News

Unde a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Decizii fără precedent luate de mai multe țări: bugetari concediați sau telemuncă pentru nevaccinați

Unde a fost introdusă vaccinarea obligatorie și ce decizii fără precedent au luat mai multe guverne. Cum se poziționează România în privința imunizării cu forța
22.11.2021 | 12:24
Unde a fost introdusa vaccinarea obligatorie Decizii fara precedent luate de mai multe tari bugetari concediati sau telemunca pentru nevaccinati
Unde a fost introdusă vaccinarea obligatorie și ce țări sancționează aspru lipsa de interes. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Debutul pandemiei de coronavirus a venit cu o mare de întrebări și mai bine de un an de zile oamenii au stat în așteptare. Apariția primului vaccin anti COVID-19 a însemnat speranță, dar nu a adus și liniște. Omenirea s-a împărțit în două și nu puțini au fost cei care nici n-au vrut să audă de imunizare.

Cu toate acestea, mai multe guverne au început în 2021 să introducă obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătății, dar și pentru alte grupe de muncă unde riscul de infectare este unul ridicat.

ADVERTISEMENT

În ce țări a fost introdusă vaccinarea obligatorie!

Se întâmplă lucrul acesta după ce s-a observat o creștere bruscă a infecțiilor cauzate de varianta Delta, dar și de o încetinire a vaccinărilor.

În Indonezia, de exemplu, statul a decis ca imunizarea să devină obligatorie pentru toți adulții începând cu luna februarie. Culmea, guvernul a amenințat că oricine refuză să fie vaccinat ar putea fi amendat sau i s-ar putea refuza asistența socială și toate celelalte servicii de care beneficiază.

ADVERTISEMENT

Micronezia, o mică națiune insulară din Pacificul de Sud, a decis încă din luna iulie a acestui an ca populația sa adultă să fie inoculată.

De asemenea, în Turkmenistan s-a hotârât ca vaccinarea să fie obligatorie pentru toți rezidenții cu vârsta de 18 ani și peste.

ADVERTISEMENT

Țările care vaccinează obligatoriu bugetarii

Reprezentanții guvernului canadian au declarat încă din luna octombrie că îi va trimite pe angajații federali nevaccinați în concediu fără plată. De asemenea, va solicita vaccinarea COVID-19 pentru toți pasagerii care vor călători pe calea aerului,  dar și cu trenul sau pe apă.

Ca să dea un bun exemplu, toți cei 338 de parlamentari ai săi vor fi complet vaccinați împotriva COVID-19 atunci când se vor întoarce la muncă, la finalul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Nu este singura țară care a apelat la asemenea măsuri dure. Încă din septembrie, în Costa Rica s-a decis ca toți lucrătorii de la stat să fie vaccinați.

Danemarca a propus, pe 12 noiembrie, să accelereze legislația și să transforme cât mai repede posibil în lege apariția unui „corona pass” digital pentru angajați. „Am încheiat un acord, care poate oferi o mai mare securitate la locul de muncă și, sperăm, să ajute Danemarca să treacă cât mai bine de iarnă”, a declarat ministrul interimar al afacerilor Mattias Tesfaye într-un comunicat. „Facem asta de dragul economiei daneze și pentru a menține locurile de muncă”, a continuat oficialul.

Și Egiptul va ordona lucrătorilor din sectorul public să fie vaccinați sau să facă un test săptămânal de coronavirus pentru a li se permite să lucreze în continuare în clădirile guvernamentale.

Angajații de la stat, primii pe lista vaccinării obligatorii

Vecinii din Ungaria au cerut încă din luna octombrie angajaților instituțiilor de stat să fie vaccinați. Vă readucem aminte că imunizarea COVID-19 era deja obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății

Italienii au solicitat și eu permis de sănătate obligatorii pentru bugetari. De remarcat că persoanele care nu pot prezenta dovada vaccinării, un test negativ sau recuperarea recentă după infecție ar urma să fie suspendate fără plată și vor risca o amendă dacă încearcă să continue să lucreze.

Letonia a interzis parlamentarilor nevaccinați să mai voteze și le-a anulat chiar și salariile. La începutul lunii noiembrie, guvernul a permis companiilor să concedieze lucrătorii care refuză fie să primească un vaccin, fie să treacă în telemuncă.

La Moscova, companiile care lucrează cu publicul au avut o lună la dispoziție să ajungă la cel puțin 60% din personal imunizat. În tot acest timp la Sankt-Petersburg s-a ordonat vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru cele cu boli cronice.

Tunisia a solicitat ca atât angajații, cât și vizitatorii administrațiilor publice și private să fie vaccinați. Cine refuză, riscă pierderea locului de muncă. Turcia a început să ceară teste COVID-19 negative și dovadă de vaccinare pentru unele sectoare încă din august, inclusiv pentru profesori.

Și cadrele didactice din Ucraina trebuie să fie imunizate obligatoriu, la fel ca toți angajații din sectorul public. Persoanele care refuză se confruntă cu restricții de acces în restaurante, săli de sport și alte evenimente publice.

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a ordonat pe 10 septembrie să fie vaccinați toți lucrătorii federali și contractanții.

De remarcat că în Arabia Saudită toți angajații indiferent că sunt în sectorul public sau privat trebuie să fie vaccinați dacă vor să meargă la muncă. De asemenea, oamenii trebuie să fie imunizați pentru a intra în orice instituție guvernamentală, privată sau de învățământ.

Fiji a introdus o politică și mai dură din august și funcționarii publici nevaccinați au fost forțați să intre în concediu și ulterior demiși. Angajații de la firme private ar putea, de asemenea, să se confrunte cu amenzi, iar companiile forțate să oprească operațiunile din cauza refuzurilor de vaccinare.

Cine vaccinează personalul medical

La sfârșitul lunii iunie, Australia a ordonat vaccinarea obligatorie pentru asistenții medicali care se ocupă de vârstnici și cei cu risc ridicat, dar și pentru angajații din hotelurile de carantină. Marea Britanie a impus în luna octombrie imunizarea pentru personalul din aziluri. Toți angajații din sectorul public trebuie să fie vaccinați până la 1 aprilie.

Franța a solicitat tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății,  dar și ajutoarelor la domiciliu sau tehnicienilor de îngrijire urgentă să aibă cel puțin prima doză făcută până în luna octombrie. Aproximativ 3.000 de oameni au fost suspendați pentru nerespectarea deciziei.

Grecia a transformat vaccinarea într-o cerință obligatorie pentru personalul din azilurile de bătrâni, dar și pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Și în Noua Zeelandă s-a anunțat că din octombrie este solicitat ca profesorii și angajații din sectoarele sănătății să fie complet vaccinați.

Ce alte categorii de angajați trebuie să se imunizeze obligatoriu

În partea vestică a Australiei toți angajații care lucrează în minerit, exploatarea petrolului și a gazelor trebuie să primească prima doză până la 1 decembrie și să fie vaccinați complet până la 1 ianuarie.

În Beijing, capitala Chinei se cere chiar rapelul pentru lucrătorii cheie de pe șantiere, inclusiv bucătari, agenți de securitate și personal de curățenie.

În același timp, în Filipine, se solicită lucrătorilor din birouri și angajaților din serviciile de transport public să se vaccineze împotriva COVID-19 sau să fie testați frecvent de la 1 decembrie.

Și în Kazahstan s-a introdus vaccinarea obligatorie sau testare săptămânală pentru angajații care lucrează în grupuri de peste 20 de persoane.

Cum se poziționează România în privința vaccinării obligatorii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că până în prezent autorităţile din România nu au discutat despre vaccinarea obligatorie sau despre realizarea unei carantine a nevaccinaţilor, menţionând că măsurile luate până acum au dus la scăderea numărului de cazuri de COVID-19.

Și coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă a transmis că nu se impune vaccinarea obligatorie. Medicul a recunoscut însă că Europa este epicentrul pandemiei în momentul de faţă. Mai mult decât atât, Gheorghiță a subliniat că estimările realizate de OMS arată că, la nivel european, sute de mii de oameni vor muri în următoarele luni din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT