Fotbal intern

INTERVIU. Fost coleg cu Alaba la Bayern, în Liga 1: “Nu a fost uşor”

Gaz Metan Mediaş şi-a pierdut în această iarnă cei mai buni marcatori, Azdren Llullaku şi Mircea Axente. Cei doi au marcat 25 de goluri în turul campionatului, albanezul fiind golgheter în...
13.02.2017 | 00:06
INTERVIU Fost coleg cu Alaba la Bayern in Liga 1 Nu a fost usor

Gaz Metan Mediaş şi-a pierdut în această iarnă cei mai buni marcatori, Azdren Llullaku şi Mircea Axente. Cei doi au marcat 25 de goluri în turul campionatului, albanezul fiind golgheter în Liga 1 cu 16 reuşite. Omul care trebuie să îi înlocuiască e Daniel Sikorski, adus de oficialii medieşeni în această iarnă. 

Sikorski e un atacant austriac cu origini poloneze în vîrstă de 29 de ani, care a jucat ultima dată la FC Himki, în Rusia. Şi-a început cariera la cel mai înalt nivel, la Bayern Munchen, fiind coleg şi prieten cu multe staruri din actuala echipă.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINI CU SIKORSKI LA BAYERN 

Noul atacant al lui Gaz Metan Mediaş a acordat un interviu pentru FANATIK.RO în care şi-a spus primele impresii despre Liga 1, dar şi lucruri inedite din cariera sa la Bayern Munchen.

Salut, Daniel! Ai jucat deja două meciuri în Liga 1. Care sînt impresiile tale despre acest campionat?

– Am debutat cu ACS Poli şi a fost un meci greu, în special din cauza terenului. Ştiu că ei se bat pentru evitarea retrogradării şi noi pentru play-off. A fost primul meu meci în România, nu ştiam la ce să mă aştept. Am încercat să fac ce îmi spune antrenorul. Dar nivelul de joc mi se pare foarte bun, există jucători de calitate.

“Am primit referinţe bune despre Gaz Metan Mediaş. Sînt fericit că am ajuns aici”

Ai reuşit să şi marchezi la al doilea meci în România, cu CFR Cluj…

– Am fost bucuros că am marcat, dar din păcate nu am putut să luăm nici un punct. Ar trebui să cîştigăm meciurile pe care le jucăm acasă, dar mai avem 3 etape şi trebuie să le cîştigăm pentru a intra în play-off.

Cum ai luat hotărîrea de a veni la Mediaş?

– Am vorbit cu agentul. Doi atacanţi au plecat şi ştiu că erau în căutarea unui marcator. Am căutat echipa, am vorbit cu foşti jucători de la Gaz Metan care mi-au dat referinţe bune. Mi-au spus că e o atmosferă foarte bună la club şi e o echipă fără probleme. Sînt fericit că sînt aici. 

“Thomas Muller e neschimbat. Şi acum 10 ani era la fel. Un băiat funny, mereu pus pe glume” 

Cariera ta de senior a început la Bayern Munchen II. Ai jucat 5 ani acolo. Povesteşte-ne, te rog, experienţa.

– Nu mi-a fost uşor. La început m-am accidentat grav şi am stat 8 luni departe de gazon. Apoi, antrenorul mi-a propus să merg împrumut la altă echipă, ca să joc. Dar eu i-am spus: <Nu, mister. Rămîn aici, să demonstrez>. Şi chiar am demonstrat. Am jucat peste 100 de meciuri acolo. Mă bucur că am avut şansa să joc la Bayern alături de jucători mari.

eerg

Ai fost coleg de echipă şi prieten cu Thomas Muller. Cum era Muller în urmă cu 10 ani?

– Neschimbat. Acum un an m-am văzut cu el şi era la fel. A rîs, a glumit. Aşa era şi în urmă cu un deceniu. Mereu pus pe glume. Am fost coleg cu Alaba, Badstuber, Hummels şi sînt în relaţii bune cu ei în continuare. Mă bucur că am putut să joc cu astfel de fotbalişti.

