News

Cumulul pensiei cu salariul, interzis la stat. Proiectul de lege ajunge în Parlament. Update

Guvernul României a aprobat legea care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu pentru angajații la stat.
09.06.2021 | 15:16
Cumulul pensiei cu salariul interzis la stat Proiectul de lege ajunge in Parlament Update
ADVERTISEMENT
09-06-2021
12:18

Guvernul a decis: cumulul pensiei cu salariul, interzis la stat. Proiectul de lege ajunge în Parlament

Miercuri, Guvernul Cîțu a adoptat Legea care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu pentru angajații la stat.

Proiectul de lege merge în Parlament în procedură de urgență, a anunțat premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

”Am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență și care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat premierul.

În ceea ce privește avizul negativ pronunțat asupra legii de către Consiliul Legislativ, premierul a spus: ”Este un aviz opțional, l-am luat în considerare. Mergem în Parlament, care este forul suprem legislativ. Considerăm că forma adoptată azi este cea mai bună”.

Premierul României a încercat să explice apoi cât mai bine decizia luată. 

“Nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție. Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juriștilor”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a mai spus că înainte de a lua o decizie s-a sfătuit cu mai mulți juriști. 

“Varianta adoptata de noi în Guvern este cea cu aviz de la Ministerul Justiției și toate avizele au fost de acord că aceasta este forma legală și constituțională. Dacă în Parlament se găsește o altă soluție voi fi de acord”, a mai declarat premierul.

 

După mai multe luni de amânare, Guvernul Cîțu ar putea adopta, miercuri, Legea care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu pentru angajații la stat.

Legea care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu, pe ordinea de zi la ședința de Guvern

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare este, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, este interzis cumulul între pensie şi salariu pentru cei care lucrează la stat, iar angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

”Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani.

Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea”, arată proiectul de lege înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

ADVERTISEMENT

Pensionarii pot să lucreze până la 70 de ani

În cazul în care persoanele aflate la vârsta legală de pensionare îşi exercită opţiunea pentru continuarea activităţii, atunci este suspendată plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opţiunii.

”Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, mai arată sursa menţionată.

ADVERTISEMENT

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, aviz negativ de la Consiliul Legislativ

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ, marți, 8 iunie, proiectului care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariu pentru bugetari. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat.

Consiliul Economic şi Social va discuta proiectul miercuri, 9 iunie, urmând a fi emis un alt aviz. Cu toate acestea, Guvernul poate continua cu proiectul, avizele fiind consultative.

Recent, premierul Florin Cîțu a precizat că legea va fi reglementată în cel mai scurt timp. El a explicat că proiectul i se pare unul bun.

ADVERTISEMENT