Interviu

„Jucăm fiecare meci pentru Gigi Becali. El ne-a dorit enorm la Steaua”

FANATIK v-a ales pentru un interviu la dublu, să-i zicem aşa, deoarece sînteţi cei mai tineri jucători ai Stelei, dar şi pentru că suporterii aşteaptă multe lucruri frumoase de la voi. Care e...
06.08.2013 | 15:33
Jucam fiecare meci pentru Gigi Becali El nea dorit enorm la Steaua

FANATIK v-a ales pentru un interviu la dublu, să-i zicem aşa, deoarece sînteţi cei mai tineri jucători ai Stelei, dar şi pentru că suporterii aşteaptă multe lucruri frumoase de la voi. Care e diferenţa dintre Steaua şi restul echipelor din Liga I?

Gabi Iancu: – Păi e Steaua şi restul, ai zis bine. Cred că toţi fotbaliştii din România îşi doresc să ajungă aici, aşa că pentru mine e ca şi cum mi s-a împlinit un vis.

Nicolae Stanciu: – A zis Gabi cam tot ce era de spus. Eu mi-am dorit tot timpul să ajung aici, să cîştig trofee, să ajung un fotbalist respectat.

Apropo de trofee, Lăcătuş are 10 titluri de campion cu Steaua. Voi, fotbaliştii din ziua de azi, vă gîndiţi foarte repede la o plecare afară. Credeţi că mai e posibil să doboare cineva acest record?

Iancu: – Eu nu sînt disperat să mă transfer. Chiar vreau să mai joc la Steaua înainte să plec, să fiu pregătit pentru un transfer afară. Am doar şase luni la Steaua şi deja am cîştigat două trofee: titlul şi Supercupa.

Da, dar Lăcătuş are 10 titluri de campion. În total a cîştigat 21 de trofee!

Iancu: – 21!? Mamăăă!!!

Stanciu: „Fizic, aici m-am resimţit de la primele antrenamente”

Dar e de înţeles pe undeva, toţi visaţi să jucaţi într-un campionat mai bun. Care credeţi că vi s-ar potrivi?

Stanciu: – Nu ştiu, nu m-am gîndit. Important e să fie o echipă care să mă ajute să mă dezvolt ca fotbalist. Probabil Spania.

Iancu: – Spania, clar! E campionatul meu preferat.

Cum a fost adaptarea la Steaua, v-a fost greu? Bănuiesc că pentru tine, Gabi, e mai uşor acum, dar pentru tine, Nicule, cum a trecut ultima lună şi jumătate?

Stanciu: – A fost greu. Eu am venit tot de la o echipă cu pretenţii, de la Vaslui, dar la Steaua antrenamentele sînt altfel. N-aş vrea să fac acum vreo diferenţă să zic că unele sînt mai bune, altele nu, mai ales că nu vreau să-i jignesc pe cei de la echipele unde am jucat, dar aici chiar m-am resimţit la început şi încă mai am de muncit ca să mă adaptez sută la sută. Dar e bine cum sînt acum.

Iancu: – Eu am avut şase luni în faţa lui, dar nici eu nu am prins pregătirea de iarnă pentru că am avut operaţia la genunchi şi nu am putut să trag tare cînd am venit. E bine, oricum, este altceva.

 Iancu:

„Dică mă încurajează şi mă ajută

non-stop”

Fiecare aţi avut la echipele de unde aţi venit cîte un prieten mai mare, un mentor. Nicule, tu pe Sănmărtean, Gabi, tu pe Dică. Ce v-au zis cînd aţi ales să veniţi la Steaua? V-aţi sfătuit cu ei?

Iancu: – Îţi dai seama că am vorbit cu Dică şi chiar m-a încurajat să vin aici. Mi-a zis că pot face faţă, dar că trebuie să fiu serios, să muncesc. Vorbesc şi acum, aproape în fiecare zi cu el şi mă ajută în continuare.

Stanciu: – Luci a fost mereu lîngă mine şi chiar îmi pare rău că nu a ajuns şi el aici. Nu ştiu ce discuţii au fost, dar după ce s-a întîmplat cu patronul a căzut totul.

