News

Interviu tăios cu liderul Sindicatului Liber „Loto”: „Managementul Loteriei Române, măsuri ineficiente și luate tardiv. Eu nu mă pun în genunchi în fața niciunui manager vremelnic”. IN-CRE-DI-BIL: Angajații Loteriei sunt scoși zilnic din casele lor și puși să păzească agențiile închise! EXCLUSIV

19.03.2020 | 00:19
Interviu tare cu liderul Sindicatului Liber „Loto”, Călin Cociș. Sursa fotop: ziare.ro
ADVERTISEMENT

Domnule Călin Cociș, site-ul nostru a prezentat un amplu material prin care a semnalat că angajații Loteriei Române nu au la dispoziție niciun fel de materiale de protecție contra infectării cu Covid-19. În plus, după publicarea articolului am primit nenumărate informații de la salariați că nu s-a îmbunătățit nimic în acest sens, iar viața le este în continuare în pericol. V-am sunat pe dumneavoastră în calitate de șef de sindicat, ca să ne spuneți oficial punctul de vedere.
– Nu sunt șef de sindicat, sunt președinte executiv, președinte de sindicat este doamna Natalia Faraon, dar avem cam aceleași atribuțiuni… Bun, vinerea trecută, noi am trimis o adresă către Companie, în care le solicitam să ia toate măsurile necesare privind securitatea și sănătatea în muncă a salariaților și a participanților la sistemele de joc Loto. Și, în continuare, dacă nu se vor lua măsurile adecvate, noi, ca sindicat, ne rezervăm dreptul de a informa pe membrii noștri de sindicat să nu se mai prezinte la serviciu dacă viața și securitatea lor este pusă în pericol. N-am declarat grevă, n-am spus că vom face grevă… nici nu avem cum să declarăm sau să declanșăm greva pentru că sindicatul pe care îl reprezentăm nu e în exclusivitate reprezentativ în condițiile Legii 62.

Interviu tare cu liderul Sindicatului Liber „Loto”: „Managementul Loteriei Române a luat măsuri ineficiente și tardive. Eu nu mă pun în genunchi în fața unui manager vremelnic”. IN-CRE-DI-BIL: Angajații Loteriei sunt scoși din casele lor și puși să păzească agențiile închise!

Bun, trecând peste aceste aspecte tehnice care țin de lege, în momentul de față tot nu s-au luat măsuri în consecință, adică oamenii sunt expuși criminal, programul este în principiu același, nu au măști, nu au mănuși, nu au decât un banal spirt…
– Numai puțin… Începând de azi dimineață (n.red. – miercuri, 18 martie), accesul clienților în agențiile Loto este restricționat, deci nu se mai face procesul de vânzare. În termeni simpli vorbind. Faptul că angajații noștri nu mai intră în contact cu alte persoane este un fapt bun.

ADVERTISEMENT

Dar nu de ajuns…
– Dacă poate fi ceva bun în asta… și dacă e de ajuns… Pe de altă parte, legat de măsurile, de materialele de igienizare, nu știu dacă au fost asigurate la timp și în toate punctele de vânzare.

Dar angajații Loteriei sunt revoltați, protestează pe facebook, nu se simt în siguranță…
– Nu, nu, nu, nu oamenii amenință cu greva, greva nu poate fi declanșată de către oameni, ci de către sindicate responsabile, da?! Deci repet, n-am amenințat niciodată cu greva! Noi am dat un mesaj foarte clar că în situația în care nu se vor lua toate măsurile normale de securitate și sănătate în muncă pentru membrii noștri de sindicat, ne rezervăm dreptul de a-i informa să nu se mai prezinte la lucru pentru că sunt puși în pericol.

ADVERTISEMENT

Înțeleg…
– Acuma, Loteria Română… ce măsuri de precauție au luat ei, că sunt eficiente sau sunt ineficiente… din punctul meu de vedere spun că sunt ineficiente și luate tardiv, mă rog… tardiv, ăsta e termenul… pentru membrii noștri de sindicat.

