News

Exclusiv cu Ana Bogdan: “Cât mă bucur că am scăpat de fantoma locului 100!”

Cu o ascensiune fulminantă în ultimul an, Ana Bogdan a devenit o soluţie în plus pentru reprezentativa de Fed Cup a României, şi aşa plină de nume importante.
10.02.2018 | 12:59

La începutul acestei săptămâni, Simona Halep a făcut anunţul. Nu poate juca în partida de Fed Cup împotriva Canadei, din World Group II, din cauza accidentării suferite la Australian Open. Chiar dacă îşi pierde cea mai bine cotată jucătoare, România rămâne mare favorită. Avem nu mai puţin de şase jucătoare în Top 100. În locul Simonei, Florin Segărceanu a convocat-o pe Ana Bogdan, locul 86 WTA.

FANATIK a vorbit cu sportiva de 25 de ani din Sinaia, care trăieşte o perioadă de vis. Spune că îşi dorea de mult timp să joace pentru România şi, în plus, este foarte liniştită şi din punct de vedere sentimental, după ce şi-a găsit marea dragoste.

ADVERTISEMENT

Visul împlinit

Felicitări pentru convocarea la echipa de FedCup a României. Cum va fi disputa împotriva Canadei, în absenţa Simonei Halep?

– Mulţumesc mult, pentru mine e un vis împlinit să fac parte din echipa României. Cu siguranţă vom avea parte de o confruntare dificilă. Adversarele, chiar dacă nu ocupă locuri fruntaşe în clasamentul WTA, sunt tinere şi în plină ascensiune, aşa că nu trebuie subestimate. Simona ne va fi alături, chiar dacă din tribune, şi am încredere că împreună vom putea suplini absenţa ei în această confruntare. Îmi doresc să se recupereze cât mai curând pentru a reveni în lot, România are nevoie de ea.

ADVERTISEMENT

În urmă cu un an spuneai că visezi să joci în echipa de FedCup a României într-o zi. Te aşteptai atunci să vină atât de repede convocarea, ţinând cont că este o concurenţă foarte mare?

– Da, e o mândrie foarte mare să fiu convocată în condiţiile în care, din fericire, ţara noastră are o mulţime de jucătoare extraordinare. Sincer, credeam că va veni acest moment pentru că jocul meu a crescut în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

„M-am confruntat cu multe accidentări, m-am gândit să renunţ”

Ascensiunea ta din ultima perioadă a fost una spectaculoasă. Multă lume s-ar fi aşteptat să vină chiar mai devreme. Ce crezi că ai schimbat în ultima perioadă pentru a-ţi atinge adevăratul potenţial?

– Din păcate, de cele mai multe ori, unele lucruri se întâmplă independent de mine. O bună perioadă m-am confruntat şi cu multe accidentări, iar asta s-a văzut şi în evoluţia mea. Acum cred că am căpătat mai multă încredere în mine şi pot găsi mai uşor soluţii pentru diverse situaţii de-a lungul unui meci.

ADVERTISEMENT

Accidentările ţi-au creat mari probleme încă din vremea junioratului. Au fost momente în care te-ai gândit să renunţi?

– A fost o perioadă de doi ani în care abia reveneam pe teren şi mă accidentam din nou, poate chiar în momente cheie. Cred că orice sportiv s-a gândit la un moment dat să renunţe. Şi eu am fost în aceeaşi situaţie. Accidentările, rezultatele nefaste, neajunsurile mi-au creat probleme, dar le-am depăşit şi sunt fericită că am avut tăria să lupt în continuare pentru visul meu.

Unde a fost… wow!

Ai reuşit câteva lovituri spectaculoase la Taipei, cu Bouchard, inclusiv lovitura turneului, conform WTA. Parcă serviciul nu a prea mers. Ce simţi că nu a ieşit în acel meci, mai ales că veneai după ce eliminasei favorita numărul unu a turneului?

– Aşa cum ai spus şi tu, serviciul a fost marea problemă. Sunt convinsă că aş fi câştigat dacă mi-ar fi mers serviciul. Din păcate, acum e târziu, dar voi munci mai mult.

Două super-victorii la Australian Open şi cea mai bună performanţă la un Grand Slam, peste US Open 2016, când te-ai oprit în turul 2. Cum ai descrie experienţa la Melbourne?

– A fost wow! E o experienţă memorabilă, mereu îmi voi aminti cu plăcere de turneul de anul acesta. Tot ce se întâmplă la Australian Open creează o atmosferă incredibilă, trebuie să fii acolo să îţi dai seama. Sunt fericită că am reuşit să depăşesc acea bornă de Top 100 care mă urmărea de ceva timp şi acum sunt mult mai liniştită, îmi pot vedea de joc.

„Fantoma” Top 100

2018 ţi-a adus deja patru victorii la jucătoare importante din circuit, Giorgi, Mladenovic, Putinţeva şi Peng. Ce aşteptări ai de la acest an?

– Aş fi ipocrită să spun că nu îmi doresc să obţin şi mai multe victorii importante, dar nu îmi place să fac anunţuri mari. Vreau să iau totul pas cu pas, să mă bucur de tenis şi, bineînţeles, să fiu ferită de accidentări.

Locul 86 WTA, cea mai bună clasare a carierei. Este Top 20 un obiectiv realizabil?

