Întîlnire decisivă pentru marea descentralizare între baronii locali şi miniştrii care se opun procesului. Dragnea: PSD vrea descentralizarea Poliţiei, decizia finală se va lua în USL

Vicepremierul Dragnea, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi liderii din teritoriu ai celor două partide s-au întîlnit la ministerul Dezvoltării Regionale cu reprezentanţii mai multor...
16.10.2013 | 08:23
Intilnire decisiva pentru marea descentralizare intre baronii locali si ministrii care se opun procesului Dragnea PSD vrea descentralizarea Politiei decizia finala se va lua in USL
ADVERTISEMENT

Vicepremierul Dragnea, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi liderii din teritoriu ai celor două partide s-au întîlnit la ministerul Dezvoltării Regionale cu reprezentanţii mai multor ministere pentru a se tranşa marea descentralizarea. Comisia mixtă a decis ca serviciul de ambulanţă să nu fie descentralizat, în timp ce pentru descentralizarea serviciului de ordine publică din Ministerul de Interne, reprezentanţii PSD şi PNL s-au situat pe poziţii diferite, PSD dorind această descentralizare, informează Gândul.

La întâlnire au din partea Ministerului Sănătăţii ministrul Eugen Nicolăescu şi secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană, principala temă în discuţie fiind descentralizarea serviciilor de ambulanţă. În final s-a stabilit ca ca serviciul de ambulanţă să nu fie descentralizat, argumentele celor de la Minister convingîndu-i pe cei din USL.

ADVERTISEMENT

“Ne-au explicat care este conceptul integrat de funcţionare împreună cu SMURD. Opinia noastră este că serviciul de ambulanţă judeţean să nu fie descentralizat, să se integreze în SMURD”, a declarat la finalul întâlnirii vicepremierul Dragnea.

De asemenea, la reuniune a venit şi ministrul de Interne, Radu Stroe, însoţit de secretarul de stat, Cătălin Chiper, pentru a se discuta problema descentralizării Poliţiei. Mesajul ministrului Stroe a fost categoric împotriva descentralizării Poliţiei, liderii din teritoriu încercând să obţină descentralizarea serviciului rutier şi cel de ordine publică.

ADVERTISEMENT

PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la un punct de vedere comun în privinţa descentralizării serviciului de ordine publică, PSD fiind pentru descentralizare, în timp ce PNL se opune.

“Decizia politică se va lua în USL.Ordinea publică, nu este piesa centrală a descentralizării va fi o hotărîre politică”, a precizat Liviu Dragnea.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Marian Câmpeanu, nu a venit la întîlnire, dar reprezentanţii ministerului vor trebui să explice liderilor din teritoriu de ce nu se pot descentraliza Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cei doi directori i-au iritat pe şefii din teritoriu prezenţi la întâlnire, deoarece s-au opus la descentralizare, dar fără a preciza clar dacă au mandat de la minister pentru punctul de vedere pe care îl exprimă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că va avea mâine o discuţie privată cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, pe marginea acestui subiect.

ADVERTISEMENT

“Nu este firesc ca toată această comisie mixtă să stea o oră să discute cu doi reprezentanţi fără să poată duce o discuţie până la capăt”, a spus nervos Liviu Dragnea. Şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis a spus că nu a fost convins de argumentele prezentat de cei doi directori.

În privinţa ministerului Tineretului şi Sporturilor, problema rămasă în discuţie o reprezintă prezentarea situaţiei bazelor sportive care urmează să treacă în subordinea autorităţilor publice locale.

La întîlnire au mai venit reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi cei de la Ministerul Culturii.

“Ne uităm pe forma oarecum finală a proiectului de lege privind descentralizarea, respectiv practic articole de lege, am stabilit să avem discuţii cu câţiva miniştri din guvern”, a declarat la începutul discuţiilor vicepremierul Dragnea. Social-democratul a precizat că decizia USL în privinţa descentralizării este fermă, iar „procesul este necesar”.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis a anunţat că unde nu se va ajunge la un consens în privinţa descentralizării, aceasta nu se va realiza.

„Nu dorim să forţăm descentralizarea, ci dorim să facem o descentralizare care face sens, acolo unde nu suntem lămuriţi că este nevoie de descentralizare, nu o facem. Vom merge pe descentralizare acolo unde sîntem lămuriţi toţi că este foarte bine”, a spus Iohannis.

Din delegaţia PNL prezentă la discuţii mai fac parte vicepreşedinţii Cristian Adomniţei, Dan Motreanu, Marcel Vela şi Răducu Filipescu. PSD este reprezentat de Liviu Dragnea şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Glume Stroe – Dragnea

Ministrul Stroe a fost un opozant puternic al descentralizării Poliţiei, chiar dacă liderii din teritoriu au încercat să-l convingă şi săptămâna trecută că descentralizarea serviciului de ordine publică este necesară.

Ajuns la câteva minute după ce şedinţa pe descentralizare începuse, ministrul de Interne Radu Stroe a fost invitat de vicepremierul Dragnea să stea pe partea cu PSD.

„Acolo este cald şi bine”, a fost replica ministrului Radu Stroe, care s-a aşezat lîngă preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Disponibilizări în aparatul de stat după o evaluare a fiecărui minister

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că nu există o evaluare a disponibilizărilor care vor fi generate în aparatul central de procesul de descentralizare şi că nu aceasta este intenţia descentralizării.

Atât Iohannis cât şi Dragnea au precizat că disponibilizările în sectorul central pot apărea ca efect secundar al descentralizării, dar va fi un efect benefic.

“Dacă aş fi ministru m-aş uita cu atenţie pe structura personalului, ce competenţe mai am şi acţionez în consecinţă, dacă am nevoie în continuare de personal, dacă vom constata că mi-au fost diminuate competenţele poate fac reorganizare”, a spus Liviu Dragnea ce ar face ca ministru în urma descentalizării. El a subliniat că analiza aparţine fiecărui ministru.

“Am hotărât ca după ce finalizăm procesul de descentralizare vom începe un proces la fel de greu şi generator o analiză a oportunităţii menţinerii tuturor agenţiilor naţionale”, a dezvăluit Liviu Dragnea.

ADVERTISEMENT