2

“Nu cred că Muller trebuia refuzat din cauza fizicului. Nu e Cristiano Ronaldo. Are alte calităţi” 

Nu ştiu dacă ai aflat, dar Thomas Muller a fost propus unor cluburi din Liga 1 înainte să devină unul dintre cei mai buni atacanţi din lume. Dar a fost refuzat pe motiv că ar fi fost prea slab şi că oficialii echipelor respective nu voiau să transfere de la echipa a doua a lui Bayern. Cum ţi se pare?

– Eu cred că nu e bine să pui doar fizicul în balanţă. Are alte calităţi, e foarte inteligent şi a fost la toate echipele de tineret ale Germaniei. A confirmat peste tot şi a devenit unul dintre cei mai mari atacanţi din lume. Sigur, e şi o chestiune de noroc, dar de ani de zile e unul dintre cei mai buni şi asta spune ceva. Nu e Cristiano Ronaldo, dar are alte calităţi. E un marcator înnăscut. 

Mai ţii legătura cu foştii colegi de la Bayern?

– Da. Cel mai des vorbesc cu David Alaba. Sîntem prieteni buni. Vorbesc o dată sau de două ori pe săptămînă cu el. A ajuns la Bayern cînd era foarte tînăr şi l-am luat sub aripa mea. Am avut grijă de el, a şi dormit la mine. Ne vedem des.

1

“De la Moscova la Mediaş e o mare schimbare. Dar sînt aici să joc fotbal” 

Eşti născut la Varşovia, dar ai jucat pentru echipele de tineret ale Austriei. Cum a intervenit această schimbare?

– Şi tatăl meu a fost fotbalist. Am mers în Austria cînd aveam un an. Familia mea s-a mutat acolo, am avut şi paşaport austriac. Am jucat bine şi selecţionerul de la tineret a spus că vrea să joc pentru Austria şi am acceptat. Ulterior am vorbit şi cu cei din Polonia, dar pe vremea aceea nu e ca acum, să caute jucători în întreaga lume.

Revenind la Mediaş, aveţi obiectiv calificarea în play-off…

– Da. Ne dorim asta şi putem obţine acest obiectiv. Avem calitate, avem un antrenor bun şi mai avem trei meciuri din sezonul regulat.

erg

Cum ţi se pare oraşul? E o schimbare destul de mare pentru tine.

– De la Moscova la Mediaş e o schimbare mare. Dar există cîteva locuri frumoase şi aici. Am găsit cîteva localuri unde se mănîncă bine, să ne relaxăm. Dar am venit să joc fotbal, nu să vizitez. Atmosfera la echipă e foarte bună şi vreau să joc cît mai bine.

Deseori, echipele de top din România precum Steaua, Dinamo sau Astra încearcă să transfere jucătorii cu evoluţii foarte bune de la celelalte echipe. Ai fi tentat să îţi continui cariera în România după Gaz Metan?

– Eu vreau să joc la cel mai înalt nivel. Am venit la Mediaş pentru că e un club care stă bine în prima ligă, se bate pentru primele locuri şi cel puţin pînă în vară sînt aici. Dar, pentru mine, orice oportunitate e una de luat în calcul. 

CV Daniel Sikorski

ergg

Data naşterii: 2 noiembrie 1987 (29 de ani)

Locul naşterii: Varşovia (Polonia)

Înălţime: 1,83 m

Poziţie: atacant

Echipele de club la care a evoluat:  Bayern Munchen II (2005-2010), Gornik Zabrze (2010-2011), Polonia Varşovia (2011-2012), Wisla Cracovia (2012-2013), St. Gallen (2013-2015), SV Ried (2015-2016), FC Himki (2016), Gaz Metan Mediaş (2017- prezent).

Echipe naţionale: Austria U-19 (7 selecţii), Austria U-20 (1 selecţie), Austria U-21 (3 selecţii) 


200.000 de euro e cota de piaţă a lui Daniel Sikorski

29 de ani are atacantul lui Gaz Metan Mediaş