Sport

Ioan Mărginean, proiect grandios la Mediaș. Stadion modern plus hotel: “Îndeplinim condițiile!”. Laude pentru Edi Iordănescu: ” E Superman”. INTERVIU EXCLUSIV

11.02.2020 | 23:45
Ioan Marginean proiect grandios la Medias Stadion modern plus hotel Indeplinim conditiile Laude pentru Edi Iordanescu  E Superman INTERVIU EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Președintele de la Gaz Metan, Ioan Mărginean, are un proiect important la Mediaș pe care vrea să-l implementeze cât mai repede pentru a scoate noi fotbaliști precum Iulian Cristea sau Darius Olaru din propria academie. Să acceseze un proiect pe Fonduri Europene și să modernizeze stadionul Transgaz. În primă fază să se acopere Tribuna I de pe stadionul de la Mediaș și pe acoperiș să fie panouri solare, un hotel cu 40 de camere doar pentru copiii de la Academie, dar și modernizarea unui teren de iarbă din vecinătatea arenei, care să aibă încălzire pentru perioadele reci când formația este nevoită să se antreneze pe el înghețat.

Pentru asta el are nevoie de sprijinul autorităților locale, dar și a proprietarului stadionului, Transgaz, după ce echipa iese din insolvență. Mărginean spera că acest lucru trebuia să se întâmple astăzi, la Sibiu, dar Judecătoria a dat un nou termen pentru 25 februarie, deoarece a fost recuzată instanța de fostul administrator judiciar. În această perioadă Gaz Metan mai trebuie să treacă peste un hop! După rezultatele din ultima etapă ea a ajuns pe locul 7, dar obiectivul principal este încă calificarea în play-off și ultimul meci va fi săptămâna viitoare contra formației din Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

“Părerea mea e că avem șanse 75%-80% la play-off”

VEZI VIDEO INTERVIUL CU MĂRGINEAN

Aveți ceva emoții înaintea celor două partide cu Clinceni și Dinamo?

– La experiența de atâția ani pe care o am nu ar trebui să am nicio emoție, din contră. Trebuie să am încredere în băieții ăștia care au ajuns aici, care și-au propus să se autodepășească. Mie îmi revine doar misiunea să ofer condiții, masă, cazare, transport, vitaminizare.  Eu cred că suntem o echipă cu un lot destul de echilibrat, chiar dacă suntem în reorganizare, fiind cu toate dările la zi, de la salarii, premieri, tot ce înseamnă cheltuielile unui club de Liga 1, cu cele 7 echipe de juniori. Noi ar trebui să fim foarte liniștiți pentru că dacă acești băieți minunați ajung în play-off, cei mai mult vor câștiga ei și după aceea clubul. Pentru că și ei au în contracte fiecare o sumă de premiere și plus că joacă cu echipele cele mai bune și viitorul lor poate să sune mult mai bine. În play-off sunt mai mulți impresari la meci, mai mulți oameni care sunt cu ochii pe tine, pentru ei poate fi o schimbare importantă în carieră.

ADVERTISEMENT

Ce șanse are Gaz Metan Mediaș de a ajunge în play-off?

– Părerea mea e că avem șanse 75%-80%. Prin dăruire și angajament putem câștiga cele două meciuri. Am văzut și aseară FCSB-Clinceni, echipa din Clinceni merită felicitată, prin dăruire, angajament, atitudine, a reușit să facă față. A fost o foarte mare surpriză din punct de vedere al loturilor și al condițiilor și dovedește că niciun meci nu e jucat dinainte. Asta ne atenționează pe noi că jucăm la o echipă care dă totul și noi trebuie să ne punem în cap să demonstrăm că suntem mai buni ca ei. Locul din clasament, ați văzut FCSB-Clinceni, nu e totul. Totul se joacă pe teren. Acolo cel mai bun câștigă, unul care muncește mai mult, care-și dorește mai mult și realizează mai mult.

Unde credeți că e cheia? Cu Clinceni sau cu Dinamo?

– Cheia e cu Clinceni. Și după aceea ne putem gândi la meciul cu Dinamo. Avem nevoie de 3 puncte, suntem la mâna noastră, dacă reușim să câștigăm apoi ne gândim la meciul cu Dinamo să facem șase puncte. S-au putea ca Viitorul, care are un meci mult mai greu ca al nostru, la CFR Cluj și apoi cu Clinceniul, să facă doar 4 puncte și noi făcând șase îi depășim. Mă uimește acest club, Botoșani, care cu acea stare de spirit, determinare, dăruire, reușește să câștige. Nu pot decât să-i felicit. Noi se pare că am căzut și din cauza neșansei, chiar dacă am fost până acum tot campionatul pe loc de play-off, nu s-a putut mai mult. Eu sunt foarte încrezător, părerea mea că doar 3 puncte ne pot ajuta și trebuie să le luăm cu Clinceni. Și apoi avem o săptămână să pregătim cu atenție meciul cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

”Edi Iordănescu e Superman! Mergem cu avionul vineri spre București”

Deplasarea se face cu avionul spre București, nu?

– Am reușit să facem rost de 23 de bilete, am comandat inițial 30, fiind o cursă mică, avionul are capacitate mică, am reușit 23. Lotul nostru e mult mai mare, autocarul o să meargă înainte cu corpul medical și fotbaliștii și antrenorii vor zbura cu avionul, e o cursă scurtă, Sibiu-București, 40 de minute. Am zis să facem tot ce e omenește posibil pentru că este foarte greu vinerea, în România, să faci față cu un autocar. Este foarte aglomerat.

Pe Edi Iordănescu cum îl simțiți înainte de acest meci?

– Pe Edi îl simt montat și la un meci amical. E Superman! Vrea să câștige, diferența a fost enormă de la cum am abordat meciul cu Craiova și cum l-am abordat pe cel cu CFR Cluj. Dacă aveam aceeași ambiție și dăruire și în Bănie, e greu de crezut că plecam de acolo învinși. Edi Iordănescu și-a propus să joace un fotbal frumos și e greu să joci frumos și să faci și puncte. Am mai jucat noi frumos și n-am făcut puncte. Părerea mea e că trebuie să fim foarte încrezători pentru că presiunea noi am creat-o pentru că ne dorim mai mult. Ori ăsta e principiul în sport, să-ți dorești tot timpul mai mult și să faci performanță.

ADVERTISEMENT

Și dacă se ratează play-off-ul?

– Eu vreau să-i asigur pe toți, aici e un proiect serios, cel puțin de când am venit eu, de 4 ani de zile, Pierre de Coubertin a spus așa: ai pierdut continui, ai câștigat continui. Eu n-o să mă dau bătut, nu există aici să nu fim un club serios, care să-și propună performanță în fiecare an, să nu găsim înțelegere să modernizăm baza sportivă, în care de 11 ani nu s-au mai făcut investiții.  Noi suntem un oraș mic în care n-avem concurență pentru că stăm foarte slab cu sportul, de abia acum primăria încearcă să reabiliteze baschetul, și pe această cale îi felicit că pot să facă asta, înseamnă mult pentru un oraș cu 38 de mii de locuitori să aibă sport de performanță. Și eu cred că fotbalul a făcut o bună propagandă orașului, ați văzut și la meciul cu CFR Cluj, chiar dacă au fost -5 grade, lumea a venit la meci, echipa a fost încurajată. E mare lucru să crezi în ceva, să îți dorești și să speri la mai mult.

”Ca să accesăm proiectul european trebuie să ni se concesioneze baza sportivă pe minim 10 ani”

Cum și ce vreți să modernizați?

– Păi noi aici suntem chiriași. Noi fiind o societate non-profit, ori suntem chiriași și să ne putem pune la masă cu proprietarul, care este Transgaz, să vedem unde ne-am împiedicat încât de atâția ani baza sportivă nu s-a mai modernizat, sau, dacă se poate, noi am avea un plan B. Să ni se dea stadionul  nouă în concesiune sau printr-un contract de comodat, pe minimum 10-15 ani și noi să avem posibilitatea să accesăm un proiect european, care este pe axa construirii și modernizării bazei sportive. Pentru noi e important că doar trebuie să punem doar 5% din acel proiect. Se câștigă, se depun actele, după aceea licitează firmele și se construiește. Ar rămâne tot pentru oraș și pentru oamenii care vor să facă sport aici. Eu aș fi încântat să o iau pe cont propriu pentru că sunt convins că voi reuși, pentru că normele de accesare nu sunt deloc complicate și îndeplinim toate condițiile. Și cred că anul ăsta deja ar putea să înceapă construcțiile, în septembrie, octombrie, n-ar trebui să dureze pentru că avem dreptul ăsta.