„Domnul Moga mi-a transmis că e ultima oară când îmi răspunde la telefon, supărat pe articolul din FANATIK

Domnul Cociș, dar cu domnul director Moga ați avut vreo discuție în sensul ăsta?
– Da… I-am trimis acel material vinerea trecută, în care îi dădeam acel mesaj de final care cred că trebuie să fie mobilizator pentru orice manager. Nu vrem vorbe, nu vrem acte, vrem fapte!

ADVERTISEMENT
Comunicatul Sindicatului Liber „Loto” adresat directorului general Sebastian Iacob Moga, în care i se cer măsuri urgente de protecție a salariaților împotriva infectării cu Covid-19
Comunicatul Sindicatului Liber „Loto” adresat directorului general Sebastian Iacob Moga, în care i se cer măsuri urgente de protecție a salariaților împotriva infectării cu Covid-19

Și care a fost reacția dânsului?
– Reacția domnului director Moga a fost că în ziua de sâmbătă au început niște discuții telefonice cu niște angajați din aparatul central, cu manageri de zonă, cu mai multe persoane și am avut și o discuție privată cu dânsul legată de știrea pe care ați dat-o dumneavoastră. Și domnul director general mi-a răspuns la telefon, dar cu mesajul că e ultima oară când îmi răspunde la telefon pentru o supărare legată de acea știre care a apărut la dumneavoastră, în FANATIK

Adică să înțeleg că a avut o atitudine recalcitrantă… ostilă…
– Nu știu dacă recalcitrantă…

ADVERTISEMENT

Mă rog, deranjat de toată povestea asta…
– O atitudine care pentru mine, ca lider sindical, nu neapărat că m-a deranjat, dar m-a pus într-o postură de a… nu… sta în genunchi.

Am înțeles…
– Adică eu nu aștept din partea niciunui om politic, și asta ar trebui consemnat, eu, Călin Cociș, de la CNSLR Frăția Mureș (n.red. – Confederația Națională a Sindicatelor Libere) și președinte executiv la Sindicatul Liber „Loto” nu o să stau în genunchi nici în fața unui om politic, nici a unui manager, indiferent la ce statut este el, nu o să stau în genunchi pentru că ei sunt vremelnici și sunt în serviciul nostru, nu suntem noi în slujba lor. Și asta trebuie să înțeleagă toți oamenii politici, care vremelnic sunt la butoane.

Dar v-a amenințat în vreun fel domnul Moga? Că a sunat așa, a ultimatum…
– Nu, nu… Atenție, atenție, eu l-am sunat, nu el m-a sunat. Nu m-a amenințat… n-am avut niciun fel de amenințare din partea dânsului. Poate, mai degrabă, a fost o amenințare din partea mea, atunci când dânsul a spus că este ultima oară când îmi răspunde la telefon și eu i-am spus „OK, închid eu telefonul și nu mai vorbesc cu dumneata”.

Bun, și strict legat de protecția angajaților, când are de gând să ia niște măsuri concrete, care să acopere toată România? Pentru că, până una, alta, programul este practic același, măști nu, mănuși nu, dezinfectant nu…
– Atenție, oamenii se duc la serviciu, dar nu deschid spațiile de vânzare. Adică nu intră clienții în spațiul agenției.

Adică nu fac nimic, fac doar act de prezență… sunt izolați la serviciu…
– Da, fac doar act de prezență… Izolați la serviciu… cum spuneți dumneavoastră.

„Traseul colegilor noștri din sindicat, de la domiciliu la locul de muncă și retur, dacă se întâmplă vreun accident, vreo problemă de sănătate, ține de angajator”

Dar măsura asta cine a luat-o? Cine a decis ca oamenii să vină la muncă în continuare dacă agențiile sunt închise? Nu este un mare risc ca oamenii să fie scoși din case, puși pe drum, practic doar pentru a face act de prezență în agenții, posibile focare de Covid-19?
– Este o decizie managerială pe care și-o asumă managerul Companiei. Directorul general al Companiei își asumă toate deciziile pe care le ia pentru buna funcționare a Companiei. Dacă dânsul consideră că oamenii trebuie să meargă la serviciu, să stea închiși în agenție, să nu primească pe nimeni, este decizia dânsului…

Păi asta vă întreb, vi se pare o decizie normală, oamenii trebuie să se prezinte la muncă, dar nu pot să producă nimic pentru Companie?
– Din punctul meu de vedere, pe securitate și sănătate în muncă, traseul de la domiciliu la locul de muncă și retur, dacă se întâmplă vreun accident, vreo problemă de sănătate, ține de angajator. Dacă angajatorul consideră că angajații Loteriei Române pot să se deplaseze în fiecare zi în agenția unde lucrează ei fără să facă nimic, este o decizie managerială. Noi, sindicatele, ne preocupăm ca acei salariați, acei membri de sindicat, dacă totuși se duc acolo, să aibă asigurate toate măsurile de securitate și sănătate în muncă.

Domnul Cociș, noi avem imagini de azi dimineață din punctul Loto din sediul central, în care vânzătoarea respectivă este tot fără mască și fără mănuși… iese afară, riscul este cam același… și vorbim de vreo două mii de suflete în toată țara…
– Dacă spațiile Loteriei Române sunt închise pentru accesul clienților chiar nu cred că trebuie să extrapolăm sau să exagerăm cu mască și mănuși dacă e singură în agenție. Ar trebui să aibă materiale igienico-sanitare în agenție, adică săpun, dezinfectant și alte chestii pentru securitatea și sănătatea angajatului.

Punctul Loto din sediul central al Loteriei Române, miercuri dimineață: vânzătoarea nu are mască și nici mânuși de protecție sau dezinfectant
Punctul Loto din sediul central al Loteriei Române, miercuri dimineață: vânzătoarea nu are mască și nici mânuși de protecție

Deci, până la urmă, este o decizie pe care conducerea Loteriei trebuie să și-o asume integral…
– Trebuie ținut cont de faptul că managerul Companiei hotărăște daca toate cele 1.800 de persoane să se deplaseze către locul de muncă și să stea la locul de muncă 8 ore, dacă și fluxul către locul de muncă și de la locul de muncă spre casă este în siguranță, adică nu are rost să-i ducem acolo, să păzească ce? Sau ce să facă?

Exact, să facă prezența, nimic mai mult… Dar sub niște riscuri de îmbolnăvire!
– Exact! Nu vrem să dăm un mesaj… cum să spun eu?… de demobilizare…

„N-avem o problemă neapărat cu un om, ci cu managementul Companiei”

Am înțeles… Ce așteptări aveți dumneavoastră de la domnul director general Moga? De la conducere, pentru angajați… Și ce mesaj le dați angajaților Loteriei? Membrilor de sindicat? Care sunt la fel de revoltați, chiar dacă nu mai intră lumea în agenții. De fapt nu-i vorba de revoltă, e vorba de îngrijorare firească într-un moment de stare de urgență.
– Rugămintea mea este să nu folosim numele Moga, să folosim managementul Companiei. Că s-ar putea ca domnul Moga să fie azi, mâine, iar poimâine să fie alții. Important pentru noi, ca sindicat, este ca managementul Companiei să ia toate măsurile de precauție astfel încât, în primul rând, salariații să fie protejați și cei care ar mai participa la jocurile oferite de Loteria Română să nu aibă de suferit. Încă o dată reiterez: n-avem o problemă neapărat cu un om, ci cu managementul Companiei.

Am înțeles… Și ce mesaj aveți pentru oamenii dumneavoastră de sindicat izolați la locul de muncă?
– Permiteți-mi ca aceste mesaje să le dau pe fluxul nostru intern și chiar nu avem niciun fel de supărare… de ascundere… Le vom trimite la momentul oportun tuturor membrilor noștri de sindicat, dar cu aplicabilitate la toți salariații Loteriei…

Mă scuzați, asta-i concluzia pe care o trag eu: domnul Moga… mă rog, managementul Companiei s-a arătat deranjat că a apărut articolul de marți cu comunicatul sindicatului în FANATIK…
– Nu, nu, nu, ascultați-mă și vă rog tare mult să dați mesajul ăsta: conducerea Companiei Naționale Loteria Română, reprezentată prin domnul Sebastian Moga, a fost iritată de faptul că Sindicatul Liber „Loto” a transmis acea adresă către Companie…

Revin și spun că domnul Moga, mă rog, managementul Companiei a fost extrem de iritat de ce s-a publicat în FANATIK și vă spun asta pentru că dreptul la replică, pe care l-am publicat conform deontologiei jurnalistice, a fost violent, impregnat cu amenințări, și vă întreb dacă domnul Moga sau managementul Companiei v-au sugerat, ca să spun așa, să nu mai discutați în presă problemele astea… Adică eu vă întreb despre un mesaj pe care îl așteaptă oamenii, angajații care ne-au trimis mai multe SOS-uri în ultimele ore cu situația potențial periculoasă de la sediile Loteriei. Iar dacă dumneavoastră îmi spuneți că nu doriți să le dați mesajul decât pe fluxul intern, eu înțeleg că, practic, conducerea Loteriei v-a băgat pumnul în gură…
– Ascultați-mă, dau un mesaj foarte clar și concis către conducerea Companie Naționale Loteria Română, reprezentată de Moga Sebastian la acest moment: trebuie, îi solicităm în regim de urgență să ia toate măsurile necesare pentru securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, a membrilor Sindicatului Liber „Loto”. Pot să ne contacteze oamenii și promit că voi da toate informațiile către presă dacă nu se iau măsurile necesare.

Bun, și cât veți aștepta din partea conducerii să ia măsurile astea în toate punctele Loto din țară? Infecția cu Covid-19 se poate întâmpla din minut în minut…
– N-aștept mesaj din partea Companiei, aștept mesaje din partea membrilor să-mi spună că au primit materiale igienico-sanitare sau că li s-a spus să nu mai vină la serviciu.

Avertismentul lui Călin Cociș: „Noi, Sindicatul Liber «Loto» ne vom apăra cei 500 de membri în toate spețele care pot apărea, comisii de disciplină, instanțe, dar în primul rând în relația cu angajatorul, dacă oamenii vor refuza să mai meargă la muncă în spații neprotejate”

Bun, și dacă, spre exemplu, joi (n.red. – 19 martie) nu se întâmplă nimic și vineri oamenii trebuie să vină la muncă, ce măsuri o să luați?
– Vom reitera, vom repeta și vom mobiliza oamenii să nu mai meargă pur și simplu la serviciu…

Am înțeles…
– Deci nu declanșăm greva… Atenție…

Da, am înțeles, nu declanșați greva, dar oamenii să nu mai meargă la muncă pentru că-și pun sănătatea în pericol.
– În primul rând e sănătatea lor și a familiilor lor.

E clar, dacă în seara asta (n.red. – miercuri, 18 martie) nu se rezolvă problema într-un fel sau altul, conducerea să vină să spună „Oameni buni, stați acasă!” sau „Aveți toate materialele de protecție necesare, rămâneți la muncă, sunteți protejați sută la sută, compania v-a pus la dispoziție tot”…
– Este o întrebare simplă, eu v-o adresez dumneavoastră ca jurnalist și puteți să o adresați dumneavoastră Loteriei: această Companie de stat ar trebui să aibă măsuri de securitate, de monitorizare a tuturor spațiilor din țară, da?! Dacă se impune închiderea spațiilor, de ce trebuia să meargă omul în agenție? Nu înțeleg… dacă tot e monitorizată…

Dar le veți apăra interesele dacă oamenii decid să nu mai meargă…
– Absolut! Deci pentru toți cei care hotărăsc că nu se mai duc fiindcă nu le sunt asigurate condițiile de securitate și sănătate în muncă. Noi, Sindicatul Liber „Loto”, îi apărăm în toate spețele care pot apărea, comisii de disciplină, instanțe, dar în primul rând în relația cu angajatorul. Pentru că în relația cu angajatorul în primul rând trebuie să ne îngrijim de faptul ca angajatorul să-și ia măsurile de siguranță, de securitate pentru om. Și atunci, de acolo pleacă, începe totul. Dacă cineva, în această perioadă, va încerca să facă sau să producă niște acte și fapte pentru a sancționa un angajat pentru că nu s-a prezentat la serviciu fără să-și ia toate măsurile de siguranță ca angajator, înseamnă că noi trebuie să ne ocupăm de chestia asta și trebuie să sancționăm eventualele abuzuri.

E-n regulă, mulțumesc, domnul președinte Cociș, ținem legătura… o să ne auzim și mâine dacă sunteți amabil să ne răspundeți…
– Repet, sunt președinte executiv, doamna Natalia Faraonu este președinte al sindicatului, dar eu sunt, poate, un pic mai vocal… Și încă o chestiune foarte importantă: Sindicatul Liber „Loto” din cadrul Companiei Naționale Loteria Română are la momentul acesta undeva la aproape 500 de membri. Doar că eu sunt un fondator al sindicalismului din Loteria Română, primul sindicat reprezentativ din istoria de 113 ani a Loteriei Române eu l-am făcut! Fără lipsă de modestie! Sunt omul care am creat acel sindicat și după aia a fost furat… Dar nu contează subiectul ăsta pentru sindicatul actual și eu chiar mă bat, nu pentru sindicat, ci pentru toți membrii săi.

Mesaje ale membrilor Sindicatului Liber „Loto”

Mesajele salaraiaților Loteriei Române de pe facebook sunt pline de indignare și supărare pe conducerea Companiei pentru lipsa măsurilor de protecție împotriva infectării cu Covid-19
Mesajele salaraiaților Loteriei Române de pe facebook sunt pline de indignare și supărare pe conducerea Companiei
  • „Uitați-vă la România TV… Arată acum 22 de cadre medicale s-au îmbolnăvit de Covid-19! Și noi mergem la servici?!” – Neli Racariu
  • „Ei de ce și-au modificat programul?! Le este frică că iau virusul unul de la altul?! Proști am fost și așa vom rămâne. Îmi pare rău să o spun, dar ăsta-i adevărul. Se putea reduce, într-adevăr, orarul de funcționare. Cum la casele de pariuri nu se mai pariază nimic, vin la la loterie toată liota la aparate. Nici nu ai cum dezinfecta. Doar dimineață și seara. Alte firme de stat și particulare și-au închis porțile. Noi nu! Pierde statul. Și noi riscăm să ne îmbolnăvim. Rușine să vă fie!” – Mihaela Borcea
  • „Așa știu ai noștri să gestioneze situația pe timpul pandemiei” – Liliana Pantilica
  • „Ce drac de program, când nu e nimeni pe stradă… noi depindem de turiști, în stațiuni s-au închis toate hotelurile” – Lucia Popescu
  • „În toate țările se cere ca toate persoanele să stea acasă, la noi se cere să stăm program normal în agenții cu toate că sunt tot mai mulți bolnavi în țară și normal strada ar trebui să fie pustie, să iasă oamenii numai pentru medicamente și mâncare. Vai de noi…” – Stela Cosma
  • „Nu vă panicați, e un «simplu» virus. În opinia lor” – Liliana Cârlescu
ADVERTISEMENT