News

Intrarea în sălile de păcănele se va face doar cu buletinul. Iohannis a promulgat legea

Românii care bagă bani la păcănele sunt obligaţi să-şi dea datele la intrarea în sala de jocuri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
28.11.2022 | 15:42
Intrarea in salile de pacanele se va face doar cu buletinul Iohannis a promulgat legea
Intrarea în sălăile de jocuri va fi înregistrată într-o bază de date
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca sălile de jocuri de noroc să ţină evidenţa, electronic, a celor care intră în aceste locuri.

Bazele de date trebuie păstrate 5 ani

Legea promulgată luni îi obligă pe organizatorii de jocuri de noroc să întocmească  o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile şi de a ţine evidenţa în format electronic centralizat a datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc. Fiecare operator va trebui să păstreze baza de date timp de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Informațiile din aceste baze de date vor fi verificate și de ANAF, pentru a combate spălarea banilor.

Iniţiatorul acestui proiect de lege este depunatul liberal Florin Roman. După adoptarea proiectului de către Camera Deputaţilor, pe 31 octombrie, Florin Roman spunea că urmare a unei astfel de iniţiative cei dependenţi de păcănele vor putea fi opriţi la timp, înainte de a-şi distruge viaţa.

ADVERTISEMENT

“Astăzi a mai trecut o lege importantă prin Parlament, pe care am iniţiat-o ca deputat, cu sprijinul colegilor din PNL. Legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenţi de păcănele pot fi opriţi sa îşi facă praf viaţa. Şi părinţilor să îşi poata proteja copiii de acest ‘drog’”, scria Florin Roman, pe Faceboook.

În România există 285 de operatori de jocuri de noroc, care au în total circa 70.000 de aparate. Acestă industrie are o pondere uriaşă în economia României, având o cifră de afaceri estimată la aproximativ două miliarde de euro, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Un studiu GfK din 2016, a arătat că 15% dintre români au jucat cel puțin odată într-o perioadă de un an, iar un studiu ESPAD din 2019 arăta că 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani.

În acelaşi timp, doi parlamentari USR susţin o iniţiativă legislativă care să interzică amplasarea sălilor de jocuri de noroc la o distanță mai mică de 300 de metri de școli, locuri de joacă pentru copii, dar și centre culturale, spitale sau biserici.

ADVERTISEMENT