Fotbal intern

Mircea Lucescu ştie de ce NU CONFIRMĂ Keşeru la Steaua

Mircea Lucescu susţine, într-un interviu acordat Fanatik.ro, că Laurenţiu Reghecampf nu trebuie să se îngrijoreze asupra faptului că formaţia sa nu a cîştigat pînă acum nici o partidă...
29.01.2014 | 15:52
Mircea Lucescu stie de ce NU CONFIRMA Keseru la Steaua

Mircea Lucescu susţine, într-un interviu acordat Fanatik.ro, că Laurenţiu Reghecampf nu trebuie să se îngrijoreze asupra faptului că formaţia sa nu a cîştigat pînă acum nici o partidă amicală. De asemenea, cel mai bun tehnician salută plecarea lui Adrian Cristea şi are încredere că Adrian Mutu poate ajuta Petrolul în partea a doua a campionatului.

Domnule Lucescu, cum decurge perioada de pregătire cu Şahtior?

– Trebuie foarte bine calculată. Prima parte este una de adaptare la efort, în a doua contează jocurile ca mijloc de antrenament, iar în a treia vom merge în Israel, unde vom întîlni echipe foarte bune. Acolo, rezultatele îşi vor arăta la ce nivel eşti. Vom corecta ce nu a mers, voi aşeza echipa, iar cine nu a dat randament va fi înlocuit.

Prima partidă oficială din acest an este cea cu Viktoria Plzen, din Europa League.

– Este foarte important să cîştigăm primul meci. Competiţia a devenit foarte interesantă din punct de vedere financiar. Nu numai noi ne propunem să o cîştigăm, ci şi Porto, Juventus, Valencia, Dinamo Kiev, Fiorentina, Lyon. Păcat că nu este şi Steaua în competiţie.

Regretaţi că nu aţi ajuns cu Şahtior pînă în fazele finale în Liga Campionilor?

– Am prea multă experienţă, astfel că pot spune că nimic nu este întîmplător. Pentru mine, cel mai important lucru este că am jucat de la egal la egal cu toate forţele din Liga Campionilor. Am avut doar o primă repriză mai slabă cu Leverkusen, în rest ne-am descurcat excelent. Nu uit meciul cu Manchester United, cînd în repriza a doua nici nu au trecut de mijlocul terenului.

“Popescu va fi 100 % preşedintele FRF”

Care mai este situaţia în Ucraina din punctul de vedere al arbitrajelor şi al luptei la titlu?

– Collina a pus lucrurile la punct. Dar, acum, nu ne mai luptăm doar cu Dinamo Kiev pentru titlu. Au apărut Dnepr, Metalist, Cernomoreţ… Sînt cinci echipe care se bat an de an pentru campionat.

Cum comentaţi lupta pentru postul de preşedinte al FRF?

– Nu mă bag în această luptă. Sper ca persoana care va veni să aibă capacitatea să ducă mai departe ceea ce Mircea Sandu, din punct de vedere al relaţiilor internaţionale, a făcut bine. Oricum, cine va cîştiga va fi în centrul ciclonului. Toţi vor fi exigenţi cu noul preşedinte. Cel care va deveni preşedinte trebuie să respecte programul pe care l-a prezentat înainte de alegeri.

Pe cine susţineţi dintre candidaţi?

– Nu ar fi corect să mă pronunţ. Nici măcar nu ştiu cine candidează, cu excepţia lui Gică Popescu. Cine s-a mai înscris?

Răzvan Burleanu, Vasile Avram, Sorin Răducanu, Marcel Puşcaş…

– Gică Popescu are cele mai mari şanse. Nici nu ştiu cine sînt restul. Ai nevoie de un CV, de o prestaţie, să fii cunoscut în străinătate. Toată lumea ştie cine este Gică Popescu. Avînd în vedere cine sînt candidaţii, îl văd pe Gică favorit să iasă preşedinte. El este cel mai indicat, 100 % el va fi noul şef al Federaţiei. Însă, trebuie să înţeleagă că nu vor fi de ajuns reuşitele de pe teren în noua funcţie pe care o va avea. Trebuie să fie un bun manager.

