News

Inundații devastatoare în Grecia. 7 persoane au murit în urma viiturilor din Insula Evia, printre care un bebeluș de 8 luni

10.08.2020 | 07:52
Inundatii devastatoare in Grecia 7 persoane au murit in urma viiturilor din Insula Evia printre care un bebelus de 8 luni
ADVERTISEMENT

Inundații devastatoare în Grecia, unde 7 persoane au murit după ce apele învolburate au inundat insula Evia.

Un copil s-a numărat printre cele șapte persoane care au murit în urma ploilor torențiale și inundațiilor care au măturat insula grecească, unde au fost avariate zeci de case, drumurile au fost blocate, iar situația pare scăpată de sub control

ADVERTISEMENT

Copilul de opt luni a fost găsit mort într-o casă din satul Politika duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor implicați în eforturile de salvare. Părinții copilului au fost nevătămați.

Inundații devastatoare în Grecia

De altfel, cu câteva ore înainte, un bărbat și o femeie în vârstă de 80 de ani au fost găsiți inconștienți de pompieri în două case din același sat, însă au murit la spital, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Inundații devastatoare în Grecia, unde alte două persoane care au murit, un bărbat de 74 de ani și o femeie de 73 de ani, erau din satul Bourtsi, a informat agenția de știri ANA.

Potrivit ultimelor informații de la autorități, șapte persoane au murit, însă nu s-au dat detalii despre cine sunt acești oameni. De altfel, o persoană este dată dispărută.

Primul ministru Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat „durerea profundă pentru pierderea de vieți” și a spus că va vizita Evia, a doua cea mai mare insulă din Grecia.

Ploile devastatoare și inundațiile au început sâmbătă noaptea și au continuat până a doua zi duminică. Zeci de persoane au fost evacuate, după ce fuseseră blocate în casă în urma viiturilor. De altfel, în Insula Evia au avut loc peste 50 de incendii provocate de trăsnete.

Torenți de apă au blocat drumurile din vestul Evia, care se află la aproximativ 100 de kilometri (60 de mile) nord-est de Atena. Unii turiști nu au putut părăsi insula, a informat ANA.

„Ne confruntăm cu un coșmar, folosim toate mijloacele posibile pentru a combate inundațiile” , a spus Ana Fanis Spanos, un parlamentar din regiunea Greciei centrale.

Furtuna Thalia a devastat mai multe regiuni din Grecia continentală, sâmbătă, deși vremea s-a îmbunătățit duminică. Sute de case au fost inundate în Politika și în mai multe sate din jur. Drumurile blocate au împiedicat camioanele de pompieri să ajungă pe locurile afectate.

Două râuri și-au rupt malurile și au umplut drumurile cu noroi, au spus autoritățile locale. Majoritatea caselor au fost inundate la parter. Manos Anastasiou, angajat al hotelului din Politika, a declarat pentru AFP că nu se aștepta la o asemenea plaoie și nu a văzut niciodată ploi care să aducă atât de multă apă într-un timp atât de scurt. „Am 51 de ani și este prima dată când am văzut așa ceva”, a spus Anastasiou.

Ministrul adjunct pentru protecție civilă, Nikos Hardalias, care a vizitat duminică dimineața Politika, a declarat că ploile au făcut prăpăd în 6 ore, astfel că au curs în jur de 350 de milimetri (13,8 inci) de ploaie. „Totul s-a întâmplat atât de brusc. Este un dezastru”, a spus el în timp ce și-a exprimat îngrijorarea pentru schimbările climatice.

Aproximativ 100 de pompieri și două elicoptere, precum și garda de coastă au fost alocate pentru salvarea celor prinși.

Locuințele inundate sunt frecvente în Grecia din cauza lipsei de controale adecvate asupra construcției și planificării.

În noiembrie 2017, inundațiile au ucis 24 de persoane în Mandra, un sat dintr-o regiune industrială situată la 30 de kilometri vest de Atena. Torenți de noroi s-au aruncat peste mii de clădiri, case, magazine și fabrici.

Insula Evia se află în în Marea Egee, la aproximativ 100 de kilometri de Atena, și este una dintre cele mai vizitate insule, în special de grecii din Capitală, fiind și a doua cea mai mare insulă din Grecia.

Tags: