Fotbal intern

Lupescu, show! Pe cine schimbă la FRF şi ce “blat” simte la alegeri

Ionuţ Lupescu a vorbit într-un amplu interviu acordat celor de la realitatea.net despre acuzaţiile care i-au fost aduse de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, despre contractele controversate din perioada în care a lucrat la federaţie, despre rivalii din alegeri şi despre măsurile pe care le va lua dacă va fi numit noul şef al fotbalului românesc.
15.04.2018 | 15:10
Lupescu show Pe cine schimba la FRF si ce blat simte la alegeri
ADVERTISEMENT

Fostul internaţional român nu s-a sfiit să abordeze cele mai controversate teme din campanie. Lupescu a încercat să lămurească situaţiile din trecut, în care a fost acuzat că a adus grave prejudicii materiale FRF.

“Am ajuns să fiu infractorul Federaţiei!”

Primul lucru pe care l-a făcut “Kaiserul” a fost acela de a explica de ce a refuzat o confruntare faţă în faţă cu rivalul său Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

M-am intors in fotbalul romanesc de aproape doua luni si, din omul competent de care FRF avea nevoie la UEFA, am ajuns sa “sifonez” banii Federatiei si sa fiu infractorul Federatiei. Daca credeti ca se poate sta la masa cu o persoana care jigneste, denatureaza anumite lucruri, asta este contrar principiilor mele. Eu vreau sa unesc lumea fotbalului, sa fie respect in lumea fotbalului, sa dezvoltam fotbalul. Nu am auzit o idee in aceste doua luni, din partea lor, despre fotbal. Am spus ca stau in fata jurnalistilor, vin cu placere sa stam de vorba. Cu Marcel Puscas nu este nicio problema sa stau de vorba, dar nu pot sa girez ceva ce este contrar principiilor mele. Eu vin din fotbal. Fac fotbal de 40 de ani, atat pe teren, cat si in afara lui. Teama nu imi este. Daca imi era teama, nu ma intorceam in Romania”, a spus Lupescu.

De ce a cumparat ceasurile de mii de euro

Unul dintre  episoadele în care actualul preşedinte FRF îl ataca pe Lupescu avea drept punct de pornire achiziţia unor ceasuri de lux, care ar fi fost însuşite de Lupescu, Prunea şi Mircea Sandu. “Cand ajungi la un anumit nivel, iar pe vremea respectiva Codul de Etica FIFA nu era atat de strict precum cel de dupa 2012-2014, deci atunci cand stai la masa cu Federatii mari, cand primesti cadouri de o anumita valoare, trebuie si tu, ca Federatie, ca sa cresti in ochii celorlalti, sa vii si tu cu ceva. Iar eu nu puteam sa vin doar cu o cravata sau cu fanioane”, a incercat sa justifice “Kaiserul”.

ADVERTISEMENT

Are susţinere politică? “E normal să discut cu ei!”

Fostul oficial UEFA a vorbit şi despre zvonurile conform cărora ar fi venit să candideze pentru că este sprijinit pe latură de partid. “Politicul a jucat acum patru ani un mare rol, din pacate. Acum, eu sper ca fotbalul sa revina acolo unde ii este locul. Cred ca lumea s-a saturat. Eu m-am vazut cu absolut toti presedintii Consiliilor Judetene, cu toti primarii, iar ei sunt inclusiv membri PSD. Si iti si spun de ce. Fotbalul romanesc este finantat in proportie de 95 la suta de autoritatile locale. Eu ii vad pe ei ca investitori, ca dezvoltatori. Este normal sa discut cu ei despre proiecte, ce putem face, cum putem sa ii ajutam. Deci, toti cei cu care m-am intalnit erau membri PSD, PNL sau UDMR. Eu cred ca politicul are trei culori: rosu, galben si albastru”, a punctat Lupescu.

Crede că va fi ales din turul 1 şi simte o coaliţie Puşcaş-Burleanu!

În legătură cu cel mai fierbinte subiect, alegerile de pe 18 aprilie, Lupescu este convins că va avea câştig de cauză din primul tur. În plus, el lansează o ipoteză-şoc despre ceilalţi doi candidaţi cu şanse, Marcel Puşcaş şi Răzvan Burleanu. “Am primit si asigurari, dar ce am simtit, clar, este ca fiecare doreste o schimbare. Si, in special, o schimbare in competenta. Eu cunosc jumatate dintre ei, pentru ca am mai lucrat cu ei in trecut. Si le-am spus celor noi, daca ei considera ca nu sunt de incredere, sa ii intrebe pe cei dinaintea lor, cu care am lucrat. Dupa 19 aprilie ma asteapta o munca grea. Dar nu ma voi intoarce la UEFA. Marcel Puscas, de doi ani, il ataca pe presedintele FRF, care nu il da afara. Marcel Puscas nu isi da demisia. Ce sa inteleg eu din treaba asta? Tu ce intelegi din chestia asta? Eu cred ca era frumos ca Marcel sa plece din Federatie si sa candideze”, a spus fostul internaţional pentru realitatea.net.

ADVERTISEMENT


“Sa arate cum au făcut imprimeria de la Mogoşoaia!”

Deşi este sigur pe victoria lui, Lupescu nu a ratat ocazia să îl mai atace o dată pe actualul preşedinte FRF: “Burleanu i-a pus pe saracii oameni la 6 dimineata sa caute in arhivele Federatiei documente… Daca a stiut toate aceste lucruri, inseamna ca le-a tainuit. Eu am constiinta impacata ca am facut totul conform regulamentelor. Ei ar fi putut sa dea organelor de ancheta toate documentele si nu au facut-o, nu stiu de ce. Eu am semnat in 6 ani cateva sute, daca nu mii de documente. Mi-as dori ca si ei sa arate cum au facut imprimeria pe care o pastoresc la Mogosoaia, cum au reusit sa ia imprumut 100.000 de RON catre o Fundatie. Atunci cand au avut de platit TVA, de ce au facut alta firma? Sunt multe lucruri si sper ca si ei sa fie la fel de transparenti, asa cum sunt si eu”, sună atacul lui Lupescu.

Surpriză: pe cine păstrează din FRF!

Ca înainte de orice alegeri, pe holurile FRF există o forfotă destul de mare legată de ce se va întâmpla în instituţie dacă preşedintele va fi schimbat. Lupescu a dat de înţeles că va păstra oamenii care sunt profesionişti şi care au demonstrat că au valoare pentru federaţie. “Conform statutului, daca voi fi ales presedinte, pot sa propun Comitetului Executiv o singura persoana: secretarul general. Ar fi lipsa de respect din partea mea sa vin cu 15 oameni, fata de cei care sunt deja acolo. FRF are si profesionisti, pe multi ii cunosc, si ar fi o lipsa crasa de respect daca as face asta. Daca chiar vrei sa dezvolti fotbalul, eu zic ca se pot usor externaliza multe departamente. Citeam ca nu numai ca au angajat un om de marketing, dar i-au mai dat si bonusuri. Adica daca spui ca esti cel mai bun top manager din ultimii 5 ani, la nu stiu ce varsta, si faci asa ceva, ma intreb oare cum a putut fi declarat cel mai bun top manager de pana in 40 de ani.Eu nu cred acest lucru. Cei care erau atunci erau platiti numai daca faceau ceva. Fara bonusuri de performanta, dar primeau un procent la ce aduceau si din acel procent trebuiau sa si implementeze absolut tot. Daca lumea considera ca firma respectiva a crescut financiar, uita un singur lucru: ca Federatia, in primul rand, a crescut foarte mult in acei ani. Asa trebuie vazute lucrurile. Cred ca la FRF sunt multe departamente pe care le poti externaliza si poti salva foarte multi bani.Eu cred ca departamentul de marketing, din ceea ce am vazut in presa, este o mare paguba pentru FRF. Contractele pe care aparent le semneaza cu sponsorii, nu stiu cate dintre ele sunt in cash sau numai pe barter facute. Eu consider ca in loc sa angajezi 3-4 oameni la marketing, sa ii platesti si sa le dai si bonusuri, poti externaliza catre mai multe firme, daca chiar doresti si sa platesti numai daca oamenii chiar produc ceva. Si implementeaza ceea ce doresti tu. Fara salariu, doar procent”, a explicat Lupescu.

ADVERTISEMENT

Lovitură grea: “Prunea şi Balaj nu vor fi în echipa mea!”

Întrebat concret despre câteva nume cu greutate din fotbalul românesc, fostul internaţional a dezvăluit cine nu va face parte din echipa sa la FRF. Două nume importante vor lipsi, conform lui Lupescu, din viitoarea organigramă a federaţiei: Cristi Balaj şi Florin Prunea. “De relatii cred ca nu duc lipsa. Eu respect pe toata lumea, dar atat el, Mircea Sandu, cat si Kassai, Bodescu, Visan, nu vor fi in echipa mea. Nici Puscas, nici Balaj, nici Prunea.Eu mi-am dat demisia de la UEFA, m-am intors in tara, fac campanie din banii mei. Ceea ce actualul presedinte nu face. Vassaras este un foarte bun profesionist pe ceea ce stie sa faca, adica sa dezvolte arbitrajul. Dar eu sunt de parere ca functia de sef al arbitrajului trebuie sa revina romanilor. Prefer sa am un presedinte roman in functia de presedinte al arbitrajului”, a mai declarat Lupescu pentru realitatea.net.
 

ADVERTISEMENT