“Şi înfrîngerile pot reprezenta un succes”

Steaua nu a cîştigat nici o partidă amicală disputată pînă acum.

– Nu sînt importante. Dacă înfrîngerile din partidele amicale duc la nişte concluzii, totul poate reprezenta un succes. Depinde foarte mult ce strategie a avut Reghecampf, ce program a avut. Dar, este foarte important, ca în rîndul jucătorilor de la Steaua să nu se instaureze o anumită teamă. Dar nu cred că va fi cazul.

Keşeru, încă, nu a confirmat. Va avea probleme cînd va începe campionatul?

– Nu-l cunosc pe Keşeru. Ştiu doar că a venit din campionatul francez, care nu este foarte diferit de cel din România. Aici este vorba de adaptare. Steaua are un joc de atac, anumite relaţii de joc, iar un jucător care vine acum poate părea ca picat din cer. Are nevoie de timp, să simtă pulsul echipei.

“Cristea? Ştiu că apărea în cronicile roz şi că a avut o relaţie cu o fată care apare la TV”

Adrian Cristea nu a reuşit nici la Steaua. Cum comentaţi?

– Nici pe el nu-l cunosc, nu am lucrat cu el. Ştiu doar că a fost la Dinamo, la Steaua, că a avut o relaţie cu o fată care apare la televizor, că e talentat. Chiar, pe unde mai joacă?

La Maccabi Petah Tivka.

– Foarte bine că a plecat din România. Aici, mai mult apărea în cronicile alea roz decît datorită performanţele obţinute pe teren. Este un pas înainte pentru el. Pînă acum, cred că nu a găsit antrenorul pe care el să-l înţeleagă.

Vă place proiectul început de Dinamo?

– Conducerea clubului ştie mai bine ce are de făcut, la ce jucători trebuie să renunţe. Nu vreau să le comentez strategia, nu este treaba mea, eu nu ştiu ce se întîmplă acolo. Sper doar ca Dinamo să găsească soluţii şi să revină în lupta pentru titlu.

“Depinde numai de Mutu dacă va reuşi la Petrolul”

Cum vedeţi lupta pentru campionat?

– Astra şi Petrolul s-au întărit, însă tot Steaua rămîne favorită. Celelalte formaţii îşi pot propune doar să o încurce.

Poate Mutu să fie decisiv pentru Petrolul în disputa pentru titlu?

– A făcut un pas important pe finalul carierei. A ajuns la un club foarte important, cu suporteri, acum depinde numai de el dacă va reuşi să pună la dispoziţia coechipierilor săi experienţa pe care a acumulat-o la formaţiile unde a jucat în străinătate. Trebuie să înţeleagă că este, probabil, ultimul său club din carieră. Dacă nu se va acomoda, îi va fi greu să schimbe din nou echipa. Am mare încredere în el.

“Trebuie consolidate echipele cu tradiţie, nu cele care apar şi dispar peste noapte”

Care este secretul longevităţii dumneavoastră pe banca lui Şahtior?

– Performanţa. Dacă nu aveam performanţă, eram plecat de mult. Am cîştigat şapte campionate în Ucraina!

Cum comentaţi situaţia de la echipa naţională?

– Nu este treaba mea, cei din fruntea Federaţiei trebuie să ia decizii. Trebuie crescut nivelul campionatului românesc, să se consolideze echipele cu tradiţie, nu să apară echipe care apar şi dispar peste noapte. Fotbalul românesc a dat maximum anul trecut. Am ajuns la barajul pentru Campionatul Mondial, mai sus nu puteam spera. Dacă nu ai o bază, nu poţi pretinde performanţă.