News

Inundații devastatoare în țară. Zeci de persoane, salvate cu elicopterul din fața viiturilor. Case, curți și drumuri, sub ape. Marcel Vela, în zonele afectate. Update

19.06.2020 | 17:52
Inundatii devastatoare in tara Zeci de persoane salvate cu elicopterul din fata viiturilor Case curti si drumuri sub ape Marcel Vela in zonele afectate Update
ADVERTISEMENT

Județele din vestul și sud-vestul țării sunt lovite de inundații devastatoare în ultimele zile. În doar câteva ore a plouat aici cât pentru o lună întreagă.

Caraș-Severin și Timiș au fost zonele cele mai afectate din ultima zi, cu inundații care au distrus case, curți și drumuri naționale.

ADVERTISEMENT

Au fost localități în care și viața oamenilor a fost pusă în pericol, iar echipele de intervenție au fost nevoite să se deplaseze pentru a salva populația din fața puhoaielor.

Vestul țării, lovit de inundații devastatoare. Zeci de persoane au fost salvate cu elicopterul din fața apelor

UPDATE, 19 iunie, ora 17:50 / Traficul între Brașov și Târgu Mureș e blocat din cauza pietrelor aduse de apă de pe versanți pe DN13. De asemenea, două persoane au rămas blocate într-o cabană din zonă, dar au fost salvate de pompieri.

ADVERTISEMENT

Pompierii s-au luptat zeci de minute cu copacii căzuți pe drum, dar și cu pietrele aduse de apă. Momentan, circulația a fost reluată pe un sens.

Circulația între București și Cluj e îngreunată, șoferii fiind sfătuiți să aleagă rute ocolitoare, cum ar fi cele spre Făgăraș sau Covasna.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 19 iunie, ora 16:47 / Marcel Vela a ajuns la Lugoj, unde un dig s-a rupt. Ministrul a remarcat că, momentan, nu au existat pierderi de vieți omenești.

„Nu e o aglomerare umană acolo. Am avut un briefing cu cei care conduc aici tot ceea ce ține de gestionarea, de decizia intervenției în aceste momente complicate.

ADVERTISEMENT

Suntem foarte vigilenți, în amonte e cod roșu de ploi, până la 16.40. Principalul nostru scop e salvarea vieților. Nu avem victime nici în Timiș, nici în Caraș.

Eram pregătiți să evacuăm 500 persoane, am intervenit operativ cu cei de la ISU”.

UPDATE, 19 iunie, ora 14:41: Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a ajuns, vineri, în zonele afectate de inundații din vestul țării. Șeful MAI a spus că prioritatea o reprezintă salvarea vieţilor omeneşti şi limitarea pagubelor materiale.

”Am văzut râul Timiş care a depăşit cotele de inundaţie, a avut în aceste momente un debit foarte mare, au fost inundate unele locuinţe, au fost inundate terenuri agricole. În acest moment în România se intervine în zece judeţe, nu este singurul judeţ Caraş Severinul, dar este cel mai afectat până la această oră.

Sunt situaţii în care ieri, de exemplu, dincolo de a avea pagube materiale riscam să avem victime, au rămas 20 de persoane izolate şi am reuşit să le salvăm. Ce ne preocupă în mod esenţial pe toţi este faptul pe care îl urmărim de obicei la orice situaţie de urgenţă de a nu avea victime şi de a limita cât mai mult pagubele materiale”, a spus ministrul de Interne, conform News.ro.


Știrea inițială: 19 iunie, ora 10:33.

În cursul serii de joi, 18 iunie, o intervenție extrem de dificilă a avut loc în Caraș-Severin, acolo unde 21 de oameni, între care 12 copii, au fost salvați cu elicopterul din calea apelor.

Acțiunea de salvare s-a produs în orașul Oțelu Roșu, din nord-estul județului, acolo unde apele revărsate ale râului Bistra au distrus mai multe case.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin informează că cele 21 de persoane, între care 12 copii, s-au refugiat în două case, după ce apele râului Bistra le-au inundat locuinţele.

“În urma căderilor masive de apă, pe fondul codului roşu hidrologic de inundaţii, râul Bistra a crescut foarte mult şi a izolat 4 case în cartierul Cireşa din oraşul Oţelu Roşu. În cele 4 case se aflau 21 de persoane, din care 9 adulţi şi 12 minori.

Persoanele s-au refugiat în două din cele 4 case. S-a luat legătura telefonic cu persoanele în cauză şi nu au fost semnalate probleme din partea acestora. S-au întreprins mai multe încercări de a ajunge la ei cu ajutorul unei vole, dar fără succes.

Ulterior, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş a reuşit să ajungă cu barca din dotare, dar din cauza debitului apei, oamenii nu au putut fi evacuaţi pe aceleaşi traseu. Cu sprijinul salvamontiştilor cărăşeni şi al unei persoane fizice care a pus la dispoziţie un elicopter, s-a reuşit transportul persoanelor cu barca până la o limbă de pământ de unde au fost preluaţi şi transportaţi pe cale aeriană în siguranţă”, transmite ISU Caraş- Severin.

Zeci de localități din Timiș, sub ape

Județul Timiș, aflat și el sub cod roșu de inundații, nu a scăpat de furia apelor. Zece localități au fost afectate de inundații. Opt oameni au fost evacuați și au fost inundate locuințe, curți, beciuri, străzi și drumuri.

Opinia Timișoarei scrie că pompierii au fost solicitați să intervină în localitatea Fardea unde au fost evacuate 8 persoane (3 adulți si 5 copii), 10 animale medii și 50 de păsări. De asemenea, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 case, 9 curți și 16 grădini.

Și în Lugoj s-a solicitat ajutor pentru evacuarea apei din 5 beciuri/subsoluri inundate, și 8 curți, iar la Nădrag s-a intervenit la un pod avariat de viitura și pentru evacuarea apei dintr-o casa si 4 curti.

Inundații s-au semnalat și la Seceani, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case și 12 curți, iar la Făget s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci inundat, 4 curți si 3 grădini. La Jena s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 curți și o unitate de cult, iar la Buzad (comuna Bogda) s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci.

58 de localități din 16 județe, lovite de inundații în ultimele zile

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că 58 de localități din 16 județe au fost afectate de inundații în ultimele zile în țara noastră.

”Aversele torenţiale au produs inundaţii în 58 localităţi din 16 judeţe. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 25 case, 346 curţi, 73 beciuri/subsoluri şi 11 străzi.

În contextul valabilităţii avertizărilor hidrologice COD ROŞU de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale, la nivelul judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere”, anunţă IGSU, conform News.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: