Inundațiile din India și Bangladesh au generat mobilizarea generală în rândul autorităților, care încearcă să ajungă la cei afectați. Meteorologii avertizează că inundațiile vor fi și mai puternice în următoarele zile. În acest context, zeci de persoane au fost ucise de fulgere sau alunecări de teren.
Conform BBC, oficialii guvernamentali din Bangladesh au descris inundațiile recente ca fiind cele mai grave din 2004 până în prezent. Ploile din ultima săptămână au inundat zone întinse din regiunea de nord-est a țării.
Forța viiturilor a fost accentuată din cauza ploilor torențiale semnalate deasupra munților din India. În acest context, școlile au fost transformate în adăposturi improvizate.
În plus, trupele din Bangladesh au fost trimise pentru a evacua gospodăriile izolate de comunitățile învecinate. Curenții au fost atât de puternici încât apele au acoperit mai multe localități.
”Întregul sat a intrat sub ape vineri dimineața devreme și am rămas cu toții blocați”, a declarat Lokman, un localnic a cărui familie locuiește în satul Companiganj.
”După ce am așteptat o zi întreagă pe acoperișul casei noastre, un vecin ne-a salvat cu o barcă improvizată. Mama mea a spus că nu a mai văzut asemenea inundații în toată viața ei”, a adăugat tânărul de 23 de ani despre situația catastrofică din Bangladesh.
În statul Assam din India, peste 1,8 milioane de persoane au fost afectate de inundații după cinci zile de ploi torențiale. Ministrul șef al statului Assam, Himanta Biswa Sarma, a declarat că a dat transmis oficialilor din districte să ofere ”tot ajutorul și ajutorul necesar”.
”Casa noastră este scufundată în apă. Nu am văzut în viața mea inundații atât de mari”, a declarat pentru BBC Husna Begum, o locuitoare a satului Udiana. Tânăra de 28 de ani locuiește de joi într-un cort șubred de plastic, alături de copiii ei.
Condițiile de trai sunt foarte dure. ”Nu există apă potabilă în tabăra de aici. Fiul meu are febră, dar nu pot să-l duc la doctor”, a spus Husna Begum
La rândul său, Ronju Chaudhary, care locuiește în același sat, s-a referit la amploarea inundațiilor: ”Suntem înconjurați de apă din toate părțile. Este apă și în interiorul caselor noastre.”
Ploile din această săptămână au venit în timp ce regiunea Sylhet din Bangladesh încă își revenea după cele mai grave inundații din ultimele aproape două decenii. Au fost inundații devastatoare și la sfârșitul lunii mai. Atunci, cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte patru milioane au fost afectate.
Syed Rafiqul Haque, un fost deputat, a declarat că Bangladesh riscă să se confrunte cu o criză umanitară, cu ”aproape toată centura Sylhet-Sunamganj… sub ape și milioane de oameni… blocați”.
În Bangladesh, aproximativ 3,1 milioane de persoane au fost strămutate din cauza inundațiilor recente. Oficialii guvernamentali au declarat că 200.000 de persoane au fost cazate în adăposturi improvizate pe terenuri mai înalte.
Ploile musonice sezoniere reprezintă un colac de salvare pentru fermierii din Asia de Sud, dar în același timp provoacă în fiecare an morți și distrugeri de bunuri.
În ultimii ani, atât Bangladesh, cât și India s-au confruntat cu o vreme din ce în ce mai extremă. Deși nu au stabilit o legătură între schimbările climatice și aceste evenimente meteorologice unice, ecologiștii avertizează că acestea ar putea duce la mai multe dezastre, în special în țările cu altitudini joase și dens populate.