţim extrem de mândri că purtăm acest tricou şi jucăm pentru Liverpool. Ne-am apărat foarte bine şi toţi jucători au ajutat la acest lucru. Am ştiut că va fi greu, mai ales că aveam nevoie să marcăm. Trebuia să atacăm şi să facem în aşa fel încât să avem spaţii cât mai mari. M-am bucurat şi mai mult pentru că am reuşit să dau gol pe un stadion pe care nu mai jucasem înainte.

Interviu eveniment cu Virgil van Dijk, cel mai scump fundaş din istorie
Interviu eveniment cu Virgil van Dijk, cel mai scump fundaş din istorie

Virgil van Dijk, cel mai scump fundaş din istorie

Născut pe 8 iulie 1991, la Breda, Virgil van Dijk a început fotbalul târziu, la 16 ani, când a semnat cu echipa de juniori a lui Willem II. După un singur an, l-a luat FC Groningen şi a debutat în Eredivise la 20 de ani. În 2013, Celtic l-a transferat, iar cei doi ani petrecuţi în Scoţia l-au adus în atenţia cluburilor din Premier League. Southampton l-a cumpărat în 2015, iar după două sezoane şi jumătate, în ianuarie 2018, „cormoranii” au plătit 75 de milioane de lire sterline şi a devenit rapid o vedetă a clubului de pe „Anfield”.

“Îmi place atât de mult Virgil van Dijk încât aş scrie o carte despre el” – Jürgen Klopp

“Când te uiţi la el, vezi profilul perfect al fundaşului central” – Neil McGuinness, scouter al lui Celtic

  • 75.000.000 de lire sterline a plătit Liverpool lui Southampton pentru Virgil van Dijk
  • 28 de ani va împlini Virgil van Dijk pe 8 iulie