News

Interviu cu pilotul-șef TAROM, după incidentul de pe Aeroportul Otopeni: „Aeronava va fi repusă în serviciu vineri”. EXCLUSIV

10.07.2019 | 19:07
Sursa foto: Facebook Boarding Pass

Emoții mari pentru 22 de pasageri ai rutei TAROM Satu Mare – București de marți seara. Asta după ce o navă a companiei a întâmpinat probleme mari la aterizare pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni. Anvelopele aeronavei s-au distrus în momentul aterizării, iar avionul a scos fum din cauza roților care s-au învârtit pe suprafața de rulare. Pozele cu aterizarea forțată a aeronavei au făcut înconjurul internetului, iar printre speculații s-au numărat faptul că anvelopele ar fi explodat din cauza problemelor cu care se confruntă TAROM. De asemenea, o altă ipoteză a fost data de faptul că că pista și căile de rulare sunt într-o stare destul de degradare destul de mare, fapt ce le dă bătăi de cap piloților care aterizează pe cel mai mare aeroport din România. FANATIK a luat un scurt interviu pilotului-șef al TAROM, domnul Alfred Ghergan, cel care a venit cu mai multe explicații cu privire la ce s-a petrecut marți seara.

Interviu cu pilotul-șef TAROM, după problemele de pe Aeroportul Otopeni: „Nu a fost o problemă tehnică”

Care sunt cauzele pentru care s-a produs evenimentul de marți seara de pe Aeroportul Otopeni?

– Cauzele încă nu le avem. Este o anchetă în desfășurare, atât în cadrul companiei cât și în cadrul AIAS. Noi analizăm și zborurile normale, nu doar cele în care au loc incidente. În momentul de față avem declarația echipajului, ce ne-au relatat și am descărcat și parametrii zborului care așteaptă să fie analizat. Sperăm să aflăm care a fost cauza, să nu se mai întâmple. În momentul de față, pot să vă spun că acest eveniment care a fost catalogat drept un > sperăm să fie recatalogat drept un > pentru că practic s-au distrus doar pneurile aeronavei și nimic mai mult. Aeronava a fost tractată de acolo, i-au fost schimbat anvelopele și din ultimele informații, vineri va fi repusă în serviciu.

Pilotul-șef al TAROM, Alfred Ghergan, despre incidentul de pe Aeroportul Otopeni
Pilotul-șef al TAROM, Alfred Ghergan, despre incidentul de pe Aeroportul Otopeni

A fost o defecțiune la trenul de rulare sau la anvelope?

– Respectau standardul. Nici nu se pune problema. Nu este o problemă tehnică, totul este reglementat. Am auzit tot felul de scenarii, că se schimbă cauciucurile cu altele mai vechi… nu există așa ceva. Ele se schimbă când nu mai respectă standardul, când nu trec de control și se schimbă cu unele noi. Deci nu se pune problema asta, că nu au fost aeronavele întreținute. Ele sunt întreținute conform cu programul tehnic.

Ceva s-a întâmplat înainte de aterizare sau în momentul aterizării. A fost o cedare de material, care se poate întâmpla în multe locuri. Din resturile cauciurilor, a fost unul singur afectat iar celelalte au suferit din cauza acestuia. Ele cum arată spectaculos în fotografii sunt urmările abrazării, după ce avionul a aterizat. Cert e că echipajul nu a primit nicio informație, aterizarea nu a fost nici dură, nici derapată. Acum așteptăm datele tehnice.

Pilotul-șef TAROM dă asigurări că piloții sunt pregătiți pentru astfel de scenarii

Este vreo problemă cu pista de pe Aeroportul Otopeni?

– Eu am aterizat imediat după aceea pe aceeași pistă și nu am observat nimic. Ea a fost însă inspectată mult mai temeinic de către profesioniști. Deci nu se pune problema, dacă a fost dată în exploatare. Acum este adevărat, există piste cu calități diferite în lume, mai bune, mai rele, imediat după întreținere. Dar nu este cazul. Dacă pista este deschisă exploatării este una care nu pune în pericol. Într-adevăr, se renovează în permanență și pista și căile de rulare. Dar dacă se operează acolo, poate fi folosită. Dacă o comparăm cu o pistă de calitate mai bună, putem zice că a fost de vină, dar nu pista, nici echipajul, nici căile de rulare nu pot fi găsite vinovate acum.

Echipajul a fost anunțat din turn că a ieșit fum la aterizare, s-a oprit și au cerut inspecție vizuală din exterior. După ce s-au asigurat că nu există niciun pericol, au debarcat pasagerii în mod normal. Avionul a rămas acolo. Au venit cei de la Autoritatea de Investigare pentru că s-a declarat că a avut loc o explozie și s-au autosesizată, dar încadrarea va fi reconsiderată. Din ce au văzut tehnicienii, și ei se pricep cel mai bine, cam asta a fost concluzia: unul dintre cauciucuri s-a dezumflat și acest lucru a dus la derapaj și la deteriorarea celorlalte.

Cum se pot preveni astfel de incidente?

– Întâi trebuie să aflăm ce s-a întâmplat. Piloții sunt oricum pregătiți. Ăsta este cel mai mărunt lucru pe care îl facem și pentru care ne antrenăm periodic. Faptul că astfel de incidente sunt atât de rare pare puțin ieșit în comun, dar nu are nicio legătură. Se poate întâmpla la orice aterizare sau decolare. Nava poate rula chiar și cu două pneuri dezumflate și se întâmplă incidente. Din fericire sunt foarte rare la noi și pare puțin senzațional. Sunt mai multe cauze pentru care s-a întâmplat acest incident, raportul va arăta foarte clar care va fi cauza. Dar nu putem să ne antepronunțăm.

Pilotul-șef al TAROM, Alfred Ghergan, despre incidentul de pe Aeroportul Otopeni
Una dintre roțile aeronavei TAROM, implicată în incidentul de marți de pe Aeroportul Otopeni *foto: Boarding Pass

TAROM se află în centrul atenției după ce un control al DIICOTa arătat faptul că de-a lungul timpului au fost furate mai multe piese de avioane. Ministrul Transporturilor a anunțat că în cadrul companiei aeriene vor avea loc „restructurări masive”.

Reamintim și faptul că un control a avut loc la Aeroportul Otopeni, care a arătat faptul că în perioada 2013-2015 nu a fost realizată nicio investiție în infrastructura aeroportului, chiar dacă în această perioadă au fost prevăzute sume extrem de importante, care au atins chiar și 268 de milioane de lei. De asemenea, potrivit aceluiași document, în perioada 2016 – august 2017 Compania Națională Aeroporturi București SA (CNAB) a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investițiile în infrastructura aeroportuară.

Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în...
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în club după eșecul cu Poli Iași
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Nouria Nouri, în război cu Daniel Iordăchioaie. Are legătură cu copiii
Nouria Nouri, în război cu Daniel Iordăchioaie. Are legătură cu copiii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!