Ar putea fi probleme pe viitor dacă nu se face ceva?

– Dacă așteptăm după o firmă care are investiții și nu poate să-și deducă niște bani, neavând unde să stai, să te antrenezi, ești chiriaș aici, măcar să ai siguranța. Apoi apare problema licenței, nu poți să faci un contract de închiriere, nu iei licența. Nu cred că se ajunge aici la Mediaș, nu avem concurență pe acest stadion. Dar ar trebui să coabităm, dânșii să se bucure că existăm, să se bucure că oriunde mergem prin țară se vorbește de Gaz Metan Mediaș, începând de la presa scrisă, la televiziuni, le facem o bună propagandă și împreună am putea să ducem orașul la un alt nivel. Aici vin oameni de la Sighișoara, de la Târgu Mureș.

ASA Târgu Mureș a dispărut între timp…

– Eu am debutat în Liga 1 de la Târgu Mureș, echipă care avea ambiție, tot ce-și dorea și nu mai există echipa. Și n-a venit nimeni să se spânzure sau să se pună la tren că nu mai există formația. Acum trei ani de zile ne băteam cu ASA, era vicecampioana României și acum nu mai există. Se pare că oamenii care au putere de decizie nu au învățat nimic. Și avem exemple: Satu-Mare, la Oradea, UTA Arad acum revine, Brașovul să mă ierte Dumnezeu, nu poate să țină o bază sportivă, la Constanța dacă nu mergea Marica se demola stadionul, se făcea vreun mall. Atunci gândiți-vă ce va înseamna un orășel care va dispărea și el de pe harta fotbalului de performanță. Eu am această putere de a spune lucrurilor pe nume. În sport trebuie să gândești și pe mâine, și pe poimâine și peste un an și peste 10. Eu am venit aici pe un proiect de lungă durată la o societate care era în Liga a II-a, în stare de faliment. Eu nu am visat noaptea, am spus că ne trebuie politica pașilor mărunți.

”Trebuie să fim calmi, vom ieși din insolvență. Următorul termen e pe 25 februarie”

Ce se întâmplă cu dosarul insolvenței?

– Acum am ajuns în situația în care am plătit toate datoriile clubului de 9 luni de zile, se fac 10 luni, și noi în procesul de reorganizare mergem la Tribunalul Sibiu și am mare încredere în justiția din România, noi suntem printre cele 2% din societăți care ies din insolvență. Am plătit tot, ne judecăm parcă acum ar fi sfârșitul lumii, cu un administrator judiciar care acum ne pune piedici. Dacă legea și tot ce înseamnă codul civil îi permite, face contestație la contestație și va trebui să fim calmi. La înfățișarea de astăzi am avut o mare surpriză, a fost recuzată instanța. Doamna judecător a pus o întrebare: ”În ce calitate?” Iar răspunsul a fost: ”Eu am de primit bani de la Gaz Metan Mediaș”. Dar judecătoarea le-a spus: ”Voi trebuie să dați bani clubului Gaz Metan Mediaș.” Răspunsul lor: ”Da, dar noi am strămutat procesul de la Curtea de Apel Alba la Curtea de Apel Pitești. Care ajunge pe undeva prin mai.” A reușit, bun. O să ne judecăm cât trebuie, legile sunt mai permisive pe civil, nu ne rămâne decât să fim foarte calmi, e jenant să vezi acolo o armată de avocați, de administratori judiciari, așa ceva, parcă mai rar.

Și în cât timp credeți că o să se rezolve?

– Avem un nou termen pe 25 februarie, să vedem cu ce ne mai trezim. Noi am mers astăzi încrezători că dacă administratorul judiciar a depus raportul de ieșire din insolvență, certificat fiscal 0 luat joi, noi am realizat ceva. Acum trebuie să ne concentrăm pe partea sportivă, dar nu trebuie să lăsăm pe locul doi nici partea administrativă, e păcat pentru orășelul ăsta, din cauza orgoliilor sau a lipsei de comunicare, să nu facem front comun ca baza asta să adăpostească copii din toate zonele țării, poate și din străinătate, proiectul european ne-ar putea aduce mari beneficii.