Dar nu ţi-ar fi fost teamă că e o concurenţă în plus pentru tine?

Stanciu: – Păi şi la Vaslui nu era la fel? Şi tot jucam împreună, deci nu. Eu spun că ne-ar fi ajutat.

Stanciu: 

„Pe stadion, la Alba Iulia, mi-am dat seama ce înseamnă Steaua”

Vă mai amintiţi prima discuţie între patru ochi cu Laurenţiu Reghecampf?

Iancu: – Da. Ne-am văzut la Izvorani, cînd am început pregătirea de iarnă şi mi-a spus că se bucură că am ajuns la Steaua şi că trebuie să respect tot ce mi se cere. N-a fost ceva deosebit.

Stanciu: – Prima dată ne-am văzut la palat, cînd am semnat, iar apoi am vorbit la reunire. Nu am discutat despre ceva anume.

Cum e trecerea asta, de la cîteva sute sau, cazul Vasluiului, cîteva mii de spectatori în tribune, la 40.000 de fani, cum a fost cu Vardar, de exemplu? Vă cuprind emoţiile?

Iancu: – Eu eram obişnuit, doar am venit de la şapte ani la meciuri pe Ghencea, în galerie, aşa că nu m-am speriat. Chiar abia aşteptam. Serios! M-am gîndit de multe ori la momentul ăsta. Uite, nu pot să uit atmosfera de la Steaua – Valencia, a fost ceva incredibil atunci. Pentru oamenii ăia care au stat atunci în ploaie multă lume îşi doreşte să vină aici, că tot întrebai mai devreme.

Stanciu: – Sincer, am avut ceva emoţii. Cu Vardar a fost şi primul meu meci ca titular şi, cînd eram pe tunel, abia aşteptam să simt reacţia oamenilor atunci cînd vom intra pe teren. Dar apoi au trecut şi emoţiile, am fost concentraţi la joc.

Nicule, dacă Gabi a fost crescut în Bucureşti, tu eşti de la Alba Iulia. Ai fost la vreun meci de-al Stelei ca spectator?

Stanciu: – În Bucureşti, nu, dar am fost o dată la Alba, erau 20.000 de oameni în tribune. Atunci mi-am dat seama ce înseamnă Steaua, cînd am văzut cîţi oameni poate să strîngă pe un stadion. Oricum, la mine în familie toată lumea ţine cu Steaua, mai ales tata, e fan înfocat. Cred că i-am împlinit un vis cînd am venit aici.

Iancu:

„Sper că Tănase mai rămîne puţin cu noi…”

Cum e Cristi Tănase la antrenamente? Mihai Stoica spunea recent că nu va mai putea fi ţinut la Steaua pentru că în duelurile unu la unu nu-i poate lua aproape nimeni mingea.

Iancu: – Tase e un fotbalist foarte bun, este un exemplu pentru noi. S-a impus la Steaua de atîţia ani şi demonstrează în continuare că este unul dintre cei mai buni jucători ai noştri. Eu sper să mai rămînă puţin alături de noi, să ne mai ajute, dar este şi viitorul lui în joc, pentru că nu mai are anii noştri.

Apropo de plecarea lui. Va fi bătaie pe numărul 10, pentru că amîndoi aţi venit de la echipe unde eraţi decarii?

Stanciu: (n.r. – rîde încurcat) – Nu, nu, nu va fi nici o bătaie. Nu joacă numărul. Noi trebuie să ne concentrăm pe joc, să ne autodepăşim, iar apoi ne putem gîndi şi la numărul de pe tricou. Nu e aşa important. Înainte de toate trebuie să jucăm fiecare cel mai bun fotbal de care sîntem în stare.

 

Stanciu:

„Sînt cîteva echipe bune la titlu. Poate CFR…”

Iancu, iritat:

„Ce atîta CFR, mă? Nimeni nu ne poate încurca”

Reghecampf spunea în urmă cu puţin timp că Steaua va fi campioană şi anul acesta, că nu are adversar. Voi pe cine vedeţi capabili să vă încurce?

Iancu: – Eu sînt de acord cu ce a spus Mister. Chiar nu văd cine ne-ar putea încurca în afară de noi, singuri. Dacă jucăm cum trebuie şi dacă ne gîndim ce jucători sînt acum la Steaua, am putea lua titlul la fel de clar ca anul trecut.

Stanciu: – Nu ştiu, sînt cîteva echipe bune. Poate CFR Cluj să fie echipa cu care să ne luptăm. (Iancu îl întrerupe iritat şi îl întreabă: )

Obiectivul imediat e calificarea în Liga Campionilor. Vă vedeţi în stare să ieşiţi din grupe, mai ales că nici o echipă din România nu a reuşit asta pînă acum?

Iancu: – Anul trecut am eliminat Ajax şi am bătut Chelsea acasă, eu zic că putem trece de grupe dacă ne concentrăm. Dacă nu vom avea probleme cu accidentările, eu zic că această echipă poate face multe.

Stanciu: – Eu zic să o luăm pas cu pas. Steaua e favorită, clar, cu oricine vom juca pînă în grupe, dar să nu ne grăbim.

 

„Vrem Real Madrid! Nu echipe din Rusia”

Cu cine v-aţi dori să picaţi în grupă dacă Steaua ajunge pînă acolo?

(n.r. – ambii răspund instantaneu, fără să mai aştepte rîndul): – Real Madrid!

De unde atîta hotărîre?

Stanciu: – E echipa noastră preferată! E cea mai bună din lume, nu? Chiar dacă nu a mai cîştigat de ceva timp Liga Campionilor.

Dar pe cine aţi vrea să evitaţi?

Stanciu: (n.r. – uşor zgribulit) – Nu vreau o echipă din Rusia sau din Ucraina.

Iancu: (n.r. – prins de ideea colegului său) – Da, da, nu vreau să ajungem în Rusia.

La nici trei minute distanţă, ofiţerul de presă al Stelei, Cătălin Făinişi, intră în sala unde se desfăşoară interviul şi anunţă că Steaua va juca în turul III preliminar al Ligii Campionilor cu Dinamo Tibilisi, o echipă din perimetrul ex-sovietic)

Deci sorţii nu au ţinut cu voi, aţi picat cu Tbilisi, care e din Georgia, deci tot pe lîngă Rusia…

Stanciu: – Da, dar acum e iulie, o să fie august cînd jucăm cu ei. Eu mă gîndesc la meciurile din octombrie, noiembrie, chiar decembrie. Atunci ar fi greu de tot acolo. Echipele din acea zonă chiar au un avantaj, pentru că sînt obişnuite cu frigul.

 

Iancu:

„Idolii mei: Ronaldinho, Rivaldo şi Ronaldo”

Ce idoli aveaţi în copilărie? Adică era vreun fotbalist de la care să încercaţi să „furaţi” mişcări sau driblinguri?

Stanciu: – Eu nu pot să zic că am urmărit pe cineva anume. Mă uitam la fotbal, dar fără să am vreun favorit.

Iancu: – Ah, au fost destui. Dar în special brazilienii, Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo… Îmi aduc aminte că mereu îi ziceam mamei sau . Aveam casa plină de tricouri cu fotbalişti. Acum îmi place mult Iniesta, chiar dacă joacă la Barcelona şi eu ţin cu Real Madrid. Mi se pare cel mai complet fotbalist ofensiv.

Cînd v-aţi apucat de fotbal?

Iancu: – Eu de la 7 ani am jucat fotbal, la Steaua. Am stat vreo patru ani, dar apoi ne-a plecat antrenorul şi am plecat şi eu după el, am fost la Clubul Sportiv Pajura. Dar uite că viaţa m-a adus înapoi unde îmi doream.

Stanciu: – Am început să joc fotbal organizat tîrziu, pe la vreo 12-13 ani. Îţi dai seama că aşa, în particular, joc de cînd mă ştiu.

 

Stanciu:

„La naţionala de seniori mă gîndesc doar cînd voi fi convocat. Oricum, am văzut nivelul de acolo”

Echipa naţională. Vă deranjează că la cea de seniori nu se pune prea mult accentul pe tineri? Vă simţiţi blocaţi de abordarea asta a lui Victor Piţurcă?

