News

Anunț important de la Ministerul Sănătății: Cum vor putea intra românii în ţară şi ce valabilitate are certificatul verde

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, vineri seară, că România se va conforma solicitării UE și va cere la graniță un certificat verde valabil 9 luni sau care să includă și doza booster.
04.02.2022 | 20:50
Anunt important de la Ministerul Sanatatii Cum vor putea intra romanii in tara si ce valabilitate are certificatul verde
ADVERTISEMENT

De asemenea, Adriana Pistol, a reiterat și faptul că în interiorul țării certificatul verde va fi prelungit până pe 31 decembrie, valabilitatea nefiind astfel condiționată de doza booster.

Tot referitor la românii care vor trece granița, Adriana Pistol a reamintit că pot prezenta și un certificat care să ateste că au trecut prin boală sau au efectuat un test RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Adriana Pistol: ”Se discută la nivel european ca certificatul verde cu doza booster să fie valabil până în iunie 2023”

”Am lucrat pentru a implementa observațiile ca să avem garanția unui act normativ care să ofere claritate. În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare  valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni. Dacă este vorba despre persoane care au primit doar schema de vaccinare, valabilitatea este de 270 de zile (…)

Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României, orice țară care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.”, a declarat Adriana Pistol, vineri seară, în cadrul unei conferințe de presă.

Scretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai spus că se discută la nivel european ca certificatul de vaccinare cu doza booster să aibă valabilitate până în iunie 2023, iar România ar putea respecta hotârârea.

ADVERTISEMENT

”Pentru cei cu doza booster nu a fost stabilită valabilitatea de către UE. Noi am stabilit-o până la 31 decembrie 2022, urmând a fi modificată în funcție de decizia UE.

Decizia despre care se discută la nivel european este de iunie 2023, iar noi vom adopta termenul prevăzut când va fi luată decizia”, a mai precizat Adriana Pistol.

ADVERTISEMENT

Adriana Pistol, despre obligativitatea dozei booster la interior: ”Eu personal nu consider oportună această opțiune”

Întrebată fiind dacă există un orizont de timp ca doza a treia de vaccin anti-Covid să fie solicitată în mod obligatoriu și la interior, Adriana Pistol a spus că nu este de acord cu o astfel de măsură.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai subliniat că doza booster este utilă în special persoanelor cu boli vulnerabile.

”Noi nu am luat în calcul această opțiune. Eu personal nu consider oportună această opțiune, nu pentru că necesitatea boosterului nu ar exista.

Preferăm să recomandăm mai ales celor din grupuri vulnerabile să facă acest booster pentru că există șansa nefericită cu ghilimele de rigoare să facă o formă severă de boală care să ducă chiar la deces”, a mai spus Adriana Pistol.

Declarațiile făcute de Adriana Pistol vin la o zi după ce Guvernul a adoptat măsurile menționate anterior.

ADVERTISEMENT