News

Intrarea Greciei pe lista galbenă, frână evidentă pentru agențiile de turism! „Nu a fost nimic la voia întâmplării”

23.04.2021 | 14:20
Intrarea Greciei pe lista galbena frana evidenta pentru agentiile de turism Nu a fost nimic la voia intamplarii
ADVERTISEMENT

Intrarea Greciei pe lista galbenă a însemnat o frână evidentă pentru agențiile de turism! Vacanțele de Paște programate și plătite sunt în aer și se încearcă de zor o reprogramare la o dată ulterioară. Nu e chiar atât de ușor de făcut. Românii care trăiesc în Grecia solicită răbdare, dar au tras și un semnal de alarmă. 

Concret, în Grecia numărul de cazuri COVID-19 a crescut serios în ultima perioadă și autoritățile de la București n-au stat o clipă pe gânduri.

ADVERTISEMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista statelor şi zonelor condiserate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Grecia a fost și ea inclusă.

Intrarea Greciei pe lista galbenă, frână pentru agențiile de turism!

De remarcat că nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din Grecia dacă au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze şi au trecut cel puţin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale şi au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară.

Sursa foto – hepta.ro

Pentru toți ceilalți situația se schimbă dramatic, indiferent de faptul că aveau plătite sejururi pe litoralul grecesc. Agențiile de turism încearcă acum modificarea datelor.

ADVERTISEMENT

Românii din Grecia spun că se întâmplă lucrul acesta dintr-un motiv cât se poate de simplu. Elenii nu s-au jucat atunci când a fost vorba despre testare.

Grecii au testat serios până la redeschidere

„Da, într-adevăr, putem spune că numărul de cazuri a crescut în Grecia, dar doar pentru că elenii testează, în timp ce în România, nu prea. Aici s-a testat serios, s-a testat agresiv. 

ADVERTISEMENT

Vorbim despre copii la școală, vorbim despre angajații magazinelor, despre angajații din retail. Grecii au încercat să aibă o situație aproape de adevăr înaintea deschiderii. Nu a fost deloc un „și eu ce fac, nea Mircea? Nu a fost nimic la voia întâmplării”, a zis Dumitrescu Maion, de 13 ani stabilit în zona Atenei.

Sursa foto – hepta.ro

„Era normal, cred eu ca numărul de cazuri să crească. Asta se întâmplă atunci când nu te joci, atunci când nu te faci că testezi, ci chiar testezi. Ai un răspuns pe măsură. Grecii trăiesc din turism și așteaptă deschiderea sezonului. 

Tocmai de aceea trebuie să respecte restricțiile, să fie atenți și să fie pregătiți din toate punctele de vedere”, a adăugat și Bogdan Turbă, consilier în insula Corfu.

Ce găseau românii în Grecia pe timpul sărbătorilor pascale

Agențiile de turism sunt într-o continuă legătură cu hotelierii din Grecia. Mulți spun că le-au atras atenția oamenilor, dar pentru sărbătorile de Paște au existat și foarte multe rezervări făcute în regim propriu.

Interesant este că, în această perioadă, Grecia avea parte de câteva restricții cât se poate de serioase. De exemplu, toate tavernele funcționau în regim take away.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, în zone întregi, grecii ies încă afară din casă doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere sau sms trimis autorităților.

„Să știți că Grecia nu era chiar cea mai ofertantă țară de pe pământ în următoarea perioadă. Pe cât este de frumoasă, pe cât este de dorită de români, deocamdată, oferta ei era una destul de redusă.

Acesta este adevărul. Să mergi în Grecia și să mănânci la pachet, cred eu că se pierde dramatic din esența unui asemenea concediu. Tavernele grecești, atmosfera, totul acolo îndeamnă la altceva, nu la un banal take away”, a explicat și Morea Alina, reprezentanta unei agenții de turism.

Românii, turiști fideli în Grecia

Nici grecii nu sunt prea mulțumiți de decizia luată la București. De Paște exista un aflux serios de turiști români. Zeci de mii de oameni mergeau în Grecia continentală sau pe insule pentru a petrece alături de eleni.

Sursa foto – hepta.ro

Era o gură de oxigen pentru miile de afaceri turistice pe care le dețin grecii. De altfel, grecii spun că aproape 1,5 milioane de români veneau anual în țara lor.

Fiecare turist român în parte cheltuia în jurul a 450 – 500 de euro, bani care acum sunt pe minus în economia greacă.

ADVERTISEMENT