Întrebarea la care 90% dintre șoferii români ar pica. Puțini cunosc răspunsul corect privind semnalizarea în această situație. Cum trebuie să procedezi, de fapt?
Atunci când circulă într-un sens giratoriu, mulți șoferi nu cunosc foarte bine anumite reguli. Este vorba mai ales despre cele care au legătură cu semnalizarea într-o astfel de intersecție.
Este sau nu obligatoriu să semnalizezi stânga în această situație sau doar dreapta, atunci când urmează să ieși din sensul giratoriu? Oice manevră pe care șoferii o fac în trafic trebuie semnalizată, după cum se precizează în legislație.
În acest fel, ceilalți participanți la traficul rutier vor ști în ce direcție urmează să se deplaseze șoferul din fața lor. Semnalizarea direcției de deplasare este obligatorie pentru a preveni producerea unor accidente.
Înainte de a intra în sensul giratoriu, trebuie semnalizată direcția în care șoferul vrea să meargă. Dacă acesta va părăsi sensul pe la prima ieșire, trebuie să semnalizeze dreapta.
Conducătorul auto trebuie să dea semnal stânga în momentul în care părăsește sensul giratoriu pe la a doua, a treia sau a patra ieșire.
“Înainte de a pătrunde în sensul giratoriu, trebuie să semnalizăm direcția în care dorim să mergem. Dacă urmează să părăsim giratoriul pe la prima ieșire, dăm semnal dreapta.
Dacă ieșim pe la a doua, a treia, a patra ieșire, dăm semnal stânga. Menținem semnalul stânga până trecem de ultima ieșire aflata înaintea celei pe care urmează să pătrundem, apoi dăm semnal dreapta”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru, pentru ProMotor.
Conducătorii auto din spate, dar și cei care urmează să intre în sensul giratoriu, vor ști în ce direcție se deplasează șoferul.
“Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”, arată art. 116 din Codul Rutier.
În plus, șoferii trebuie să semnalizeze și atunci când efectuează întoarcerea vehiculului de pe un sens de mers pe celălalt, prin manevrarea înainte și înapoi sau prin viraj.
Dacă circuli în localitate, trebuie să semnalizezi intenția de întoarcerea cu cel puțin 50 de metri înainte. În schimb, în afara localității, semnalizarea trebuie să se facă cu cel puțin 100 de metri înainte.
Semnalizarea este obligatorie și dacă vehiculul are o defecțiune și ai oprit pe marginea drumului. În această situație, trebuie să pornești luminile de avarie.
Potrivit legii, semnalizarea e obligatorie de fiecare dacă când schimbi direcția de mers sau treci de pe o bandă pe alta. Semnalul trebuie dat înainte de a efectua manevra.
Șoferii care schimbă direcția de mers fără să semnalizeze se pot alege cu amenzi. “Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, arată legea 195/2002.
Dacă nu semnalizezi atunci când ieși sau pătrunzi în sensul giratoriu, poți primi o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei.
“În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).