Fotbal intern

Interviu PREMIUM cu Florin Manea! „Avea tata o vorbă: «Rapid o să dispară când o să dispară dragostea de pe pământ!»”

16.07.2019 | 14:50
Interviu PREMIUM cu Florin Manea Avea tata o vorba Rapid o sa dispara cand o sa dispara dragostea de pe pamant
Florin Manea, fiul lui Nae Manea, vrea să readucă Rapidul în Liga 1

Un interviu cu Florin Manea, managerul sportiv al echipei giuleștene, este un deliciu. Te poartă de la Podul Grant în cartierul La Boca din Buenos Aires sau de la Copos la… Ioana Radu într-un carusel nebun de dezvăluiri inedite și „cârlige” aruncate „în glumă” pentru cine are ochi de citit printre rânduri. Seamănă izbitor, mental vorbind, cu regretatul său tată, imensul rapidist Nae Manea… FANATIK vă prezintă o discuţie PREMIUM cu omul care vrea să readucă Rapidul acolo unde îi e locul. 

Interviu Florin Manea. Cu ce echipă ar fi ţinut dacă nu era rapidist

Florine, Rapid a trecut de euforia promovării în Liga 2?

– Da… am ținut-o vreo săptămână tot într-o petrecere… Dar recunosc că știam ce ne „așteaptă”… știam din iarnă că promovăm. Momentul a fost, oricum, mare, mai ales că a fost alături de fani. La ultimul meci, cu Slobozia, mi s-a făcut pielea găină când am văzut ce știam de când eram eu mic, am văzut 10.000 de oameni cu steagurile fluturând, am văzut oameni pe care-i cunosc din copilărie bucurându-se alături de noi. Rapidul a renăscut.

Dacă nu te-ai fi născut rapidist, cu ce echipă ai fi ținut?

– Greu de spus… Probabil cu… Rapid, tot cu Rapid! (râde)… Altfel poate cu Craiova… datorită suporterilor… poate UTA, dar sunt prea calmi pentru mine… am și jucat acolo, sunt oameni foarte buni în Ardeal, dar mult prea lenți pentru mine, eu sunt un tip mai vulcanic, ca și tata, sunt crescut în Giulești, n-am cunoscut altceva, genetic am fost construit să țin cu Rapidul.

Nae Manea a explicat cu ce echipă ar fi ţinut dacă nu era rapidist
Nae Manea a explicat cu ce echipă ar fi ţinut dacă nu era rapidist

Nu te deranjează că mai sunt unii care spun că nu ăsta e Rapidul de pe vremuri?

– Mă deranjează, dar hai să-ți spun ceva… și când a murit tata pentru mine a murit o parte din Rapid. Rapidul romantic, care era pe vremea lui tata nu mai este. Trebuie să fim sinceri, este un Rapid nou, suntem într-un nou secol, lucrurile se schimbă, s-a dus vremea aia când jucam pe doi pești și 25 de lei, deja suntem un club profesionist. Eu cred că nici Rapidul lui Copos n-a fost cel cu care am crescut eu, cu nea Tinel (n.r. – Valentin Stănescu), cu nea Bazil Marian, cu nea Popică (n.r. – Ion Pop), cu Ion Ionescu, cu nea Niki (n.r. – Emil „Niki” Dumitriu)… Eu nu mă regăseam în acel Rapid al lui George Copos, dar era continuatorul acelui Rapid al meu. Cum și acest Rapid este continuatorul acelui Rapid al lui Copos. Patronul nostru, Victor Angelescu, a cumpărat tot ce se putea cumpăra de la o firmă falimentară, nume, palmares, stemă, dar… am spus-o și când a murit tata: Rapidul nu este un document, Rapidul este o dragoste la care se adună lumea, unde toți simt valorile cu care au crescut, acolo este Rapidul. Dacă acești oameni se duceau în altă parte, i-aș fi urmat acolo. Pentru că noi n-am fost niciodată legați de locul din clasament, de liga în care suntem, Rapidul a trăit oricum și a umplut stadioane. Rapidul este o stare e spirit. Toți acei mari actori, mari personalități, care au ținut cu Rapid, de la Colea Răutu la Florian Pittiș, de la Mitică Popescu la Adrian Păunescu, de la Jean Constantin la Dan Grigore, de la Ștefan Bănică tatăl, seniorul, la Iurie Darie, marea doamnă a romanței Ioana Radu și mulți alții, simțeau acel farmec al Rapidului, pentru care tata a pierdut foarte mulți bani, a pierdut, poate, șansa să joace foarte mult la națională, că de la Rapid nu se prea luau jucători, știi și tu, că galeria lui Rapid n-a fost membră de partid, a fost detașat 6 luni la Steaua în anii ’80, a fost dus cu forța și mi-a adus un trening pe care nu l-am purtat niciodată, mi se părea cea mai urâtă combinație, roșu-albastru, a revenit apoi acasă pentru că suferea și noi, eu și frate-miu, am crescut în acest spirit, nu poate să mă convingă nimeni că ăsta nou nu poate fi Rapidul de altă dată atâta timp cât are 35.000 de oameni în tribună cu CSA în liga a patra…

„Presiunea e mare la Rapid. Sper să înțeleagă toți cei care au venit că nimeni nu este de neînlocuit”

De ce vin atâția suporteri la o echipă care nu mai are performanțe de ani buni încoace?

– Avem noi o vorbă: rapidiștii se nasc. Noi nu vrem să creem suporteri de rezultat, n-am avut niciodată. Ați văzut Steaua, sau FCSB, au avut 300 de inși la meciul cu CFR Cluj, da?, la Rapid n-o să vedeți niciodată așa ceva, indiferent de ligă, a patra, a treia, a doua… Rapidul este iubit necondiționat. Noi nu vrem suporterii aia pe care i-am adunat doar pentru că am câștigat un campionat sau o Cupă, nu, noi îi vrem pe ăia care să stea cu noi și la bine, și la rău, ăia care ne ceartă când greșim, ăia care ridică adversarii pe garduri când jucăm bine, pe ăia îi vrem noi. Nu vreau copii încântați că am luat un trofeu. Când înțeleg ce înseamnă cu adevărat Rapidul, atunci înțeleg ce înseamnă cu adevărat dragostea. Avea tata o vorbă: „Rapid o să dispară când o să dispară dragostea de pe pământ”.

Suporterii Rapidului au dezbrăcat vreodată jucătorii?

– Nu, dar i-au alergat pe șine, asta nu-i poveste… Nu știu alții cum sunt, vorba lui Ion Creangă, dar noi suntem făcuți din alt aluat. Avem culorile și tradiția în suflet. Ceilalți, uite, a schimbat unul un act, s-au mutat toți acolo, s-au divizat, noi nu suntem așa. Rapidul este un club special, Rapidul nu poți să-l iei în buzunar să fugi cu el… Uite ce s-a întâmplat cu FCSB, a luat Gigi echipa, a făcut-o din Steaua FCSB, a avut discuții cu suporterii, s-au împăcat. La noi dacă suporterii se supără, alungă pe oricine. Noi, fără suporteri nu suntem nimic. Pot să plec și eu, poate să plece și Victor Angelescu când or veni 10.000 de suporteri să spună „Afară din Giulești!”. A plecat el Copos care a băgat atâția bani… Presiunea e mare la Rapid. Sper să înțeleagă toți cei care au venit că nimeni nu este de neînlocuit. Rapidul trăiește prin idoli, prin spirit, prin suporteri, nu prin rezultate.

Discuție amicală, dar dură cu „fratele” Dani Coman: „Nu te duce la Petrolul că va trebui să te las în Liga 2!”

Tu ești impresar sau manager sportiv?