”Vrem să facem un mini-hotel pentru Academie, să acoperim tribuna I de pe stadion și un teren de iarbă de încălzit”

Ce vreți exact să faceți?

– Un mini-hotel cu 40 de camere, fiecare cu două paturi, baie, televizor, sală de mese, sală de ședințe, tot ce trebuie pentru ca juniorii să aibă totul de la A la Z. Se poate moderniza și acesta actual, dar planul nostru este să ne mărim, să nu mai încurcăm echipa mare cu centrul de copii și juniori. Apoi să avem tribuna I toată acoperită cu panouri solare, am face o economie uriașă pentru că energia am produce-o noi. Singurele condiții ca să accesezi proiectul european este să nu ai datorii la stat, să ai certificat fiscal 0 și printr-o licitație clară să găsești o firmă care e abilitată să construiască. Apoi n-ar trebui să fie probleme pentru că nu duce nimeni nimic acasă, rămâne aici pentru oraș. Gândiți-vă că gazonul nostru a avut asigurare patru ani. El trebuia înlocuit de 6 ani! Domnul Abramovici din Israel, care l-a pus și la Cluj, la CFR l-a înlocuit de 3 ori. La noi niciodată. Pentru că echipa nu se antrenează pe el. Și nu e normal ca un antrenor să nu facă minimum două antrenamente pe terenul pe care joacă. Noi avem un teren de iarbă și unul sintetic pe care ne antrenăm. De aceea orice echipă care și-a dorit să joace la noi am spus că noi nu avem vestiare de capacitate mare, sunt foarte mici, nu avem unde să ne mutăm, asta este casa noastră.

Nici terenurile de antrenament nu arată foarte bine în acest moment la Mediaș…

– Mai avem problema la terenul de iarbă, nu mai e de aceeași calitate, noi am reușit să facem ca un hibrid și iarba nu mai e 100% iarbă, mai e și trifoi, ea arată verde, dar toamna spre iarnă sunt probleme. E foarte ușor să vii din afară să-și dai cu părerea despre o bază sportivă, dar cât e de greu să o întreții. Noi nu vrem decât ca autoritățile locale și tot ce înseamnă stadion, având în vedere că clubul are un mare avantaj, Clubul Sportiv e construit după legea 69 ca și non-profit, are un mare avantaj că are terenurile din spate, care aparțin clubului. Acel sintetic, acel teren de iarbă, acel teren 40 pe 60, ar trebui și ele modernizate.

Vor fi două proiecte separate?

– Da, unul pe Centrul de Copii și Juniori, cu clădire, cu teren sintetic 40 pe 60, pentru că cel de acolo deja a cedat și instalarea unei nocturne pe terenul mare de sintetic care încă se prezintă în condiții bune și am făcut investiții. Problema este că în România se cere ca terenurile de Liga 1 să aibă încălzire, ați văzut cum se arunca sare la Târgu Mureș. Dar ar trebui să avem și un teren de antrenament cu încălzire, unde te antrenezi? Noi am avut o săptămână groaznică înaintea meciului cu CFR Cluj. A nins peste noapte, am dat zăpada, am pus șef de lucrări. Trebuie investiție pe terenul de iarbă să aibă încălzire, să faci drenaj. Dar dacă autoritățile locale pentru teren, nu. Pentru copii și juniori, nu. Pentru tribună, nu! Atunci eu m-am hotărât să o iau pe cont propriu. Și sunt convins că după ce am demonstrat în anii ăștia că se poate și domnul primar poate să-și gestioneze fondurile ca să poată ajuta și secția de fotbal cum ajută și secția de baschet la Clubul Sportiv Municipal.

Cât ar trebui investit?

– În Centrul de Copii și Juniori cel puțin 300.000 de euro. Și cu proiectul european, acolo e de la 500.000 până la 5 milioane de euro. Iar la tribună nu trebuie decât acoperită și izolată. Eu zic că împreună am putea realiza ceva care dăinuiește. Cum se mai bate în următorii doi, trei ani, un club mic, ca Gaz Metan Mediaș, cu capitale de județ care-și doresc mai mult? Vedeți Petrolul Ploiești, Arad, U Cluj? Sunt de felicitat că autoritățile s-au trezit și noi cu oamenii ăia concurăm. Eu am văzut la nivel de jucători. Copii vin unde le creezi condiții. Noi am reușit până la un anumit nivel, dar nu poți să fii sigur că și ies jucători.

