Autoritățile italiene au anunțat că două persoane au murit și mii de localnici au fost evacuați în urma inundațiilor devastatoare care au lovit regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Precipitațiile nu se vor opri prea curând, situația fiind una extrem de complicată. Unele zone din Italia sunt de nerecunoscut.
Mai multe râuri din partea estică a regiunii, Romagna, s-au revărsat, afectând orașe precum Cesena și Ravenna. În orașul Ravenna, 5.000 de persoane au fost evacuate în timpul nopții, iar primarul Michele de Pascale a declarat că zona este de nerecunoscut după pagubele suferite.
Potrivit presei italiene, patru persoane sunt date dispărute în urma inundațiilor, una fiind în Cesena, iar trei în orașul învecinat Forli. Fenomenele meteorologice extreme au lovit Italia în mod repetat, iar ploile torențiale care s-au abătut asupra regiunii Emilia-Romagna după săptămâni de secetă care a uscat solul și agravat impactul inundațiilor.
În timp ce situația rămâne critică, prim-ministrul Giorgia Meloni și-a exprimat solidaritatea cu populația afectată și a afirmat că guvernul este pregătit să ofere asistență. Întrucât precipitațiile vor continua în următoarele ore, autoritățile îndeamnă locuitorii să ia măsuri de precauție și să rămână vigilenți.
În ultimele 36 de ore, mai multe provincii din nordul Italiei au fost lovite de inundații cauzate de ploi abundente. Riscul de vreme severă rămâne în continuare ridicat în această zonă.
Un ciclon mediteraneean care a provocat inundații în țările balcanice a ajuns și în Italia. Autoritățile de protecție civilă au emis nivelul maxim de alertă pentru inundații și alunecări de teren în regiunile Emilia-Romagna și Marche. Oamenilor li s-a cerut să evite deplasările care nu sunt strict necesare și să lucreze de acasă, dacă este posibil.
Din cauza precipitaților, traficul feroviar a fost suspendat pe mai multe linii, inclusiv între Bologna și Rimini, între Forlì și Rimini, precum și între Ferrara și Rimini. În orașul Faenza, râul Samoggia a ieșit din albie, iar mai multe familii au fost evacuate și se află în siguranță. În Senigallia, aproape de Ancona, inundațiile au fost atât de grave încât camera de urgență a unui spital a trebuit să fie evacuată. Inundații și alunecări de teren au avut loc și în provincia Pesaro Urbino din regiunea Marche.
Starea de urgență a fost declarată și în alte localități. Majoritatea metrourilor și podurilor sunt blocate, iar multe drumuri sunt închise. Echipele de pompieri și intervenție lucrează la capacitate maximă, folosind bărci pneumatice și scafandri pentru a ajuta populația afectată. Ciclonul este însoțit de vânturi puternice, cu rafale care depășesc local 100 km/h. Din cauza vântului puternic și pericolului de valuri înalte, autoritățile de pe coasta Mării Adriatice au interzis accesul pe plaje.
Nu este prima dată când Italia se confruntă cu situații catastrofale. La începutul lunii mai, această zonă a fost deja afectată de ploi abundente și râuri ieșite din albie. Au fost raportate și decese, iar sute de persoane au fost evacuate. Se pare că autoritățile locale nu au fost luate prin surprindere și au știut cum să reacționeze în situații de criză.