– Manager sportiv acum. Deși am voie să fiu și impresar pentru că nu sunt angajat direct al clubului, eu lucrez pe o colaborare prin care mi s-a predat manageriatul sportiv către firma mea din Anglia, deci aș putea să continuu și munca de impresar. Dar am preferat să-l las pe frate-miu ca să nu fie niciun dubiu. Avem jucători care joacă la Juventus, de exemplu, nu putem să ne oprim.

Pe cine ai la Juventus?

– Pe Radu Drăgușin, care, cred eu, o să fie unul dintre cei mai mari fotbaliști români, îi merge foarte bine la Torino, au câștigat Future Cup, au bătut pe Ajax, pe Tottenham… după șapte ani în care Future Cup a fost câștigat de Ajax, l-a câștigat acum Juventus. Am avut eu cearta aia cu Anamaria, zicea că l-am păcălit, da’ zic eu că l-am păcălit bine dacă a ajuns la Juventus, nu?

Dar în țară ce jucători ai?

– În țară nu prea am. L-am dus pe Fabbrini acum la ȚSKA, Ongenda încă este la Botoșani… (moment în care îi sună telefonul) … fratele meu Dani Coman, un rapidist adevărat… (râde și răspunde) … Daniel, ce faci, dragul meu? … Dau un interviu la FANATIK, te sun eu pe urmă. … Uite ce mă întreabă, nu vii la Rapid, chiar te duci la Petrolul? … Nu fă gestul ăsta că va trebui să te las în liga a doua! … Eu n-aș vrea să mă măsor cu tine, aș vrea să mergem braț la braț, dar o s-o ai grea cu mine. …(râde)… Nu glumesc deloc! … Hai mai gândește-te! Bine, pa, pa! … (închide și râde iar)

Deci funcția ta este manager sportiv. Ce scrie în fișa postului? Campania de transferuri…

– Campania de transferuri, da, sunt consultat în tot ce înseamnă transferuri, nu am ultima decizie, o are patronul, datoria mea este să-i spun întotdeauna adevărul dacă vrea să ia, de exemplu, un jucător pe care eu nu-l plac, eu îmi fac referatul și explic de ce nu-mi place, ne consultăm, eu, patronul și Pancone, dar banii sunt ai domnului Angelescu și e normal ca el să aibă ultimul cuvânt. Dacă se ajunge la 2-1, majoritatea decide și pot veni la Rapid și jucători care mie nu-mi plac. Dar majoritatea vor fi jucători pentru care eu mi-am dat acceptul. Prin aducerea lui Roskopf am punctat extraordinar… Este greu ca un club de liga a doua să ai parteneriat cu Boca Juniors (n.r. – clubul de la care vine atacantul argentinian Matías Exequiel Roskopf, 21 de ani împliniți pe 14 ianuarie), avem 60-40 cu Boca Juniors. Practic, noi îl deținem 100%, dar 40% din drepturile economice vor merge la Boca Juniors. La ce club de liga a doua s-ar fi dus? Puteau să-i dea oricât, se întorcea în Argentina dacă nu era Florin Manea. Sunt ceva plusuri pe care cred eu că le aduc Rapidului.

Pleacă mulți?

– Nu știu, Pancone decide cine pleacă, eu sunt responsabil cu venirile. Normal, în acord cu el, că nu pot să aduc un jucător dacă nu-i place lui Pancone, că nu-l bagă să joace, ce fac, îl aduc degeaba?

Cu ce buget atacați liga a doua?

– În jur de două milioane de euro, Victor Angelescu știe exact. Va fi un buget consistent și suficient pentru ce ne propunem. Adică promovarea din primul sezon. Rapidul întotdeauna trebuie să-și stabilească obiectivul cel mai înalt.

  • „Ongenda a fost Ferrari, l-am adus fără bucșe, fără injectoare… îi cureți «motorul», bagi carburant, uite că-și ia iarăși viteză, îl faci, îl dichisești, poate îl dai iarăși ca Ferrari”
  • „99 la sută din fotbalul românesc este condus de oameni care nu se pricep la fotbal și mă simt ofensat să lucrez cu ei. Suntem foarte departe de fotbalul mare… Uitați-vă la meciuri!”
  • 2.000.000 de euro este bugetul Rapidului pentru a lupta la promovare din primul an în Liga 2
  • 350.000 de euro este cota actuală a argentinianului Matías Exequiel Roskopf

„Problema lui Gigi Becali? Se crede cel mai mare specialist!”

Aveți adversare puternice în Liga 2… Petrolul, FC Argeș… De care ți-e mai frică?

– Fără falsă modestie, Petrolul, FC Argeș și toate celelalte au fost și sezonul trecut în liga a doua, da? A promovat Clinceniul! Eu nu știu cinci jucători de la Clinceni… Păi trebuie să-mi fie mie frică, Rapid?! Nu mi-e frică de nimeni! Până la urmă munca mea, jucătorii mei au avut cel mai important impact dintre stranieri în fotbalul nostru, Wesley, Fabbrini, Adailton, Geraldo Alves, Issa Ba, Rui Duarte, toți au avut impact, așa că nu are de ce să-mi fie frică. Fac de 14 ani munca asta, poate unii să spună că sunt încrezut, dar eu am mare încredere în ochiul meu și în feelingul meu și am încredere mare în prietenii mei și relațiile pe care le am. Eu sper să ajungem și noi cum e „afară”, să se meargă pe încredere în profesioniști, să zică patronul „Băi managerule sportiv Florin Manea, uite, ăsta e bugetul, ăsta e obiectivul, fă ce vrei ca să-l îndeplinești”. Controlat, bine-nțeles… Câte etape ai în liga a doua? 40. Bun, după 12 etape tragem linie, trebuie să ai un anumit număr de puncte, nu ai punctele alea, nu ești în grafic, out! Nu trebuie să te lase până la sfârșit, nimeni nu are încredere să bage bani în specialiști. Uite, Gigi spune „Sunt banii mei, fac ce vreau cu ei! Mă bag, eu fac transferurile, sunt banii mei!”. I-ar fi greu să mi-i dea mie pe mână. Au fost zece înaintea mea, poate au făcut nenorociri, s-au pierdut o grămadă de bani… „Afară” nu-i așa, te numește director sportiv, te ocupi de tot, dai cu subsemnatul… Merge, merge… Nu merge, out!

Păi lui Gigi nu i-ar conveni să ia un specialist ca să…

– Păi nu… Stai un pic, problema lui Gigi e că el se crede mai specialist ca toți, nu mă consideră pe mine specialist. Nu-l consideră nici pe MM specialist că nu-l lasă să facă transferuri, nu? Și când l-a lăsat să facă, au fost niște transferuri eronate. Golofca… dar îți dau „n” exemple… fără să am nimic cu Golofca, el e un jucător bun, dar problema este de nivelul la care îl duci. Uite, la Rapid, vorbeam cu Pancone și el spunea „Băi, e greu să alegi jucători pentru Rapid că presiunea publicului le afectează jocul”. Nu este așa ușor să transferi la Rapid, la Steaua sau la Dinamo. Pentru că este presiunea publicului și jucătorii care sunt obișnuiți în provincie se obișnuiesc greu… Golofca vine de la „Bo-to-șani! Bo-to-șani!” la cântece, și urlete, și strigăte, și steaguri, și trebuie să câștigi meci de meci. La Botoșani când câștigi e fericire, dacă pierzi asta e, nu-i nimic, nu e presiune. Lumea laudă proiectul lui Hagi. Proiectul lui Hagi este extraordinar, este frumos, dar Hagi nu are presiune. Dacă noi pierdeam șase meciuri la rând, cum a pierdut Hagi, ne dădeau cu stadionul în cap. Pe el nu-l dă nimeni afară, are timp să lucreze, nu-l contestă oamenii. Nu este același lucru să lucrezi la Viitorul sau să lucrezi la Rapid, la Steaua sau la Dinamo.

„Răzvan Marin vine cu o educație fotbalistică de mic, l-a văzut pe tatăl lui jucând la Steaua sub o grămadă de presiune”

Dar și Hagi a avut ceva probleme… jucătorii care au plecat în străinătate n-au prea avut „succesuri”…

– În afară de Răzvan Marin. Și mulți n-au confirmat nici la FCSB. Pentru că ei vin de acolo, dintr-un mediu în care e totul OK și se duc într-un mediu în care e presiune, unde e un patron care te critică… Ei sunt niște copii până la urmă. E greu să-i ții la nivelul mental încât să joace cum au jucat la Viitorul.

Și care-i diferența dintre jucătorii ăștia și Răzvan Marin, că tot l-ai amintit…

– Răzvan Marin vine din tată fotbalist, vine cu o educație fotbalistică de mic, l-a văzut pe tatăl lui jucând la Steaua sub o grămadă de presiune, a înțeles ce e aia, e serios… dar nici el n-a optat pentru FCSB, ai văzut… Uite, sincer vă spun, singurul care cred că ar reuși la FCSB de la Viitorul este Ianis Hagi. Pentru că are tupeu de fotbalist, vine dintr-o familie de fotbaliști, toată viața a fost sub presiune, datorită tatălui său, pe Ianis nu cred că l-ar interesa că ar mai zice Gigi ceva despre el. Dar ia un copil cum e Băluță, îl vezi după față, e un băiat liniștit, a țipat Gigi de două ori la el, i-au căzut crampoanele.

Și Hagi țipă la ei…

– Da, țipă, dar nu e același lucru, au crescut cu el, știți cum e, când țipă taică-tu la tine sau când țipă altcineva nu e același lucru. Hagi e ca un tată pentru ei… Trebuie luate multe lucruri în considerare, nu numai valoarea strict fotbalistică a unui jucător. Uite, Roskopf… păi o să-i tremure picioarele? A văzut Boca – River, a crescut sub presiunea aia, crezi că o să se teamă de Giulești? Trebuie să iei în calcul foarte multe aspecte când faci transferuri.

  • „Singurul care cred că ar reuși la FCSB de la Viitorul este Ianis Hagi. Pentru că are tupeu de fotbalist, vine dintr-o familie de fotbaliști, toată viața a fost sub presiune, datorită tatălui său, pe Ianis nu cred că l-ar interesa că ar mai zice Gigi ceva despre el”
  • 4.000.000 de euro avere a adunat Florin Manea în 14 ani de impresariat fotbalistic

„Nu m-a mirat plecarea lui Rednic de la Dinamo. A greșit”

Care a fost treaba cu Fabbrini? Gata, semnează cu Dinamo și l-ai transferat la ȚSKA Sofia…

– Fabbrini nu e român, este un tip orientat spre business și a ales banii.

Așa diferență mare de salariu între Dinamo și sofioți?

– Dinamo îi dădea 8.000 de euro pe lună, la ȚSKA are 22.000. Eu sunt supărat pe el că și-a dat cuvântul față de Dinamo că vine, uite contractul aici, îl păstrez, dar cei de la ȚSKA au plusat oferta și, cu scuzele de rigoare pentru mine, că familia e importantă, că trebuie să aibă grijă de toți, a cotit-o… Și așa acel 1% incertitudine pe care îl păstrez întotdeauna până în ultimul moment, până văd actele semnate, a fost mai tare decât 99% cu care era anunțat transferul la Dinamo. Mie îmi pare rău că nu a ajuns la Dinamo, cred că ar fi fost mai fericit la Dinamo decât va fi la ȚSKA Sofia.

Chiar și în situația asta, fără Mircea Rednic?

– Mircea Rednic este un antrenor foarte bun și nu vreau să-l critic, dar Dinamo a avut o campanie de transferări dezastruoasă, să aduci 20 de inși, să dai 18 afară, n-am văzut nicăieri în lume să faci probe cu contract de joc! Cu tot respectul pentru Mircea Rednic, nu poți să-i vezi pe banii clubului, azi sunt buni, mâine nu mai sunt buni, de peste tot ar fi fost dat afară un manager cu astfel de transferuri, azi sunt, mâine nu mai sunt. Sincer, pe mine nu m-a mirat plecarea lui de la Dinamo. A greșit. Uite, patronul meu dacă i-aș aduce 20 de jucători și aș da afară 18 mi-ar zice „Băi Florin Manea, cât ești tu de rapidist du-te că nu te pricepi”.

Diferența dintre Heineken și Ciuc…

Asta a fost singura „bubă” la Dinamo?

– Fiecare antrenor care a venit, și i-am spus-o și lui Bogdan Bălănescu, care, apropo de ce se strigă pe la ziduri și porți, e dinamovist adevărat și are și ochi la jucători, a negociat la sânge pentru Dinamo la Fabbrini… deci fiecare antrenor a fost lăsat la Dinamo să-și facă transferuri. Bratu a zis că-l vrea pe Axente, i l-au adus pe Axente, mi l-a refuzat pe Fabbrini, a zis că-l are pe Nistor, a zis că Ongenda nu poate să joace că e gras… Poate Florin Bratu are ochi, nu știu… dar este o foarte mare diferență între a fi antrenor și a avea ochi la jucători. Sunt două lucruri complet diferite. Eu dacă văd zece mii de jucători pe an, normal că din baza mea de date pe care o am în creier, cam îmi dau seama de nivelul oricui, îmi dau seama dacă poate să joace sau nu. Mi-a dat un exemplu foarte bun un scouter foarte mare care acum este la PSG, m-a întrebat așa. „Ce bere îți place?”, i-am spus că îmi place Heineken, „Ai băut și Stella, ai băut și Ciuc?”, „Da”, „E, tu când te uiți la un jucător zici că e Heineken, dar eu îl compar cu toate berile și spun că e Ciuc, eu am grad de comparație”. Acum și eu am grad de comparație. Lumea zice „Man – 30 de milioane”. La 19 ani, nouă milioane s-au dat pe Willian, s-au dat pe Douglas Costa, s-au dat pe Teixeira… Păi ia-l pe Douglas Costa la 19 ani și pune-l în balanță pe Man. Păi Douglas Costa a câștigat Campionatul Mondial U20. Man a dat goluri cu Chiajna și cu Voluntari… Cu tot respectul pentru Man, nu zic că e un fotbalist rău, dar asta-i comparația. Păi cum să dau 30 de milioane pe-ăsta când am dat nouă milioane pe ăla?! Noi îi vedem pe ai noștri, zicem că-s Heineken, dar ăia îi compară și cu berile de pe la ei. Și atunci d-aia nu se vând jucătorii români. Păi compară-i cu copiii ăia de la Ajax! Dacă Man costă 30 de milioane, Ziyech și ăilalți cât trebuie să facă?! Și ai auzit de ei înainte să fie la Ajax? Noi ne raportăm la ce vedem aici, de-aia e și greu să vindem, pentru că suprevaluăm berea Ciuc…

„FCSB este singura echipă care nu a schimbat antrenorul de 20 de ani”

Având în vedere rivalitatea cu Steaua, oricare din cele două, ce părere ai de ratarea titlului, una, și de ratarea promovării, alta?

– Ca rapidist, întotdeauna mă bucur când e ceva rău cu Steaua. Chiar am avut o discuție cu Ovidiu Burcă, îmi spunea că sunt oficial al clubului și nu cadrează ce am făcut în „Regie” după meciul lui CSA cu Carmen, când am rupt niște hârtii cu însemnele Stelei. Dar eu sunt în primul rând suporter, eu iubesc Rapidul, eu m-am născut în Giulești, n-o să mă vezi niciodată că n-o să am o reacție contra Stelei, eu pentru Rapid mă iau cu toți de gât! Așa sunt eu și n-o să pot să mă schimb niciodată. Iar referitor la FCSB, Gigi nu ia decât jucători pe care îi vede în Liga 1. Zice că vrea să-și demonstreze că are ochi, dar, cu tot respectul pentru el, nu se pricepe. Nu vreau să dau nume, dar a luat și acum jucători care cred că n-o să reușească la FCSB. Dar el vede că joacă trei meciuri contra lui Chiajna și a lui nu știu cine și-l ia la FCSB. Strategia de transferuri e mult mai complexă. După aia am văzut ce zice și MM, că el studiază InStat-ul, ia numai jucători care joacă… Păi atunci o să iei din Thailanda, din Afganistan… Jucătorii care joacă nu vin aici. Ongenda nu jucase de doi ani când a venit aici, Fabbrini jucase 30 de meciuri în nu știu câți ani, trebuie să evaluezi valoarea lui, nu statistici, nu numerele, să vezi fotbalistul din el și să-ți dai seama de nivelul la care poți să-l aduci.

Pe cine vezi antrenor la FCSB să-i facă față patronului?

– Pe Luțu. Că nu trebuie să-i facă față, nu trebuie să lupte. Personal am un respect față de Gigi, cu credința lui, e un om credincios, și eu sunt, dar modul cum lucrează el eu îl consider foarte eronat.

Bogdan Andone?

– Eu am mai spus-o: FCSB este singura echipă care nu a schimbat antrenorul de 20 de ani. Are același antrenor de 20 de ani. Numai că sunt anumiți oameni vremelnic interpuși. FCSB are un singur antrenor de 20 de ani.

  • „Problema lui Gigi e că el crede că e mai specialist ca toți, nu mă consideră pe mine specialist. Nu-l consideră nici pe MM specialist că nu-l lasă să facă, nu? Și când l-a lăsat să facă au fost niște transferuri eronate”
  • 22.000 de euro este salariul lunar al lui Fabbrini la ȚSKA Sofia față de 8.000 cât i-a oferit Dinamo

Comparaţie cu impresarii din România

Cine este cel mai bun impresar din România?

– Cel mai productiv, mai bine zis… Deocamdată tot eu cu Giovanni am vândut cel mai mult. Mă refer la transferuri de nivel. Anamaria are mulți jucători, dar pe mine nu mă interesează să-i mut de la Pandurii la Chindia, și de la Chindia la Călărași și de la Călărași la Astra, nu este un target al meu să fac poze cu toți… Deci n-ai cum să fii impresar bun dacă nu ai relații. Cel mai bun impresar este ăla care vorbește cu cele mai multe cluburi direct! Adică fără interpuși. Eu vorbesc direct în momentul de față cu peste 180 de cluburi din toată lumea. Și îmi răspund oamenii de acolo pentru că m-am făcut plăcut. Am avut prezența de spirit să mă fac plăcut. Și d-aia vorbesc cu ei oricând. Și d-aia iau eu dintr-un transfer cât ia ea din opt.

Cum adică?!

– N-o cunoaște lumea, ea vorbește cu ăla, care să vorbească cu ălălalt, care să-i spună magazionerului și așa mai departe, are șase oameni care iau bani dintr-un transfer… Uitați-vă la transferul lui Stanciu la Anderlecht, au fost patru oameni care au luat bani din el. S-au împărți 100.000 la patru inși, 25.000 fiecare. Eu am luat singur 400.000 la Fabbrini când l-am dus de la Middlesbrough la Birmingham în 2017. Singur. Uite, o să-ți povestesc ceva funny de atunci pe care să nu dai în ziar… (face o pauză cam lungă, se gândește) Dar, de fapt de ce să nu dai? Că-i haioasă! Erau probleme la transferul lui Fabbrini de la Middlesbrough la Birmingham, nu ne înțelesesem, era ultima zi de transferuri, se terminase programul la club, secretara voia să plece acasă și am închis-o în birou! Pe secretara lui Middlesbrough, eram la ei… Și secretara bătea la ușă… „Stai acolo că până nu termin, nu ieși!”… Toată lumea panicată… „Florine, vezi că femeia cheamă Poliția!”… Până să cheme Poliția, am rezolvat transferul, am descuiat-o, a făcut actele, le-am semnat și am plecat toți bine-mersi. Și i-am spus „Data viitoare mă închid cu tine în birou, nu mai scapi și înghit și cheia!”. A râs, au râs toți, ăsta e felul meu de a fi, am venit mereu cu câte o caterincă, o vrăjeală,  și le-au plăcut chestiile astea… Spontane, autentice. Totdeauna am știut să întind coarda cât trebuie în limitele bunului simț și să-mi mențin coloana vertebrală. Pentru mine, coloana vertebrală este una dintre cele mai importante lucruri.

La ce transfer ai luat cei mai mulți bani?

– La Raț, de la Șahtar la West Ham. La Tamaș am luat iarăși bine… Nu mă întreba cât, sume confidențiale ca să nu crape unii de ciudă… Dar îți pot spune că am luat odată 150.000 stând acasă la un transfer între Porto și Rayo Vallecano, 75.000 de la fiecare doar pentru că i-am pus în legătură ca să-și împrumute între ele doi jucători. Asta înseamnă să ai relații.

 

Primera Division sau Premier League?

– Premier League.

Barcelona sau Real Madrid?

– Barcelona.

Messi sau Ronaldo?

– Messi.

Pelé sau Maradona?

– Maradona.

Gicu Dobrin sau Gică Hagi?

– Hagi.

Klopp sau Guardiola?

– Guardiola.

CSA Steaua sau FCSB?

– FCSB.

Rugby sau fotbal american?

– Fotbal american.

Tărie sau șpriț?

– Tărie acum, că șprițul… am diabet… Nu le prea am cu băutura, dar prefer ceva tare și rapid decât să mă întind la 20 de sticle de vin.

Grătar în curte sau Casa „Capșa”?

– Grătar.

Manele sau lăutărești?

– Lăutărești de o mie de ori!

Costum cu cravată sau casual?

– Casual.

Cireșe sau vișine?

– Vișine, păi cum altfel?!

Sharon Stone sau Catherine Zeta-Jones?

– Amândouă! Dacă o puneai pe Charlize Theron, n-avea concurență! (zâmbește larg, larg… parcă a aducere aminte…)

Blonde sau brunete?

– Brunete că citește nevastă-mea și „mă” divorțează! (râde cu poftă)

Robert de Niro sau Al Pacino?

– Robert de Niro.

Războiul Stelelor sau Urzeala Tronurilor?

– Games of Thrones.

Film sau carte?

– Carte, deși n-o să mă creadă nimeni…

Las Vegas sau Atlantic City?

– Las Vegas fără niciun dubiu.

Toyota sau Mercedes?

– Mercedes.

Hawaii sau Dubai?

– Hawaii.

Insulele grecești sau Insulele Canare?

– Insulele grecești. Sunt realmente îndrăgostit de Grecia, de muzica grecească, de cultura grecească…

  • Impresarii sunt de două feluri: ăia care chiar muncesc și nu-i prea vezi și ăia care stau toată ziua la televizor. Cluburile mari nu vor să lucreze cu oameni care sunt foarte deschiși și vorbesc de toate lucrurile, trebuie să ții ascunse anumite secrete”
  • „Pentru mine, decât să iau zece milioane în Golf, mai bine iau două milioane să duc un jucător la Bayern München, sau la Manchester United, sau la Real Madrid. Banii sunt importanți, dar nu sunt totul în viață”
  • „Anamaria a zis că ea e Rols Royce, Giovanni e Volkswagen, Sărmășan e Mercedes, eu înseamnă că sunt Logan, nu? Dar dacă pui și compari transferurile mele și transferurile ei, sunt un Logan cu motor de Mercedes, cutie de viteze de Volkswagen și interior de Rols Royce, cu multiple îmbunătățiri de mare vloare!”
  • 180 de cluburi are „în portofoliu” Florin Manea, cu care negociază direct, fără intermediari