Sporturi

INTERVIU Exclusiv. Antrenorul Serenei Williams, Patrick Mouratoglou, ştie DE CE a pierdut Simona finala! SFAT pentrul Halep: “Aşa şi-a revenit Serena! Vei câştiga Grand Slamuri”

La 24 de ore de la finalul trist al finalei Simonei Halep, am revenit pe "Philippe Chatrier" pentru ultimul act al turneului masculin. Arena principală de la Roland Garros era pregătită pentru La...
12.06.2017 | 00:27

La 24 de ore de la finalul trist al finalei Simonei Halep, am revenit pe “Philippe Chatrier” pentru ultimul act al turneului masculin. Arena principală de la Roland Garros era pregătită pentru La Decima lui Rafa Nadal, pe care ibericul avea s-o bifeze, în doar două ore, fără niciun strop de emoţie în faţa lui Stan Wawrinka.

Iar răsfoind L’Equipe, la câtiva metri de locul faptei, ne întrebăm şi acum de ce nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi la Simona. De ce nu a învins, aşteptat, aşa cum a făcut-o şi Nadal. De ce citim, cu litere de-o şchioapă, “Şocata Halep” în cel mai titrat ziar de sport din Franţa, în loc să vedem “Regina Halep”?

18952798_10213791189802876_4089008520843342546_n

Am încercat să aflăm motivele pentru care Simona a ratat trofeul la Paris de la cel mai în vogă şi titrat antrenor din tenisul mondial feminin. Patrick Mouratoglou este antrenorul care a readus-o pe culmile succesului pe Serena Williams. Îl ştim cu toţii, de la Eurosport, unde are mult apreciata rubrică “The Coach”. Acelaşi nume pe care îl poartă şi cartea pe care şi-a lansat-o şi în România, de curând.

L-am abordat pe tehnician la Roland Garros, acolo unde, în lipsa Serenei, însărcinată, Mouratoglou a venit să analizeze turneul feminin şi cel masculin pentru Eurosport. În ultima zi de competiţie, antrenorul care şi-a sărbătorit ziua de naştere tot pe 8 iunie, ca şi coşmarul Jelena Ostapenko, a avut amabilitatea să intre în dialog, care a curs, în mod natural, de la cartea lansată de curând şi în România, spre Simona şi finala ei. Mouratoglou a răspuns jovial şi nu s-a ferit să spună şi lucrurile mai puţin bune din jocul lui Halep contra lui Ostapenko. În special din momentele cheie, care au decis, practic, câştigătoarea Roland Garrosului din acest an.

simou

Domnule Mouratoglou, din România suntem..

(Zâmbeşte) Romania? Tocmai mi-am lansat cartea şi la voi în ţară.

Dar de unde v-a venit ideea să scrieţi o carte? Toată lumea îl cunoaşte pe Mouratoglou “The Coach”, nu şi pe Mouratoglou scriitorul…?

Ei, nu sunt chiar un scriitor… Aţi citit-o?

Nu încă. Dar este comandată, e pe drum! Ştim că e o carte despre dumneavoastră şi Serena…

Nu doar… Este povestea vieţii mele, a carierei de antrenor, transpusă pe hârtie. Nu este o carte exclusiv despre tenis. Este vorba despre drumul meu în viaţă, cum am început de la zero, ca antrenor, până la momentul în care am ajuns, cu succes, tehnicianul celei mai bune jucătoare de tenis din toate timpurile. Şi despre strategia pe care am aplicat-o cu Serena, care a ajutat-o să obţină rezultatele pe care le-a reuşit în ultimii ani. Mai mult decât atât, este povestea unui copil care nu are deloc încredere în sine, care are un fizic firav, dar care trece peste toate aceste handicapuri şi reuşeşte să îşi îndeplinească visele şi să aibă viaţa pe care a visat că o va avea. Am scris-o cu gândul de a-i ajuta pe cei care se regăsesc în astfel de momente. Ai ce să să înveţi din ea, chiar dacă nu eşti implicat în tenis. Pentru că este o carte despre cum să izbândeşti în viaţă, nu doar despre tenis.

coach-ul-patrick-mouratoglou-editura-publica-victoria-books

Am citit că aveţi în carte şi anumite notiţe despre unele jucătoare din circuitul WTA. E ceva şi legat de Simona Halep?

Nu, despre Simona, nu. Sunt detalii şi despre unii jucători cu care am colaborat, cum am lucrat cu ei, ce strategii am aplicat, cum i-am îndrumat, ca antrenor, spre performanţă. Deci nu despre toţi jucătorii, nu despre Simona, îmi pare rău. (Râde) Poate o scriu pe următoarea despre Simona. Parcă îi şi văd titlul: “Simona Halep, my life, my destiny”

Nu-i bai, următoarea mea întrebare este despre Simona Halep 🙂 Cum vi s-a părut finala cu Ostapenko?

Uff.. A fost un meci foarte dificil pentru Simona. În primul rând pentru că a avut o presiune uriaaaşă (n.r. ţine să sublinieze acest aspect) asupra sa. Miza acestei finale era foarte mare pentru ea, juca pentru primul titlu de Grand Slam din carieră, putea deveni numărul 1 mondial, pentru a fi prima jucătoare româncă din istorie care ajunge lider mondial etc. Deci o presiune fantastică! De partea cealaltă, o adversară împotriva căreia este dificil să joci: nu ai schimburi lungi de mingi, loveşte mai mereu decisiv, căutând “winnerele”. Şi e dificil să nu devii defensiv când joci împotriva unui astfel de tip de adversar, pentru că Ostapenko nu doar dă winnere, dar şi greşeşte foarte mult. Şi-atunci te gândeşti logic: dacă reuşesc să prelungesc punctul, poate va rata următoarea lovitură! Aşa că, în acest fel, ajungi să devii foarte defensiv, joci doar pe centru şi, practic, nu mai poţi să-ţi faci jocul! Iar ca să ajungi să câştigi o finală de Grand Slam, trebuie să-ţi impui jocul!

Chiar şi aşa, Simona a avut 6-4, 3-0…

La acel moment, Simona juca. Atât cât putea juca, dar juca ce ştia ea să joace! Nu i-a fost uşor.  A fost sub presiune, Ostapenko fiind extrem de agresivă pe serviciu. Apoi însă, când ai 2-3 şanse de 4-0 şi nu reuşeşti să le fructifici, iar adversarul nu mai are ce pierde şi loveşte şi mai riscant şi joacă şi mai dezinvolt, iar mingea se duce mai mereu în teren, scorul se schimbă. Şi se schimbă atât de repede! Şi apar astfel îndoieli în mintea ta şi începi să nu mai rişti prea mult, ci te mulţumeşti doar să pui mingea în teren… Ăsta e tenisul!

siss

Aveţi atâta experinţă în sportul alb. După ce aţi văzut-o pe Simona că a revenit în sferturi cu Svitolina de la 1-5 în setul 2, salvând şi minge de meci, v-aţi imaginat vreo secundă, la 6-4 şi 3-0, că există şi cea mai mică şansă ca Halep să piardă finala cu Ostapenko? Având şi experinţa de partea ei, nu doar scorul…

La 1-0 la seturi şi 3-0 în setul 2, nu ai cum să te gândeşti la aşa un scenariu, când o vedeai, pe de o parte, pe Simona extrem de concentrată, iar de partea cealaltă pe Ostapenko făcând atâtea greşeli neforţate, fiind departe de a reveni în joc, părând să accepte deja că va pierde finala. Nu ai de ce să te gândeşti că, totuşi, ceva se va schimba. Şi apoi, deodată, ai acele ocazii să faci 4-0, le ratezi, adversara începe să prindă nişte winnere şi tot jocul se schimbă! Aşa a păţit şi Svitolina cu Simona în sferturi! Acum, din păcate pentru voi, a fost invers. Ăsta-i tenisul!

Şi atunci, ce a făcut greşit Simona? Sau ce putea să facă diferit, ori mai bine, în acel moment?

Repet: până la 3-0 în setul 2, Halep a jucat bine, planul pregătit a fost pus în practică. Apoi Ostapenko a revenit. OK, a luat setul 2. Dar în decisiv, când vezi că Ostapenko loveşte ca din tun, dar şi greşeşte foarte mult, ar fi trebuit să schimbi ceva. Cred că Simona a jucat prea defensiv în setul 3. Când ai un astfel de adversar, atunci nu ai altă soluţie decât să o împingi cât poţi de mult, să o faci să joace cât mai din spatele terenului, să o pui în poziţii din care va rata. Dar când doar returnezi mingea în terenul advers, devine mult mai dificil. Pentru că adversarului îi va fi greu să rateze din astfel de poziţii, când riposta ta doar îi pregăteşte atacul.

Deci asta ar fi trebuit să schimbe Simona în jocul ei, când a simţit-o pe Ostapenko venind peste ea…

E dificil, repet. O înţeleg pe Simona, pentru că, în astfel de momente, eşti ca la un meci de box: primeşti atâtea lovituri în faţă, eşti un pic groggy şi îţi pierzi luciditatea şi concentrarea din joc. Nu mai gândeşti limpede despre planul tău de joc şi ceea ce trebuie să faci, cum să contracarezi un astfel de moment al meciului. Ăsta e tenisul, a avut şansa să închidă meciul la 3-0 în setul 2 sau 3-1 în setul decisiv, dar nu a reuşit, iar apoi Ostapenko a început să joace excelent, să dea winner după winner! Dar, per total, Simona s-a descurcat bine.

simss

Momentan însă îi este foarte greu să digere acest rezultat…

Îmi dau seama cât de dificil e pentru ea, mental. Dar această experienţă o va ajuta foarte mult în viitor! Şi o va ajuta să câştige turnee de Grand Slam! 

Deci credeţi în ea şi în puterea ei de a câştiga Grand Slamuri? Nu doar unul! Credeţi că poate să treacă peste această dezamăgire? 

Da, sunt absolut convins! Cu siguranţă poate trece peste. Va fi dificil, evident! Îi este foarte greu acum, dar trebuie să aibă puterea să se regrupeze şi să folosească această experienţă de la Roland Garros pentru a cuceri alte Grand Slamuri viitoare. Poate deveni numărul 1 mondial chiar luna viitoare, din fericire pentru ea, aşa că asta o poate ajuta.

Cât de greu îi este unei jucătoare să-şi revină după o astfel de finală?

Nu poţi decât să laşi timpul să vindece rănile. 

Aşa şi-a revenit Serena după semifinala pierdută cu Roberta Vinci de la US Open? 

Pentru Serena acel moment a fost extrem de dificil. Câştigase atunci patru turnee de Grand Slam consecutive, şi a pierdut în semifinalele celui de-al cincilea. Simţea atunci că a distrus tot ce făcuse bun în trecut, după acea semifinală cu Vinci. Ca să vă daţi seama de dezamăgirea ei din acel moment, se simţea la fel de dezamăgită pe cât ar fi fost şi dacă nu ar fi câştigat niciunul din cele 4 Grand Slamuri anterioare! Atât de rău a afectat-o. Înfrângerea de la US Open i-a luat o mare parte din încrederea pe care o avea în ea. Şi ăsta a fost unul din motivele pentru care a pierdut apoi finalele de la Australian Open, contra lui Kerber, sau cu Muguruza, aici, la Paris, anul trecut. A suferit enorm. Şi când suferi, uneori nu mai gândeşti atât de clar cum o făceai înainte de a fi afectat şi, implicit, nu poţi fi la fel de bun ca înainte. Iar Serena nu şi-a revenit decât după Roland Garrosul de anul trecut. Deci i-a luat o perioadă lungă de timp să-şi revină.

serena-williams-roberta-vinci-lose-us-open-2015-gty-ftr

Ce ar trebui să facă Simona acum, ca să uite acest meci cât mai repede şi să meargă cu moralul ridicat la viitoarele turnee de Grand Slam?

Să se gândească la toate lucrurile excelente pe care le-a făcut în ultimele săptămâni/luni. A câştigat o mulţime de meciuri şi să nu uite că încrederea în propriile forţe a ajutat-o să le câştige. Ştiu că a pierdut cel mai important meci pe care dorea să-l câştige, dar este, la urma urmei, doar un meci! Va avea atâtea alte oportunităţi de-a lungul carierei. Sunt convins că va trece peste. Are un antrenor excelent, care va şti cum să o ajute pe Simona să treacă peste finala de la Roland Garros şi să o monteze pentru viitoarele turnee. Pentru că Wimbledonul e aproape!

Serena Williams, în ultimii 5 ani, cu Patrick Mouratoglou antrenor:

78b7513ead39fb0f2e7767a907d762ec

– a antrenat-o pe Serena imediat după ce americanca a suferit prima ei înfrângere în turul 1 al unui turneu de Grand Slam (Roland Garros 2012)

– de atunci, cu Mouratoglou antrenor, Serena Williams a câştigat:

– 3 titluri la Wimbledon

– 3 titluri la US Open

– 2 titluri la Roland Garros

– 2 titluri la Australian Open

– 3 titluri consecutive la WTA Finals

– medalia de aur la Olimpiadă

– a redevenit incontestabilul număr 1 mondial, până a rămas însărcinată