– În primul rând mă bucur că am depăşit acea „fantomă” a Top 100, care m-a tot urmărit în ultimul an. Acum îmi pot vedea de joc, intru liniştită pe teren şi sper să obţin rezultate cât mai bune. Este o poziţie bună pentru junioara Ana Bogdan, dar nu şi pentru Ana de acum. Bineînţeles că se poate mult mai bine. Timpul va dovedi dacă Top 20 va fi unul realizabil.

Susţinerae financiară a familiei, decisivă

De la 40 de grade la Melbourne, la 20 la Taipei şi acum zero la Cluj. Cât de greu este să te adaptezi la asemenea schimbări?

– Am tot făcut astfel de schimbări la început de an. Am avut 20 de grade la Shenzhen şi multă umiditate, apoi m-am trezit la Hobart cu 40 de grade şi meci imediat a doua zi. A fost sufocant încă din primele secunde. Dacă apuc să stau câteva zile în zona respectivă înaintea meciului, mă simt bine. La Melbourne am avut parte de o săptămână de acomodare, iar asta s-a văzut.

Circuitul WTA este extrem de solicitant, cu multe deplasări şi meciuri. Cât de greu este să rezişti ritmului, fizic şi psihic?

– Este dificil, circuitul este o luptă continuă, tocmai asta e frumuseţea lui. Dacă nu ai parte de o pregătire specifică foarte bună, rişti să te confrunţi cu multe probleme, tocmai de aceea am avut parte de o echipă în ultimul an, care m-a ajutat enorm.

Ascensiunea ta în Top 100 vine la 25 de ani. Multă lume spune că este foarte greu să rezişti în tenis, din punct de vedere financiar, dacă nu eşti în prima sută. Pentru tine cum a fost din acest punct de vedere? Mai ales că ai avut şi multe accidentări şi deci mult timp nu ai câştigat bani cum ţi-ai fi dorit…

– Aşa este, întotdeauna te vei confrunta cu neajunsuri, iar asta e deja un fapt cunoscut, dar eu am primit susţinerea familiei în momentele importante.

Unele jucătoare se gândesc la retragere încă de la 30 de ani, sau chiar şi mai devreme, pentru a-şi putea întemeia o familie. Tu te-ai gândit la asta?

– Nu mă gândesc la retragere, momentan mă concentrez pe carieră şi pe ce am de făcut pe teren.

Logodnicul din… maşina de curse!

De cât timp eşti într-o relaţie şi cât de importantă este liniştea din punct de vedere sentimental în evoluţiile tale?

– De aproape un an şi jumătate. Liniştea este foarte importantă, Norris (n.r. – Norris Măgeanu, preşedintele Federaţiei Române de Automobilism Sportiv) îmi este mereu alături, mă susţine întotdeauna, iar asta înseamnă mult pentru mine şi moralul meu.

Sunteţi deja logodiţi, a fost un moment special pentru tine?

– Cu siguranţă a fost! Pentru cine nu e important un astfel de moment dacă e sincer? Amuzant e faptul că timp de o lună, la turneele din America, Norris s-a tot plimbat, încercând să găsească momentul oportun, dar până la urmă s-a întâmplat acasă, în România, chiar în noaptea de Înviere de anul trecut.

„Ana Bogdan este o jucătoare care a evoluat foarte bine în ultima perioadă şi este logic să să fie convocat în premieră în echipa României de Fed Cup” – Florin Segărceanu, căpitanul nejucator al echipei de Fed Cup a României

„Sunt mult mai aşezată, mult mai liniştită, simt mult mai bine loviturile, când trebuie să atac, când trebuie să stau. Pot să spun că m-am maturizat. Am avut parte de o pregătire fizică foarte bună în iarnă. Am început să lucrez cu Monica Iagăr, fosta noastră campioană europeană la săritura în înălţime. Mă ajută foarte mult, îmi dă foarte multe sfaturi. Experienţa ei cu siguranţă contează şi ştie ce şi când să îmi spună anumite lucruri. Pregătirea pe care am făcut-o împreună mi-a prins foarte bine” – Ana Bogdan

„Eu am mai fost o singură dată la Cluj, s-a jucat pe zgură. Acum suprafaţa e mai rapidă. Pentru mine şi pentru fete e o suprafaţă foarte OK. Sunt foarte onorată să fiu alături de fete, abia aştept confruntarea cu Canada” – Ana Bogdan

„România poate face trei echipe de Fed Cup, nu stă în Simona Halep. În momentul ăsta, tenisul feminin românesc trece printr-o perioadă excelentă şi va continua mult timp de acum înainte. Nu am avut niciodată în istoria tenisului românesc atâtea fete în Top 100 şi de o valoare aşa de bună. Pot să zic că România are noroc, pentru că nu a făcut prea multe pentru noi” – Sorana Cîrstea

650.695 de dolari este suma pe care Ana Bogdan a câştigat-o din tenis, conform informaţiilor oferite de site-ul oficial al WTA

27 de locuri a urcat Ana Bogdan în clasamentul WTA în 2018, de pe 113 pe 86

43 de locuri a urcat Ana Bogdan în clasamentul WTA din ianuarie 2017, de pe 129 pe 86
 

ADVERTISEMENT
Tags: