Fotbal intern

Interviu premium cu Valeriu Iftime, acest Ion Creangă al fotbalului românesc: “Gigi Becali a desfiinţat brandul Steaua!”

09.01.2019 | 11:39
Interviu premium cu Valeriu Iftime acest Ion Creanga al fotbalului romanesc Gigi Becali a desfiintat brandul Steaua
Valeriu Iftime, patron FC Botoşani

Valeriu Iftime este “Ion Creangă” al fotbalului românesc. Patronul lui FC Botoşani a oferit un interviu premium pentru FANATIK în care povesteşte cum a reuşit să facă din FC Botoşani o echipă de cupe europene, pornind din mocirla Ligii a 3-a. În prima parte a interviului publicat de site-ul nostru, patronul lui FC Botoşani s-a comparat cu “Regele” Hagi şi povesteşte ce relaţie a avut cu Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. (CITEŞTE AICI)

În a doua parte a interviului, patronul lui FC Botoşani vorbeşte despre relaţia pe care o are cu Gigi Becali, patronul FCSB şi spune despre ofertele pe care le au cei mai buni jucători ai echipei. “Ion Creangă” al fotbalului românesc ne-a povestit şi de antrenorul preferat, ce părere are despre Ianis Hagi şi cum a dispărut cooperativa din fotbalul românesc.

Interviu premium cu Valeriu Iftime, acest Ion Creangă al fotbalului românesc Gigi Becali a desfiinţat brandul Steaua! (10)
Valeriu Iftime, FC Botoşani

FC Botoșani se autofinanțează acum și nu mai investiți?

– Este al doilea an când am venituri echilibrate. Nu mai puteam să aduc bani de acasă… Ideea asta cu patronul care are bani nu e ok. Fotbalul nu este personal, nu este al meu. Nu trebuie să existe patron care să spună că fotbalul este al lui. E o prejudecată colosal de prost pusă.

Aici greșește Gigi Becali?

– Enorm! De-aia a desființat brandul. O să aibă o mare problemă în timp dacă nu se reorientează. În trecut, brandul Steaua când venea la Botoșani crea o emulație incredibilă, parcă se pregătea o revoluție. Acum Dinamo atrage mai mulți fani decât FCSB, chiar dacă au problemele din ultimul timp. Fotbalul nu se joacă în bucătărie, este al spectatorilor! Dacă reușești să îți retragi treaba asta cu ești cineva, pentru că este invidie, vor să te bată. Dar dacă fotbalul este al nostru, îl iubim. Spectacolul este pentru oameni. Să nu vină să îl zăpăcească tot felul de interpuși, ca la Rapid.

„Se strânge lumea după Becali zici că e Ion Creangă cu uratul?)”

Vă mai amintiți prima întâlnire cu Gigi Becali?

– Da. Eram la aeroport. Eu nu aveam o părere bună despre cum manageriază el Steaua. Era Moruțan în vogă. Eram cu președintele Cătălin Anton, care conduce acum clubul. Mi-a zis că e Becali în aeroport și dacă vreau să vorbesc cu el. „Du-te, mă, nu am nicio treabă!” Aveam întârziere 4 ore la avion. Și în aeroport se crease o vânzoleală… unde mergea Becali se strângea lumea după el. Zici că era Ion Creangă cu uratul! La un moment dat, Anton îi spune lui Gigi: „E domnul Iftime în aeroport”. Și a venit el mine și am vorbit trei ore.

Ce au avut de vorbit timp de trei ore doi oameni care se văd prima oară?

– Am început cu discuții despre religie și aici ne-am înțeles cel mai bine. Nu aveam cum să ne certăm. Cu el te poți certa, că poate fi foarte violent, dar când își înțelege păcatul se retrage pe loc. Diferența asta de la om bun la om rău e una foarte mică și el niciodată nu e rău.

Interviu premium cu Valeriu Iftime, acest Ion Creangă al fotbalului românesc Gigi Becali a desfiinţat brandul Steaua! (10)
Gigi Becali, patron FCSB

„Când Steaua a ratat calificarea cu Rapid Viena, eu am pierdut vreo 300.000 de euro și fotbalul românesc 12 milioane!”

