News

Dezbaterile din Parlament despre introducerea certificatului verde la muncă, blocate. Anunțul făcut de Florin Cîțu

Florin Cîțu a anunțat că se sistează dezbaterile din Parlament despre obligativitatea certificatului verde la muncă. Premierul interimar a acuzat că există o discriminare pentru angajații de la privat.
12.11.2021 | 15:31
Dezbaterile din Parlament despre introducerea certificatului verde la munca blocate Anuntul facut de Florin Citu
ADVERTISEMENT

Premierul interimar a anunțat că oprește dezbaterile din Parlament pentru proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde pentru toți angajații.

Conform lui Florin Cîțu, măsura privind testarea ar fi una discriminatorie pentru angajaţii de la privat. Aceștia nu beneficiază de perioada de 60 de zile pentru testare, așa cum se întâmplă în cazul angajaților de la stat, transmite Digi24.

ADVERTISEMENT

Așadar, din această cauză, premierul a anunțat în cadrul ședinței Biroului Executiv al Partidului Național Liberal că toate discuțiile pe subiectul introducerii certificatului verde la locul de muncă ar trebui sistate până când aceste discrepanțe nu sunt rezolvate.

Angajații de la privat nu beneficiau de teste gratuite

Persoanele angajate la stat urmau să beneficieze de testare gratuită. Mai exact, era vorba despre zece teste oferite gratuit pe lună fiecărui angajat de la stat.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care lucrează la privat, nu beneficiau de aceleași măsuri și trebuiau să scoată bani din propriul buzunar pentru a se testa și a merge la muncă.

Luni o să fie un vot în comisii referitor la introducerea obligatorie a certificatului verde la locul de muncă, mai precizează sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Ce prevede proiectul de lege privind certificatul verde

Proiectul de lege privind certificatul verde a ajuns la dezbateri în Camera Deputaților la începutul acestei săptămâni, aceasta fiind cameră decizională.

Toți angajații trebuie să aibă certificat verde pentru a putea merge la locul de muncă. Dacă ei refuză, pot ajunge chiar să fie dați afară.

ADVERTISEMENT

Dacă cei nevaccinați decid să se imunizeze cu prima doză, instituția de stat la care lucrează trebuie să le pună la dispoziție decontarea testelor pentru coronavirus până când pot avea certificatul verde.

CNCD: Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri sunt pentru protecția vieții

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, spunea că măsura certificatului verde pentru angajați este una care poate salva vieți.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile.

Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor.

Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp.

Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos, conform g4media.ro.

ADVERTISEMENT