Jean Paler își petrece vara la mare de 42 de ani. Veri la rând a încântat publicul la mare, indiferent că juca pe scenă în spectacole sau în barurile de lux, încă de pe vremea comunismului. Anul acesta, actorul de comedie va poposi pe litoral la jumătatea lunii iulie, iar primele spectacole le va avea în data de 14 iulie.
Jean Paler merge an de an la mare să își câștige o pâine. Actorul de comedie face bani la mare din anul 1980, când presta în barurile de noapte de lux, ăe aceeași scenă cu regretații Dan Spătaru și Jean Constantin.
”O să stau cu burta la soare. Vorba vine, că nici nu am voie. Nu îmi permite sănătatea! Pe 14 iulie am primele spectcole la mare. Anul acesta plecăm mai repede cu o săptămână. De 42 de ani merg la mare.
Din 1986 joc în spectacole, iar înainte, în 1980 am început cu show-rile în barurile celebre de pe atunci precum: Acapulco, Potcoava, Scoica, Melody Bar… cele mai multe în Mamaia și Eforie Nord. Era lume bună. Jucam pe aceeași scenă cu Dan Spătaru, Jean Constantin, Cornel Constantiniu…”, a declarat pentru FANATIK, Jean Paler.
Întrebat dacă făcea mai mulți bani pe vremuri, actorul a spus că în primul rând, pe atunci, banii aveau cu totul altă valoare. De 100 de lei mâncai de nu mai puteau pe la restaurante timp de două-trei zile. Își amintește că o friptură pe vremea lui Ceaușescu te costa 13 lei.
”Fără doar si poate. Cu toate că de legea aia temătoare a ilicitului, 153 parcă… toată lumea se ascundea. Dar, până la urmă, ne durea la bască! Îi câștigam și plecam. De la ilicitul prin cârciumi, unora le tremurau ciorapii și nădragii. Cu 100 de lei mâncai și beai câte două sau trei zile la rând.
Îmi amintesc că o friptură era 13 lei, iar 2 lei costa o pâine normală, iar pentru câteva felii dădeai 50 de bani. La fel și cu feliile de parizer, care pe vremurile acelea era adevărat. Nu cu prafurile și chimicalele din ziua de azi. Pe atunci, dacă mergeai la spital la cineva cu iaurt și parizer, era ceva sănătos și bun. Nu ceea ce este astăzi.
Îmi mai aduc aminte că 100 de grame de salam de Sibiu îl porționai- asta dacă puneai mâna pe un salam întreg. Costa, dar era ca de pofta de sărbători. Cum erau portocalele sau mandarinele, că bananele au apărut mai târziu.
Erai boier dacă puneai mâna pe patru mandarine! Era ca de Paște, Sfânta Împărtășanie! Lumea era extrem de cumsecade și de bună, cu sufletul mare. Te ajutau. Săreau în ajutor”, își amintește actorul Jean Paler.
Comediantul rememorează anii de comunism și dacă azi ar povesti cuiva cum te împrumutai la vecini pentru zahăr sau ulei, care abia se găsea, pare ciudat. Astăzi, actorul crede că oamenii s-au schimbat. Îi cauți să îi întrebi ce mai faci și nu le vine să creadă.
”Dacă rămâneai fără zahăr sau ulei și sunai la vecinul… Te duceai și își dădea. Nu se supăra nimeni. Și era bine, era frumos. Mai făcea vecinul o oală mai zdravănă de sarmale, păi te mai invita și la masă. Că erai vecinul lui. Și mâncam împreună. Acum, îi dai bună ziua și nu răspunde.
În ziua de azi îți aduci aminte rar, de câte un prieten. Vezi cazul meu. Sun la un prieten vechi și îi spun, Sunt Jean, am sunat să văd ce mai faci. Nu le vine să creadă că îi saluți sau că îi întrebi ce mai fac. Zici că au venit extratereștrii… oamenii s-au sălbăticit. Lumea modernă, democratică”, a mai declarat pentru FANATIK, actorul de comedie.
În trecut, Jean Paler s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. Actorul este operat de 5 ori la inimă, unde i s-a pus un fibrilator și nu mai puțin de 4 stenturi. Cu toate că rice moment care presupune efort îi poate fi fatal, actorul nu poate sta departe de marea lui dragoste: scena.
Tocmai oboseala și efortul depus l-au adus de cele mai multe ori pe mâinile medicilor. Acum are grijă și, chiar dacă își va petrece vara la mare, nu va sta deloc la soare.
Jean Paler a lăsat Bucureștiul și s-a mutat de ani de zile la munte, la Sinaia, la aer curat. Facturile la utilități, care au sărit în aer, au fost o adevărată povară pentru comediant, iarna trecută.