Stanciu: – Noi acum sîntem colegi la echipa de tineret şi ne simţim bine acolo. Tocmai am început prost o campanie de calificare şi trebuie să ne revenim. Personal, ăsta e obiectivul meu. La echipa naţională de seniori o să încep să mă gîndesc atunci cînd domnul Piţurcă mă va convoca. Am fost acolo, am văzut care e nivelul şi sper să se apeleze la noi atunci cînd vom demonstra că putem face faţă.

(n.r. – amuzat de discursul diplomat al colegului său, Iancu începe să-l imite)

Ce şanse de calificare are naţionala la Mondialul din Brazilia? Şi aici nu vorbim de baraj. Vă întreb pentru că Dorin Goian a spus în urmă cu două săptămîni în FANATIK faptul că i s-ar părea un miracol ca România să se mai califice la un turneu final în următorii 20 de ani.

Iancu: – Poate o să se califice chiar cu noi în echipă, cine ştie. Eu îmi doresc să ajung la echipa naţională şi să fac meciuri bune. Pînă la urmă, sîntem români şi cred că fiecare îşi doreşte se joace pentru naţională.

 

„Nu mă interesează postul pe care îl joc, important e să fac lucruri remarcabile pe teren. Ştie toată lumea că eu pot juca pe orice poziţie la mijlocul terenului” (Nicolae Stanciu)

 

„Eu mă simt cel mai bine în spatele vîrfului, se ştie asta. Unde l-aş vrea pe Stanciu? Să fie şi el lîngă mine, în stînga sau în dreapta, unde vrea el. Sau unde vrea Mister” (Gabriel Iancu)

 

„E normal să jucăm şi pentru patron. De fapt jucăm şi încercăm să cîştigăm fiecare meci şi pentru Gigi Becali, mai ales că dînsul ne-a dorit extrem de mult la Steaua. Trebuie să îi arătăm respect” (Gabriel Iancu)

2 goluri a marcat Iancu pentru Steaua în Liga I pînă în prezent, în cele 11 partide strînse în tricoul roş-albaştrilor

700.000 de euro l-a costat Stanciu pe Gigi Becali, cel care a plătit încă din primăvară suma de transfer Vasluiului doar ca să-l aibă pe mijlocaş în curte

 

„Iancu e tupeist, dar fotbalist”

 

„Sîntem colegi de cîţiva ani, de la loturile naţionale. Este un băiat de treabă, de asta ne şi înţelegem aşa bine. Ne ştiam dinainte să ajung la Steaua şi aici ne-am apropiat şi mai mult. Pe teren îmi place că e tupeist şi, într-un cuvînt, e fotbalist!” (Nicuşor Stanciu)

 

„Stanciu? Supertalent”

 

„E un bun prieten, pe care te poţi baza, dar cel mai mult apreciez la el ambiţia. E un tip foarte muncitor, de asta sînt convins că o să ajungă departe, mai ales că e un supertalent” (Gabi Iancu)

 

 

CV Gabi Iancu

Are 19 ani

A venit la Steaua iarna trecută, atunci cînd Gigi Becali a plătit Viitorului Constanţa 500.000 de euro

S-a impus greu, fiind accidentat, şi a strîns doar 11 meciuri în Liga I pentru Steaua, pentru care a marcat de două ori

Are deja două trofee în palmares, obţinute în intervalul mai-iulie 2013: campionatul şi Supercupa

 

 

CV Nicolae Stanciu

Are 20 de ani, pe care i-a împlinit chiar pe 7 mai, dată istorică pentru stelişti

A ajuns la Steaua în această vară, dar transferul său de la Vaslui, efectuat în schimbul sumei de 700.000 de euro, a fost parafat încă din martie

Are deja patru meciuri la Steaua, în toate competiţiile, în ultimele trei fiind titular, iar ultima partidă, deplasarea de la Skopje, este cea mai bună făcută în „roş-albastru”

 

Tags: