Totodată, în același context, oficialul Organizației Mondiale a Sănătății a completat că variola maimuței și febra lassa devin tot mai persistente.
Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condițiilor meteorologice, animalele și oamenii își schimbă comportamentul. Inclusiv obiceiurile de căutare a hranei. Mai ales când este secetă. Ryan a precizat că, din cauza ”fragilități ecologice”, agenții patogeni care circulă de obicei la animale sar din ce în ce mai des la oameni.
”Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala și de a o transmite mai departe în cadrul comunităților noastre este în creștere. Astfel, atât factorii de apariție a bolii, cât și cei de amplificare a bolii au crescut”, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS.
De exemplu, el a spus că există o tendință de creștere a cazurilor de febră Lassa, o boală virală acută răspândită de rozătoare în Africa. ”Obișnuiam să avem între trei și cinci ani cel puțin între focarele de Ebola. Acum avem noroc dacă avem între trei și cinci luni. Așa că există cu siguranță o presiune ecologică în sistem”, a mai spus Mike Ryan.
Comentariul său vine în contextul în care cazurile de variolă a maimuței continuă să crească în afara Africii, unde agentul patogen este endemic. Miercuri, OMS a declarat că a primit rapoarte cu privire la peste 550 de cazuri confirmate ale bolii virale din 30 de țări din afara Africii.
Între timp, deși cazurile de COVID-19 sunt în scădere la nivel global, există regiuni, cum ar fi America, cu tendințe îngrijorătoare, a subliniat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În Coreea de Nord, oficialii suspectează că există peste 3,7 milioane de cazuri de febră care ar putea fi COVID, în timp ce țara se luptă cu primul său focar de COVID din istorie. Aceasta a declarat starea de urgență și a impus o izolare la nivel național luna trecută.
Ryan a declarat că, deși OMS a oferit țării sprijin în ceea ce privește vaccinurile, tratamentele și alte bunuri medicale, a întâmpinat probleme în asigurarea accesului la datele brute care ar reflecta situația de pe teren.
Experiența avută cu pandemia de COVID-19 a determinat OMS să demareze un proces de elaborare și negociere a unui tratat internațional pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii.
Conform Reuters, Ryan a declarat că pandemiile și schimbările climatice afectează fiecare cetățean al planetei: ”Am văzut dificultățile cu care ne-am confruntat în această pandemie. Este posibil să ne confruntăm cu o pandemie mai gravă în viitor și trebuie să fim mult mai bine pregătiți decât suntem acum.
Trebuie să stabilim manualul pentru modul în care ne vom pregăti și cum vom răspunde împreună. Nu este vorba despre suveranitate. Este vorba despre responsabilitate.”