Fotbal intern

INTERVIU. L-a crescut pe Borcea de la 14 ani, acum l-a BĂTUT pe Reghe!

Antrenorul Concordiei Chiajna, Emil Ursu a vorbit într-un interviu pentru FANATIK.RO despre modul în care a pregătit meciul cu Steaua, dar şi despre trecutul său dinamovist pe care nu o să îl...
21.11.2016 | 00:07
INTERVIU La crescut pe Borcea de la 14 ani acum la BATUT pe Reghe

Antrenorul Concordiei Chiajna, Emil Ursu a vorbit într-un interviu pentru FANATIK.RO despre modul în care a pregătit meciul cu Steaua, dar şi despre trecutul său dinamovist pe care nu o să îl nege niciodată ( vezi detalii). Ursu a dat multe amănunte şi despre prietenia pe care o are cu fostul acţionar al alb-roşiilor, Cristi Borcea.

“De două săptămîni pregătesc victoria asta!”

Domnule Ursu, felicitări pentru victoria împotriva Stelei! Cum aţi reuşit?

-Vă mulţumesc frumos! Nu am avut nici o baghetă magică. Băieţii mei au jucat aşa cum le-am cerut şi aşa cum s-au pregătit două săptămîni doar pentru meciul cu Steaua. După înfrîngerea suferită, în ultimul minut, în faţa celor de la FC Voluntari, îmi venea să mor de ciudă. Melinte a dormit pe teren, atunci cînd nu trebuia şi mi l-a pierdut pe Cernat. După acest joc am decis că trebuie să schimb ceva dacă vreau să am vreo şansă cu Steaua. Aşa că două săptămîni am pregătit victoria asta.

Şi ce aţi schimbat?

Am schimbat sistemul de joc, iar cu acest lucru l-am surprins pe Reghe. Eram sigur că el nu se gîndea că eu voi juca în sistemul 4-1-4-1. A trebuit să fac lucrul ăsta, deoarece după meciul cu Viitorul mi-am dat seama că el o să joace împotriva mea tot cu Popa în atac. Ştiam că o să trimită în teren, şi la meciul cu Concordia, cam tot echipa care învinsese formaţia lui Hagi. Ştiam că Golubovic nu o să mai fie titular.

“Le-am spus că Reghe nu are în echipă balauri cu şapte capete”

De ce aţi trecut la alt sistem de joc?

– Am decis acest lucru, deoarece nu am vrut să îl las pe Reghe să mă surprindă cu acţiuni între linii. În plus s-a întîmplat exact cum am intuit. Am observat că jucătorii Stelei sînt surprinzători de lenţi pentru nişte fotbalişti care joacă la o echipă de talia acestei echipe. La fel au fost şi în jocul împotriva noastră. La Steaua nu ai voie să cari balonul atît de mult. Trebuie să fii rapid în mişcări şi în acţiuni. Steaua este Steaua. Iar eu în 4-1-4-1 am dorit să mă blochez cît mai bine. Nu mă puteam duce eu peste Steaua. În plus, să ştiţi că am avut şi multe probleme de lot. Nu i-am avut pe Bucurică, Serediuc, Feussi, Pena şi Bărboianu. A trebuit să fac improvizaţii chiar şi prin apărare. Niciodată nu l-aş fi trimis pe Melinte în banda stîngă, dar am fost nevoit să o fac. În plus, la ultimul antrenament l-am pierdut şi pe Buleică. Sper să nu fie vorba de o accidentare gravă, deoarece are probleme la genunchiul la care fusese operat în trecut. Împotriva Stelei a trebuit să folosesc şi trei jucători sub 21 de ani.

Cît timp aţi discutat cu jucătorii dumneavoastră pe tema meciului cu Steaua?

Nu le-am pus filmuleţe motivaţionale, dar a trebuit să îi fac să înţeleagă că Reghe nu are în echipă balauri cu şapte capete. Cei de la Steaua sînt fotbalişti la fel ca ai mei, dar că trebuie să ne mobilizăm cu toţi la maximum. După meci primarul Mircea Minea a fost cel mai fericit om din Chiajna. Am vorbit cu el. Am obţinut prima noastră victorie în campionat împotriva acestei echipe. Dînsul are un trecut stelist pe care nu l-a negat niciodată, dar dorea să obţinem în sfîrşit o victorie împotriva Stelei.

“Eu cu Dună, ce avem? Ce nu le place unora la faţa noastră?”

Multe voci spun că nu veţi mai rămîne şi din iarnă antrenor la prima echipă…

Nu mă interesează ce spun cîrcotaşii, dar voi nu v-aţi săturat să tot vedeţi antrenori care se plimbă de la o echipă la alta? Trebuie să mai apară şi feţe noi în fotbalul ăsta românesc. Eu cu Marin Dună ce avem? Ce nu le place unora la faţa noastră? Vă spun că noi doi facem un cuplu perfect pentru Concordia. Avem şi licenţa PRO, dar în primul rînd vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Cristi Tănase pentru şansa pe care ne-a oferit-o. A avut încredere în noi şi cred că după victoria împotriva Stelei i-am oferit şi dînsului o seară plăcută. Nu ştiu dacă vom mai avea forţa să revenim în lupta pentru play-off, dar vă asigur că voi face tot ce pot ca să strîngem cît mai multe puncte.

Cu Reghecampf aţi vorbit după meci?

– Sînt prieten de familie cu Laurenţiu Reghecmapf. După meci, doar m-a felicitat pentru victorie. Cred că era prea supărat să mai stea şi cu mine de vorbă. Sînt convins că nu luase deloc în calcul un eşec împotriva Concordiei.

“La nunta mea, Cristi mi-a fost cavaler de onoare, iar buchetul l-a prins Mihaela Borcea!”

Apropo de trecutul stelist al primarului Mircea Minea, ce ne puteţi spune despre trecutul dinamovist al dumneavoastră?

Nici eu nu o să îl neg vreodată. Nu o să fac acest lucru în viaţa mea. Mă leagă amintiri mult prea frumoase de Dinamo, dar şi de Victoria, acolo unde am jucat şi unde l-am cunoscut şi pe Cristi Borcea.

Cum l-aţi cunoscut pe Cristi Borcea?

Eu eram fotbalist la Victoria, iar Cristi avea 14 ani atunci cînd l-am cunoscut. El a crescut la mine în casă. Venise pe la noi de la Progresul unde jucase fundaş central, dar nu i-a plăcut fotbalul şi s-a lăsat repede de el. A spus că preferă să intre în afaceri ca să cîştige mai mulţi bani. Eu sînt mai mare cu şase ani, dar el îşi petrecea aproape tot timpul împreună cu mine şi cu fratele meu. La nunta mea Cristi a fost cavalerul meu de onoare, iar buchetul miresei l-a prins doamna Mihaela Borcea. Nu erau căsătoriţi atunci…

“Am scos foarte mulţi fotbalişti de valoare la Dinamo!”

Cum aţi ajuns la Dinamo?

În 1997 am început să lucrez ca antrenor în curtea acestui club şi vă pot spune că prin mîna mea au trecut Marica, Mitea, Pulhac, Ropotan, Radu Ştefan, Păun, Scarlatache, Liviu Ganea. Pe Dragoş Grigore tot eu l-am adus la Dinamo. Cristi Borcea a apreciat că am ochi la fotbalişti şi mi-a spus că obiectivul meu este să scot jucători pentru echipa mare. Apoi, în 2010, am plecat cu Ion Moldovan la Astra. I-am fost antrenor secund acolo şi lui Nicolo Napoli.

De ce credeţi că Mitea nu şi-a mai revenit niciodată?

Îl cunosc bine şi pe Mitea. El a fost unul dintre cei mai talentaţi jucători români, dar a făcut o mare greşeală la Ajax. A forţat o revenire după o accidentare, iar lucrul acesta i-a fost fatal. Cînd noi am vrut să îl readucem la Dinamo mi-am dat seama imediat că nu o să mai facă niciodată faţă din punct de vedere fizic. Problemele medicale erau prea grave ca el să mai revină vreodată la adevărata lui valoare.

13 ani a lucrat Emil Ursu ca antrenor în curtea clubului Dinamo