Cum negociați cu Gigi Becali?

– Eu nu negociez cu el niciodată prea mult. Îi zic că nu poate să mă fenteze, ca om credincios. „Ce rost are să mă fentați pe mine, un amărât de la Botoșani? În dumneavoastră e o latură atât de bună încât nu vreți să mă fentați”. Gigi Becali este singurul finanțator din Liga 1, pe lângă drepturile de televizare. Când Steaua a ratat calificarea în grupele Europa League, eu am pierdut vreo 300.000 de euro, că aveam ceva clauze pe Moruțan, ceva pe Roman, iar fotbalul românesc a pierdut 12 milioane de euro. Sunt absolut convins că singurul om din fotbal care nu ia banii acasă e Becali. Tot ce vine din încasări îi dă pe Vasile, pe Matei… Are un buget destul de bun și banii ăștia îi reinvestește. Ceea ce nu fac ceilalți.

Care a fost ultima negociere cu Gigi Becali?

– M-a sunat și mi-a spus că îl vrea pe Roman. Și îi zic „domnule Becali, la Roman v-ați gândit?” „Păi nu, că îl vreau pe Roman, că nu știu ce”. „OK, sunt fără cuvinte. Roman este un exemplu de comportament și îl țin pentru că e un exemplu în vestiar”. Și după ce am vorbit cu băiatul, i-am dat drumul la București…

„Cînd l-am văzut prima oară pe Ongenda, am crezut că e frate-su. Cu fața așa pufoasă, în trening…”

V-a căutat Becali recent și pentru un fundaș?

– Dacă îmi spuneți voi patru fundași centrali români sub 25 de ani și între ei nu intră Burcă și Miron, eu nu cred.

Ongenda, Fabbrini?

– Din păcate pentru mine, Gigi a cam avut dreptate în legătură cu Ongenda. Nu a reușit să se plieze pe intențiile și dorințele clubului meu. Nu a fost exponential cum mă așteptam. La primele meciuri punea niște pase de nu le vedea nimeni.

Ce credeți că s-a întâmplat cu el?

– Eu zic că își revine. Mai am răbdare. Poate fiind foarte tânăr s-a umflat așa, crezând că e mare fotbalist. Într-adevăr, el e mare fotbalist după CV, jucând la PSG. Vorba lui Croitoru, „domnu Valeriu, niciun jucător nu stă un minut acolo să vadă vestiarul. A dat gol cu Cavani, l-a lăudat Laurent Blanc”. Pe principiul ăsta l-am luat. Prima oară când l-am văzut am crezut că e frate-su, cu fața așa pufoasă, în trening.

Interviu premium cu Valeriu Iftime, acest Ion Creangă al fotbalului românesc Gigi Becali a desfiinţat brandul Steaua!
Mihai Roman,Lucian Filip si Hervin Ongenda in meciul de fotbal dintre FC Botosani si FCSB, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Municipal din Botosani, duminica 16 decembrie 2018.

„Dacă îl întreb pe antrenor cine joacă, e o întrebare subversivă. Deci nu fac echipa, clar!”

Îi place lui Ongenda viața din Moldova?

– El e cu prietena aici. O fată foarte educată. Profesoară. Eu am insistat foarte mult să vină aici, să îi stea mintea doar la fotbal. Am mulți care se ocupă de el, ce mănâncă, ce face. S-a învățat la noi, începe să îi placă lumea aici. El credea că îi va fi simplu. Și mie mi s-ar părea simplu dacă mi-aș deschide o afacere în Uganda. El poate juca la orice echipă mâine, dacă își face forma fizică. De aia ar trebui să joace meci de meci la Botoșani.

Ați vorbit cu Liviu Ciobotariu despre asta?

– Da.

Îi faceți echipa antrenorului?

– Nu, niciodată! Clar! Dacă îl întreb pe antrenor cine joacă, e o întrebare subversivă. Am avut o dată o discuție, chiar cu Costel Enache, și l-am întrebat de curiozitate cine joacă. El, atunci, m-a zis: „Aveți vreo nemulțumire?” (n.r. – râde) Costel e un tip foarte politicos. La fel și Liviu, dar el e antrenor nou, încă nu am vorbit cu el o strategie. Trebuie să ne gândim care sunt valorile mele fotbalistice pe care putem obține 500.000 de euro. Anul ăsta sunt ok, sunt zero pe zero, anul viitor trebuie să vând de 500.000 de euro pentru că altfel e complicat.

Patru titulari la vânzare pentru 500.000 de euro!

Și ce jucători ar fi de vânzare?

– Sunt oferte. Burcă, de exemplu, are ofertă din Turcia. Fülop e căutat, există și un interes la Golofca, dar ăsta e de mai de mult și trebuie să demonstreze. Nu știu exact cum e cu Fabbrini.

Florin Manea i-a adus pe Fabbrini și pe Ongenda…

– Florin Manea, da. Cred că vorbește cam mult cu ei la telefon și îi consiliază. Jucătorii nu trebuie să fie sfătuiți decât de antrenor.

Cum v-a convins Manea să îi aduceți pe cei doi, care au fost propuși și în București?

– Pe mine m-a convins Marius Croitoru să îi aduc și după Ongenda mi-a zis că aduce unul și mai bun. „Faci mișto de mine?” „Domnul Iftime, aveți încredere în mine!” Și așa a fost. Marius încă nu e un director sportiv în adevăratul sens al cuvântului. Încă nu știe să facă asta, că nu are matematica vieții. Numai că din când în când înveți din șuturi în fund, din situații critice. Și el mi i-a adus pe ăștia doi și mi-a adus și vreo doi, trei copii excepționali de prin Ardeal.

„Leo Grozavu mi-a zis că dacă i-l aduc pe Moruțan doarme cu el în pat. E noul Hagi!”

Pe Moruțan cum l-ați adus?

– La Moruțan e o poveste interesantă foc. Șfaițer știa că e mare fotbalist și impresarul lui, Florin Vulturar, i l-a propus lui Cornel. Au o prietenie veche. Leo Grozavu mi-a zis că dacă i-l aduc pe Moruțan, doarme cu el în pat. „Domnul Iftime, ăsta o să fie următorul număr 10 al naționalei. Noul Hagi”. Leo are ochi special la jucători. Grozavu când l-a văzut pe Paul Papp la un trial, îmi zice „ăsta e Gică Popescu, ăsta o să fie căpitanul naționalei”. Papp a fost la națională, nu știu dacă a fost și căpitan.

Nu îl luați pe Papp înapoi, mai ales că Becali l-a refuzat?

– O să vedem. Îmi amintesc cât de mult s-a rugat de mine Papp să îl iau înapoi de la Vaslui. Stătea pe dealuri pe acolo și era supărat că nu joacă până a venit Lăcătuș. Trebuie să vorbesc cu Liviu după ultimul meci să vedem ce facem în iarnă pentru a întări lotul. În ce condiții.

Interviu premium cu Valeriu Iftime, acest Ion Creangă al fotbalului românesc Gigi Becali a desfiinţat brandul Steaua!
Olimpiu Morutan in meciul de fotbal dintre FCSB si CFR Cluj, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala, sambata 22 decembrie 2018.

„Moruțan trebuie să joace! E numărul 10, în spatele vârfului!”

Cum a ajuns Ngadeu la Botoșani?

– Pe Ngadeu l-a adus Leo Grozavu. Noi mergem la pregătire, la mai multe meciuri să vedem jucători. Valorile excepționale se simt, se văd, iar la Ngadeu se vedea. El a venit și rupt în fund, avea 2.000 de euro salariu. A explodat, a avut încredere. Noi ne și ocupăm de valorile noastre, pentru că nu poți să îi lași așa. De exemplu, la Steaua, Moruțan nu va crește niciodată dacă stă pe bancă sau va juca un sfert de oră pe meci.

Unde l-ați vedea jucând pe Moruțan?

– Număr 10, în spatele vârfului. Și dacă va juca, va crește enorm. Așa cum Hagi a insistat cu Ianis și l-a făcut fotbalist.

„Când Gică și Ianis beau acasă un pahar de vin, cred că îi spune Mister, nu tata!”

Vă place Ianis Hagi?

– Da, îmi place. Și îmi place că Gică l-a trimis și în afara țării să vadă cum e să crească fără tată lângă el. Când beau un pahar de vin acasă, cred că îi spune lui Gică mister, nu îi spune tata? Și l-a făcut fotbalist, e clar. E un număr 10 excepțional. Moruțan a prins un meci bun și Gigi a spus că nu îl mai scoate nimeni din echipă. Moruțan este letal, dar Gigi i-a tras un glonț în cap. Acum nu te mai ajută nimeni în echipă. Se întreabă ăia în vestiar: „Cum joci tu aici fără să îți meriți locul? Că a zis patronul?” Echipa înseamnă un tot unitar. Sinergic, relațional, mental. Eu aveam greii mei și i-am întrebat dacă pleacă Moruțan și ei mi-au zis că sunt de acord să îl forțăm. Că acest Ngadeu, acest Martinus, acest Moruțan le aduc lor bani în club. Ei știu că Ongenda e bun, nu l-ar arunca nimeni din vestiar, pentru că s-ar putea să aducă un milion de euro în vestiar care vin la ei.

„Nu văd de unde să mai aibă CFR-ul bani. Pe ordinul lor de plată scrie Dudelange”

Îl vindeți pe Ongenda cu un milion de euro?

– Cu un milion îl vând și acum. Există discuții destul de avansate pentru el.

În Liga 1?

– Nu, în niciun caz. Dar nici nu vrea să rămână în Liga 1. Oricum, după părerea mea, Steaua nu e deloc potrivită pentru el, iar alte echipe să dea bani nu există.

CFR-ul?

– Nu, în niciun caz. Eu cred că CFR are o mare problemă de buget. Nu văd de unde să mai aibă bani. Trebuia să aducă 5-6 milioane de euro din Europa pentru a fi reinvestiți în transferuri. Dacă nu îți vin banii înapoi, nu ai nicio șansă. Pe ordinul lor de plată scrie Dudelange.

„Băi, Golofca, muncește! Ori fotbal, ori șofer de tir!”

Negociați personal transferurile?

– Ofertele, nu. Doar cu domnul Becali. El așa preferă. Nu negocia nici cu Cornel, vrea direct cu mine. În rest, doar mi se aduce la cunoștință și am oameni care se pricep la asta. Dar eu știu că din zece transferuri, patru sunt proaste. Mi-am setat chestia asta, să nu mai fiu dezmăgit, să văd doar lucrurile pe plus. Mi-a spus antrenorul de Rodriguez că e mai bun ca Bordeianu. Eu nu am crezut initial, dar acum a devenit furnica noastră. Un jucător muncitor. Antrenorul are ochi. Știe cum se pregătește jucătorul. L-am întrebat și de Golofca ce-i cu el, mi-a zis că nu se pregătește. Am pus GPS-ul pe el și nu alerga la fel de mult ca ceilalți. Și i-am zis: „Băi, Cătăline, ce faci, că viața ta e fotbalul! Ori fotbal, ori șofer de tir”. El a venit înfrânt de la FCSB, cu atitudinea că va crea compasiune. Băiete, nu te iartă nimeni! Toți îți dau șuturi în fund și te duc pe tobogan la vale. Și i-am zis că trebuie să muncească mai mult.

Ce antrenori vă plac în mod deosebit?

– Îmi place Mirel Rădoi, chiar dacă l-am criticat că nu are școală de antrenor. Rădoi are ceva mult mai bun, are personalitate, domină. E elegant, vorbește frumos, are ceva deosebit. Eu pe Liviu Ciobotariu nu am avut curajul să îl chem la Botoșani. Nu credeam că vine, dar am reușit. Chiar am vorbit cu mai mulți antrenori români și mi-au zis că nu îi interesează salariul, că le place Botoșaniul.

