Fotbal intern

Scapă adevăratul Rapid de faliment? Ce decizie a luat instanţa

UPDATE, 09.11, ORA 17:35 / Miercuri a avut loc un nou termen în recursul SC FC Rapid SA privind falimentul. Instanţa a amînat pînă pe 14 decembrie luarea unui verdict....
09.11.2016 | 17:36
Scapa adevaratul Rapid de faliment Ce decizie a luat instanta

UPDATE, 09.11, ORA 17:35Miercuri a avut loc un nou termen în recursul SC FC Rapid SA privind falimentul. Instanţa a amînat pînă pe 14 decembrie luarea unui verdict.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

După mai bine de trei luni, Valerii Moraru a rupt tăcerea! Patronul Rapidului a dezvăluit că Aurel Brihac, lichidatorul judiciar, a contribuit din plin la situaţia în care se află acum clubul, care, în clipa de faţă, are şanse foarte mari să intre, oficial, în faliment. Finanţatorul a oferit detalii cu privire la palmares şi la datoriile totale ale Rapidului.

Domnule Moraru, aţi dispărut din peisajul fotbalistic în ultimele luni…

– Am avut unele probleme. Am stat mai mult plecat din ţară, am fost la Chişinău. Au fost arestate nişte persoane care mi-au făcut mie mult rău cu o fabrică de sticlă. Acum vin alegerile şi lumea vrea să fie onestă, vor să-i bage la puşcărie.

În regulă, dar nu asta ne interesează. Ce se întîmplă cu Rapidul?

– Eu am vrut doar să ajut. Am făcut tot ce am putut. Nu am venit să mă îmbogăţesc de pe urma acestui club. Dar a venit escrocul ăsta de Brihac şi ne-a distrus. A avut tot interesul să ducă Rapidul în faliment. Asta pentru că numai banii îl interesează. El încasează 10 la sută din sumele care se obţin după intrarea Rapidului în faliment. Un escroc! Nu ştiu cum dracului ne-am procopsit cu el, de unde a apărut. I-am deschis dosar penal.

“Datoriile totale sînt de 13 milioane de lei”

Mai sînt şanse să se salveze clubul?

– Lucrurile sînt prea încurcate în clipa de faţă. Ce pot să vă spun este că judecătorii de la Curtea de Apel văd toate nedreptăţile făcute acestui club. Nu este exclus să ni se dea dreptate. Dar, din păcate, am pierdut un an. Dacă se va anula cererea de faliment, nu mai avem timp să ieşim din insolvenţă. În martie ar trebui să ieşim conform termenului.

Care sînt datoriile totale?

– 13 milioane de lei (n.r. – circa 2,9 milioane de euro)! Atît! Dacă primeam dreptul de a evolua în Liga 1, într-un an şi jumătate ieşeam la liman. Aveam asiguraţi bani din sponsorizări, drepturi TV… Nu era nimic complicat. Acest club s-ar fi salvat. Dar nu s-a vrut. Escrocul de Brihac nu a dorit asta. Instanţa l-a obligat să-şi asume tot ce a făcut.

“Palmaresul este evaluat la 1.000.000 de euro”

Ce se întîmplă cu acţiunile?

– Le-am donat suporterilor, dar ele nu reprezintă nici un interes. Creanţele de 13 milioane de lei sînt adevărata problemă. Şi acum mai ţin legătura cu fanii, nu am primit nici un fel de ameninţare de la ei aşa cum s-a vehiculat. Au înţeles şi ei că s-a dorit răul şi falimentarea Rapidului.

Care este situaţia palmaresului?

– Palmaresul a fost evaluat la un milion de euro cînd clubul a intrat în insolvenţă. Palmaresul este aici, la SC FC Rapid SA. Cei care susţin altceva nu au habar despre ce vorbesc. Avem tot palmaresul din 1923 pînă în prezent. Dacă, în cele din urmă, se va declara falimentul, va trebui să se facă o evaluare şi va urma o licitaţie. Cine va lua palmaresul şi va începe din Liga a 5-a nu va avea nici o bătaie de cap. Însă dacă iei echipa din insolvenţă, apar datorii din urmă. Din 2006, 2008… Şi este foarte greu. Vin depunctări şi iar ajunge Rapid în Liga 2. Este foarte greu.

“Nu am bani să ţin Rapidul”

Vă mai interesează Rapidul?

– Dacă va fi cazul, aş prefera să ajut Rapidul prin publicitate, nu ca acţionar. Pentru că mai mult nu pot. Nu am banii necesari.

În toată această perioadă s-a arătat cineva interesat să ajute?

– Nu! Nici o persoană nu a venit să-şi ofere sprijinul. Au fost numai vorbe.

Cît de mult şi-a dorit LPF ca Rapid să joace în Liga 1 în vară?

– Oamenii de acolo s-au bazat, mai mult, pe adresele lui Brihac, nu au susţinut deloc înscrierea noastră în Liga 1. FRF şi-a dorit mai mult să evoluăm în primul eşalon. Dar vorbim deja de trecut. Îmi pare rău că nu am putut să fac mai mult.

40 de milioane de euro este, oficial, averea familiei Moraru

94,72 % este procentajul acţiunilor deţinute de Valerii Moraru la Rapid