”Iulian Cristea și Darius Olaru sunt cele mai elocvente exemple”

Câți jucători ați scos care joacă la Centrul de Copii și Juniori care joacă la cel mai înalt nivel?

– De când sunt eu am avut cel mai elocvent caz, Iulian Cristea. Care a fost împrumutat de Mediaș pe vremea domnului Horoba la Cugir, a jucat bine, a jucat aici în Divizia B și după aceea a făcut pasul în Liga 1. Olaru de la 16 ani l-am forțat să joace în Liga 1, i s-a dat credibilitate și a performat. Deși nu erau îndeplinite toate condițiile că el nu a avut familia să-l ajute. Tatăl lui a fost plecat în Germania, mama în Norvegia, a trăit aici cu bunica, când s-a dus la Doamne, Doamne bunica a fost greu pentru el. Copilul n-a apelat, a fost modest, dar când l-am invitat să stea aici la hotelul stadionului a stat și a fost bine pentru el. Acum e profesionist, e pe picioarele lui și ne mândrim cu asta.  Un alt jucător care a avut o creștere fantastică e Jica, fundaș central de picior stâng, l-am împrumutat la Daco-Getica că era greu să joace în fața lui Larie. Acum îi mulțumesc domnului Puștai, a venit să mi-l ceară să joace la Călărași. Și sperăm să facă saltul și la vară să vină și să joace la noi.

Aveți și în acest moment juniori de viitor, nu?

– Da, exemplele pot continua. Noi am fost singurul club românesc care a mers în Spania și a avut în lot 7 copii. Și la prețurile de acolo pot spune unii că am mers pentru turism, dar nu e așa. Acei copii au jucat amicale cu Liga a 4-a, impactul a fost distrugător pentru ei, și din mici vedete în oraș au plecat puțin capul. Să-și dea și ei seama cât mai au de muncit ca să ajungă în fotbalul profesionist. Eu zic să avem răbdare cu ei.

”Din 90 sunt un cerșetor cu acte. Vreau să-mi duc crucea până la capăt”

Ce vă doriți să se întâmple la Mediaș ca echipa să ajungă să se autodepășească?

– Aici de la intrare până la ieșire scrie Romgaz, Transgaz. Dânșii dau sponsorizare, clubul îndeplinește condițiile să o primească. Nu sunt bani publici. Acești mastodonți sunt firme mari și ajută spitale, cămine de bătrâni, nu putem fi egoiști. Problema e cât se alocă pentru sport. Pentru că sportul în oraș face o mare propagandă. Apoi eu știu că principiile unui politician trebuie să fie: sănătate, cultură, sport. Eu nefăcând politică, din 90 sunt un cerșetor cu acte. De multe ori, neavând arta conversației,  n-am prea reușit să am răbdarea aia de politician să-i conving că dacă semeni astăzi, la un moment dat culegi. Creem o bază a piramidei, cu foarte mulți copii, pe categorii de vârstă, și în funcție de buget îți alegi obiectivul.

Aveți încredere că veți reuși să reușiți să implementați acest proiect?

– Eu vreau să-mi duc crucea până la capăt, vreau să dau ceva înapoi fotbalului pentru că fotbalul mi-a dat totul. Mă cunosc cu oameni mari, am reușit să fac o școală, m-am calificat, am un masterat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu zic că clubul Gaz Metan, cu contribuția tuturor oamenilor din Mediaș, cu mic, cu mare, inclusiv cu cei care cumpără cu 10 lei biletul sau dau 100 de RON pe abonament pe un sezon. Va trebui să construim o echipă mai bună, să fim mai mulți care să ajutăm acest club, care se cheamă Gaz Metan Mediaș, care împlinește la vară 75 ani de la înființare, cu care trebuie să se mândrească toți oamenii din Mediaș, că în cea mai grea perioadă când era să moară, acum e aproape de play-off și-și pune obiective înalte!

ADVERTISEMENT