Edi Iordănescu era printre ei?

– Era, dar el a vrut să vină din iarnă.

„Nu vreau să râdă lumea de nebunul ăla de la Botoșani care vrea titlul”

Vă mai gândiți la play-off?

– Nu mai vreau să mă îmbăt cu gândul ăsta. Încă nu mi-au trecut cicatricile de anul trecut, când aveam puncte peste locul nu știu cât, erau șanse minime să ratez play-off-ul și eu nu ratez niciodată șansele minime. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung în play-off, pentru că dacă aș ajunge acolo m-aș lupta la locurile europene. Nu aș fi doar mulțumit că sunt acolo.

Vă trece vreodată prin minte că ați putea lua titlul cu Botoșaniul?

– Ei, n-am nicio șansă. O să râdă toată lumea de mine, de nebunul ăla din Botoșani care vrea titlul.

Și cu Urziceniul părea un SF…

– Acolo a fost un context interesant. Meritul a fost al lui Dan Petrescu. Meritul lui Mitică Bucșaru e că a adus bani. Nu e meritul lui că a fugit apoi cu banii și a închis prăvălia. De aia nu aș vrea să îl mai pomenim vreodată pe Bucșaru.

„Transferurile jucătorilor din fotbalul comunist au ținut fotbalul nostru 20 de ani”

Păi nu vreți să vorbim de niciunul dintre cei care au fost înainte în fotbal?

– De ăștia care au făcut rău fotbalului nu aș vrea să mai vorbim vreodată. Fotbalul românesc este la o cotă minimă din cauza lor. Trebuie să facem principii reale pentru selecție. Nu vedeți că suntem ciuca bătăilor prin Europa? Jucătorii de acum au cel puțin opt ani de pregătire în această perioadă. Am tras 20 de ani din fotbalul comunist, Hagi, Lăcătuș, au fost aduși de fotbalul comunist. Transferurile lor au făcut toți banii pe care a trăit fotbalul nostru ani de zile. Nu se mai poate. Nu ați văzut rechizitoriul? Făceau contracte în limba chineză să ascundă banii.

Vi s-au propus vreodată blaturi?

– Mie, nu. În liga a doua știu că voiau cei de la Piatra Neamț să mă bată și nu am aplecat niciodată urechea… Îi băteam de le suna apa în cap! Plus că la mine era Leo Grozavu, căruia nimeni nu îi putea să ceară să trântească un meci. Dar nu am avut lucruri d-astea, m-am ferit și pentru că eu nu am fost prieten cu niciunul dintre ei. Știau că nu pot să facă blaturi cu Botoșani fără mine. Cooperativele au fost făcute de oamenii fotbalului.

Valeriu Iftime, patron FC Botoşani
Valeriu Iftime, patron FC Botoşani

„După ce a murit epicentrul de la Bistrița al cutremurelor, s-a pierdut și cooperativa”

S-au distrus cooperativele astea?

– Da, s-au distrus. Era ca la cutremure, cu epicentrul la Bistrița. Acum, că a murit epicentrul, s-a pierdut și cooperativa. Toate lucrurile astea au creat însă neîncrederea în fotbal. Și acum la Iași, de exemplu, pentru că se întâmplă niște lucruri neclare, se strică imaginea fotbalului și îi face pe oamenii de afaceri care vor să pună niște sute de mii de euro în fotbal să fugă de el. Pentru că fotbalul îți dă o imensă imagine. Imaginea fotbalului e atât de deteriorată și e greu să atragi investitori. Dar se va curăța ușor, ușor, pentru că fotbalul e nemuritor!

„Cred că am fost primul patron din România care a dat salariile pe card. Se uitau la mine ca… Ei așteptau să meargă la casierie, credeam că asta e normalitatea, nu știam cutumele fotbalului”

VEZI PRIMA PARTE A INTERVIULUI CU VALERIU IFTIME: CUM A AJUNS ÎN FOTBAL, COMPARAŢIA CU HAGI ŞI CE RELAŢIE AVEA CU MIRCEA SANDU ŞI DUMITRU DRAGOMIR