News

Intrarea în Marea Neagră, blocată de o navă care a plecat din Ucraina. Vasul a eşuat în Strâmtoarea Bosfor

O navă lungă de aproape 150 de metri a eşuat luni dimineaţă în Strâmtoarea Bosfor. Vaporul uriaş plecase dintr-un port ucrainean
16.01.2023 | 10:59
Intrarea in Marea Neagra blocata de o nava care a plecat din Ucraina Vasul a esuat in Stramtoarea Bosfor
Locul unde a eşuat cargoul MKK1 Foto: Vesselfinder.com captură de ecran
ADVERTISEMENT

Nava cargo MKK 1, care naviga din Ucraina către Turcia, a eșuat în Bosfor luni dimineață, iar traficul prin strâmtoare a fost oprit, dar nu au fost raportate avarii la vas, au declarat reprezentanţii agenției de transport maritim Tribeca.

Nava era încărcată cu 13.000 de tone de mazăre

Mai multe remorchere au fost trimise pentru a ajuta nava de marfă lungă de 142 de metri, au declarat autoritățile portuare din Istanbul.

ADVERTISEMENT

Imaginile transmise de posturile de televiziune arată nava, care transporta 13.000 de tone de mazăre, eșuată pe malul din partea asiatică a Bosforului. Traficul prin strâmtoarea care face legătura între Marea Neagră şi Marea Mediterană a fost oprit temporar.

Incidentul s-a petrecut lângă Umuryeri, între al doilea și al treilea pod de peste Bosfor.

Centrul Comun de Coordonare, care supervizează exporturile de cereale din Ucraina, a indicat în weekend că nava, plecată din portul Pivdenîi, are ca destinaţie portul turc Mersin. Potrivit agenţiei de transport maritim Tribeca, cargoul înregistrat sub pavilionul statului Palau se afla luni la Acarburnu, la capătul de nord al strâmtorii.

ADVERTISEMENT

Un alt cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eşuat acum o săptămână în Canalul Suez, însă autorităţile au reuşit în scurt timp ranfluarea sa.

Un acord încheiat între Ucraina și Rusia, intermediat de Turcia și ONU în luna iulie, a ajutat la transportul a milioane de tone de cereale și alte produse agricole din porturile ucrainene.

ADVERTISEMENT

Acest acord privind exportul de cereale din porturile Mării Negre este de o importanță vitală pentru a reduce criza alimentară globală adâncită de războiul din Ucraina, care este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale.