News

Întrebarea de pe buzele tuturor: Se vaccinează și persoanele care au avut coronavirus?

22.11.2020 | 16:42
Intrebarea de pe buzele tuturor Se vaccineaza si persoanele care au avut coronavirus
ADVERTISEMENT

Este nevoie să se vaccineze oamenii care au avut deja coronavirus? Aceasta este o întrebare care stârnește multă curiozitate, iar directorul medical al Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a încercat să răspundă în cadrul unei emisiuni TV.

Invitată la Digi24, Florescu a vorbit despre faptul că sunt mai multe lucruri care ar trebui analizate când vorbim de vaccinare. Medicul a avut o formă ușoară a bolii.

ADVERTISEMENT

Întrebată direct dacă ar avea nevoie de vaccin, a răspuns că „e un lucru care nu se știe foarte cert acum”.

De ce nu se știe dacă trebuie să se vaccineze persoanele care au avut coronavirus?

„Probabil că prin acel plan de vaccinare o să știm mai clar, în momentul în care va fi vaccinarea în România. Medical vorbind, probabil că va fi necesară o determinare de anticorpi înainte.

ADVERTISEMENT

Și în funcție de cât de jos a scăzut sau n-a scăzut acest nivel se poate proceda la vaccinare sau nu”, a explicat medicul.

Doctorul Simin Aysel Florescu susține că toți oamenii care s-au infectat cu coronavirus și au depășit boala au anticorpi pentru o perioadă de minim șase luni.

ADVERTISEMENT

„Sigur că ei pot să scadă, dar în același timp s-a observat că la cei care reintră în contact cu virusul, anticorpii aceștia cresc.” – directorul medical al Spitalului Victor Babeș.

„Deci, deocamdată evoluția este destul de incertă și insuficient studiată. Nici n-a fost timp, n-a trecut niciun an de când a apărut această boală. Studiile sunt încă în curs. Dar, dacă ar fi să ne gândim la toate celelalte tipuri de infecții respiratorii, chiar dacă anticorpii scad la nivele mici, memoria antigenului respectiv rămâne în limfocite și cu ocazia unui nou contact cu tipul respectiv de antigen, virus sau bacterie reapar – în cele mai multe cazuri – acești anticorpi și sunt eficienți”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

Totuși, în ciuda necunoscutelor, întrebată dacă se va vaccina, Simin Aysel Florescu a răspuns afirmativ.

ADVERTISEMENT
Tags: